Αφγανιστάν – Το τέλος ενός ονείρου…

Αφγανιστάν – Το τέλος ενός ονείρου…

Η Ζακία Χουντανταντί θα γινόταν η πρώτη γυναίκα αθλήτρια που θα εκπροσωπούσε το Αφγανιστάν στους Παραολυμπιακούς Αγώνες, αλλά οι Ταλιμπάν έχουν άλλη άποψη. Το Αφγανιστάν είναι ξανά στα δικά τους χέρια και ο γυναικείος αθλητισμός αφανίζεται ξανά για τη χώρα...

Το απόλυτο χάος επικρατεί στο Αφγανιστάν μετά την επικράτηση των Ταλιμπάν οι οποίοι εισέβαλαν στην πρωτεύουσα και πλέον ελέγχουν το σύνολό της. Την ίδια στιγμή πολλοί είναι εκείνοι που προσπαθούν να εγκαταλείψουν τη χώρα προς γειτονικά κράτη όπως το Πακιστάν, με την κατάσταση στο αεροδρόμιο να είναι χαοτική.

Η έκρυθμη κατάσταση στο Αφγανιστάν ανάγκασε τη χώρα να αποσύρει την συμμετοχή της από τους Παραολυμπιακούς Αγώνες που θα πραγματοποιηθούν στο Τόκιο σε λίγες μέρες. Το Αφγανιστάν επρόκειτο να εκπροσωπηθεί από δύο αθλητές, οι συνθήκες όμως που επικρατούν στη χώρα το κάνουν πλέον αδύνατο. Η ειρωνεία είναι πως και οι δύο οι αθλητές θα πετούσαν σήμερα για Τόκιο, όμως δυστυχώς οι εξελίξεις τους πρόλαβαν.

«Λόγω της σοβαρής τρέχουσας κατάστασης στη χώρα, όλα τα αεροδρόμια είναι κλειστά και δεν υπάρχει τρόπος να ταξιδέψουν στο Τόκιο. Ελπίζουμε ότι η ομάδα και οι υπεύθυνοι θα παραμείνουν ασφαλείς και καλά», αναφέρει η ανακοίνωση εκπροσώπου της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής.

Η Ζακία Χουντανταντί, πρωταθλήτρια στο Τάε Κβον Ντο, θα γινόταν η πρώτη γυναίκα από το Αφγανιστάν που θα εκπροσωπούσε τη χώρα της στη διοργάνωση, αλλά η κατάληψη της ηγεσίας της χώρας από τους Ταλιμπάν έβαλε τέλος στα όνειρά της. Η 23χρονη είχε δηλώσει τον μεγάλο της ενθουσιασμό πριν μερικές μέρες όταν την ενημέρωσαν ότι της χορηγήθηκε κάρτα συμμετοχής. Αισθανόταν περήφανη και ήταν έτοιμη να γράψει ιστορία.

Μαζί με τη Χουντανταντί θα ταξίδευε και ο Χοσαΐν Ρασούλι, αθλητής στίβου. «Ήταν ένα όνειρο για τη NPC Αφγανιστάν να παρευρεθεί στο Τόκιο 2020, αλλά με αυτές τις ατυχείς συνθήκες είναι σχεδόν αδύνατο», ανέφερε στο twitter ο αρχηγός αποστολής Άριαν Σαντίκι, ο οποίος τόνισε στο «Reuters» πως τα σπορ θα υποστούν νέο διωγμό, ιδίως όσον αφορά τις γυναίκες.

Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν μπορεί να έκανε λόγο για «σεβασμό» στα γυναικεία δικαιώματα από την πλευρά τους, ωστόσο πολλές γυναίκες εκφράζουν φόβο για τη ζωή τους γιατί ξέρουν πως η αλήθεια είναι διαφορετική. Η επέλαση των Ταλιμπάν στη χώρα και η επιβολή του νόμου της Σαρία σημαίνει, μεταξύ άλλων, και περαιτέρω περιορισμό των δικαιωμάτων τους. Σημειώνεται πως από το 1996 μέχρι και το 2001, την περίοδο που οι Ταλιμπάν είχαν την εξουσία στο Αφγανιστάν, οι γυναίκες δεν είχαν το δικαίωμα να εργαστούν, τα νεαρά κορίτσια δεν επιτρέπονταν να πάνε σχολείο ενώ ήταν υποχρεωτική η κάλυψη του προσώπου τους.

Η εικόνα του γυναικείου αθλητισμού αποτελεί μη ισλαμική δραστηριότητα για τους Ταλιμπάν και η επιστροφή τους στην εξουσία αναμένεται καταστροφική για τα όνειρα των αθλητριών της χώρας. Έτσι, μεταξύ άλλων, θα μπει τέλος και στο γυναικείο ποδόσφαιρο, το οποίο είχε αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια, με την Καλίντα Ποπάλ να πρωτοστατεί μαζί με κάποιες φίλες της και να συνθέτουν την Εθνική Ομάδα το 2007.

Το 2018, η Ποπάλ ήρθε σε επικοινωνία με τον «Guardian» και δημοσίευσε στοιχεία που αποδείκνυαν πως μέλη της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, μεταξύ των οποίων δύο πρόεδροι (αλλά και προπονητές), παρενοχλούσαν σεξουαλικά ανήλικες παίκτριες. Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου, ως αποτέλεσμα, απέκλεισε ισοβίως από το άθλημα τον Κεραμουντίν Καρίμ, που κατείχε τη θέση για 15 χρόνια.

Πλέον, οι άνθρωποι της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, φοβούμενοι πως θα βρεθούν στο στόχαστρο των Ταλιμπάν καθώς βοήθησαν το γυναικείο ποδόσφαιρο, αγωνιούν για τις ζωές τους και βρίσκονται σε αναζήτηση ασύλου από την Ινδία προκειμένου να περάσουν τα σύνορα (τα οποία ακόμη παραμένουν ανοιχτά) χωρίς να αναγνωριστούν από το καθεστώς.

Η Ποπάλ συγκλονίζει με την κραυγή αγωνίας στο BBC για τις αθλήτριες και τις γυναίκες της χώρας μετά την επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία.

Η 34χρονη με δηλώσεις της στο BBC περιέγραψε το δυσοίωνο μέλλον για τις αθλήτριες της χώρας, λόγω της επιστροφής των Ταλιμπάν.

«Δεν μπόρεσα να κοιμηθώ, έκλαιγα όλη τη νύχτα και ένιωθα αβοήθητη. Έλαβα μηνύματα από παίκτριες που έκλαιγαν, έλεγαν ότι τις εγκατέλειψαν και δεν μπορούν να βγουν έξω από το σπίτι τους. Όλα τα όνειρά τους καταστράφηκαν. Είναι εφιάλτης.

Είναι τόσο φοβισμένες και δεν έχουν καμία προστασία. Πιστεύαμε ότι είχε τελειώσει όλο αυτό. Πριν λίγο καιρό λέγαμε στις αθλήτριες να υπερασπίζονται τα δικαιώματά τους και τώρα τους λέμε να κλείσουν τους λογαριασμούς τους στα social media για να μην τις βρουν οι Ταλιμπάν», υποστήριξε από τη Δανία όπου βρίσκεται η Ποπάλ.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ