7 ιστορίες που πρέπει να ξέρεις για το Ιντερ-Μίλαν (vids)

7 ιστορίες που πρέπει να ξέρεις για το Ιντερ-Μίλαν (vids)

Το10.gr παρουσιάζει 7 ιστορίες που αξίζει να γνωρίζεις για την ιστορία των αναμετρήσεων ανάμεσα σε Μίλαν και Ίντερ.

Το Μιλάνο χωρίζεται και πάλι στα δυο, καθώς απόψε η Ίντερ φιλοξενεί την Μίλαν στο ντέρμπι της 4ης αγωνιστικής στην Serie A. Οι αναμετρήσεις μεταξύ των δυο αυτών ομάδων  είναι πάντα ιδιαίτερες, αναστατώνουν και διχάζουν την πόλη, ξεφεύγουν από τα όρια ενός ενενηντάλεπτου. Το derby della madoninna, όπως είναι ευρέως γνωστό μας έχει χαρίσει στιγμές συγκίνησης.  Το πρώτο που σου έρχεται στο μυαλό είναι ο πίνακας ζωγραφικής των Ματεράτσι και Ρούι Κόστα από τον επεισοδιακό επαναληπτικό του Champions League του 2005.  Ωστόσο,  έχουν γραφτεί και άλλες στιγμές στην αιώνια κόντρα των δυο ομάδων και to10.gr σας παρουσιάζει τις 7 καλύτερες από την ιστορία του εν λόγω ζευγαριού.

1) Η Μίλαν ιδρύθηκε το 1899 από τους Βρετανούς Άλφρεντ Έντουαρντς και Χέρμπερτ Κίλπιν, ωστόσο το το 1908 η διοίκηση χωρίστηκε στα δύο. Αφορμή ήταν η διαφωνία αν θα πρέπει ο σύλλογος να αποκτήσει ξένους ποδοσφαιριστές. Μια ομάδα Ιταλών και Ελβετών που ήταν μέλη των «ροσονέρι» αποσχίστηκαν και δημιούργησαν την Internazionale, δηλαδή «Διεθνής», η οποία  με το πέρασμα των χρόνων έμεινε γνωστή ως Ιντερ. Πλέον οι δυο ομάδες του Μιλάνου μοιράζονται ακόμα την ίδια έδρα αλλά οι οπαδοί της Μίλαν δεν θέλουν να αποκαλούν το «Σαν Σίρο» ως «Τζουζέπε Μεάτσα» για να μην αναφέρουν το όνομα του πρώην άσου της Ιντερ.

2) Το 1925, ο πρόεδρος της Μίλαν, Πιέρο Πιρέλι αποφασίζει να χτίσει γήπεδο, αναλαμβάνοντας ο ίδιος το κόστος της κατασκευής. Οι εργασίες άρχισαν την 1η Αυγούστου τους ίδιου έτους και ολοκληρώθηκαν στις 15 Σεπτεμβρίου της επόμενης χρονιάς. Ο πρώτος αγώνας που πραγματοποιήθηκε στο νέο γήπεδο έγινε στις 19 Σεπτεμβρίου του 1926, με τους Ροσονέρι να αντιμετωπίζουν την Ίντερ. Οι Νερατζούρι έκαναν επίδειξη δύναμης επικρατώντας με 6-3, χαλώντας έτσι τα εγκαίνια του Σαν Σίρο.

3) Μίλαν και Ίντερ έχουν γράψει ξεχωριστά τις δικές τους χρυσές σελίδες στο ποδόσφαιρο. Η δεκαετία του ΄60 είναι η χρονική περίοδος που η κόντρα των δυο συλλόγων οξύνθηκε στο βαθμό που βλέπουμε και σήμερα. Η μονομαχία του Σάντρο Ματσόλα της Ίντερ με το χρυσό παιδί της Μίλαν Τζιάνι Ριβέρα αντιπροσωπεύει το μίσος που είχαν οι οπαδοί των δυο ομάδων μεταξύ τους. Το τέλος της δεκαετίας βρήκε τις δυο ομάδες να έχουν κατακτήσει αμφότερες δυο Κύπελλα Πρωταθλητριών.

4) Υπάρχουν πολλά ντέρμπι ανάμεσα στους δυο συλλόγους που έχουν μείνει αξέχαστα. Ένα από αυτά διαδραματίστηκε στις 11 Μαϊού του 2001. Η γηπεδούχος Ίντερ φιλοξενούσε την Μίλαν στο «Τζουζέπε Μεάτσα», με τους Ρόσονερι να είναι καταιγιστικοί. Το επιβλητικό 6-0 της Μίλαν έχει μείνει στην ιστορία των derby della madoninna. Μάλιστα είναι μεγαλύτερη νίκη της Μίλαν επί των Νερατζούρι. Απόλυτος πρωταγωνιστής του παιχνιδιού ήταν ο Αντρέι Σεφτσένκο, ο οποίος σημείωσε δυο τέρματα και είναι μέχρι και σήμερα ο πρώτος σκόρερ των ντέρμπι με 14 τέρματα.

5)Η αρτιότερη φωτογραφία στην ιστορία του ποδοσφαίρου είναι από έναν επεισοδιακό προημιτελικό του Champions League. Έναν προημιτελικό- εμφύλιο στις 12 Απριλίου του 2005. Η Μίλαν, η οποία στο πρώτο παιχνίδι είχε επικρατήσει με 2-0, πήρε το προβάδισμα με τον Σεφτσένκο. Ο Καμπιάσο  ισοφαρίζει. Ωστόσο ο Γερμανός ρέφερι, Μάρκους Μερκ το ακυρώνει λανθασμένα. Από εκεί και πέρα ξεκίνησαν οι ροκ στιγμές του παιχνιδιού. Μετά το ακυρωμένο γκολ του Αργεντινού δεν ξαναπαίχτηκε ποδόσφαιρο. Οι οργανωμένοι οπαδοί της Ίντερ προκαλούν σοβαρά επεισόδια, τραυματίζοντας τον τερματοφύλακα της Μίλαν, Ντίντα. Οι Ρούι Κόστα και Ματεράτσι βρίσκονται στην μέση του γηπέδου. Αγκαλιασμένοι. Παρακολουθώντας τις σκηνές χάους που διαδραματίζονται. Ο αγώνας εν τέλη διακόπτεται με τους Ροσονέρι να παίρνουν το ντέρμπι στα χαρτιά και την πρόκριση στην ημιτελική φάση της διοργάνωσης.

6) Από αυτήν την λίστα δεν θα μπορούσε να λείπει ο Ζλάταν Ιμπραϊμόβιτς, ο οποίος έχει φορέσει τις φανέλες και των δυο ομάδων και στις 14 Νοεμβρίου του 2010 έγραψε και αυτός το όνομα του στην ιστορία των derby della madoninna. Απόλυτος πρωταγωνιστής του παιχνιδιού ήταν ο Σουηδός επιθετικός. Γιατί όχι μόνο χάρισε την νίκη στους Ροσονέρι αλλά έκλεισε και έναν παλιό λογαριασμό με τον Ματεράτσι, στον οποίο δεν είχε συγχωρέσει ένα δολοφονικό τάκλιν που του είχε κάνει το 2006, όταν  έπαιζε ακόμα στην Γιουβέντους. Ο Ζλάταν δεν ξεχνά και με μια κίνηση τάε κβο ντο στέλνει στο νοσοκομείο τον Ιταλό αμυντικό.

7) Τις φανέλες των δυο ομάδων έχουν τιμήσει αρκετά θρυλικά ονόματα του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, οι οποίοι έχουν σημειώσει γκολάρες στο ντέρμπι του Μιλάνου. Αντρέα Πίρλο, Αντρέι Σεφτσένκο, Γουέλσι Σνάιντερ και Ντέγιαν Στάνκοβιτς είναι μερικοί από αυτούς.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ