Γουλβς : Η (επιτυχημένη) πορτογαλική παροικία μεγαλώνει! (pics & vids)

Γουλβς : Η (επιτυχημένη) πορτογαλική παροικία μεγαλώνει! (pics & vids)

Από την 15η θέση της Championship στις επτά καλύτερες ομάδες της Αγγλίας. Ο δρόμος που χρειάστηκε να διανύσει η Γουλβς, δεν ήταν στρωμένος με «ροδοπέταλα» αλλά με πορτογαλικές σημαίες. Η απόκτηση του Φάμπιο Σίλβα με ποσό-ρεκόρ, αποδεικνύει ότι η συνταγή έχει πετύχει και το «10» σας εξηγεί γιατί.

Ήταν 31 Μαΐου του 2017, όταν ο Νούνο Εσπίριτο Σάντο αναλαμβάνει την τεχνική ηγεσία της Γουλβς. Η ομάδα μόλις έχει τερματίσει στην 15η θέση της Championship και το όνειρο για επιστροφή στην Premier League μοιάζει να είναι μακρινό.

Μετά από τρία χρόνια, οι «λύκοι», όχι απλά είναι και πάλι στην μεγάλη κατηγορία, αλλά έχουν καταφέρει να γίνουν, μία από τις επτά μεγαλύτερες δυνάμεις του Νησιού. Ο λόγος είναι απλώς και… πορτογαλικός. Το ρόστερ εξελίχθηκε, δυνάμωσε αλλά το στοιχείο της πατρίδας του προπονητή, έμεινε ακλόνητο. Ο Φάμπιο Σίλβα είναι ο 10ος ποδοσφαιριστής που κατάγεται από την Πορτογαλία και θα φοράει την φανέλα της Γουλβς.

Η μεγάλη επιστροφή στην Premier League!

Η απόφαση για πρόσληψη ενός νέου προπονητή στο τέλος της σεζόν, ήταν με γεμάτη ρίσκο αλλά και η κατάλληλη για έναν σωστό σχεδιασμό. Ο Νούνο Εσπίριτο Σάντο αφήνει την Πόρτο για να αναλάβει για πρώτη φορά στην καριέρα του, αγγλική ομάδα. Όπως κάθε προπονητής, έτσι και εκείνος επιλέγει να ξεκινήσει την ενίσχυση από ποδοσφαιριστές της χώρας του και δη, της πρώην ομάδας του. Το όνομα του Ρούμπεν Νέβες είναι το πρώτο που ζητάει και οι «λύκοι» δαπανούν 16 εκατ. λίρες για τον κάνουν δικό τους. Ήταν η αρχή μίας πραγματικής πορτογαλικής κυριαρχίας.

Από την πόρτα που άνοιξε ο, τότε 20χρονος μέσος, μπήκαν και οι Ροντερίκ Μιράντα, Ντιόγκο Ζότα και Ρούμπεν Βινάγκρε. Μάλιστα, οι δύο τελευταίοι είχαν την μορφή δανεισμού στην αρχή. Το φινάλε της σεζόν, δικαιώνει στο 100% τον άλλοτε βοηθό του Ζεσουάλδο Φερέιρα στον Παναθηναϊκό. Ο αγγλικός σύλλογος τερμάτισε στην πρώτη θέση με συγκομιδή 99 βαθμών. Εκτός από την άνοδο, η ομάδα είχε την καλύτερη επίθεση (82 υπέρ) και άμυνα (39) του πρωταθλήματος, κάτι που μαρτυρούσε ότι ο τρόπος που λειτουργούσε ο νεαρός προπονητής, ήταν ο σωστός.

Το πορτογαλικό σύστημα που έκανε την διαφορά

Η επιστροφή στην πρώτη κατηγορία δεν άλλαξε σε τίποτα τον σχεδιασμό. Η μονιμοποίηση του πρώτου σκόρερ της περσινής σεζόν, Ζότα (18 γκολ) αλλά και του Βινάγκρε, συνδυάστηκαν με την παραμονή του MVP της χρονιάς, Ρούμπεν Νέβες. Οι «λύκοι» προχώρησαν και στην απόκτηση των πολύπειρων Ρουί Πατρίσιο και Ζοάο Μουτίνιο, οι οποίοι μεγάλωσαν ακόμα περισσότερο την λίστα των Πορτογάλων παικτών.

Αυτή η τρομερή σύνθεση, μπορεί να δέχτηκε αρνητική κρητική αρχικά, όμως το πλάνο ήταν σαφές. Μπορεί η ομάδα να είχε ανέβει μόλις στην Premier League, αυτό όμως δεν την εμπόδισε να μπει «σφήνα» στις επτά καλύτερες ομάδες του Νησιού. Στο φινάλε της χρονιάς, το όνομά της φιγούραρε στην 7η θέση του πίνακα. Ταυτόχρονα, πήρε και το εισιτήριο για τα προκριματικά του Europa League. Η εξέλιξη του συλλόγου είχε μετατραπεί σε μία ευχάριστη έκπληξη, όμως οι βλέψεις μέσα στο στρατόπεδο της Γουλβς, δεν σταματούσαν εκεί.

Ίδιος σχεδιασμός και εμπιστοσύνη

Η ευκαιρία να αγωνιστούν στην Ευρώπη δεν πέρναγε απαρατήρητη από τους ποδοσφαιριστές του Εσπίριτο Σάντο. Φυσικά, το κλαμπ των Πορτογάλων δεν γινόταν να μείνει δίχως κάποια προσθήκη. Η Γουλβς αποφασίζει να βάλει στις τάξεις της, τα δύο ταλέντα της Λάτσιο, για τα οποία δαπάνησε συνολικά 27 εκατ. ευρώ. Τα ονόματα αυτών, είναι οι Πέδρο Νέτο και Μπρούνο Ζορντάο. Μπορεί ο πρώτος (44 συμμετοχές με πέντε γκολ και πέντε ασίστ) να έκανε πιο γεμάτη χρονιά από τον δεύτερο (10 συμμετοχές με τρία γκολ), ωστόσο ο λόγος που αποκτήθηκαν ήταν ξεκάθαρος.

Το γεγονός ότι ο σύλλογος δεν αποκτούσε μόνο έτοιμους ποδοσφαιριστές, αλλά επένδυε και στο μέλλον, έκανε σαφές ότι η ενίσχυση από την χώρα του Κριστιάνο Ρονάλντο, προσφέρει αυτά που θέλουν να δουν οι άνθρωποι της Γουλβς. Ακόμα, η σημαντική ενίσχυση από την απόκτηση του Ντανιέλ Ποντένσε, πρόσθετε ακόμα ένα «γρανάζι» στην μηχανή του Εσπίριτο Σάντο. Αξιοσημείωτο δε, ότι ο σύλλογος δαπάνησε συνολικά 20 εκατ. ευρώ, ανεβάζοντας ακόμα περισσότερο το ποσό που έχει δαπανηθεί για Πορτογάλους παίκτες.

Έτοιμη για το ευρωπαϊκό «όνειρο» που σταμάτησε στην Σεβίλλη

Παρότι έκανε δυναμικό ξεκίνημα, το τέλος της χρονιάς, την βρήκε στην ίδια θέση, με μία μικρή διαφορά από την περασμένη περίοδο. Η κατάκτηση του κυπέλλου από την Άρσεναλ, δεν επέτρεπε στους «λύκους» να βγουν στην Ευρώπη για δεύτερη σερί χρόνια. Έτσι, η τελευταία ελπίδα της ομάδας ήταν μέσω του… Europa League. Η πορεία ήταν αξιοπρεπή και με συνεχή προκρίσεις, κατάφερε να φτάσει μέχρι το Final 8 της Γερμανίας.

Η πρωτόγνωρη διαδικασία λόγω του κορωνοϊού, επέτρεπε στους παίκτες του 46χρονου τεχνικού να ελπίζουν στο «όνειρο». Όμως, ο αποκλεισμός ήρθε γρήγορα. Στο πρώτο, κιόλας, παιχνίδι, η (μετέπειτα νικήτρια της διοργάνωσης) Σεβίλλη παίρνει την νίκη με γκολ του Οκάμπος στο 88ο λεπτό και, ταυτόχρονα, στέλνει στην Αγγλία την Γουλβς. Φυσικά, κάθε άλλο παρά απογοήτευση ένιωσαν οι φίλοι του συλλόγου, βλέποντάς τον να αναπτύσσεται μέσα σε τρία χρόνια τόσο πολύ.

Η κίνηση με το μεγαλύτερο ταλέντο της Πορτογαλίας με 40 εκατ. ευρώ, επιβεβαιώνει την προθυμία των ανθρώπων του συλλόγου να συνεχίσουν στους ίδιους ρυθμούς. Ο Φάμπιο Σίλβα μπορεί να πραγματοποίησε μόλις μία γεμάτη σεζόν με την Πόρτο, όμως στην Γουλβς, δεν χρειάζονται παραπάνω για να καταλάβουν την ποιότητα ενός ποδοσφαιριστή. Πόσο μάλλον, για έναν Πορτογάλο.

View this post on Instagram

Another one 🇵🇹

A post shared by 433 (@433) on

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ