Έγραψε ιστορία στο BCL ο… τριπλός Φρίντρικσον (vids)

Έγραψε ιστορία στο BCL ο… τριπλός Φρίντρικσον (vids)

Ο Έλβαρ Φρίντρικσον πέτυχε triple double στον θρίαμβο του ΠΑΟΚ επί της Γαλατασαράι και μπήκε σε ένα πολύ κλειστό κλαμπ.

Ο ΠΑΟΚ ήταν κυρίαρχος κόντρα στη Γαλατασαράι την οποία νίκησε εύκολα με 88-77 μέσα στην Πόλη και μπήκε με το… δεξί στους ομίλους του BCL. Ο Δικέφαλος πήγε κόντρα σε προγνωστικά και μπάτζετ παίρνοντας ένα σπουδαίο διπλό που τον φτιάχνει και ψυχολογικά ενόψει της συνέχειας.

Σε αυτή τη νίκη οι «ασπρόμαυροι» είχαν πολλούς πρωταγωνιστές, αλλά αυτός που τράβηξε πάνω του τα περισσότερα φώτα ήταν χωρίς αμφιβολία ο Έλβαρ Φρίντρικσον. Ο 28χρονος Ισλανδός πέτυχε triple double και οδήγησε εκ του ασφαλούς τον ΠΑΟΚ σε αυτή τη μεγάλη νίκη.

Διαβάστε επίσης: Η μισή ώρα του Ντανιέλ Ποντένσε και η αναζήτηση του έξτρα παίκτη…

Έμεινε στο παρκέ του «Sinan Erdem» για 34 λεπτά και σε αυτό το διάστημα κατέγραψε 19 πόντους (4/8 δίποντα, 2/5 τρίποντα, 5/8 βολές), 11 ριμπάουντ και 10 ασίστ. Μάλιστα η 10η ασίστ ήρθε στην τελευταία επίθεση της ομάδας του, με τον Χάρισον που ήταν ο αποδέκτης να ευστοχεί σε τρίποντο.

Ο Φρίντρικσον πέτυχε κάτι που είναι πολύ σπάνιο γενικότερα στο ευρωπαϊκό μπάσκετ αλλά και ειδικότερα στο BCL. Ο Ισλανδός είναι μόλις ο τρίτος παίκτης που πετυχαίνει triple double στη διοργάνωση και ο πρώτος που το καταφέρνει σε εκτός έδρας αγώνα.

Ο πρώτος που τα είχε καταφέρει ήταν ο Κρις Κράμερ της Όλντενμπουργκ τον Ιανουάριο του 2017 όταν πέτυχε 16 πόντους με 10 ριμπάουντ και 13 ασίστ απέναντι στην Ουσάκ Σπορτίφ και ο δεύτερος ήταν ο Άρνας Μπουτκεβίτσιους της Νεπτούνας που τον Νοέμβριο του 2017 πέτυχε 19 πόντους με 13 ριμπάουντ και 10 ασίστ απέναντι μάλιστα στον ΠΑΟΚ.

Ποιος είναι ο Φρίντρικσον

O Έλβαρ Μαρ Φρίντρικσον, όπως είναι το πλήρες όνομά του, γεννήθηκε στις 11 Νοεμβρίου 1994, έχει ύψος 1μ.83 και αγωνίζεται ως πλέι μέικερ. Προέρχεται από οικογένεια με παράδοση στον αθλητισμό και ειδικότερα στο μπάσκετ, καθώς και ο πατέρας του ήταν διεθνής με την Εθνική ομάδα της Ισλανδίας, αλλά και προπονητής μπάσκετ. Η ενασχόληση του με το μπάσκετ ήταν μονόδρομος.

Ξεκίνησε από πολύ μικρή ηλικία, παίζοντας αρχικά στη Νιάροβικ, προτού ακόμη κλείσει τα 18 και δύο συνεχόμενες σεζόν συμπεριλήφθηκε στην καλύτερη πεντάδα των Ισλανδών του πρωταθλήματος της χώρας του (με 21,5 πόντους και 7,2 ασίστ κατά μέσο όρο τη σεζόν 2013-14). Η μετακόμισή του στις ΗΠΑ δεν εξέπληξε κανένα. Έπαιξε έναν χρόνο στο πανεπιστήμιο του Λονγκ Άιλαντ και στις επόμενες τρεις σεζόν (2015-18) στο πανεπιστήμιο Μπάρι, από το οποίο αποφοίτησε το 2018 με 20 πόντους και 7,3 ασσίστ ανά αγώνα. Επιστρέφοντας στην Ευρώπη πέρασε από την γαλλική Ντενέν Βολτέρ και γύρισε στην πατρίδα του, όπου με την Νιάροβικ πραγματοποίησε μία εξαιρετική σεζόν (2018-19) με 23,1 πόντους και 5,3 ασίστ.

Την επόμενη χρονιά (2019-20) με την Μπόρας κατέκτησε το πρωτάθλημα Σουηδίας, καθώς η ομάδα του ήταν στην κορυφή της βαθμολογίας όταν διακόπηκε η σεζόν λόγω της πανδημίας. Με 16,7 πόντους, 2,9 ριμπάουντ και 7,7 ασίστ ανά αγώνα, αναδείχθηκε και κορυφαίος γκαρντ στο Σουηδικό πρωτάθλημα και την επόμενη σεζόν αγωνίστηκε στη Λιθουανία. Με τη Σιαουλιάι είχε 15,6 πόντους, 3 ριμπάουντ και 7,7 ασσίστ κατά μέσο όρο σε 35 παιχνίδια, με κορυφαία του στιγμή τους 33 πόντους που πέτυχε στη νίκη (103-90) επί της Πιενό Ζβάιγκζντες, με απόλυτη ευστοχία: 4/4 δίποντα, 5/5 τρίποντα και 10/10 βολές! Ο Φρίντρικσον αναδείχθηκε MVP στο πρωτάθλημα της Λιθουανίας και την επόμενη σεζόν αγωνίστηκε στο Βέλγιο με την Αντβέρπ. Έπαιξε σε 32 παιχνίδια σε Βελγικό πρωτάθλημα και Eurocup (12,3 πόντοι, 3,1 ριμπάουντ και 6,8 ασίστ), ενώ όταν τελείωσε τις υποχρεώσεις του με την Αντβέρπ αγωνίστηκε και στην Ιταλία με την Τορτόνα.

Στη διάρκεια της περσινής σεζόν αγωνίστηκε στη Ρίτας Βίλνιους και σε 42 παιχνίδια πρωταθλήματος είχε 8,9 πόντους, 1,7 ριμπάουντ και 4,4 ασίστ κατά μέσο όρο, ενώ στο Basketball Champions League είχε 11,3 πόντους, 1,9 ριμπάουντ και 4,1 ασίστ σε 15 παιχνίδια. Είναι διεθνής με την Εθνική ομάδα μπάσκετ της Ισλανδίας, ενώ το 2021 και το 2022 αναδείχθηκε κορυφαίος Ισλανδός μπασκετμπολίστας!

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ