Τι κάνει ο Ολυμπιακός στους «32» του Europa League (vids)

Τι κάνει ο Ολυμπιακός στους «32» του Europa League (vids)

Ο Ολυμπιακός καλείται για 13η φορά στην ιστορία του, να ξεπεράσει το εμπόδιο της φάσης των 32 του Europa League. Τί έχει κάνει όμως στις 12 προηγούμενες; Aπό την πρώτη φορά με την Οσέρ μέχρι το έπος του Emirates.

O Ολυμπιακός αντιμετωπίζει απόψε (19:55) την Αϊντχόφεν στο «Γ. Καραϊσκάκης», στο πρώτο παιχνίδι για τους «32» του Europa League. Στόχος δεν είναι άλλος από μία νίκη με καθαρό σκορ ώστε οι «ερυθρόλευκοι» να γίνουν το φαβορί για την πρόκριση στην επόμενη φάση της διοργάνωσης.

Κάτι που κατάφεραν να πετύχουν τις τέσσερις από τις 12 φορές που βρέθηκαν στους «32» του Κυπέλλου UEFA/Europa League τα προηγούμενα χρόνια. Πάμε να τα δούμε αναλυτικά όλες τις περιπτώσεις…

Ολυμπιακός – Οσερ 1-1, 0-0 (1989-90, Κύπελλο UEFA):

Με τον Ιμρε Κομόρα στον πάγκο, οι «ερυθρόλευκοι» βρίσκονται για πρώτη φορά στου 32 του Κυπέλλου UEFA, με αντίπαλο την Οσέρ, έχοντας αποκλείσει προηγουμένως την Ραντ Βελιγραδίου και την Φίρστ Βιέννα. Στο Καραϊσκάκη το ματς λήγει 1-1 με τον Αναστόπουλο να ισοφαρίζει αλλά το 0-0 στη ρεβάνς της Γαλλίας αφήνει εκτός τον Ολυμπιακό.

Ολυμπιακός – Γιουβέντους 1-3, 1-2 (1999-00, Κύπελλο UEFA)

Ένα χρόνο μετά τον αποκλεισμό στο Champions League, ο Ολυμπιακός βρίσκεται ξανά αντιμέτωπος στο Κύπελλο UEFA με την «Μεγάλη Κυρία». Ο πρώτος αγώνας στο ΟΑΚΑ καταστροφικός για τους παίκτες του Μπιγκόν, που χάνουν με σκορ 1-3.

Η ρεβάνς στο Παλέρμο ξεκινά με τον χειρότερο τρόπο όταν ο Κοβάσεβιτς κάνει το 1-0 για τους Ιταλούς μόλις στο 2′ ωστόσο δύο γκολ του Τζόρτζεβιτς βάζουν μπροστά τον Ολυμπιακό που παίρνει τη νίκη με 2-1 αλλά όχι και την πρόκριση.

Ολυμπιακός – Λίβερπουλ 2-2, 2-0 (2000-01, Κύπελλο UEFA)

Την επόμενη σεζόν ο Ολυμπιακός καλείται να αντιμετωπίσει πάλι μία μεγάλη ομάδα. Ο τιμωρημένος Γιάννης Ματζουράκης δίνει οδηγίες στον βοηθό του, Τάκη Λεμονή, σε ένα παιχνίδι του οποίου η εξέδρα «βράζει». Δύο φορές βρέθηκε μπροστά στο σκορ η Λίβερπουλ με Μπάρμπι και Τζέραρντ, για να ισοφαριστεί και τις δύο από τον Αλέκο Αλεξανδρή.

Στον επαναληπτικό της Αγγλίας οι «ερυθρόλευκοι» φώναξαν για πέναλτι στον Τζόρτζεβιτς, λίγη ώρα πριν ο Χέσκεϊ κάνει το 1-0 στο 29ο λεπτό. Το τελικό 2-0 διαμόρφωσε ο Μπάρμπι στο 60′ τελειώνοντας την υπόθεση πρόκριση.

 

Ολυμπιακός – Σοσό 1-0, 0-1 (2004-05,Κύπελλο UEFA)

Για δεύτερη φορά στους 32 του Κυπέλλου UEFA, ο Ολυμπιακός συναντάει γαλλική ομάδα στον δρόμο του. Αυτή την φορά όμως καταφέρνει να πάρει για πρώτη φορά το εισιτήριο στην φάση των 16 της διοργάνωσης. Ενα γκολ από τον Γιάννη Οκκα, στο νεόκτιστο «Γεώργιος Καραϊσκάκης», μαζί με το τέρμα του Ιεροκλή Στολτίδη στην ρεβάνς, δίνουν στους ερυθρόλευκους δύο σπουδαίες νίκες και φυσικά την πρόκριση για την επόμενη φάση.

Ολυμπιακος – Σεντ Ετιέν 1-3, 1-2 (2008-09,Κύπελλο UEFA)

Οι «ερυθρόλευκοι» υποδέχονται στον Πειραιά την Σεντ Ετιέν, με την ομάδα της ομώνυμης πόλης να φεύγει με το διπλό που ουσιαστικά δεν αφήνει ελπίδες ενόψει ρεβάνς στον Ολυμπιακό. Τα γκολ των Ιλάν και Ντερνίς αποδιοργανώνουν την ομάδα του Βαλβέρδε, που μοιάζει να ανακτά ηθικό με την μείωση του Τζόρτζεβιτς. Όμως ο Γκομίς δεν έχει πει την τελευταία κουβέντα και στο 93′ διαμορφώνει το τελικό 1-3.

Στη Γαλλία η Σεντ Ετιέν επικράτησε με 2-1 σε ένα ματς διαδικαστικού χαρακτήρα και σφράγισε την πρόκριση.

Ολυμπιακός – Ρουμπίν Καζάν 0-1, 1-0 (2011-12, Europa League)

Οι «ερυθρόλευκοι» ταξιδεύουν στο παγωμένο Καζάν, για να αντιμετωπίσουν την Ρουμπίν. Σπουδαίο διπλό (0-1) με σκόρερ τον Φουστέρ και ήρωα τον Κάρολ στο ντεμπούτο του. Ο Μέγιερι αποβάλλεται για παράβαση εντός της περιοχής, με τον Βορειοιρλανδό κίπερ να παίρνει την θέση του και να αποκρούει την εκτέλεση πέναλτι του Νάτχο.

Στον Πειραιά ο Ολυμπιακός επικρατεί και πάλι με 1-0 έχοντας σκόρερ αυτή τη φορά τον Τζιμπούρ και παίρνει την πρόκριση με δύο νίκες.

Λεβάντε – Ολυμπιακός 3-0, 1-0 (2012-13, Europa League)

Ο Ολυμπιακός ταξιδεύει στην Βαλένθια, έχοντας θεωρητικά έναν αντίπαλο που μπορεί να κοντράρει. Το παιχνίδι δεν κυλά καλά όμως και η ήττα με 3-0 δεν αφήνει περιθώρια για ελπίδα. Στη ρεβάνς, η Λεβάντε σκοράρει από νωρίς και παίρνει εύκολα την πρόκριση, με δεύτερη νίκη (0-1).

Ντνίπρο – Ολυμπιακός 2-0, 2-2 (2014-15, Europa League)

Μία ομάδα που έμελλε να φτάσει μέχρι τον τελικό εκείνης της χρονιάς, άφησε εκτός τον Ολυμπιακό που την πάλεψε στα ίσα. Στην Ουκρανία η ομάδα του Βίτορ Περέιρα δεν δημιούργησε κάποια κλασική ευκαιρία, πέραν του γκολ από τον Κώστα Μήτρογλου που ακυρώθηκε από τον διαιτητή. Νωρίτερα Κανκάβα και Ροτάν, είχαν σκοράρει δύο φορές για τους γηπεδούχους.

Στο Καραϊσκάκη ο Έλληνας σέντερ-φορ έδωσε γρήγορα ελπίδες για πρόκριση με το 1-0, παρόλα αυτά ο Φεντέτσκι φρόντισε να τις «κόψει» στιγμές αργότερα. Το τελικό 2-2 διαμόρφωσαν οι Ντομίνγκες και Κάλινιτς, με ένα τέρμα για κάθε ομάδα και η Ντνίπρο πήρε την πρόκριση.

Αντερλεχτ – Ολυμπιακός 1-0, 1-2 (2015-16, Europa League)

Η ήττα με 1-0 στο Βέλγιο δεν απογοητεύει τους «ερυθρόλευκους», οι οποίοι επιδιώκουν να πάρουν την πρόκριση στην έδρα τους. Ο Κώστας Φορτούνης με πέναλτι στο 30′ ανοίγει το σκορ και πλέον ο Ολυμπιακός βρίσκεται ένα βήμα μακριά από τους «16».

Η συνέχεια του παιχνιδιού βρίσκει τους παίκτες του Μάρκο Σίλβα να μην μπορούν να παραβιάσουν την εστία του Προτό ο οποίος κατεβάζει ρολά και το ματς οδηγείται στην παράταση. Εκεί τα δύο γκολ των φιλοξενούμενων ανατρέπουν τα πάντα και οι Βέλγοι είναι αυτοί που προκρίνονται στους «16».

Ολυμπιακός – Οσμάνλισπορ 0-0, 0-3 (2016-17, Europa League)

Το 0-0 του πρώτου αγώνα στο Φάληρο κόντρα στην Οσμάνλισπορ αφήνει τα πάντα ανοιχτά για τη ρεβάνς στην Τουρκία. Εκεί όμως ο Ολυμπιακός είναι καταιγιστικός και με τον Ανσαριφάρντ να σκοράρει δις και τον Ελιουνούσι να βάζει ακόμη ένα γκολ, οι «ερυθρόλευκοι» επικρατούν πανηγυρικά με 3-0 και φυσικά περνούν στην επόμενη φάση.

Ολυμπιακός – Ντιναμό Κιέβου 2-2, 0-1 (2018-19, Europa League)

Με μία ιστορική πρόκριση χάρη στο 3-1 επί της Μίλαν στον όμιλο, ο Ολυμπιακός βρίσκεται στους 32 του Europa League με αντίπαλο την Ντιναμό Κιέβου. . Το γκολ του Αχμέντ Χασάν μόλις στο 8′, ξεσηκώνει τους φίλους της ομάδας στο Καραϊσκάκη αλλά οι Ουκρανοί
καταφέρνουν να ισοφαρίσουν με τον Μπουγίαλσκι.

Ο Ζιλ Ντίας, με μια αξέχαστη βολίδα έξω από την μεγάλη περιοχή, δίνει ξανά προβάδισμα στην ελληνική ομάδα. Ο Βέρμπιτς όμως λίγο πριν το φινάλε ισοφαρίζει σε 2-2 και δίνει προβάδισμα πρόκρισης στην ομάδα του. Στη ρεβάνς οι Ουκρανοί επικρατούν με 1-0 και ο Ολυμπιακός χάνει μεγάλη ευκαιρία κόντρα σε έναν αντίπαλο που τον είχε.

Ολυμπιακός – Αρσεναλ 0-1, 1-2 (2019-20, Europa League)
Οι ερυθρόλευκοι παρά τις εξαιρετικές εμφανίσεις τους στο Champions League, τερματίζουν 3οι στον όμιλο πίσω από Μπάγερν και Τότεναμ. Στο Europa League θα κληθούν να προσπεράσουν το εμπόδιο της Αρσεναλ η οποία φεύγει με νίκη 1-0 από τον Πειραιά στο πρώτο ματς και πλέον ο Ολυμπιακός ψάχνει το θαύμα.
Ο Σισέ με κεφαλιά δίνει προβάδισμα στον Ολυμπιακό μέσα στο «Emirates», και οι περίπου 6000 οπαδοί της ομάδας που βρίσκονται στο γήπεδο «τρελαίνονται».  Το ματς οδηγείται στην παράταση και ο Ομπαμεγιάνγκ καταφέρνει να ισοφαρίσει όμως η τελευταία λέξη ανήκει στον Ολυμπιακό. Στο 119′ ο Ελ Αραμπί σκοράρει και δίνει στον Ολυμπιακό μια από τις μεγαλύτερες νίκες και προκρίσεις της ιστορίας του.

 

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ