Το πρώτο παιχνίδι που μεταδόθηκε σε ζωντανή κάλυψη στον κόσμο και την Ελλάδα (vid)

Το πρώτο παιχνίδι που μεταδόθηκε σε ζωντανή κάλυψη στον κόσμο και την Ελλάδα (vid)

Το 1937 μεταδόθηκε για πρώτη φορά παιχνίδι ποδοσφαίρου ζωντανά από το BBC. Θα χρειαστούν 33 χρόνια προκειμένου αυτό το προνόμιο να φτάσει στην Ελλάδα.

Το 1937,  το BBC έγινε ο πρώτος τηλεοπτικός σταθμός στον κόσμο που μετέδωσε ζωντανά παιχνίδι, κάνοντας πράξη την επιθυμία πολλών οπαδών στην Αγγλία. Αρκετά χρόνια αργότερα αυτή η πολυτέλεια, θα φτάσει και στην Ελλάδα μέσω της ΥΕΝΕΔ.

Ειδικότερα, ο Βρετανικός σταθμός ήταν στα… γεννοφάσκια του εκείνη την εποχή (ιδρύθηκε το 1922) και όντας πειραματιζόμενο με καθετί που θα του απέφερε τηλεθέαση, αποφάσισε να δείξει live έναν αγώνα ποδοσφαίρου.

Γνωρίζοντας, δε, ότι το άθλημα ήταν τόσο λαοφιλή, αυτή η πράξη αποτελούσε ένα είδος επένδυσης σε ένα σπορ, το οποίο θα μπορούσε μελλοντικά να συγκεντρώνει πολλά βλέμματα μπροστά από το «κουτί» που ονομάζεται τηλεόραση. Και τα κατάφερε!

Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι ο τελικός του Champions League που εκτιμάται ότι το παρακολουθούν κάθε χρόνο 180 εκατ. άνθρωποι και το el clasico που συγκεντρώνει 650 τηλεοπτικούς παρόχους για την κάλυψη του.

Γυρνώντας, λοιπόν, πίσω τον χρόνο – και συγκεκριμένα στις 16 Σεπτεμβρίου του 1937 – η Άρσεναλ έγινε η πρώτη ομάδα στον κόσμο της οποίας ο αγώνας μεταδόθηκε ζωντανά. Με το ρίσκο να είναι μεγάλο, το BBC, αποφάσισε ότι δεν θα δείξει κάποια μεγάλη αναμέτρηση, αντ’ αυτού προτίμησε να αναλάβει την κάλυψη του φιλικού των «κανονιέρηδων», κόντρα στις ρεζέρβες τους.

Όπως είναι λογικό, εκείνα τα χρόνια δεν υπήρχαν πολλοί οι οποίοι να έχουν τηλεόραση στο σπίτι τους, όμως το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων που είχαν το «μαγικό κουτί», έκατσε και παρακολούθησε όλο το ματς.

Αντίστοιχα, λοιπόν, στην Ελλάδα μπορεί να άργησε το «θείο δώρο» που λέγεται «live ματς», όμως η πρώτη απόπειρα έγινε το 1970 και ανήκε στην νεοσύστατη τότε ΥΕΝΕΔ. Το παιχνίδι που παρακολούθησε για πρώτη φορά το κοινό στην χώρα μας, αφορούσε τα προκριματικά του Μουντιάλ εκείνης της χρονιάς – ανάμεσα στην «επίσημη αγαπημένη» και την Ελβετία – και έγινε με την θρυλική περιγραφή του Γιάννη Διακογιάννη.

Για την ιστορία η Εθνική Ελλάδος επικράτησε σε εκείνη την αναμέτρηση με το εκκωφαντικό 4-1, μέσα στο κατάμεστο Καυταντζόγλειο Στάδιο, στη Θεσσαλονίκη.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ