Μαρτίνες: Το «Χρυσό Γάντι» του Κόπα Αμέρικα

Μαρτίνες: Το «Χρυσό Γάντι» του Κόπα Αμέρικα

Ο Εμιλιάνο Μαρτίνες υπήρξε αναμφίβολα ένας από τους πιο καταλυτικούς παίκτες της Αργεντινής στο δρόμο για την κατάκτηση του Κόπα Αμέρικα. Με τέσσερα «clean sheets» στη διοργάνωση, γίνεται ο πρώτος Αργεντίνος τερματοφύλακας που κατακτά το «Χρυσό Γάντι».

«Δεν υπάρχει πιο όμορφο συναίσθημα από αυτό της προσπάθειας, που οδηγεί στη νίκη», λεει μία γνωστή ρήση. Η Αργεντινή κέρδισε τα ξημερώματα της Κυριακής (11/7) την Βραζιλία με 1-0, στον συναρπαστικό τελικό του Κόπα Αμέρικα, και κατέκτησε τον 15ο τίτλο στην ιστορία της. Ο διεθνής πορτιέρο της Εθνικής Αργεντινής, κέρδισε εκτός από το τρόπαιο, και το «Χρυσό Γάντι» του τουρνουά.

Ο Λίονελ Μέσι κατέκτησε τον πρώτο τίτλο του με την Αργεντινή και ο ποδοσφαιρικός πλανήτης παραμιλά. Οι  πρωταγωνιστές της επιτυχίας, γράφουν το όνομά τους με χρυσά γράμματα, στην ιστορία της «αλμπισελέστε». Ένα άλλο «χρυσό παιδί» της Αργεντινής, ή μάλλον «Χρυσό Γάντι» είναι και ο πορτιέρο της, Εμιλιάνο Μαρτίνες. Με τα τέσσερα «clean sheets» του έγινε ο πρώτος  Αργεντίνος τερματοφύλακας που πετυχαίνει αυτή τη διάκριση.

 Από τη «Villa Miseria» της Αργεντινής, «παρατηρητής» στο Λονδίνο

Η καριέρα του διεθνούς πορτιέρο της Άστον Βίλα δεν ήταν πάντα στρωμένη με ροδοπέταλα. Από τον πάγκο και την «πλάτη» της Άρσεναλ, έφτασε στο πιο υψηλό επίπεδο και την κατάκτηση του Κόπα Αμέρικα.

Ο Εμιλιάνο Μαρτίνες γεννήθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου του 1992 στην πόλη Μαρ ντε Πλάτα, μία  villa miseria -ή αλλιώς- «παραγκούπολη» του Μπουένος Άιρες. Προερχόμενος από φτωχή οικογένεια, αλλά με βαθιά αγάπη για το ποδόσφαιρο, έκανε τα πρώτα ποδοσφαιρικά του βήματα σε ηλικία 16 ετών.

Ήδη από το 2009, είχε ενταχθεί στην U-17 της Εθνικής Αργεντινής με τους σκάουτερ, μέσα σε αυτούς και από την Άρσεναλ, να κάνουν την εμφανισή τους και να εντυπωσιάζονται από αυτόν.

Το 2010 εντάσσεται στις ρεζέρβες των «κανονιέρηδων». Στο Λονδίνο τον πρώτο χρόνο, πέρασε πολύ δύσκολα, καθώς δεν ήξερε ούτε μία λέξη στα αγγλικά. Το ντεμπούτο του με την βασική ομάδα της Άρσεναλ πραγματοποιήθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου 2012 απέναντι στην Κόβεντρι για το Καραμπάο Καπ.

Ωστόσο, δεν κατάφερε να κερδίσει το ενδιαφέρον της ομάδας και συνεπώς, μίας θέσης βασικού τερματοφύλακα, και δόθηκε δανεικός σε πολλές ομάδες όπως  Όξφορντ Σίτι, Χετάφε και Ρέντινγκ. Τον Άυγουστο του 2020, ο Μαρτίνες αντικατέστησε τον Λένο της Άρσεναλ απέναντι στη Μπράιτον, και έθεσε τις βάσεις για μία καλύτερη τύχη, ακόμα και μακριά από τους «κανονιέρηδες».

Η Άστον Βίλα και το «Χρυσό Γάντι» του Κόπα Αμέρικα

Ο «Martininho» πήρε μεταγραφή για την Άστον Βίλα τον Σεπτέμβρη του 2020. Σε 38 εμφανίσεις, έχει δεχθεί 46 γκολ, η οποία τερμάτισε 11η τη σεζόν 20/21 στην Πρέμιερ Λιγκ, και έχει 16 clean sheets.

Στο φετινό Κόπα Αμέρικα, αποτελεί εκ των κορυφαίων της «αλμπισελέστε», χωρίς να «κλέβει» τη δόξα από τον σούπερ σταρ Μέσι. Οι 6 εμφανίσεις του στη διοργάνωση, δικαιολογούν το «Χρυσό Γάντι», τίτλο που κατέκτησε μαζί με το βαρύτιμο τρόπαιο. Με απολογισμό 4 αποκρούσεις πέναλτι, 4 «clean sheets», ένα εξ αυτών στον τελικό, αναμφίβολα είναι ο κορυφαίος του τουρνουά.

3+1 πράγματα που δεν γνωρίζεις για τον «Χρυσό» Martininho

  • Ως ινδάλματά του έχει τους Ντέιβ Σίμαν, Σέρχιο Γκοϊγκότσεα και ο Στεφάν Ανσό.
  • Ο Μαρτίνες αν δεν γινόταν ποδοσφαιριστής, θα γινόταν «επιστήμονας», καθώς πριν πάει στην Άρσεναλ είχε γίνει δεκτός στο Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας του Μπουένος Άιρες.
  • Αυτό που δεν θα ξεχάσει ποτέ είναι τα λόγια του Γιανς Λέμαν: «Now this mountain I must climb, feels like the world upon my shoulders.Through the clouds I see love shine, it keeps me warm as life grows colder». Αυτή την φράση, «χτύπησε» τατού στην πλάτη.
  • Εϊναι φανατικός της trance μουσικής και αγαπημένο του μέρος για διακοπές είναι η Κωνσταντινούπολη.

Η περίφημη φράση του Χόρχε Λουίς Μπόρχες, «Χτίζεις στην άμμο και χτίζοντας και ξαναχτίζοντας κάνεις την άμμο πέτρα», θα μπορούσε άνετα να είναι το μότο του φετινού καλύτερου τερματοφύλακα του Κόπα Αμέρικα.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ