Ανασχηματισμός : Νέες δομές, τεχνοκράτες και διορθωτικές κινήσεις

Ανασχηματισμός : Νέες δομές, τεχνοκράτες και διορθωτικές κινήσεις

Τι προανήγγειλε ο Πρωθυπουργός για τον ανασχηματισμό

Στο πρωθυπουργικό τραπέζι παραμένουν και στοχευμένες δομικές αλλαγές στη λειτουργία της κυβέρνησης μέσα από τον πρώτο ανασχηματισμό, τον οποίο επιβεβαιώνει ουσιαστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, βάζοντας ωστόσο εμφατικά… άνω τελεία στη συζήτηση κυρίως για τον χρόνο των ανακοινώσεων. «Θα το μάθετε από εμένα. Δεν είναι της στιγμής να γίνουν οι αλλαγές» ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του Πρωθυπουργού (Σκάι 100,3). Και ενόσω διατηρούνται επισήμως ορθάνοιχτες οι «διορθωτικές κινήσεις», είτε εντός του Ιουλίου είτε λίγο πριν από τη ΔΕΘ του Σεπτεμβρίου κατά τις επικρατέστερες εκτιμήσεις, καταρρίπτεται διά στόματος του Πρωθυπουργού, δεδομένου του χαρακτηρισμού «πολιτικά ανέντιμη κίνηση», το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

Οσον αφορά τις επικείμενες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, αξιόπιστες πληροφορίες των «ΝΕΩΝ» επιμένουν να δείχνουν προς καλά μελετημένες – από το πρωθυπουργικό γραφείο – αποφάσεις για πρόσωπα και χαρτοφυλάκια, ώστε να… κουμπώνουν στις απαιτήσεις της επόμενης περιόδου, με αιχμή την αποτελεσματική διαχείριση των ευρωπαϊκών κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης. Δείχνουν άρα σε αλλαγές που επηρεάζονται ευθέως από τις αναμενόμενες εξελίξεις στις Βρυξέλλες, με σταθερό πρωθυπουργικό σκεπτικό «ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση». Αυτό προκύπτει εμμέσως και από τα λόγια του Μητσοτάκη στη χθεσινή συνέντευξή του, αφού χαρακτήρισε «πρόκληση των επόμενων 12 μηνών» την απορρόφηση των κραδασμών της οικονομικής κρίσης και την επιτάχυνση ενός πλαισίου τολμηρών αλλαγών. «Τα πρόσωπα κάνουν τη διαφορά» είπε, αλλά έριξε επιπλέον το βάρος σε πιθανές αναδιατάξεις δομών – στην οργάνωση της κυβέρνησης, δηλαδή – ώστε να μην υπάρχουν επικαλύψεις αρμοδιοτήτων.

 

Υπουργείο Ανάκαμψης;

Αυτό φέρνει πιο κοντά όσα εκτιμούν στα «ΝΕΑ» πληροφορημένες πηγές: ο Πρωθυπουργός θα επιδιώξει να δημιουργήσει ένα σχήμα, ενδεχομένως κάτι σαν «υπουργείο Ανάκαμψης», ή ολιγομελή σχήματα με στελέχη σε απευθείας συντονισμό και υπό την εποπτεία του ισχυρού Μαξίμου για το πρότζεκτ που θα κρίνει διαχειριστικά το σύνολο της κυβέρνησης. Και αναμένεται στις νέες δομές να έχουν ξανά ρόλο τεχνοκράτες. «Πάνω στην κρίση του κορωνοϊού αναδεικνύεται η ανάγκη να αλλάξουμε με ακόμη μεγαλύτερη ταχύτητα» είπε ο Μητσοτάκης. Πιθανότατα λοιπόν θα επιδιώξει να επιβραβεύσει με επιπλέον κρίσιμες αρμοδιότητες υφυπουργούς ή και γενικούς γραμματείς που ανταποκρίθηκαν στις μέχρι στιγμής προκλήσεις, θα αναδείξει «γαλάζια» στελέχη που διαπιστώνει ότι συμβαδίζουν με τους δικούς του ρυθμούς και με απομακρύνσεις ή μετακινήσεις θα διορθώσει αστοχίες. Μάλιστα όσον αφορά κινήσεις διεύρυνσης, θέλησε να σηκώσει σημαία αξιοκρατίας, λέγοντας ότι «δεν ήταν μόνο πολιτικός συμβολισμός» η είσοδος στην κυβέρνηση προσώπων εκτός ΝΔ.

Οι εξελίξεις αναμένονται ραγδαίες από τα επόμενα 24ωρα, καθώς εν όψει της Συνόδου Κορυφής στις 17-18 Ιουλίου το Μαξίμου περιμένει μέχρι το τέλος της εβδομάδας τις πρώτες γενικές κατευθύνσεις-εισηγήσεις για το νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας από την επιστημονική επιτροπή υπό τον Χριστόφορο Πισσαρίδη. Κατά πληροφορίες, θα είναι ένα «ενδιάμεσο» επιστημονικό πόρισμα, καθώς η τεχνοκρατική Επιτροπή συνεχίζει το έργο της για την παράδοση των τελικών προτάσεών της εντός του Σεπτεμβρίου. Και θα ακολουθήσουν – πιθανότατα ως τότε με αναδιαμορφωμένη την κυβερνητική μηχανή – οι κρίσιμες πολιτικές αποφάσεις.

 

Στο Προεδρικό

Ο Μητσοτάκης μίλησε για επιδιωκόμενο «μετασχηματισμό της οικονομίας και κοινωνίας σε μια κατεύθυνση όπου θα υιοθετήσουμε πολιτικές ψηφιακές, πιο φιλικές προς το περιβάλλον και πολιτικές που θα στηρίξουν τις δεξιότητες και τις δυνατότητες του εργατικού μας δυναμικού». Και, μάλιστα, στη συζήτησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, την οποία επισκέφθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, προανήγγειλε διαβουλεύσεις πριν από την κατάθεση του οριστικού σχεδίου δράσης, μέχρι τις 15 Οκτωβρίου. Η κυβέρνηση, όπως είπε, θα εξετάσει «τις απόψεις όλων των κοινωνικών εταίρων και προφανώς και των υπολοίπων κομμάτων». Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε την «ευκαιρία» για το πολιτικό σύστημα να βρει «τα κοινά σημεία συνεννόησης (…) πιστεύω ότι το οφείλουμε κυρίως στη νέα γενιά».

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ