Μαρσέιγ – Παρί Σεν Ζερμέν – Το ντέρμπι του μίσους

Μαρσέιγ – Παρί Σεν Ζερμέν – Το ντέρμπι του μίσους

Μαρσέιγ και Παρί Σεν Ζερμέν συγκρούονται σε ένα ακόμη Γαλλικό Κλασικο. Ένα ντέρμπι το οποίο ξεφεύγει από τις τέσσερις γραμμές του γηπέδου σε μια μάχη ανάμεσα σε Βορρά και Νότο.

«Γιατί υπάρχουν κάποια πράγματα που δεν αγοράζονται». Με την συγκεκριμένη ατάκα έκλεινε το βίντεο που δημιούργησε η Μαρσείγ το 2018 ενόψει του μεγάλου ντέρμπι με την Παρί Σεν Ζερμέν το οποίο φυσικά αποτελούσε «καρφί» για τον νεοπλουτισμό των μισητών αντιπάλων.

Μαρσέιγ και Παρί Σεν Ζερμέν απόψε το βράδυ αναμετρώνται σε ένα ακόμη «Le Classique». Δύο ομάδες που αντιπροσωπεύουν τις δύο μεγαλύτερες πόλεις της Γαλλίας, με τη μία να βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της χώρας και την άλλη στο νότο.

Είναι μια σύγκρουση μεταξύ της ελίτ στην πρωτεύουσα και της εργατικής τάξης των επαρχιών. Μια αναμέτρηση που ξεφεύγει από τα ποδοσφαιρικά πλαίσια, αγγίζοντας κοινωνικές, πολιτισμικές, πτυχές. Μια μάχη υπερηφάνειας, αξιών η οποία δίνεται κάτω από το βλέμμα όλων των απανταχού ποδοσφαιρόφιλων, με τον νικητή να τα παίρνει όλα.

Η σύγκρουση για τον τίτλο το 1989, και οι κατηγορίες του Μπορέλι που άναψαν την σπίθα 

Το Γαλλικό «Κλάσικο» δεν διατηρεί ισχυρές ιστορικές ρίζες σε αντίθεση με αλλά ντέρμπι. Στην ουσία θα λέγαμε πως δεν είναι μια έχθρα που προοριζόταν να γίνει, καθώς για περισσότερα από 70 χρόνια ιστορίας της Μαρσείγ η Παρί Σεν Ζερμέν δεν υπήρχε. Ακόμη και το 1970, όταν υπήρξε η ίδρυση των Παριζιάνων δεν υπήρχε αντιπαλότητα ανάμεσα στους δύο.

Μέχρι το 1989, οπού όλα άλλαξαν. Μαρσείγ και Παρί Σεν Ζερμέν μονομαχούσαν για τον τίτλο, με τους Μασσαλούς να ετοιμάζονται να φιλοξενήσουν τους «πρωτευουσιάνους» οι οποίοι χρειάζονταν μονάχα τον βαθμό της ισοπαλίας, για να πανηγυρίσουν το δεύτερο πρωτάθλημα της ιστορίας τους. Στο ήδη τεταμένο κλίμα ήρθαν να προστεθούν οι κατηγορίες του προέδρου των «Παριζιάνων» Φράνσις Μπορέλ προς τον ομόλογο του Μπέρναρντ Τάπι για στημένους αγώνες.

H Mαρσείγ επικράτησε με 1-0 και πανηγύρισε το πρώτο της πρωτάθλημα έπειτα από 17 χρόνια. Η κόντρα είχε μόλις ανάψει για τα καλά…

Το σκάνδαλο Ταπι, και τα πέτρινα χρόνια που ακολούθησαν 

Bernard Tapie's long legal journey - Death of Bernard Tapie at age 78

Στις αρχές του 1990 το μίσος έχει μεγαλώσει ανάμεσα στις δύο ομάδες, με τα περιστατικά βίας ανάμεσα στους οπαδούς να είναι συχνό φαινόμενο.

Τα παιχνίδια έχουν ανέβει σε ένταση και αγριότητα, με την Μαρσείγ να κυριαρχεί στο πρωτάθλημα έχοντας κατακτήσει 4 πρωταθλήματα ενώ κυνηγάει για πρώτη χρονικά του «Σαμπιονά» τον 5ο συνεχόμενο τίτλο της, ρεκόρ ασύλληπτο για τα δεδομένα του γαλλικού πρωταθλήματος ταυτόχρονα βρίσκονται και στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών απέναντι στη Μίλαν, και όπως είναι λογικό οι «Παριαζιάνοι» είναι εξοργισμένοι από την κυριαρχία της Μαρσείγ.

Οι «Μαρσεγέζοι» θα καταφέρουν να κερδίσουν το Κύπελλο Πρωταθλητριών τη σεζόν 1992-93 νικώντας στον τελικό τη Μιλάν, όμως στις 29 Μαϊού του 1993 το γαλλικό ποδόσφαιρο σείεται συθέμελα.

Ο Μπερνάν Ταπί κατηγορείται για δωροδοκία σε αγώνα με την Βαλενσιέν, οι αποδείξεις για την δωροδοκία ήταν ακλόνητες με αποτέλεσμα ο τίτλος του 1992 να αφαιρεθεί από την ομάδα, η οποία υποβιβάστηκε στην Ligue 2.

Για τα επόμενα 16 χρόνια, και οι δύο πλευρές βρέθηκαν ανίκανες να διεκδικήσουν ξανά τα τρόπαια και τους τίτλους για τους οποίους πάλεψαν σκληρά τις προηγούμενες δεκαετίες.

Η είσοδος των Καταριανών στην Παρί Σεν Ζερμέν άλλαξε τις ισορροπίες, αλλά η έχθρα παραμένει ανεξίτηλη

Από τότε που ο όμιλος Qatar Sports Investment Group (QSI) ανέλαβε την PSG το 2011, το παιχνίδι έγινε εντελώς μονόπλευρο. Με τη συνεχή ροή αστεριών παγκόσμιας κλάσης να φτάνουν στη γαλλική πρωτεύουσα, όπως οι Τιάγκο Σίλβα, Καβάνι παλιότερα, και φυσικά Νειμάρ, Μέσι στο τώρα.

Η Παρί Σεν Ζερμέν έχει καταφέρει να χτίσει την δική της αυτοκρατορία εντός Γαλλικών συνόρων με 7 κατακτήσεις πρωταθλήματος τα τελευταία 9 χρόνια, την ώρα που για να βρούμε την τελευταία κατάκτηση τίτλου της Μαρσέιγ πρέπει να γυρίσουμε αρκετά το χρόνο πίσω και συγκεκριμένα την σεζόν 2009/2010.

Ωστόσο στο εξωαγωνιστικό μέρος η ένταση παραμένει φλογερή. Αυτό οδηγεί σε τραγικές συνθήκες, ιδιαίτερα το 2000 όταν ένας οπαδός της Μαρσέιγ έμεινε παράλυτος αφού χτυπήθηκε από ένα πεταχτό κάθισμα από το μερίδα οπαδών των «Παριζιάνων» . Και πριν οι ομάδες συναντηθούν ξανά μια δεκαετία αργότερα, ένας οπαδός της Παρί Σεν Ζερμέν πέθανε τραγικά αφού δέχθηκε επίθεση μετά από επεισόδια μεταξύ των δύο πλευρών.

H πρώτη νίκη της Μαρσέιγ έπειτα από εννιά χρόνια σε ένα ματς που έγραψε ιστορία 

Από την έναρξη της «χρυσής» εποχής των Καταριανών ιδιοκτητών, πριν από εννιά χρόνια, η Μαρσέιγ συνήθισε να μη σηκώνει το κεφάλι κόντρα στη νέα δύναμη του γαλλικού πρωταθλήματος, με την τελευταία της νίκη σε ντέρμπι να σημειώνεται το 2011 (3-0).

Αυτό άλλαξε και με το παραπάνω το βράδυ της 14ης Σεπτεμβρίου. Οι Μασσαλοί άφησαν την Παρί Σεν Ζερμέν στα «κρύα του λουτρού», μακριά από το γκολ κι από τον βαθμό για δεύτερο σερί ματς στην εκκίνηση της σεζόν (0-1), σε μια «άγριας ομορφιάς» ματσάρα που σηματοδότησε τη χειρότερη εκκίνηση των Παριζιάνων στο πρωτάθλημα μετά από 36 ολόκληρα χρόνια!

Όμως τα αξιοσημείωτα στην συγκεκριμένη δεν είχαν τελειώσει εκεί καθώς στο 90’ λεπτό μετά το μαρκάρισμα του Παρέδες στον Μπενεντέτο το ματς πήρε «φωτιά», οι παίκτες των δύο ομάδων ήρθαν στα χέρια και ο ρέφερι Μπρισάρ έδειξε απευθείας κόκκινη κάρτα τόσο σε Νεϊμάρ, Κουρζαβά και δεύτερη κίτρινη στον Παρέδες από πλευράς Παρί, καθώς και στους Αμάβι, Μπενεντέτο από πλευράς Μασσαλών.

Έτσι, η αναμέτρηση έληξε με σύνολο 17 καρτών, επίδοση ρεκόρ στη Ligue 1 τον 21ο αιώνα.

Ναι, είναι αλήθεια ότι το «Le Classique» δεν έχει την ένταση και την «φλόγα» που είχε την δεκαετία του 1990. Ωστόσο ακόμη και σήμερα παραμένει ένα ντέρμπι μίσους για τους δικούς του ξεχωριστούς λόγους.

Επιμέλεια: Μιχάλης Λυτρίβης

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ