ΠΑΟΚ – Παναθηναϊκός: Η τακτική καθόρισε την έκβαση του τελικού (vid)

ΠΑΟΚ – Παναθηναϊκός: Η τακτική καθόρισε την έκβαση του τελικού (vid)

Η τακτική μάχη των δύο προπονητών καθόρισε σε μεγάλο βαθμό την έκβαση του παιχνιδιού.

Ο 44ος τελικός του Κυπέλλου Ελλάδος πέρασε πλέον στο πάνθεον της ιστορίας, με τον Παναθηναϊκό να επιβεβαιώνει τον τίτλο του απόλυτου φαβορί, επικρατώντας επί του ΠΑΟΚ με σκορ 73-79. Νομίζω πως κατά την διάρκεια του ματς, διαπιστώσαμε αρκετά από τα στοιχεία που συζητούσαμε στο κείμενο που προηγήθηκε της επίσημης έναρξης.

Το Τριφύλλι αποτελεί ένα σύνολο με ορισμένες χτυπητές αδυναμίες, τις οποίες μπορεί να εκμεταλλευτεί στο έπακρο ένας καλά προετοιμασμένος αντίπαλος στο τακτικό κομμάτι. Όπερ και εγένετο. Ο Δικέφαλος παρουσιάστηκε εξαιρετικά προσηλωμένος στο αγωνιστικό πλάνο του Ηλία Παπαθεοδώρου, κατορθώνοντας να παραμείνει ανταγωνιστικός μέχρι τα τελευταία λεπτά της αναμέτρησης. Η διαφορά ποιότητας διαδραμάτισε σίγουρα τον δικό της ρόλο, όμως οι Θεσσαλονικείς κατάφεραν να κερδίσουν τις περίφημες εντυπώσεις – αν τέλος πάντων αυτές έχουν κάποιο νόημα στον αθλητισμό.

Το πρώτο δεκάλεπτο, αντιπροσωπεύει την εξαίρεση στον κανόνα του παιχνιδιού. Ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε φουριόζος, ξεφεύγοντας γρήγορα σε απόσταση 19 πόντων, κυρίαρχα εξαιτίας της πολύ κακής απόδοσης του ΠΑΟΚ σε αμφότερες τις πλευρές του γηπέδου. Οι τυπικά γηπεδούχοι επέλεξαν δυναμικά Hedge out πάνω στον Νικ Καλάθη, τα οποία εκ του αποτελέσματος δημιούργησαν περισσότερα προβλήματα από όσα υποτίθεται πως θα επέλυαν.

Επιπλέον απέτυχαν να ασκήσουν την κατάλληλη πίεση επάνω στον Έλληνα guard – ένα σημείο που είχαμε υπογραμμίσει στην κουβέντα μας πριν τον αγώνα – επιτρέποντας του να εντοπίζει με τις πάσες του, τα κάθετα κοψίματα των συμπαικτών του στη ρακέτα.

Από την δεύτερη περίοδο και έπειτα, οι προσαρμογές της 3-2 ζώνης που εφάρμοσε ο Ηλίας Παπαθεοδώρου λειτούργησαν σαφώς καλύτερα και η κατάσταση βελτιώθηκε δραματικά. Ο Δικέφαλος επέστρεψε σύντομα στη διεκδίκηση της νίκης, κερδίζοντας μια σειρά από κατοχές με την βοήθεια της σκληρής του άμυνας. Σε γενικές γραμμές κατόρθωσε να κατευθύνει την επίθεση των φιλοξενούμενων ακριβώς εκεί που επιθυμούσε, απενεργοποιώντας σε ικανοποιητικό επίπεδο τις πράσινες συνεργασίες.

Ο Langford διεισδύει προς τα μέσα, όμως τρεις διαφορετικοί παίκτες του ΠΑΟΚ του φράζουν τον δρόμο προς το καλάθι. Ο Αμερικανός αναγκάζεται να πασάρει προς τα έξω στον Παπαπέτρου, με τον Χρυσικόπουλο να ανεβαίνει έγκαιρα ώστε να του απαγορεύσει το μακρινό σουτ. Η μπάλα καταλήγει στον Καλάθη, ο οποίος ευστοχεί για τρεις. Δεν πειράζει, η αμυντική συμπεριφορά λαμβάνει πολύ υψηλό βαθμό.

Στα δικά του μετόπισθεν ο Παναθηναϊκός ακολούθησε σε στιγμές την triangle defense, με στόχο να προστατέψει τον κεντρικό διάδρομο και να μετατρέψει τον Δικέφαλο σε ένα καθαρά περιφερειακό σύνολο.

Στο βίντεο ο Kilpatrick μετακινείται στη περιοχή των ελεύθερων βολών για να ανακόψει την εφόρμηση του Χάτσερ. Οι περιστροφές βέβαια καθυστερούν χαρακτηριστικά και ο Ζάρας εκτελεί ανενόχλητος από την περίμετρο.

Η τακτική απέδωσε άμεσα καρπούς, παρόλα αυτά οι Θεσσαλονικείς κατάφεραν να επιβιώσουν εξαιτίας των καταπληκτικών τους επιδόσεων στα σουτ τριών πόντων. Ο ΠΑΟΚ έχει την πολυτέλεια να διαθέτει μερικούς καταπληκτικούς σουτέρ στο ρόστερ του, οι οποίοι στην καλή τους μέρα είναι ικανοί να σκοτώσουν τον οποιοδήποτε αντίπαλο. Όπως αντιλαμβάνεστε η τακτική μονομαχία των δύο προπονητών, αποτέλεσε ένα από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία της αναμέτρησης.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ