61 χρόνια Euro: Οι τροπαιούχοι, ο Πανένκα, οι… παραλίες, το θαύμα του 2004 και ο θρίαμβος του Σάντος (vids)

61 χρόνια Euro: Οι τροπαιούχοι, ο Πανένκα, οι… παραλίες, το θαύμα του 2004 και ο θρίαμβος του Σάντος (vids)

Ένα ακόμη Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου είναι προ των πυλών - To10.gr γυρνά πίσω τον χρόνο και ξετυλίγει το κουβάρι της ιστορίας όλων των προηγούμενων Euro - Οι τροπαιούχοι, οι σταρ και στιγμές που έχουν μείνει στην ιστορία.

Κάναμε έναν χρόνο υπομονή. Η πανδημία του κορωνοϊού ανέβαλε τα σχέδια της UEFA για ασφαλή διεξαγωγή του Euro το διάστημα 12 Ιουνίου – 12 Ιουλίου 2020. Έναν χρόνο μετά όμως τίποτα δεν μπορεί να ακυρώσει το ραντεβού των Εθνών της Ευρώπης. Απόψε, Παρασκευή 11 Ιουνίου 2021, τα βλέμματα των ποδοσφαιρόφιλων της Ευρώπης θα βρίσκονται στο «Ολίμπικο» της Ρώμης. Εκεί όπου θα γίνει η πρεμιέρα του Euro 2020 μεταξύ της Τουρκίας και της Ιταλίας. Η υπομονή λοιπόν, άξιζε τον κόπο!

Η φετινή είναι μία επετειακή διοργάνωση. Κανονικά θα γινόταν πέρσι, 60 χρόνια ακριβώς μετά το πρώτο Ευρωπαϊκό του 1960. Και πάλι όμως, η γιορτή δεν χαλάει επειδή καθυστέρησε έναν χρόνο. Η γιορτή που θα λάβει χώρα σε 11 διαφορετικές πόλεις και χώρες και θα έχει τη συμμετοχή 24 συνολικά εθνικών ομάδων, έφτασε. Είναι εδώ!

Από εκείνο το μακρινό 1960 και όταν το όραμα του Ανρί Ντελονέ έπαιρνε σάρκα και οστά, πολλά έχουν διαφοροποιηθεί. Τότε, στο πρώτο Euro, οι ομάδες ήταν 4, τώρα 24. Τότε οι έδρες ήταν 2, τώρα 11. Τότε είχαμε τον Λεβ Γιασίν. Τώρα είναι ο Κριστιάνο Ρονάλντο, ο Κιλιάν Μπαπέ κλπ. Τότε είχαμε ασπρόμαυρη τηλεόραση, τώρα έγχρωμη και φυσικά η τεχνολογία έχει κάνει… άλματα σε όλα τα επίπεδα. Τα πάντα έχουν αλλάξει. Εκτός ίσως από την προσδοκία για μπάλα, για θέαμα, για γκολ.

Από τότε μέχρι σήμερα, έχουν διεξαχθεί συνολικά 15 Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα Ποδοσφαίρου. Γερμανία και Ισπανία έχουν από 3 κατακτήσεις Euro, η Γαλλία 2 και από 1 έχουν Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιταλία, Ολλανδία, Δανία, Σοβιετική Ένωση και Τσεχοσλοβακία. Η Εθνική μας δηλαδή βρίσκεται σε ένα κλειστό κλαμπ 10 ευρωπαϊκών χωρών που έχουν ανέβει στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου.

Τα ονόματα που έχουν παρελάσει από αυτή τη διοργάνωση προκαλούν σοκ και δέος. Λεβ Γιασίν, Φραντς Μπεκενμπάουερ, Γκερντ Μίλερ, Ζινεντίν Ζιντάν, Μάρκο Φαν Μπάστεν, η «χρυσή» Ισπανία της τετραετίας 2008-2012 (Κασίγιας, Τσάβι, Πουγιόλ, Ινιέστα κ.ά.), Μισέλ Πλατινί, Άλαν Σίρερ και πολλοί πολλοί ακόμη.

To10.gr λοιπόν σας βάζει στο κλίμα και σας παρουσιάζει ένα προς ένα τα 15 Ευρωπαϊκά που έχουν γίνει!

1960: Έγινε στη Γαλλία, το κατέκτησε η Σοβιετική Ένωση

Στη χώρα του εμπνευστή της διοργάνωσης, Ανρί Ντελονέ, έγινε το πρώτο Euro. Λογικό. Στη Γαλλία το παρθενικό ραντεβού των Εθνών περιείχε 4 ομάδες. Στα προκριματικά συμμετείχαν μόλις 17 χώρες, με τις Αγγλία, Δυτική Γερμανία και Ιταλία να λείπουν.

Στην τελική φάση ήταν οι Γαλλία, Σοβιετική Ένωση, Γιουγκοσλαβία και Τσεχοσλοβακία. Στον πρώτο ημιτελικό και πρώτο ιστορικά αγώνα Euro που έχει γίνει ποτέ, η Γιουγκοσλαβία απέκλεισε με το εντυπωσιακό 5-4 τη διοργανώτρια Γαλλία, υπό το βλέμμα 26.370 Γάλλων στις κερκίδες του «Παρκ Ντε Πρενς». Το πρώτο γκολ σε Euro πέτυχε ο Γκάλιτς στο 11′. Στον άλλο ημιτελικό, στο Βελοντρόμ της Μασσαλίας, ο Λεβ Γιασίν κατέβασε ρολά. Με μία εκπληκτική εμφάνιση, ο σπουδαίος αυτός τερματοφύλακας βοήθησε τα μέγιστα ούτως ώστε η Σοβιετική Ένωση να επικρατήσει 3-0 της Τσεχοσλοβακίας.

Την τρίτη θέση πήρε η Τσεχοσλοβακία με 2-0 επί της Γαλλίας, ενώ στον τελικό της 10ης Ιουλίου η Σοβιετική Ένωση επικράτησε 2-1 στην παράταση της Γιουγκοσλαβίας. Το «χρυσό» γκολ σκόραρε ο Πονεντέλνικ στο 113′.

1964: Πρωταθλήτρια Ευρώπης η Ισπανία υπό το βλέμμα του Φράνκο

Σε ένα κατάμεστο από περίπου 80.000 θεατές «Σαντιάγκο Μπερναμπέου» και με τον δικτάτορα Φρανθίσκο Φράνκο «παρών» στο γήπεδο, η Ισπανία επικράτησε 2-1 της Σοβιετικής Ένωσης στον τελικό και κατέκτησε το πρώτο Euro της ιστορίας της. Το γκολ της νίκης πέτυχε ο Μαρσελίνο στο 84′. Σταρ των Ισπανών ήταν ο δύο φορές πρωταθλητής Ευρώπης με την Ίντερ, Λουίς Σουάρεθ. Την τρίτη και τέταρτη θέση του τουρνουά κατέκτησαν οι Ουγγαρία και Δανία αντίστοιχα.

1968: Η Ιταλία στην κορυφή με τη βοήθεια του… νομίσματος

Κανονισμοί τόσο άγνωστοι για εμάς. Στο Euro της Ιταλίας το 1968, ο ημιτελικός Ιταλία – Σοβιετική Ένωση κρίθηκε στο στρίψιμο του νομίσματος. Αφού σε 90λεπτο και παράταση δεν επετεύχθη ούτε ένα γκολ, όλα κρίθηκαν στο στρίψιμο του νομίσματος, με τους διοργανωτές να είναι οι τυχεροί.

Η Ιταλία χρειάστηκε δύο τελικούς για να πάρει το τρόπαιο. Στον πρώτο τελικό ήρθε ισόπαλη με σκορ 1-1 κόντρα στη Γιουγκοσλαβία, αλλά στον δεύτερο τελικό (στο «Ολίμπικο» έγιναν και οι δύο) επικράτησε 2-0 με τα γκολ των Ρίβα και Αναστάζι και ανέβηκε στην κορυφή της Ευρώπης.

1972: Γκερντ Μίλερ εσύ σούπερ σταρ

Εκείνη η «χρυσή» φουρνιά της Δυτικής Γερμανίας των Μπεκενμπάουερ, Μίλερ, Χάινκες τα πήρε όλα. Το Euro του 1972, το Μουντιάλ του 1974. Η διοργάνωση του Βελγίου ήταν η αρχή. Η Ιταλία μπορεί να ήταν το φαβορί, η οποία εκτός από κάτοχος του τροπαίου, ήταν και δευτεραθλήτρια κόσμου, αλλά διέθετε και μερικούς καταπληκτικούς παίκτες όπως οι Λουίτζι Ρίβα, Ντίνο Τζοφ, Τζιάνι Ριβιέρα. Ωστόσο, αυτή η ομαδάρα αποκλείστηκε στα προημιτελικά από τους διοργανωτές Βέλγους.

Σε ημιτελικό και τελικό ο Γκερντ Μίλερ πέτυχε από 2 γκολ (σύνολο 4) και οδήγησε σε νίκες τη Δυτική Γερμανία κόντρα σε Βέλγιο (2-1) και Σοβιετική Ένωση (3-0) και φυσικά στην πρώτη κατάκτηση Euro από τα «πάντσερ».

1976: Το Euro του Πανένκα

Αυτό είναι το Ευρωπαϊκό όπου μία από τις χαρακτηριστικότερες ποδοσφαιρικές ορολογίες «γεννήθηκε». Η περίφημη «εκτέλεση πέναλτι αλά Πανένκα. Ο τελικός του Βελιγραδίου μεταξύ της Τσεχοσλοβακίας και της Δυτικής Γερμανίας κρίθηκε στα πέναλτι, αφού η κανονική διάρκεια και η παράταση έληξαν 2-2. Στη διαδικασία των πέναλτι, με το σκορ στο 4-3 υπέρ των Τσεχοσλοβάκων, ο Αντονίν Πανένκα ευστόχησε και έδωσε το Euro στη χώρα του. Αλλά αυτό το κατάφερε με έναν τρόπο τον οποίο έχουν αντιγράψει αμέτρητοι συνάδελφοί του έως και σήμερα.

Ο άσος της Μποέμιανς τότε, σε μία επίδειξη ψυχραιμίας και τεχνικής, περίμενε τον αντίπαλο τερματοφύλακα να πέσει στα αριστερά, προτού σηκώσει την μπάλα και τη στείλει με αριστοτεχνικό τρόπο στο κέντρο της εστίας.

1980: Η πρώτη συμμετοχή της Ελλάδας και το 2ο τρόπαιο της Δυτικής Γερμανίας

Ήταν η χρονιά που η Ελλάδα «εμφανίστηκε» στον χάρτη του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Η Εθνική του Αλκέτα Παναγούλια βρήκε στον 1ο όμιλο της Δυτική Γερμανία, Ολλανδία και Τσεχοσλοβακία. Από τις 2 τελευταίες έχασε με 1-0 και 3-1 αντίστοιχα, ενώ πήρε ιστορικό βαθμό από τη μετέπειτα πρωταθλήτρια Ευρώπης Δυτική Γερμανία (0-0). Το πρώτο γκολ της Ελλάδας σε Euro πέτυχε ο Νίκος Αναστόπουλος στον αγώνα με τη Τσεχοσλοβακία και την ήττα με σκορ 3-1.

Στον τελικό του «Ολίμπικο», η Δυτική Γερμανία επικράτησε 2-1 του Βελγίου με τα γκολ του Χρούμπες (10′, 88′), ενώ για τους ηττημένους είχε ισοφαρίσει προσωρινά ο Βαντερέικεν (75′ πέν.).

1984: Το άστρο του Μισέλ Πλατινί

Την πρώτη φορά που η Γαλλία διοργάνωσε Euro έπαθε μεγάλη νίλα (4η το 1960). Ωστόσο, το 1984 ήταν η στιγμή της.

Το αστέρι που μεσουρανούσε στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο από τις αρχές της δεκαετίας του ’80 άκουγε στο όνομα Μισέλ Πλατινί. Ο μετέπειτα πρόεδρος της UEFA οδήγησε εκ του ασφαλούς τους «τρικολόρ» στο πρώτο τους Euro. Με 8 γκολ συνολικά, από ένα τέρμα με Δανία και στον ημιτελικό με την Πορτογαλία και δύο χατ-τρικ κόντρα σε Βέλγιο και Γιουγκοσλαβία, ο Πλατινί έστειλε τη Γαλλία στον τελικό. Τελευταίο εμπόδιο εκεί η Ισπανία.

Πρωταγωνιστής του τελικού φυσικά ο Πλατινί, που με την εκτέλεση φάουλ του στο 57′ άνοιξε το σκορ, ενώ τη γαλλική νίκη «σφράγισε» ο Μπελόν στο 90′. Κορυφαίος παίκτης της διοργάνωσης αναδείχθηκε ο Μισέλ Πλατινί, έχοντας σκοράρει 9 γκολ! Αυτό το νούμερο αποτελεί ρεκόρ μέχρι και σήμερα στη διοργάνωση.

1988: Οι «Ιπτάμενοι Ολλανδοί» και η γκολάρα του Φαν Μπάστεν που έμεινε στην ιστορία

Η «Βασίλισσα χωρίς στέμμα» Ολλανδία στα Μουντιάλ του 1974 και του 1978, θα κατακτούσε τελικά το Euro του 1978.Η ρεβάνς επί των Δυτικογερμανών ήρθε 14 χρόνια μετά, αφού τους απέκλεισαν στον ημιτελικό του Αμβούργου με την προβολή του Φαν Μπάστεν στο 88′. Στο Παγκόσμιο του 74′, στον τελικό του Μονάχου, ήταν η Ολλανδία που είχε προηγηθεί, αλλά η Δυτική Γερμανία νίκησε και πήρε το τρόπαιο με ανατροπή. Τώρα ήταν η σειρά των Ρουντ Γκούλιτ, Φρανκ Ράικαρντ, Ρόναλντ Κούμαν να πληρώσουν με το ίδιο νόμισμα τους Γερμανούς.

Στον τελικό, το 2-0 επί της Σοβιετικής Ένωσης, με το τέρμα του Γκούλιτ (32′) και την ΓΚΟΛΑΡΑ του Φαν Μπάστεν (54′) έδιναν το τρόπαιο στους «Ιπτάμενους Ολλανδούς».

1992: Το… πρώτο θαύμα πριν την Ελλάδα…

Η απίστευτη ιστορία με τις παραλίες. Και ενώ στη Γιουγκοσλαβία μαινόταν ένας άγριος εμφύλιος πόλεμος, η Εθνική ομάδα της χώρας αποκλείστηκε από το επερχόμενο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Τη θέση της πήρε η Δανία, η οποία είχε έρθει 2η στα προκριματικά πίσω από τη Δανία. Έλα όμως που η είδηση ότι τελικά εκείνοι θα πάνε στο Euro, τους βρήκε… σκορπισμένους σε παραλίες να απολαμβάνουν τα μπάνια τους!

Τι και αν… ξενέρωσαν που τελείωσαν πρόωρα οι διακοπές τους, τι και αν έκαναν μόλις 2 εβδομάδες προετοιμασία για το Euro; Πήγαν στη Σουηδία και σήκωσαν το τρόπαιο!

Σε όμιλο με Σουηδία Γαλλία και Αγγλία βγήκε 2η η Δανία με μόλις 3 βαθμούς. Ποιες απέκλεισε; Τις δύο τελευταίες! Ναι, οι Σκανδιναβοί πέρασαν εις βάρος των Γαλλίας και Αγγλίας. Στον ημιτελικό ήρθε η σειρά της Ολλανδίας να αποκλειστεί από την παρέα του Σμάιχελ και στον τελικό το 2-0 επί της Γερμανίας επισφράγισε τον ανεπανάληπτο θρίαμβο της Δανίας!

1996: Το Euro της νέας εποχής

Πρόκειται για το πρώτο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου με 16 ομάδες. Είναι το πρώτο τουρνουά στο οποίο εφαρμόστηκε ο κανόνας του χρυσού γκολ στην παράταση. Και είναι το πρώτο Ευρωπαϊκό με την ονομασία «Euro». Στα γήπεδα της Αγγλίας το ποδόσφαιρο προχώρησε ένα βήμα παρακάτω.

Οι διοργανωτές είχαν πολλές προσδοκίες, αλλά το «It’s coming home» μετατράπηκε σε εφιάλτη. Η Αγγλία αποκλείστηκε στα ημιτελικά από τη Γερμανία στη διαδικασία των πέναλτι. Στον τελικό του «Γουέμπλεϊ» τα «πάντσερ» βρήκαν μπροστά τους την Τσεχία του Πάβελ Νέντβεντ. Παρά το γεγονός ότι οι Τσέχοι άνοιξαν το σκορ με τον Μπέργκερ στο 59′ (πέναλτι), ο Μπίρχοφ με δύο προσωπικά του γκολ (73′, 95′) έδωσε στη Γερμανία το 3ο της Euro και τελευταίο μέχρι σήμερα.

2000: Allez Les Bleus

Η Γαλλία του Ζιντάν, του Ντεσαγί και των υπόλοιπων αστέρων, είχε θριαμβεύσει δύο χρόνια νωρίτερα, στα δικά της γήπεδα, κατακτώντας το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου. Οι «τρικολόρ» ήταν το φαβορί και για το Euro και αυτό επιβεβαιώθηκε.

Ο ημιτελικός με την Πορτογαλία κρίθηκε στο «χρυσό γκολ» του Ζιντάν στο 117′, ενώ την ίδια εξέλιξη είχε και ο τελικός με την Ιταλία, με τον Τρεζεγκέ να σκοράρει στο 103′ και να «σφραγίζει» τον γαλλικό θρίαμβο στα γήπεδα του Βελγίου και της Ολλανδίας.

2004: Στην πρωτεύουσα της Ελλάδας… τη Λισαβόνα

Και αν το 1992 η Δανία έκανε θαύμα, τότε η κατάκτηση του Euro από την Ελλάδα το 2004 αποτελεί το θαύμα των θαυμάτων!

Η δεύτερη πιο αδύναμη ομάδα του Euro, μετά τη Λετονία και η χώρα που δεν είχε ούτε μία νίκη σε Ευρωπαϊκό ή Μουντιάλ στο παρελθόν, έφτασε μέχρι το τέλος της διαδρομής και κατέκτησε το βαρύτιμο τρόπαιο. Νικώντας τη διοργανώτρια Πορτογαλία στο πρώτο και στο τελευταίο ματς της διοργάνωσης. Πετώντας έξω την πρωταθλήτρια Ευρώπης Γαλλία, αποκλείοντας στον όμιλο την Ισπανία και ξεπερνώντας το εμπόδιο της Τσεχίας του Νέντβεντ στον ημιτελικό.

Και μετά… οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Το καλοκαίρι του 2004 ήταν ονειρικό. Μαγευτικό. Και το Πειρατικό είχε σαλπάρει ήδη…

2008: Η Ισπανία στην κορυφή… και αυτό είναι μόνο η αρχή

Ο Λουίς Αραγονιές είχε «χρυσάφι» στα χέρια του. Ίκερ Κασίγιας, Πουγιόλ, Ράμος, Τσάμπι Αλόνσο, Τσάβι, Φάμπρεγκας, Νταβίντ Σίλβα, Ινιέστα, Τόρες, Βίγια. Με πανέμορφο και ελκυστικό ποδόσφαιρο, η Ισπανία κατέκτησε για 2η φορά στην ιστορία της το Euro, επικρατώντας 1-0 της Γερμανίας στον τελικό.

Η κάτοχος Ελλάδα, όντας σε όμιλο με Σουηδία (0-2), Ρωσία (0-1) και την Ισπανία (1-2), δεν πήρε ούτε βαθμό.

2012: Σίφουνας από την Ιβηρική τα σάρωσε όλα

Ευρωπαϊκό 2008, Παγκόσμιο 2010, Ευρωπαϊκό 2012. Όλα δικά της! Αυτή η φουρνιά της Ισπανίας τα σάρωσε όλα. 7 βαθμοί στον όμιλο έφταναν για την πρωτιά κόντρα σε Ιταλία, Κροατία, Ιρλανδία. Στα προημιτελικά η «Φούρια Ρόχα» απέκλεισε τη Γαλλία με 2-0. Στα ημιτελικά ήταν η σειρά της Πορτογαλίας στα πέναλτι. Και στον τελικό, με μία ισοπεδωτική εμφάνιση, η Ισπανία επικράτησε 4-0 της Ιταλίας και κατέκτησε το 3ο Euro της ιστορίας της.

Αξιοπρεπέστατη πορεία για την Ελλάδα στη διοργάνωση, καθώς πέρασε ως 2η από όμιλο με Ρωσία, Πολωνία, Τσεχία και στα προημιτελικά αποκλείστηκε από τη Γερμανία (4-2).

Αξέχαστο έχει μείνει από αυτό το τουρνουά και το καταπληκτικό γκολ του Μπαλοτέλι στον ημιτελικό Γερμανίας – Ιταλίας.

2016: Με μία νίκη μπορείς να πάρεις Euro; Βεβαίως και μπορείς

Η Πορτογαλία του Φερνάντο Σάντος ήταν από τα ισχυρά αουτσάιντερ του τουρνουά της Γαλλίας. Και με μόλις μία νίκη σε 90λεπτο έκαναν το «θαύμα». Κατέκτησαν το Euro επικράτωντας 1-0 στον τελικό της διοργανώτριας, με γκολ του Έντερ στην παράταση. Αυτό ακριβώς που τους είχε στερήσει η Ελλάδα το 2004, στέρησαν εκείνοι στη Γαλλία το 2016. Τη χαρά της κατάκτησης ενός Euro εντός έδρας δηλαδή.

Μόνη νίκη για την Πορτογαλία σε κανονική διάρκεια ήταν στον ημιτελικό με την Ουαλία του Γκάρεθ Μπέιλ (2-0).

Αυτή ήταν η πρώτη τελική φάση Euro με τη συμμετοχή 24 ομάδων.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ