Κορωνοϊός : Στο «κόκκινο» τα Βαλκάνια – Προβληματισμός για τα εισαγόμενα κρούσματα στα νησιά

Κορωνοϊός : Στο «κόκκινο» τα Βαλκάνια – Προβληματισμός για τα εισαγόμενα κρούσματα στα νησιά

Σε κόκκινο συναγερμό βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές για τα εισαγόμενα κρούσματα κορωνοϊού, καθώς τα τελευταία 24ωρα εντοπίστηκαν νέα περιστατικά σε ελληνικά νησιά.

Σε καθημερινή βάση πλέον τα κρούσματα κοροναϊού από το εξωτερικό είναι περισσότερα από τα ντόπια στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΔΥ τα κρούσματα που έχουν εισέλθει στην Ελλάδα από τις πύλες εισόδου φτάνουν τα 116, αποτελώντας το 61% των συνολικών –εβδομαδιαίων- κρουσμάτων.

Την ίδια ώρα σε κόκκινο συναγερμό βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές για τα εισαγόμενα κρούσματα κοροναϊού, καθώς τα τελευταία 24ωρα εντοπίστηκαν νέα περιστατικά σε ελληνικά νησιά.

Τρία κρούσματα επιβεβαιώθηκαν στην Εύβοια, 5 στη Θάσο, 1 στην Κέρκυρα και 1 στη Νάξο, ενώ εντοπίστηκαν και 2 κρούσματα σε τουρίστες στην Καβάλα. Είναι εύλογο λοιπόν να προκύπτουν πολλά ερωτήματα αναφορικά με τη διαχείριση των εισαγόμενων κρουσμάτων και κυρίως με το περιστατικό με ζευγάρι στην Αιδηψό, το οποίο βρέθηκε θετικό στον κοροναϊό.

Από την πλευρά του ο ΕΟΔΥ έχει εντείνει τους ελέγχους την τελευταία εβδομάδα με αποτέλεσμα καθημερινά να πραγματοποιούνται χιλιάδες τεστ.

Μάλιστα όπως έγινε γνωστό όλοι οι τουρίστες που περνούν τα σύνορα από τον Προμαχώνα θα υποβάλλονται σε  δειγματοληπτικά τεστ.

Χτες ακόμη 24 κρούσματα κοροναϊού  προστέθηκαν στη λίστα με τα εισαγόμενα κρούσματα, με αποτέλεσμα ο ΕΟΔΥ να ξεκινήσει τις απαραίτητες διαδικασίες για τον περιορισμό των κρουσμάτων, μεταφέροντας τα κρούσματα σε ξενοδοχεία καραντίνας. 

Συνολικά, από την 1η Ιουλίου που δόθηκε επισήμως το πράσινο φως για την είσοδο τουριστών στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί 127 εισαγόμενα κρούσματα θετικά στον κοροναϊό σε σύνολο 216 κρουσμάτων στην επικράτεια.

Ποιες περιοχές έχουν τα περισσότερα κρούσματα

Πρώτη και με διαφορά σε κρούσματα παραμένει η περιοχή της Ξάνθης.

Στην Ξάνθη χθες καταγράφηκε χθες ένα κρούσμα που προστέθηκε στα περίπου 200 που έχουν αναφερθεί από τον περασμένο Ιούνιο.

Στο στόχαστρο των ειδικών είναι πλέον η Εύβοια και συγκεκριμένα η Αιδηψός, καθώς μετά τα δύο κρούσματα κοροναϊού που βρέθηκαν σε ζευγάρι Σέρβων τουριστών,  μπήκαν σε οικειοθελή καραντίνα όλο το γκρουπ με τα 80 άτομα. 

Καθημερινά κρούσματα παρουσιάζονται και στη Καστοριά καθώς σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό χθες τα κρούσματα ήταν συνολικά 27, με 4 εξ αυτών να νοσηλεύονται στο νοσοκομείο αναφοράς Μποδοσάκειο της Κοζάνης.

Επίσης σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ κρούσματα αναφέρονται στην Αττική, την Καρδίτσα, τη Δράμα, την Καβάλα, τις Σέρρες, τον Έβρο, την Πιερία, την Κοζάνη

Αιδηψός: Σε καραντίνα γκρουπ 80 Σέρβων – Ανησυχία ενόψει των αποτελεσμάτων

Μετά τα δύο κρούσματα κοροναϊού που βρέθηκαν σε ζευγάρι Σέρβων τουριστών στην Αιδηψό μπήκαν σε οικειοθελή καραντίνα όλο το γκρουπ με τα 80 άτομα.

Ειδικότερα το ανδρόγυνο έφτασε στη χώρα μας μαζί με γκρουπ 80 τουριστών και ενδέχεται να είχε έρθει σε επαφή με πληθώρα ατόμων, έχοντας πραγματοποιήσει, μόνο του, ταξίδι και με πλοίο, ώρες πριν επιβεβαιωθεί πως έχει κολλήσει τον ιό.

Τηρήθηκε το πρωτόκολλο;

Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, βασικό ερώτημα τις τελευταίες ώρες αποτελεί το εάν τηρήθηκε το υγειονομικό πρωτόκολλο ή αν υπήρξε κάποια αμέλεια και εν συνεχεία κατά πόσο είναι εφικτό να γίνει ιχνηλάτηση των επαφών του.

Υπενθυμίζεται πως στις 3 του μήνα έφτασε στα Λουτρά Αιδηψού ένα γκρουπ 80 Σέρβων τουριστών. Στις 6 του μήνα ένας 50χρονος από το γκρουπ ανέβασε πυρετό. Η σύζυγός του, νομίζοντας πως πρόκειται για ηλίαση του χορήγησε παυσίπονα και έτσι ο πυρετός έπεσε. Χθες ωστόσο ο 50χρονος ανέβασε πάλι πυρετό. Τότε το ζευγάρι ήρθε σε επικοινωνία με Σέρβο τουριστικό πράκτορα για βοήθεια. 

Χαλαρώνουν κι άλλο τα μέτρα

Πάντως ενώ τα εισαγόμενα κρούσματα παραμένουν δυνητικά απειλή, η κυβέρνηση προχώρησε στην άρση κι άλλων μέτρων.

Τα μέτρα αφορούν το επιτρεπόμενο αριθμό ατόμων σε ένα τραπέζι, αλλά και την χρήση μάσκας σε εμπορικά κέντρα.

Η απόφαση για τους: «Κανόνες τήρησης αποστάσεων σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, δημόσιες υπηρεσίες και άλλους χώρους συνάθροισης κοινού στο σύνολο της Επικράτειας, προς περιορισμό της διασποράς του κοροναϊού COVID-19.» ισχύει από τις 7 Ιουλίου 2020 έως και τις 12 Ιουλίου 2020.

Η μάσκα παραμένει υποχρεωτική στα εμπορικά κέντρα μόνο για το προσωπικό. Υποχρεωτική είναι η χρήση μάσκας στους χώρους προσέλευσης και αναμονής των μέσων μαζικής μεταφοράς, καθώς και εντός των οχημάτων και των συρμών, για το προσωπικό και τους επιβάτες.

Με την ίδια ΚΥΑ καταργείται ο περιορισμός που υπήρχε στον αριθμό των ατόμων που επιτρεπόταν να κάτσουν στο ίδιο τραπέζι στα εστιατόρια, δηλαδή καταργείται το πλαφόν των 6 ατόμων ανά τραπέζι στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Ενώ διατηρείται ο μέγιστος αριθμός πελατών και οι αποστάσεις που πρέπει να τηρούνται τόσο στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, όσο και στα εμπορικά καταστήματα δεν αλλάζουν. 

Επίσης προβλέπεται πως σε όλα τα λεωφορεία δημόσιας χρήσης (λεωφορεία αστικών και υπεραστικών ΚΤΕΛ ή ΚΤΕΛ ΑΕ, λεωφορεία μεμονωμένων αυτοκινητιστών άγονων γραμμών, τουριστικά λεωφορεία και ειδικά τουριστικά λεωφορεία περιήγησης πόλεων ανοικτού ή κλειστού τύπου), σε λεωφορεία ιδιωτικής χρήσης, καθώς και στα λεωφορεία δημοτικής συγκοινωνίας, στα λεωφορεία αρμοδιότητας ΟΑΣΑ ΑΕ και ΟΑΣΘ ΑΕ, στα μέσα σταθερής τροχιάς αρμοδιότητας ΣΤΑΣΥ ΑΕ, όπως επίσης στις σιδηροδρομικές μετακινήσεις, επιτρέπεται η μεταφορά επιβατών μέχρι πλήρωσης ποσοστού 65% του προβλεπόμενου μέγιστου αριθμού μεταφερόμενων επιβατών ανά όχημα/συρμό.

Τεστ και καραντίνα για τους Βέλγους τουρίστες που θα επιστρέφουν στη χώρα τους από την Ελλάδα

Την ίδια ώρα λίστα  με «πράσινες», «πορτοκαλί» και «κόκκινες» χώρες έδωσαν στη δημοσιότητα οι βελγικές αρχές. Οι «πράσινες» χώρες, στις οποίες ανήκουν η Γερμανία, η Αυστρία, η Γαλλία, η Ουγγαρία, η Ιταλία, το Λουξεμβούργο, η Λετονία, η Κροατία, η Ολλανδία, η Πολωνία, η Ρουμανία, η Σλοβακία, η Σουηδία, η Ελβετία, το Λιχτενστάιν, η Λιθουανία, η Εσθονία, η Βουλγαρία, η Τσεχία και η Σλοβενία, θεωρούνται ασφαλείς. 

Η Ελλάδα, μαζί με την Κύπρο, τη Δανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ισλανδία, την Πορτογαλία και την Ισπανία, συγκαταλέγονται στις «πορτοκαλί» χώρες, κάτι που σημαίνει ότι, όσοι επιστρέφουν στο Βέλγιο από αυτές, θα τους ζητείται να υποβάλλονται σε τεστ και θα μπαίνουν σε καραντίνα. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, αναφορικά με το γεγονός ότι η Ελλάδα συμπεριλαμβάνεται στην «πορτοκαλί λίστα», υπήρξε επικοινωνία των ελληνικών αρχών με το βελγικό υπουργείο Εξωτερικών, ενώ αύριο, Πέμπτη, αναμένεται και νέα επαφή των δύο πλευρών.

Η Ελλάδα έχει άρει τους περιορισμούς για όσους προέρχονται από το Βέλγιο από την 1η Ιουλίου. Το Βέλγιο απαγορεύει στους πολίτες του να ταξιδεύουν στις χώρες που βρίσκονται στην «κόκκινη» λίστα, ήτοι τη Νορβηγία και την Φινλανδία.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ