Δυστυχώς δεν ήταν ψέμα… (vid)

Δυστυχώς δεν ήταν ψέμα… (vid)

Δεκαεννιά χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τον χαμό του σπουδαίου Γιάννη Κυράστα που αν και Πρωταπριλιά, δυστυχώς δεν ήταν ψέμα...

Μακάρι να ήταν ψέμα… κι όμως ήταν αλήθεια. Το ημερολόγιο έδειχνε 1 Απριλίου του 2004 όταν η οικογένεια του Παναθηναϊκού αλλά και του ελληνικού ποδοσφαίρου δέχθηκε ένα μεγάλο πλήγμα με την απώλεια του Γιάννη Κυράστα. Ενός ανθρώπου που αν και έφυγε τόσο νωρίς, μόλις στα 52 του χρόνια, πρόλαβε να γράψει τη δική του ιστορία στο ελληνικό ποδόσφαιρο, τόσο ως παίκτης όσο και ως προπονητής.

Στις 5 Μαρτίου του 2004, μετά από έντονη δυσφορία που ένιωσε τη νύχτα, μπήκε στο νοσοκομείο με το πρώτο ιατρικό ανακοινωθέν να κάνει τους πάντες να «παγώσουν»: «Οξεία μικροβιακή επιδιδυμίτιδα, η οποία είχε εξελιχθεί σε νεκρωτική γάγγραινα της περιοχής, για την οποία χρειάσθηκε να χειρουργηθεί επειγόντως». Ο αγώνας ενάντια στη σηψαιμία δεν ήταν απ’ αυτούς που μπορούσαν να κερδηθούν. Ηταν άνισος…

Διαβάστε επίσης: Μπλακ στο «10»: «Πες μου τι να κάνω για να κερδίσουμε και θα το κάνω»

Το ιατρικό ανακοινωθέν της 22ης Μαρτίου έκανε λόγο για βελτίωση της υγείας του καθώς «οι δείκτες της λοιμώξεως υποχωρούν» όπως χαρακτηριστικά αναφερόταν σε αυτό όμως μία εβδομάδα αργότερα, τη Δευτέρα 29 Μαρτίου, η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε ξαφνικά και υποβλήθηκε σε αφαίρεση χολής.

Η κατάστασή του πλέον χειροτέρευε όλο και περισσότερο και τελικά το απόγευμα της 1ης Απριλίου «έφυγε» από τη ζωή με το ιατρικό ανακοινωθέν της Ευρωκλινικής Αθηνών να σκορπά την θλίψη σε όλο τον κόσμο του αθλητισμού και όχι μόνο.

Ο Κυράστας γεννήθηκε στις 25 Οκτωβρίου του 1952 και ξεκίνησε το ποδόσφαιρο στις ακαδημίες του Ολυμπιακού. Στις 10 Δεκεμβρίου του 1972 απέναντι στην Καβάλα έκανε και το ντεμπούτο του με τους «ερυθρόλευκους» στους οποίους αγωνίστηκε για εννιά χρόνια κατακτώντας πέντε πρωταθλήματα και τρία κύπελλα.

Το καλοκαίρι του 1981 πήρε τη μεγάλη απόφαση και αποδέχθηκε την πρόταση του Παναθηναϊκού περνώντας στο απέναντι «στρατόπεδο»! Στο «τριφύλλι» έμεινε για πέντε χρόνια, κατέκτησε δύο πρωταθλήματα και τρία κύπελλα με κορυφαία στιγμή όλων, την πορεία ως τα ημιτελικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1985!

Την προπονητική του καριέρα την ξεκίνησε από τα πολύ χαμηλά αλλά κατάφερε να φτάσει στην καταξίωση. Ο Εθνικός Ελληνορώσων ήταν η πρώτη του δουλειά, ακολούθησε η Α.Ε Μεσολογγίου και συνέχισε σε Προοδευτική, Εθνικό Πειραιώς, Πανηλειακό, Πανιώνιο, επέστρεψε στον Παναθηναϊκό όπου και πέτυχε σπουδαία πράγματα ενώ ο Ηρακλής ήταν η τελευταία ομάδα της καριέρας του.

Ως προπονητής στον Παναθηναϊκό, στην πρώτη του αγωνιστική περίοδο (1999-2000) παρουσίασε μία από τις καλύτερες ομάδες της ιστορίας παρόλο που δεν πήρε το πρωτάθλημα. Το νταμπλ του 2004 αφιερώθηκε από όλη την ομάδα στον αδικοχαμένο προπονητή με το σύνθημα που ακούστηκε στη Λεωφόρο να μένει για πάντα χαραγμένο: «Αυτή η κούπα να φτάσει στ’ άστρα, για τον Γιάννη Κυράστα»!

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ