Το έπος της Μαδρίτης : Όταν ο Άρης μάγεψε την Ευρώπη (vids)

Το έπος της Μαδρίτης : Όταν ο Άρης μάγεψε την Ευρώπη (vids)

Συμπληρώνονται δέκα ολόκληρα χρόνια από τον θρίαμβο του Άρη επί της Ατλέτικο Μαδρίτης, τη μοναδική νίκη ελληνικής ομάδας στην Ισπανία.

Μια βραδιά που όσα χρόνια και αν περάσουν θα θυμίζει παραμύθι. Ευλογημένοι όσοι είχαν την τύχη να βρεθούν στη Μαδρίτη εκείνο το παγωμένο βράδυ της 1ης Δεκεμβρίου του 2010. Με τον Άρη να πετυχαίνει θρίαμβο, να ρίχνει στο καναβάτσο, να πετάει εκτός από την συνέχεια της διοργάνωσης την τότε κάτοχο του Europa League, Ατλέτικο Μαδρίτης. Να της κλείνει το σπίτι.

Ένα σύγχρονο ποδοσφαιρικό θαύμα παρακολούθησαν να συμβαίνει μπροστά στα μάτια τους οι περισσότεροι από 7.000 οπαδοί του Άρη – που κέρδισαν για πλάκα τη μάχη της εξέδρας στο Βιθέντε Καλντερόν – και οι εκατομμύρια φίλαθλοι που παρακολούθησαν το παιχνίδι από την τηλεόραση. Που αρχικά μπορεί να ήταν αδιάφοροι ή ακόμα και να ειρωνεύονταν, αλλά όταν πλησίαζε το τέλος της αναμέτρησης έγιναν οι φανατικότεροι υποστηρικτές εκείνης της ομαδάρας του Έκτορ Ραούλ Κούπερ.

Απέναντι στην Ατλέτικο Μαδρίτης των εκατομμυρίων ευρώ μπάτζετ και των παικτών παγκόσμιας κλάσης στην σύνθεση της, όπως οι Ντε Χέα, Φορλάν και Αγουέρο. Στη μοναδική εκτός έδρας νίκη που έχει πετύχει ποτέ ελληνική ομάδα απέναντι σε ισπανικό σύλλογο.

Ο «στρατηγός» στον πάγκο

Για να γίνει, βέβαια, αυτό χρειάστηκε ο Άρης να αντισταθμίσει την ποιοτική διαφορά που υπήρχε ανάμεσα στους δυο αντιπάλους , με τη διάθεση, το πείσμα , την αυταπάρνηση των ποδοσφαιριστών του, αλλά και τον αριστοτεχνικό τρόπο με τον οποίο παρέταξε την ομάδα του στον αγωνιστικό χώρο ο Έκτορ Ραούλ Κούπερ.

Ο κορυφαίος Αργεντινός τεχνικός παρέδωσε μαθήματα τακτικής και έκανε ματ στον Κίκε Φλόρες, που δεν κατάλαβε τι ακριβώς έγινε. Ο Άρης δούλευε σαν καλοκουρδισμένη μηχανή στον αγωνιστικό χώρο του Βιθέντε Καλντερόν και πέτυχε μια νίκη που τάραξε ολόκληρη την ποδοσφαιρική Ευρώπη.

Με την πλάτη στον τοίχο

Ο Άρης ξεκίνησε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το παιχνίδι, καθώς ευτύχησε να προηγηθεί μόλις στο 2ο λεπτό της αναμέτρησης. Ο Κώστας Μενδρινός σούταρε δυνατά, η μπάλα σταμάτησε στο οριζόντιο δοκάρι της εστίας του Ντε Χέα και στην επαναφορά ο Σέρχιο Κόκε την έστειλε στα δίχτυα.

Το γκολ αυτό φαίνεται ότι «αφύπνισε» την Ατλέτικο Μαδρίτης που ανέβασε κατακόρυφα την απόδοση της και κατάφερε να ανατρέψει το εις βάρος της σκορ σε μόλις 14 λεπτά, με τα δυο μεγάλα αστέρια της να αναλαμβάνουν δράση. Στο 12ο λεπτό ο Φορλάν ήταν αυτός που ισοφάρισε σε 1-1 και στο 16΄ ο Αγουέρο με ψύχραιμο πλασέ νίκησε τον Σηφάκη, διαμορφώνοντας το 2-1, σκορ με το οποίο έληξε το πρώτο ημίχρονο.

Ολική ανατροπή

Όλα έδειχναν ότι το παιχνίδι είχε τελειώσει, όμως ο Άρης δεν είχε πει ακόμα την τελευταία του λέξη. Οι ποδοσφαιριστές του Έκτορ Ραούλ Κούπερ ήταν αποφασισμένοι να πουλήσουν ακριβά το τομάρι τους και να ταπεινώσουν ποδοσφαιρικά τους ακριβοπληρωμένους συναδέλφους τους. Και το κατάφεραν. Στο 51ο λεπτό ο Ντομίνγκεθ τράβηξε τον Λαζαρίδη από την φανέλα μέσα στην μεγάλη περιοχή και ο διαιτητής Ιβάν Μπόμπεκ υπέδειξε το καταφανέστατο πέναλτι.

Ο Σέρχιο Κόκε έστησε την μπάλα στην βούλα και ισοφάρισε για τον Άρη, με τους οπαδούς του να πανηγυρίζουν έξαλλα. Ακόμη, όμως, αυτή η ιστορική βραδιά δεν είχε χαρίσει όλες τις συγκινήσεις της. Στο 81ο λεπτό, μετά από φάση διαρκείας στη μεγάλη περιοχή της Ατλέτικο Μαδρίτης, ο Νίκος Λαζαρίδης στέλνει την μπάλα στα δίχτυα και τους οπαδούς του Άρη στα ουράνια.

Οι ποδοσφαιριστές του Έκτορ Κούπερ γίνονται ένα ανθρώπινο κουβάρι και πανηγυρίζουν, ενώ οι Ισπανοί δεν μπορούν να πιστέψουν ότι βιώνουν το φάσμα του αποκλεισμού και μάλιστα με ήττα μέσα στην έδρα τους. Ο Άρης άντεξε και στα πέντε λεπτά των καθυστερήσεων και πήρε τη σπουδαιότερη νίκη της ιστορίας του.

Αποθεωτική υποδοχή στο αεροδρόμιο Μακεδονία

Η αποστολή επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη τα ξημερώματα της 2ης Δεκεμβρίου του 2010, όμως αυτό δεν εμπόδισε περισσότερους από 6.000 οπαδούς του Άρη να ετοιμάσουν αποθεωτική υποδοχή στον Έκτορ Κούπερ και τους παίκτες του. Οι φίλοι του Άρη περίμεναν για περισσότερο από τρεις ώρες στον περιβάλλοντα χώρο του αεροδρομίου και όταν τα μέλη της αποστολής βγήκαν τελικά από την αίθουσα αφίξεων, η νύχτα έγινε μέρα στο αεροδρόμιο Μακεδονία από τους πυρσούς. Οι θριαμβευτές της Μαδρίτης γνώρισαν την αποθέωση, με τον Αργεντινό τεχνικό να γίνεται αντικείμενο λατρείας.

Ατλέτικο Μαδρίτης (Φλόρες): Ντε Χέα, Ουιφαλούσι, Γκοδίν, Ντομίνγκεθ, Λόπεθ (86′ Μέριδα), Ρέγιες, Τιάγκο (86′ Γκαρθία), Σουάρεθ, Σιμάο (73′ Κόστα), Αγουέρο, Φορλάν

Άρης (Κούπερ): Σηφάκης, Βανγκέλι, Οριόλ, Λαζαρίδης, Μίτσελ, Χαβίτο, Φατί, Τόχα, Μενδρινός (72′ Καζναφέρης), Κόκε (77′ Πρίττας), Τσέζαρεκ (83′ Ρουίς)

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ