Ολυμπιακός: Η μεγάλη του… σκάουτινγκ σχολή (vids)

Ολυμπιακός: Η μεγάλη του… σκάουτινγκ σχολή (vids)

Οι Αγκιμπού Καμαρά έκανε ντεμπούτο με τον Άρη, ο Αλγκασίμ Μπα είναι ένα πρότζεκτ που πιστεύουν στο λιμάνι και to10.gr παρουσιάζει τα... ακατέργαστα διαμάντια των ερυθρόλευκων και την τρομερή δουλειά που γίνεται στο τμήμα σκάουτινγκ

Ο Ολυμπιακός τα τελευταία χρόνια κυριαρχεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο, έχει ξεφύγει γενικότερα από τη Superleague και λειτουργεί πάνω σε ευρωπαϊκά πρότυπα, όντας μια από τις πιο σταθερές ομάδες στη Γηραιά Ήπειρο.

Οι ερυθρόλευκοι έχουν εξελιχθεί και γιγαντωθεί σε όλους τους τομείς, δίνοντας ιδιαίτερη βάση στις Ακαδημίες τους, αλλά και στο τμήμα σκάουτινγκ, κάτι που ήθελε από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε την ηγεσία του συλλόγου ο Βαγγέλης Μαρινάκης. Ο Ολυμπιακός, όπως και οι μεγαλύτερες ομάδες του κόσμου προσπαθεί να αγοράζει ότι καλύτερο κυκλοφορεί στην ευρωπαϊκή αγορά στις μικρές ηλικίες, ενώ λόγω Φρανσουά Μοντεστό και Κριστιάν Καρεμπέ έχει ρίξει δίχτυα στη γαλλική και την αφρικανική αγορά.

Οι πρωταθλητές Ελλάδας εδώ και μερικά χρόνια έχουν φέρει πολλούς σπουδαίους ποδοσφαιριστές είτε από τη Γαλλία, είτε από την Αφρική, είτε ακόμα και από τη Σερβία χωρίς να καταβάλλουν πολλά χρήματα και έχουν καταφέρει χάρη στη δουλειά που γίνεται στον Ρέντη να εκτοξεύσουν την αξία τους. Ποδοσφαιριστές όπως ο Παπέ Αμπού Σισέ, ο Μαντί Καμαρά, ο Ουσεϊνού Μπα και ο Λάζαρ Ραντζέλοβιτς. Ή παλιότερα η περίπτωση του Αρτούρ Μαζουάκου.

Τη φετινή σεζόν προστέθηκαν και οι Αγκιμπού Καμαρά και Αλγκασίμ Μπα, ενώ είναι στο ρόστερ και οι Φοντέ Καμαρά, Σβέτοζαρ Μάρκοβιτς και Νίκολα Τσούμιτς. Ο πρώτος μάλιστα έκανε και ντεμπούτο στο φιλικό με τον Άρη, όπου ο Ολυμπιακός νίκησε με 3-0 δείχνοντας πολύ καλά στοιχεία.

Ο Ολυμπιακός λοιπόν με την ίδια τακτική που ακολούθησε τα προηγούμενα χρόνια έφερε στην Ελλάδα μερικά σπουδαία ταλέντα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου με σκοπό να τα εξελίξει και να φτάσουν στο υψηλότερο επίπεδο. Το παράδειγμα του Μαντί Καμαρά εξάλλου είναι το καλύτερο.

To10.gr θυμάται τους παίκτες που ήρθαν στο λιμάνι ως «διαμάντια» και κατάφεραν όχι απλά να λάμψουν αλλά να σταθούν στο κορυφαίο επίπεδο.

Οι δυο Σενεγαλέζοι «βράχοι»

Ο Παπέ Αμπού Σισέ ήρθε στο μεγάλο λιμάνι το 2017 από την Αζαξιό και έχει πραγματοποιήσει συνολικά 92 συμμετοχές με τα χρώματα του Ολυμπιακού, έχοντας 10 γκολ. Μιλάμε για έναν ποδοσφαιριστή που αποκτήθηκε με ένα μικρό ποσό από το γαλλικό πρωτάθλημα και πλέον έχει αξία πάνω από 6 εκατ. ευρώ.

Από την άλλη, ο διόσκουρος του στην ερυθρόλευκη άμυνα τα τελευταία χρόνια και συμπατριώτης του, Ουσεϊνού Μπα αποκτήθηκε το 2019 από την Γκαζαλέκ Αζαξιό και έγινε αμέσως βασικός και αναντικατάστατος, έχοντας πλέον 60 συμμετοχές και 1 γκολ με τα ερυθρόλευκα. Φυσικά είναι και οι δυο διεθνείς με την εθνική Σενεγάλης, ενώ ο Μπα πλέον έχει αξία που ξεπερνάει τα 5 εκατ. ευρώ.

Η τρομερή εκτόξευση του Μαντί Καμαρά

Ο Μαντί Καμαρά είναι η πιο σπουδαία περίπτωση των τελευταίων ετών. Με τον Μαρτίνς να τον εμπιστεύεται σχεδόν από την πρώτη στιγμή και τον Αφρικανό μέσο να τον δικαιώνει, αυτή τη στιγμή απασχολεί τις κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης. Σύλλογοι όπως η Νάπολι, η Μίλαν και η Ντόρτμουντ ενδιαφέρονται για τον μέσο από τη Γουινέα, αλλά και ομάδες από την Premier League, με τον Καμαρά να έχει κάνει μια απίστευτη τριετία στο λιμάνι.

Ο μέσος του Ολυμπιακού ήρθε στην Ελλάδα το 2018 από την ίδια ομάδα με τον Σισέ και μέσα σε τρία χρόνια έχει 133 συμμετοχές, με 17 γκολ και 11 ασίστ με τη φανέλα των Πειραιωτών. Αποκτήθηκε για μερικές χιλιάδες ευρώ και πλέον έχει αξία πάνω από 15 εκατ. ευρώ, με τον Ολυμπιακό να θέλει ακόμη και 20 για να τον παραχωρήσει.

Ο παλιός και ο… Σέρβος

Εκτός από την τριετία (αισίως τετραετία) του Μαρτίνς, ο Ολυμπιακός έχει κάνει ανάλογες τέτοιες κινήσεις και deal και παλιότερα. Η κίνηση που έβαλε μπροστά το συγκεκριμένο πλάνο δεν είναι άλλη από τον Αρτούρ Μαζουάκου που πλέον αγωνίζεται στην Premier League και τη Γουέστ Χαμ.

Οι Πειραιώτες είχαν πάρει το 2014 τον Γάλλο με καταγωγή από το Κονγκό, από την Βαλενσιέν έναντι 300 χιλιάδων ευρώ και τον πούλησαν το 2016 στην Γουέστ Χαμ για περισσότερα από 7 εκατ. ευρώ. Από τότε το τμήμα σκάουτινγκ των ερυθρόλευκων έδειξε ότι είναι σε άλλο επίπεδο.

Από εκεί και πέρα όμως και εκτός της γαλλικής και αφρικανικής αγοράς, ο Ολυμπιακός έχει κάνει ανάλογες επενδύσεις και από τη Σερβία. Η πρώτη ήταν ο Λάζαρ Ραντζέλοβιτς, ενώ πλέον είναι και οι Νίκολα Τσούμιτς Ζβέτοζαρ Μάρκοβιτς.

Ο πρώτος όμως είναι αυτός που αποκτήθηκε το καλοκαίρι του 2018 έναντι 500.000 ευρώ, έμεινε μια σεζόν δανεικός στην Ραντνίτσκι Νις και εν συνεχεία επέστρεψε στον Ολυμπιακό, με τον Μαρτίνς να τον εμπιστεύεται και εδώ και δυο χρόνια και αυτός με τη σειρά του να έχει ανεβάσει την αξία του. Συνολικά στο λιμάνι έχει 66 ματς με 6 γκολ και 4 ασίστ.

 

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ