Οδηγίες για άσκηση στο σπίτι την εποχή του κορονοϊού

Οδηγίες για άσκηση στο σπίτι την εποχή του κορονοϊού

Η ήπια συστηματική σωματική άσκηση προστατεύει από ιογενείς λοιμώξεις. Χρήσιμες συμβουλές από τον ομότιμο καθηγητή Αθλητιατρικής και τέως διευθυντή του Εργαστηρίου Αθλητιατρικής του ΑΠΘ, Αστέριου Δεληγιάννη.

H ήπια συστηματική σωματική δραστηριότητα προστατεύει από τις λοιμώξεις, ανάμεσα στις οποίες και οι ιογενείς, ενώ αντιθέτως η έντονη εξαντλητική άσκηση μειώνει την άμυνα του οργανισμού έναντι των ιογενών λοιμώξεων, επισημαίνει, επικαλούμενος αποτελέσματα μελετών, ο ομότιμος καθηγητής Αθλητιατρικής και τέως διευθυντής του Εργαστηρίου Αθλητιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Αστέριος Δεληγιάννης.

Μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Δεληγιάννης αναφέρει ότι η ήπια άσκηση μπορεί να προστατεύσει και από τον κορονοϊό που περιλαμβάνεται στις ιογενείς λοιμώξεις. Παράλληλα, όμως, σημειώνει ότι οι ασθενείς που έχουν μια ήπια εμπύρετη λοίμωξη ή που περνούν Covid-19 με ήπια συμπτώματα καλό είναι να αποφεύγουν κάθε είδους σωματική δραστηριότητα.

Σε όσους μένουν σπίτι, λόγω των περιοριστικών μέτρων για την πρόληψη της μετάδοσης του κορονοϊού, ο κ. Δεληγιάννης συνιστά την κατ’ οίκον άσκηση είτε με όργανα, όπως στατικό ποδήλατο,τάπητα, βάρη, ιμάντες -εφόσον τα διαθέτουν- ή χρησιμοποιώντας κάτι άλλο που υπάρχει στο σπίτι, όπως π.χ. μπουκάλια νερού του 1,5 λίτρου, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιήσει αντί για βάρη. Παράλληλα, προτείνει τον χορό ως μια πιο ευχάριστη μορφή άσκησης, η οποία ανεβάζει το ηθικό, που αυτές τις ημέρες είναι πεσμένο λόγω του εγκλεισμού.

«Μένοντας σπίτι, ο χώρος που έχουμε για άσκηση είναι περιορισμένος. Όσοι έχουν στατικό ποδήλατο μπορούν να το χρησιμοποιήσουν, είναι ο καλύτερος τρόπος άσκησης στο σπίτι. Μπορούν να ασκούνται και με μία καλή επιβάρυνση να φτάνουν τους 130-140 σφυγμούς το λεπτό. Επίσης, πολύ καλή άσκηση μπορεί να γίνει με stepper. Για όσους δεν τα διαθέτουν αυτά, μία καλή άσκηση θα ήταν να βάζουν μουσική και να χορεύουν. Αυτό είναι κάτι που ανεβάζει και το πεσμένο μας ηθικό και είναι μια πολύ καλή άσκηση. Το βάδισμα μέσα στο σπίτι, όσο και να το θέλει κανείς, είναι περιορισμένο. Αν ο άνθρωπος μπορεί να βγαίνει και να περπατάει με άδεια μετακίνησης ή να κάνει ποδήλατο είναι καλό, αλλά και πάλι το περπάτημα θα πρέπει να έχει έναν ρυθμό για να είναι αποτελεσματικό. Μπορεί όμως να ανεβοκατεβαίνει τα σκαλοπάτια, που επίσης είναι μια καλή μορφή άσκησης. Επομένως θα έλεγα να προτιμήσουμε την ήπια αερόβια άσκηση με το περπάτημα σε εξωτερικό χώρο, εφόσον είναι δυνατό, το ανεβοκατέβασμα της σκάλας, τον χορό, το στατικό ποδήλατο, το stepper ή τον τάπητα», σημειώνει ο κ. Δεληγιάννης.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ