Η προϊστορία των ελληνικών ομάδων με Αζέρους (vids)

Η προϊστορία των ελληνικών ομάδων με Αζέρους (vids)

Πόσο εύκολος αντίπαλος είναι μια Αζέρικη ομάδα για τις Ελληνικές; Η Γκαμπάλα και η Καραμπάγκ πάντως έχουν μείνει... αξέχαστες για ΠΑΟ και ΠΑΟΚ αντίστοιχα. To10.gr με αφορμή τις αναμετρήσεις του Ολυμπιακού με την Νέφτσι Μπακού έχει τις απαντήσεις...

Μπορεί ποδοσφαιρικά το Αζερμπαϊτζάν να μην έχει κάποια ιδιαίτερη παράδοση, μπορεί για τους περισσότερους Έλληνες να θεωρείται… τριτοκοσμική ποδοσφαιρικά δύναμη, όμως η αλήθεια είναι αρκετά διαφορετική. Όπως καταγράφεται άλλωστε στο χορτάρι.

Δεν είναι η πρώτη φορά που μια Αζέρικη ομάδα βρίσκεται στο διάβα μιας Ελληνικής. Είναι η πρώτη που ο Ολυμπιακός θα κληθεί να αντιμετωπίσει, την Νέφτσι Μπακού που αποτελεί το πρώτο εμπόδιο για την συμμετοχή και φέτος στα… αστέρια του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

Στο Αζερμπαϊτζάν που βρίσκεται στις 26η θέση της βαθμολογίας της ΟΥΕΦΑ, όχι και πολύ μακριά πια από την 20η της Ελλάδας, το ποδόσφαιρο βρίσκεται σε ανοδική πορεία.

Και αν δυσκολεύεστε να θυμηθείτε ομάδες του που τις γνωρίσαμε στο παρελθόν μέσα από αναμετρήσεις με δικές μας, απλά σας θυμίζουμε ένα όνομα. Γκαμπάλα.

Η Αζέρικη ομάδα που σόκαρε τον Παναθηναϊκό το καλοκαίρι του 2015 είναι το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα. Η Γκαμπάλα που και σε ομίλους Γιουρόπα Λιγκ πήρε δύο λευκές ισοπαλίες από τον ΠΑΟΚ. Δεν είναι μόνο η Γκαμπάλα. Η Καραμπάγκ κατάφερε να πάρει δύο νίκες σε ομίλους Γιουρόπα από τον ΠΑΟΚ ενώ αν ρίξουμε μια ματιά στο σύνολο των 10 αναμετρήσεων θα δούμε πως οι ελληνικές νίκες είναι μόλις… δύο!

Οι νίκες που έκανε ο Παναθηναϊκός στην «εκδίκηση» του από την Γκαμπάλα το καλοκαίρι του 2017. Συνολικά η Ελλάδα μετρά δύο προκρίσεις, έναν αποκλεισμό ενώ στα τέσσερα ματς ομίλων δεν έχει νίκη.

Ο Ολυμπιακός που αντιμετωπίζει την Νέφτσι Μπακού με αρχή το ματς της 21ης Ιουλίου στο Καραϊσκάκη έχει την ευκαιρία να αλλάξει τα δεδομένα στις ελληνο-αζέρικες αναμετρήσεις. Είναι άλλωστε το μεγάλο φαβορί με την διαφορά ποιότητας να είναι εμφανέστατη. Χρειάζεται όμως προσοχή και σοβαρότητα.

Πάμε όμως να δούμε αναλυτικά την προϊστορία των μέχρι τώρα αναμετρήσεων.

Την αρχή είχε κάνει ο Αστέρας Τρίπολης τη σεζόν 2012-2013, όταν και συναντήθηκε με την Ίντερ Μπακού για τον δεύτερο προκριματικό γύρο. Πρώτο ματς με τον Αστέρα φιλοξενούμενο να αποσπά ισοπαλία 1-1. Στην Τρίπολη οι Αρκάδες καρδιοχτύπησαν στην κανονική διάρκεια με το ίδιο σκορ, αλλά μπόρεσαν να βγουν από τη δύσκολη θέση παίρνοντας τη νίκη με 4-2 στη διαδικασία των πέναλτι.

Τρία χρόνια μετά ήταν οι σειρά του Παναθηναϊκού. Οι πράσινοι είχαν την πρώτη τους συνάντηση με την Γκαμπάλα για τα playoffs της διοργάνωσης και οι διπλές εκείνες αναμετρήσεις είναι κάτι που θέλουν να ξεχάσουν.

Έχοντας καταφέρει να φύγουν από το πρώτο ματς με το πολύτιμο 0-0, είχαν την ευκαιρία να τελειώσουν την πρόκριση στην έδρα τους. Αντ’ αυτού βρέθηκαν μπροστά σε μια δυσάρεστη έκπληξη φέρνοντας ισοπαλία 2-2 κι έχασαν λόγω των εκτός έδρας γκολ.

Η Γκαμπάλα εκείνη τη σεζόν αντιμετώπισε αργότερα και τον ΠΑΟΚ στη φάση των ομίλων. Τόσο στην πρεμιέρα όσο και στην πέμπτη αγωνιστική τα ματς έληξαν με το ίδιο σκορ, «λευκή» ισοπαλία 0-0.

Τη σεζόν 2016-2017 ο «δικέφαλος του Βορρά αντιμετώπισε μια άλλη εκπρόσωπο του Αζερμπαϊτζάν, την Καραμπάγκ, αλλά τα πράγματα δεν πήγαν όπως τα περίμενε. Έχασε αρχικά με 2-0 εκτός έδρας για την τρίτη αγωνιστική με τα πράγματα να γίνονται ακόμα χειρότερα στην Τούμπα όπου οι Αζέροι έφυγαν νικητές με 1-0.

Ο Παναθηναϊκός ξανασυνάντησε την Γκαμπάλα το 2018, στον τρίτο προκριματικό γύρο, όπου με δύο νίκες πήρε την εκδίκησή του. Αρχικά στη Λεωφόρο με 1-0 και στη συνέχεια στο Μπακού με 2-1, περνώντας στην επόμενη φάση, εκεί που του έφραξε το δρόμο η Αθλέτικ Μπιλμπάο.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ