Ο Μοχάμεντ Ιχαταρέν είναι η ελπίδα της Αϊντχόφεν και ο… έρωτας του Φαν Μπόμελ

Ο Μοχάμεντ Ιχαταρέν είναι η ελπίδα της Αϊντχόφεν και ο… έρωτας του Φαν Μπόμελ

Το ολλανδικό ποδόσφαιρο καμαρώνει ακόμα ένα του δημιούργημα. Ο Μοχάμεντ Ιχαταρέν αποτελεί το «διαμάντι» της Αϊντχόφεν και το «10» σας παρουσιάζει μία παράλογα... τέλεια «τουλίπα» που θα αντιμετωπίσει τον Ολυμπιακό.

«Αγαπώ την PSV και θέλω να δώσω πίσω σε τίτλους και χρήματα την αγάπη που έχω εισπράξει από αυτή την ομάδα. Είναι η ομάδα που ανδρώθηκα ποδοσφαιρικά οπότε παρά τον μεγάλο σεβασμό που τρέφω στον Άγιαξ, εντούτοις τον πρώτο λόγο έχει η ομάδα μου σε οποιαδήποτε υψηλή πρόταση έρθει στο μέλλον». Λόγια από το στόμα ένος… έφηβου. Μπορεί η ωριμότητα και ο τρόπος που σέβεται την Αϊντχόφεν να δείχνει ότι πίσω από αυτές τις λέξεις, κρύβεται ένας ηγέτης της ομάδας, όμως η πραγματικότητα είναι διαφορετική.

Ο Μοχάμεντ Ιχαταρέν μπορεί να ενηλικιώθηκε πριν λίγους μήνες, όμως, ήδη, θεωρείται μίας από τις αλύγιστες σημαίες της Αϊντχόφεν. Το πλούσιο ταλέντο του, συνδυάζεται με την ωριμότητα και την ποιότητα που έχει, με αποτέλεσμα να θεωρείται, και όχι άδικα, ένα από τα κορυφαία wondekid της Ευρώπης.

Από την απεριόριστη αγάπη του για το ποδόσφαιρο, στον χαμό που τον δυνάμωσε και από εκεί, στη μεγαλύτερη απειλή για κάθε αντίπαλο της Αϊντχόφεν. Ο Ολυμπιακός απέφυγε τις μεγάλες ομάδες, όχι όμως έναν από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές του Europa League.

Από τους δρόμους, στις ακαδημίες της Αϊντχόφεν…

Υπάρχει έρωτας με την πρώτη… ματιά; Ίσως όχι στην πραγματικότητα, όμως σίγουρα κάτι τέτοιο έπαθε ένας σκάουτερ της Αϊντχόφεν όταν αντίκρισε τον μικρό Μοχάμεντ Ιχαταρέν. Ο, γεννημένος στις 12 Φεβρουαρίου του 2002, δεν χρειάστηκε παραπάνω από ένα απλό παιχνίδι τουρνουά για να πείσει για το τεράστιο ταλέντο του.

Ο αδερφός του τον ενημερώνει πως η Αϊντχόφεν τον θέλει στις ακαδημίες και εκείνος σε ηλικία μόλις 8 ετών, αφήνει τις αλάνες της Ουτρέχτης και ξεκινάει το δικό του όνειρο. Από την πρώτη μέρα, ξεχώρισε. Οι άνθρωποι των ακαδημιών του ολλανδικού συλλόγου είχαν μείνει άναυδοι με τα όσα μπορούσε να κάνει στο χορτάρι ο νεαρός ποδοσφαιριστής.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός, ότι σε κάθε σεζόν, έπαιζε με μεγαλύτερους, ηλικιακά, αντιπάλους. Μεγάλοι ποδοσφαιριστές, που ήταν προπονητές στις ακαδημίες της PSV, είχαν μείνει άφωνοι με το ταλέντο και την ποιότητα του Ιχαταρέν. «Ο τρόπος που αναπτύσσεται είναι εντυπωσιακός», είχε πει ο προπονητής του στη Κ19, Ρουντ Φαν Νιστελρόι ενώ ουκ ολίγοι έκαναν λόγο για έναν από τους πρωταγωνιστές του μέλλοντος.

Ο «έρωτας» του Φαν Μπόμελ και η ώρα για ντεμπούτο…

Σε ηλικία μόλις 16 ετών, βρισκόταν ένα βήμα μακριά από την πρώτη ομάδα. Οι αριθμοί ικανοποιούσαν, η εξέλιξή του εντυπωσίαζε και η δουλειά που έριχνε, τον ξεχώριζε από τα παιδιά της ηλικίας του. Το ταλέντο του δεν μπορούσε να περάσει απαρατήρητο και, μάλιστα, το έδειχνε με τον καλύτερο τρόπο με μεγαλύτερους αντιπάλους. Με τη Κ21 δεν χρειάστηκε περισσότερα από τρία παιχνίδια για να πείσει. Ισάριθμα γκολ και δύο ασίστ ενώ είχε συμμετοχή σε όλα τα τέρματα στα συγκεκριμένα ματς.

Ο Μαρκ Φαν Μπόμελ είχε συνεργαστεί, για μικρό χρονικό διάστημα, μαζί του στις ακαδημίες. Ήταν η «καψούρα» του στην κυριολεξία. Αυτά που έκανε ο Ιχαταρέν με τις «θυγατρικές» ομάδες, μπορούσαν να λύσουν το μεγάλο πρόβλημα των ανδρών. Ο παλαίμαχος άσος και νυν προπονητής του ολλανδικού συλλόγου, του δίνει τη μεγάλη ευκαιρία και ο νεαρός άσος κάνει το επίσημο ντεμπούτο του στις 26 Ιανουαρίου του 2019 κόντρα στη Χρόνινγκεν. Μπορεί να έπαιξε για λίγα δευτερόλεπτα όμως για εκείνον ήταν η αρχή στο πιο όμορφο παραμύθι.

Οι πρώτοι μνηστήρες, η καθιέρωση και η (ανεπηρέαστη) αλλαγή προπονητή…

Ο Φαν Μπόμελ τον «απείλησε» να μην ξαναεπιστρέψει στις ακαδημίες. Του το είπε ξεκάθαρα πως δεν θα ήθελε για κανέναν λόγο να τον δει πάλι εκεί. Ο 17χρονος Ιχαταρέν, όχι απλά υπάκουσε, αλλά καθιερώθηκε άμεσα. Ολοκλήρωσε εκείνη τη σεζόν με 12 συμμετοχές και παρόλο που δεν σκόραρε ή δεν μοίρασε κάποια ασίστ, είχε αποδείξει ότι το μέλλον της ομάδας, καθρεφτίζεται στο πρόσωπό του.

Αν και δεν είχε κλείσει ούτε ένα χρόνο παρουσίας στις επαγγελματικές κατηγορίες, στη θερινή μεταγραφική περίοδο, είδε τις προτάσεις να πέφτουν «βροχή». Μάλιστα, έγινε ένας από τους πιο πολυσυζητημένους ποδοσφαιριστές της Αϊντχόφεν, με τις Μάντσεστερ Σίτι και Τσέλσι να κάνουν μέχρι και επίσημη κρούση. Εκείνος, προσηλωμένος στον στόχο του, δεν άφηνε καμία «σειρήνα» να τον απροσανατολίσει.

Την ίδια στιγμή, μπήκε στη λίστα με τα 50 κορυφαία ταλέντα της Ευρώπης παρότι ήταν μόλις 17. Τελικά ο «καπνός» δεν ήταν λάθος. Υπήρχε όντως φωτιά και φάνηκε τη νέα σεζόν. Βασικότατο μέλος στα πλάνα του Φαν Μπόμελ και από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές του ρόστερ.

Το κακό ξεκίνημα των Ολλανδών στη περσινή σεζόν, δεν επηρέασε σε καμία περίπτωση τον ταλαντούχο άσο. Ακόμη και η απόλυση του ανθρώπου που τον έφερε στην πρώτη ομάδα, κατά τη διάρκεια της χρονιάς, δεν έσβησε τη «λάμψη» του 17χρονου μεσοεπιθετικού. Ο Ρότζερ Σμιντ ανέλαβε τα ηνία και από την αρχή έκανε τον Ιχαταρέν να καταλάβει ότι αποτελεί το «γρανάζι» που θα κάνει το πλάνο του να λειτουργήσει.

Η απώλεια που του έδωσε δύναμη αλλά όχι απόφαση για το εθνόσημο…

Μπορεί να Ιχαταρέν να ζούσε ένα πραγματικό όνειρο μέσα στο γήπεδο, όμως έξω από αυτό, ένιωσε το χειρότερο συναίσθημα. Αυτός της απώλειας. Στις 6 Οκτωβρίου του 2019, ο γεννημένος στο Μαρόκο, πατέρας του αφήνει τη τελευταία του πνοή, νικημένος από τον καρκίνο. Ο θάνατός του ήταν κάτι που στεναχώρησε αφάνταστα τον νεαρό άσο, καθώς ήταν ένας άνθρωπος του πρόσφερε τα πάντα για να μεγαλώσει και ταυτόχρονα, τον βοήθησε στο έπακρο για να πραγματοποιήσει τα όνειρά του.

Μάλιστα, ο πατέρας του ήταν ο λόγος που η εθνική ομάδα του Μαρόκο έκανε όνειρα για να ντύσει στα δικά της χρώματα τον ταλαντούχο μεσοεπιθετικό. Βέβαια, η προοπτική της Ολλανδίας αλλά και η συμμετοχή του νεαρού σε όλες τις βαθμίδες της, έκαναν την απόφαση να μοιάζει αναμενόμενη. Ακόμη και όταν έφυγε από τη ζωή ο πατέρας του (ο οποίος ήθελε να τον δει με το Μαρόκο), ο ίδιος δεν άλλαξε γνώμη και αποφάσισε να τιμήσει τους «οράνιε». Αξιοσημείωτο δε, πως πριν λίγες εβδομάδες, ήταν για πρώτη φορά στον πάγκο της πρώτης ομάδας, για τα παιχνίδια του Nations League.

Το δικό του restart απέναντι σε έναν ξεχωριστό αντίπαλο…

Η σεζόν έκλεισε με 32 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις και απολογισμό οκτώ γκολ και εννιά ασίστ. Καθόλου άσχημα για έναν… 17χρονο. Όμως η νέα σεζόν ήταν διαφορετική. Ένας από τους πιο ιστορικούς συλλόγους είχε χτιστεί επάνω του. Το όνομά του έλαμπε παντού και στη περασμένη μεταγραφική περίοδο, έκανε πραγματικά θραύση. Όλες οι μεγάλες ομάδες της Ευρώπης «έσπασαν» τα τηλέφωνα στα γραφεία της ομάδας και δεκάδες σκάουτερ γέμιζαν τη κερκίδα για να τον δουν.

Ούτε ο κορωνοϊός δεν τον εμπόδισε να παραμείνει βασικό μέλος της ομάδας. Ωστόσο, όλος αυτός ο χαμός, δεν φάνηκε να του κάνει καλό. Ο ταλαντούχος άσος πέρασε τη δική του περίοδο «ξηρασίας». Συγκεκριμένα, στις πρώτες 13 συμμετοχές στη φετινή σεζόν, δεν κατάφερε ούτε να σκοράρει, ούτε να μοιράσει κάποιο γκολ. Οι εμφανίσεις του ήταν πειστικές, όμως η προσφορά του στα τέρματα ήταν ανησυχητική.

Και όμως, ο πολυθεσίτης ποδοσφαιριστής βρήκε το γκολ που ήθελε. Συγκεκριμένα, στο τελευταία παιχνίδι πρωταθλήματος, ο Ολλανδός ποδοσφαιριστής σκόραρε το δεύτερο γκολ της ομάδας του κόντρα στην Ουτρέχτη. Ο σύλλογος της περιοχής που γεννήθηκε, ήταν εκείνος που του έδωσε αυτό που έψαχνε από την αρχή της χρονιάς. Αυτό το ξεκλείδωμα, το οποίο περίμενε πως και πως ο Σμιντ, και πλέον, θεωρεί ότι ο 18χρονος μεσοεπιθετικός μπορεί να βοηθήσει και πάλι, στα μέγιστα την ομάδα του.

Η Ολλανδία ανέκαθεν έβγαζε τα κορυφαία ταλέντα. Είναι η χώρα που έχει προσφέρει στο ποδόσφαιρο μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της ιστορίας του και δεν σταματάει ποτέ αυτή την παραγωγή. Από την πλευρά της, η αντίπαλος του Ολυμπιακού στους «32» του Europa League, Αϊντχόφεν, φημίζεται για τα αστέρια που βγάζει από τα σπλάχνα της, εδώ και δεκαετίες, με τον Μοχάμεντ Ιχαταρέν να είναι η δική της ελπίδα για την επόμενη μέρα του συλλόγου…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ