Τα πιο δραματικά φινάλε στον αθλητισμό

Τα πιο δραματικά φινάλε στον αθλητισμό

Με αφορμή το συγκλονιστικό φινάλε της σεζόν στην Φόρμουλα 1 που βρήκε νέο «βασιλιά» τον Μαξ Φερστάπεν, το 10.gr έψαξε και βρήκε τα πιο δραματικά φινάλε στην ιστορία του αθλητισμού.

Ο Μάξ Φερστάπεν αναδείχθηκε για πρώτη φορά στην καριέρα του παγκόσμιος πρωταθλητής στην Φόρμουλα 1, εκθρονίζοντας τον Λιούις Χάμιλτον. Ο Ολλανδός είναι ο νέος «βασιλιάς» κερδίζοντας τον πρώτο του τίτλο του, στην έβδομη χρονιά του στον μαγικό κόσμο της Φόρμουλα 1. 

Σε ένα από τα συγκλονιστικότερα Grand Prix της ιστορίας το οποίο διεξήχθη στο Άμπου Ντάμπι, ο Λιούις Χάμιλτον κρατούσε την πρωτοπορία και μαζί τον όγδοο τίτλου μέχρι τον 53ο γύρο, όμως το τρακάρισμα του Νικολάς Λατίφι, έφερε το αυτοκίνητο ασφαλείας στην πίστα και τα δεδομένα ανατράπηκαν.  

Τα 14 δευτερόλεπτα με τα οποία προπορευόταν ο Βρετανός της Mercedes «σβήστηκαν» και ο ιπτάμενος Ολλανδός χτύπησε… σαν κόμπρα στον τελευταίο γύρο «κλέβοντας» την νίκη και τον τίτλο μέσα από τα χέρια του Χάμιλτον, χαρίζοντας μας ένα από τα πιο συγκλονιστικά photo- finish στην ιστορία του μηχανοκίνητου αθλητισμού.  

Έτσι με αφορμή το απίθανο κλείσιμο της σεζόν στην Φόρμουλα 1, to10.gr έψαξε και σας παρουσιάζει τα πιο δραματικά φινάλε στην ιστορία του αθλητισμού.  

 ΤΣΚΚΑ Μόσχας – Ολυμπιακός 61-62 2012  

Mια από τις επικότερες ανατροπές στην ιστορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Ο Ολυμπιακός επέστρεφε από το -19 απέναντι στο μεγάλο φαβορί για την κούπα ΤΣΚΚΑ, και με το πεταχτάρι της νίκης(62-61) από τον Γιώργο Πρίντεζη, ολοκλήρωνε μια απίθανη ανατροπή, προσθέτοντας την δεύτερη Ευρωλίγκα στην τροπαιοθήκη του, ανεβαίνοντας στην ευρωπαϊκή κορυφή για πρώτη φορά μετά το 1997 και την Ρώμη.  

Οι ερυθρόλευκοι οι οποίοι για τρία δεκάλεπτα έβλεπαν την «ρώσικη αρκούδα» να κυριαρχεί, με μια ανεπανάληπτη αντεπίθεση στο τέταρτο δεκάλεπτο (34-53). Οι βολές του Παπανικολάου έφεραν στον πόντο το παιχνίδι (60-61) αφού προηγουμένως ο Τεόντοσιτς είχε 1/2. Το φάουλ έγινε στον Σισκάουσκας, ο Λιθουανός όμως αστόχησε και η τελευταία επίθεση κατέληξε στα χέρια του Πρίντεζη. Η συνέχεια γνωστή και συγκλονιστική. Καλάθι με το δεξί στα 0.7» και ο Ολυμπιακός πρωταθλητής Ευρώπης.  

Mάντσεστερ Γιουνάιτεντ – Μπάγερν  Μονάχου 2-1 1999 

Δίχως αμφιβολία, όταν τίθεται στη συζήτηση θέμα που να αφορά το πιο χαρακτηριστικό θρίλερ στα ποδοσφαιρικά χρονικά, η νίκη 2-1 της Γιουνάιτεντ επί της Μπάγερν το 1999 στη Βαρκελώνη ανήκει σε αυτά. Είναι σίγουρα ο πιο «γκραν γκινιόλ» τελικός στα χρονικά των Ευρωπαϊκών Κυπέλλων, αφού δεν έχει ξανασυμβεί ανατροπή αποτελέσματος στις καθυστερήσεις. Για ένα γκολ -νικητήριο ή ισοφάρισης- υπάρχουν παραδείγματα. Αλλά δύο γκολ στην εκπνοή, που διαμόρφωσαν αντιδιαμτετρικό αποτέλεσμα από αυτό που υπήρχε τη στιγμή που το ρολόι έδειχνε «90΄», ήταν (και παραμένει) πρωτοφανές.

Η Μπάγερν αναζητούσε το πρώτο της Champions League μετά το three-peat στο Πρωταθλητριών την τριετία 1974-76. Για τη Γιουνάιτεντ η προσμονή ήταν ελαφρώς μεγαλύτερη, καθώς είχε κατακτήσει το μοναδικό της τρόπαιο το 1968 με τον θρυλικό Ματ Μπάσμπι στον πάγκο της. Ο τελικός του ’99 έγινε ανήμερα της συμπλήρωσης 90 ετών από τη γέννηση του Μπάσμπι, ο οποίος είχε φύγει από τη ζωή πέντε χρόνια νωρίτερα (1994). Ωστόσο, η συγκυρία αυτή ωθούσε αβίαστα στο συμπέρασμα ότι οι οιωνοί ήταν με το μέρος των Άγγλων. Ότι κάποιος παρακολουθούσε από ψηλά…

Στα πρώτα 90 λεπτά της αναμέτρησης η Μπάγερν κυριάρχησε, προηγήθηκε με απευθείας φάουλ του «Super Mario» Μπάσλερ στο 6΄ και είχε ευκαιρίες να «σκοτώσει» τη Γιουνάιτεντ προς το τέλος του παιχνιδιού. Όμως είδε δύο φορές τις προσπάθειες των παικτών της (Σολ, Γιάνκερ) να σταματούν στο δοκάρι στο τελευταίο 15λεπτο.
Τα δοκάρια άρχισαν να δημιουργούν μια αίσθηση… υπερφυσικής παρέμβασης στον κόσμο που παρακολουθούσε το ματς του «Καμπ Νου». Η υποψία περί «θαύματος» άρχισε να γίνεται πιο έντονη όταν στο 90:36’’ ο Μπέκαμ εκτέλεσε κόρνερ από αριστερά, ο προωθημένος Σμάιχελ έπιασε την πρώτη κεφαλιά και μετά από «καραμπόλες», ο Τέντι Σέριγχαμ ισοφάρισε. Τριάντα δευτερόλεπτα μετά την επανέναρξη του παιχνιδιού, η Γιουνάιτεντ κέρδισε νέο κόρνερ στην ίδια πλευρά και ο Μπέκαμ ανέλαβε την εκτέλεση. Οι καθυστερήσεις ήταν τρία λεπτά… Ένα κύμα ηλεκτρισμού διαπέρασε τους πάντες και η πεποίθηση πως το θαύμα θα ολοκληρωθεί, ήταν πλέον καθολική. Πράγματι, «ο Μπέκαμ σεντράρει από αριστερά…» και γράφτηκε ιστορία με τον νυν προπονητή των «κόκκινων διαβόλων», Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ να πετυχαίνει στο 92:17’’ το πιο χαρακτηριστικό buzzer beater στα 64 χρόνια Ιστορίας του Κυπέλλου Πρωταθλητριών.

 Μάντσεστερ Σίτι – ΚΠΡ 3-2 2012  

Η τελευταία αγωνιστική στην Premier League την σεζόν 2011-2012 σίγουρα θα μείνει στην ιστορία. Οι δύο ομάδες του Μάντσεστερ Σίτι και Γιουνάιτεντ ισοβαθμούσαν στην πρώτη θέση, ωστόσο ο θρόνος του αγγλικού ποδοσφαίρου… χωρούσε μονάχα μία. 

Η Σίτι με τον Μαντσίνι στον πάγκο, και η Γιουνάιτεντ με τον μεγάλο Σερ Άλεξ ήταν μαζί χέρι – χέρι στην πρώτη θέση με 86 βαθμούς αμφότεροι. Η Σάντερλαντ υποδεχόταν τους «κόκκινους διάβολους», και η Σίτι την υποβιβασμένη ΚΠΡ στο «Etihad». Σε περίπτωση ισοβαθμίας οι κόκκινοι κατακτούσαν την κούπα. 

Το παιχνίδι στο Σάντερλαντ τελειώνει με την Γιουνάιτεντ επικρατεί με 1-0 αγγίζοντας το πρωτάθλημα. Την ίδια ώρα η Σίτι βρισκόταν πίσω στο σκορ με 2-1, με τους οπαδούς στις εξέδρες να δακρύζουν βλέποντας πως χάνεται η ευκαιρία για πρώτο τίτλο έπειτα από 44χρόνια. Ο Έντιν Τζέκο κάνει το 2-2 στο 90+2 και οι ελπίδες αναπτερώνονται με τρία λεπτά ακόμη να απομένουν στο ρολόι.  

Κάπου εκεί εμφανίστηκε σαν από μηχανής θεός ο Σέρχιο Αγουέρο. Ο Αργεντίνος με σουτ μέσα από την περιοχή υπέγραφε μια επική ανατροπή, βάφοντας μπλε το πρωτάθλημα, με το Αγουέροοοοοοοο να μένει στην ιστορία. 

 Γκραν Πρι Βραζιλίας 2008  

Ότι έδωσε η τύχη στον Λίουις Χάμιλτον το 2008, φαίνεται πως του το πήρε πίσω την φετινή χρονιά. Ο Βρετανός μονομαχούσε  με τον Φελίπε Μάσα για τον θρόνο, με τους δύο μονομάχους να λύνουν τις διαφορές στον τελευταίο αγώνα της χρονιάς στον Γκραν Πρι της Βραζιλίας.  

Ο Βραζιλιάνος πιλότος χρειαζόταν την νίκη, την ώρα που στον Βρετανό αρκούσε να βρεθεί στην πεντάδα. Όλα εξελίχθηκαν τρεις γύρους πριν από τον τερματισμό. Ενώ ο νεαρός οδηγός της ΜcLaren Μercedes βρίσκονταν στην πέμπτη θέση έγινε το απίστευτο: Ο Σεμπάστιαν Φέτελ προσπέρασε τον Λιούις Χάμιλτον, τον έριξε στην έκτη θέση και του στέρησε προσωρινά τον τίτλο.  

Τελικώς τη «λύση» έδωσε ο Τίμο Γκλοκ (Τoyota), ο οποίος δεν είχε αλλάξει ελαστικά και στην τελευταία στροφή τον προσπέρασαν ο Φέτελ και ο Χάμιλτον, με αποτέλεσμα ο οδηγός της ΜcLaren να βρεθεί και πάλι στην πέμπτη θέση και να κερδίσει το παγκόσμιο πρωτάθλημα για το 2008.   

Έτσι ο Χάμιλτον κατέκτησε το πρωτάθλημα με 98 βαθμούς έναντι 97 του Φελίπε Μάσα, ο οποίος πανηγύριζε μπροστά στους συμπατριώτες του αλλά δεν πίστευε πως λίγα μέτρα πίσω του ότι θα γινόταν η ανατροπή σε ένα από τα καλύτερα φινάλε στην ιστορία της Φόρμουλα 1. 

 Nιου Ινγκλάντ Πάτριοτς – Σιάλτ Σίχωκς Super Bowl 2015 

Ένας από τα σπουδαιότερα Super Bowl στην ιστορία του αμερικάνικου ποδοσφαίρου.  Οι Nιου Ινγκλάντ Πάτριοτς του θρύλου του αθλήματος Τόμ Μπρείντι αντιμετώπιζαν τους πρωταθλητές Seattle Seahawks στον τελικό του πρωταθλήματος, τον Φεβρουάριο του 2015, με το φινάλε να σπάζει καρδιές.  

Με την Νιου Ινγκλάντ να διατηρεί το προβάδισμα 28-24 με μόλις 26 δευτερόλεπτα να απομένουν για το παιχνίδι, οι Seahawks χτυπούσαν την πόρτα των Πάτριοτς, αναζητώντας ένα νικητήριο τατσνταούν που θα τους έδινε το δεύτερο συνεχόμενο πρωτάθλημα, μετά τους Patriots το 2003 και το 2004.  

Ένα τατσντάουν που φαινόταν σχεδόν βέβαιο, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι Σίχωκς είχαν να καλύψουν μονάχα 10 γιάρδες ωστόσο, το Σιάλτ επέλεξε να εκτελέσει μια πάσα με τον Γουίλσον να αναζητά τον Ρικάρντο Λοκέτε. 

 Όμως, ο γωνιακός μπακ των Πάτριοτς, Μαλκόμ Μπάλτερ διάβασε όμορφα την φάση, και με ένα απίθανο άλμα γράπωσε την μπάλα, σφραγίζοντας τη νίκη για τη Νέα Αγγλία και χαρίζοντας στον Τόμ Μπρείντι το πολυπόθητο τέταρτο δαχτυλίδι του Super Bowl. 

 

 

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ