Κορωνοϊός : Όλο και περισσότερες χώρες στη δίνη δεύτερων πανδημικών κυμάτων – Δυσοίωνο το μέλλον για τις ΗΠΑ

Κορωνοϊός : Όλο και περισσότερες χώρες στη δίνη δεύτερων πανδημικών κυμάτων – Δυσοίωνο το μέλλον για τις ΗΠΑ

Καθώς ακόμη και οι χώρες που έμοιαζαν να έχουν νικήσει τη μάχη με τον κορωνοϊό βιώνουν εξάρσεις κρουσμάτων, αυξάνονται οι ανησυχίες για εκείνες που δείχνουν ήδη χαμένες

Δεύτερα και τρίτα πανδημικά κύματα ξεσπούν σε χώρες που έμοιαζαν να έχουν ελέγξει αποτελεσματικά την πανδημία, αναδεικνύοντας για ακόμη μια φορά την τεράστια δυσκολία του περιορισμού της εξάπλωσης του κορωνοϊού, ακόμη και με το κλείσιμο μέρους των συνόρων και την επιβολή καραντίνας στις διεθνείς αφίξεις.

Αυτή την εβδομάδα, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αυστραλίας, η Μελβούρνη, τέθηκε και πάλι σε lockdown. Η χώρα έκλεισε τα σύνορα μεταξύ της πολιτείας της Βικτόρια και της Νέας Νότιας Ουαλίας για πρώτη φορά μετά από 100 χρόνια. Ταυτόχρονα, στο Χονγκ Κονγκ, οι αξιωματούχοι της υγείας πασχίζουν να συγκρατήσουν ένα τρίτο κύμα κρουσμάτων, μετά από εβδομάδες τοπικών εξάρσεων. 

Και στις δύο περιπτώσεις, ο αριθμός των κρουσμάτων ωχριά μπροστά στην εφιαλτική κατάσταση στις ΗΠΑ ή σε μέρη της δυτικής Ευρώπης. Όμως εγείρει ακόμη περισσότερα ερωτήματα σε σχέση με το πότε θα μπορέσουν να επιστρέψουν στην κανονικότητα οι χώρες που δέχθηκαν το ισχυρότερο πλήγμα από τον φονικό ιό. Η πανδημία μοιάζει σχεδόν αδύνατο να νικηθεί ακόμη και υπό τις ιδανικότερες συνθήκες.

Δεύτερα κύματα ξεσπούν σε όλο τον κόσμο

Εκτός από την Αυστραλία και το Χονγκ Κονγκ, η Νότια Κορέα, η Κίνα, η Νέα Ζηλανδία, η Σιγκαπούρη και το Ισραήλ έχουν επίσης αναφέρει νέες λοιμώξεις μετά τον φαινομενικό τους θρίαμβο.

Ευτυχώς για τους κατοίκους των πληττόμενων περιοχών, ο κίνδυνος λοίμωξης παραμένει σχετικά χαμηλός και οι υγειονομικές αρχές φαίνονται να αντιδρούν και πάλι με αποφασιστικότητα στην επανεμφανισθείσα απειλή.

Ανησυχητική η εικόνα της Αυστραλίας

Στην περίπτωση της Μελβούρνης, αυτό μεταφράστηκε σε αυστηρό lockdown, με τους κανόνες να «σφίγγουν» διαρκώς, όσο αυξάνονται και τα κρούσματα.

Οι κάτοικοι της Μελβούρνης δεν επιτρέπεται πια να βγουν από τα σπίτια τους παρά μόνο για να προμηθευτούν βασικά αγαθά, να φροντίσουν άτομα που έχουν ανάγκη, να ασκηθούν ή να μεταβούν στο χώρο εργασίας τους. Λουκέτα μπήκαν και πάλι στις καφετέριες και τα εστιατόρια που επαναλειτουργούσαν εδώ και εβδομάδες, και τα οποία πλέον μπορούν να προσφέρουν μόνο υπηρεσίες delivery και take-out. Τα κέντρα αισθητικής και οι χώροι διασκέδασης έκλεισαν και πάλι.

Το κλείσιμο των συνόρων με τη Νέα Νότια Ουαλία έχει προηγούμενο μόνο στην πανδημία της Ισπανικής Γρίπης, 100 χρόνια πριν. Άλλες πολιτείες έχουν επίσης απαγορεύσει την είσοδο στους κατοίκους της Βικτόρια, προκειμένου ο ιός να περιοριστεί στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας.

Οι online αιτήσεις για μετακίνηση από τη Βικτόρια προς άλλες πολιτείες άνοιξαν το βράδυ της Τρίτης. Το site κατέρρευσε μετά από 45 μόλις λεπτά, υπό το βάρος των 44.000 αιτήσεων που κατατέθηκαν, σύμφωνα με το ABC. 

Αντίστοιχη εικόνα παρατηρήθηκε και στην Κίνα, η οποία μετά την επιτυχία των αυστηρότατων μέτρων μήνες νωρίτερα, έδρασε και πάλι με αμεσότητα και, συχνά δρακόντεια, αποφασιστικότητα μετά τα νέα κρούσματα στο Πεκίνο.

Το Χονγκ Κονγκ ετοιμάζεται επίσης να επιστρέψει σε ορισμένους περιορισμούς, μετά από εβδομάδες χαλάρωσης και κανονικότητας. Η κυβέρνηση παροτρύνει τους πολίτες να δείξουν υπευθυνότητα φορώντας μάσκες, κρατώντας αποστάσεις και εφαρμόζοντας κανόνες υγιεινής.

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Ντάνιελ Άντριους δήλωσε χαρακτηριστικά: «Νομίζω ότι παρασυρθήκαμε από μια αίσθηση εφησυχασμού και αφήσαμε τη σύγχυση να μας οδηγήσει σε λάθη».

«Πιστεύω ότι όλοι μας ξέρουμε κάποιον που δεν τηρούσε τους κανόνες όσο προσεκτικά θα έπρεπε. Νομίζω ότι όλοι μας ξέρουμε ότι η μόνη μας επιλογή είναι να προχωρήσουμε σε πολύ, αλλά πολύ δύσκολα βήματα».

Όμως τι συμβαίνει με τις χώρες που δυσκολεύονται ακόμη και με τα βασικά βήματα, αντιμετωπίζοντας τα μέτρα για τον κοροναϊό ως κατάρα;

Η εμπειρία των κρατών που τα κατάφεραν καλά με το πρώτο κύμα του κοροναϊού, μόνο και μόνο για να βρεθούν στη δίνη του δεύτερου κύματος, συνεπάγεται πως το μέλλον για τις ΗΠΑ και άλλα κράτη που βιάστηκαν να επιστρέψουν στην κανονικότητα είναι ακόμη πιο δυσοίωνο.

Η Αυστραλία, το Χονγκ Κονγκ και άλλα μέρη της Ασίας είχαν πολλούς μήνες στη διάθεσή τους για να αντιμετωπίσουν τον ιό, αποδεικνύοντας τη δυσκολία να αποφευχθούν οι λοιμώξεις, ακόμη και υπό τις ιδανικότερες συνθήκες, με τους ανθρώπους να συμμορφώνονται σε μεγάλο βαθμό με τις κυβερνητικές οδηγίες, να αγνοούν τις θεωρίες συνωμοσίας και, κυρίως, να φορούν μάσκες.

Αυτές οι συνθήκες θα επιτρέψουν σε αυτές τις περιοχές να επιστρέψουν εντέλει σε μια κατάσταση που θα θυμίζει – έστω σε κάποιο βαθμό – τη ζωή προ-κοροναϊού, παρά τις εκάστοτε εξάρσεις και τα προσωρινά lockdown. Είναι όλο και πιο δύσκολο να φανταστεί κανείς ένα τέτοιο ενδεχόμενο για τις ΗΠΑ, όπου η χρήση μάσκας έχει γίνει αντικείμενο πολιτικών αντιπαραθέσεων και οι αξιωματούχοι έχουν κηρύξει ανοιχτό πόλεμο προς το Κέντρο Ελέγχου Νόσων.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ