Ρόμπεν: Ο «γυάλινος» αστερισμός του σύγχρονου «Ιπτάμενου Ολλανδού» (vids)

Ρόμπεν: Ο «γυάλινος» αστερισμός του σύγχρονου «Ιπτάμενου Ολλανδού» (vids)

Ο Άριεν Ρόμπεν ανακοίνωσε την απόσυρσή του από το ποδόσφαιρο και to10.gr παρουσιάζει τις σημαντικότερες στιγμές του «Ανθρώπου από γυαλί».

Από τις πρώτες αναμνήσεις παίζοντας μπάλα στους δρόμους και στο σχολείο, στην κορυφή του κόσμου. Το μικρό χωριό της Ολλανδίας, Μπέντουμ, είχε την τιμή να «γεννήσει» στις 23 Ιανουαρίου του 1984, έναν από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές του κόσμου. Η εμπειρία που «μοίρασε» ο Άριεν Ρόμπεν θα παραμείνει ανεξίτηλη ακόμη και στα πιο «σκοτεινά» ποδοσφαιρικά βιβλία του κόσμου.

Ο Ολλάνδός άσος ανακοίνωσε σήμερα (15/7) και επίσημα την αποχώρησή του από την ενεργό δράση στα 37 του χρόνια. Η παρουσία του στα γήπεδα ήταν καταλυτική και σίγουρα ένα παράδειγμα «προς μίμηση» για τις επόμενες γενιές.

«Θυμάμαι που με κάλεσε η μητέρα μου στο τηλέφωνο, ενώ ήμουν στο σχολειο, και μου είπε ότι είμαι στη βασική ομάδα της Γκρόνινγκεν γι’ αυτό το σαββατοκύριακο». Έτσι θα μπορούσε να ξεκινάει το καλύτερο παραμύθι του κόσμου, πραγματικότητα δε για τον Ρόμπεν. Ο Ολλανδός μέσος δεν έδειχνε ιδιαίτερη αγάπη για το σχολείο, αλλά απολάμβανε τις βόλτες στον «ποδοσφαιρικό κόσμο» μέσω του μάνατζερ μπαμπά του.

Ο μίστερ «Coerver method»

Το ταλέντο του δεν έμεινε πέρασε απαρατήρητο μέχρι και το 2000 που η Αϊντχόφεν τού προσφέρει το πρώτο επαγγελματικό συμβόλαιό. Στα πρώτα ποδοσφαιρικά του βήματα, η μέθοδος «Coerver» βρήκε τον «influencer» της, με τον Ρόμπεν να γίνεται άξιος εκφραστής αυτής της τεχνικής.

To κόνσεπτ της εν λόγω μεθόδου είχε σκοπό τη δημιουργία «ακαδημαϊκων» ταλέντων, δηλαδή την δημιουργία ταλαντούχων ποδοσφαιριστών, μέσω εξειδικευμένης προπονητικής διαδικασίας και ενίσχυσης των δεξιοτήτων τους. Ωστόσο, για τους ήδη ταλαντούχους παίκτες, κάτι τέτοιο αποτελούσε «δώρο» καθώς είχαν την ευκαιρία να εξελίξουν το έμφυτο ταλέντο τους.

«Λονδίνο, Αϊντχόφεν και…Βερολίνο»

Το 2004 η Τσέλσι κάνει «κρούση» στην Αϊντχόφεν, η οποία παραχωρεί τον Ολλανδό μέσο έναντι 18 εκατομμυρίων ευρώ. Στην αγγλική ομάδα, και υπό τις οδηγίες του Ζοζέ Μουρίνιο, ο Ρόμπεν πέτυχε 19 γκολ σε 106 εμφανίσεις, καθώς και 22 ασίστ. Στην εκπληκτική πορεία του στην ολλανδική ομάδα έβαλε 21 γκολ και μοίρασε άλλες 21 ασίστ σε 75 εμφανίσεις.

Στην Αϊντχόφεν το δίδυμο Ρόμπεν- Κέζμαν ήταν τόσο αποτελεσματικό που οι οπαδοί έκαναν λόγο για την πραγματική συνύπαρξη « Μπάτμαν και.. Ρόμπεν». Ωστόσο, το δυναμικό αυτό ντουέτο, δεν είχε την ίδια τύχη στην Τσέλσι, καθώς όπως ο ίδιος είχε δηλώσει: «δεν παίζαμε πολύ μαζί με τον Ματέγια στην Τσέλσι, και έτσι δεν είχαμε την ευκαιρία για σίκουελ».

Οι τραυματισμοί του «ανθρώπου από γυαλί» στην Τσέλσι, δεν τόν πτόησαν· αντίθετα, τόν μετέτρεψαν σε «μηχανή turbo». Η ικανότητά του δεν γνώριζε πλευρές στο γήπεδο. Ήταν ο καλύτερος με το αριστερό πόδι, αλλά με το δεξί, απογειώθηκε.

Ο Άριεν Ρόμπεν είχε την ευκαιρία να φορέσει τη φανέλα πολλών μεγάλων συλλόγων, μεταξύ αυτών και της Ρεάλ Μαδρίτης από το 2007 έως το 2009, και της Μπάγερν Μονάχου, η οποία τον έφτασε στο πιο υψηλό σκαλί του βάθρου. Στη Ρεάλ Μαδρίτης που κανείς δεν μπορούσε να πει «όχι» έκανε το πρώτο διαφορετικό βήμα του, σημαντικό και αναγκαίο για εκείνον.

Ωστόσο, η «Βασίλισσα» έκανε μάτ στον Ρόμπεν, με την κίνησή της να υπογράψει τους Ρονάλντο, Μπενζεμά και Αλόνσο, και κάποιος έπρεπε να «πληρώσει» τον λογαριασμό. Αν και ο Πελεγκρίνι τον ήθελε στην ομάδα, την «σκληρή» απόφαση πήρε ο Πέρεθ.

The Robbery show

Το 2009 και για τα 10 επόμενα χρονια, ο Ρόμπεν κατέκτησε «τα πάντα» με την Μπάγερν Μονάχου (309 εμφανίσεις, 144 γκολ, 101 ασίστ) . Το γνωστό «Robbery» show με πρωταγωνιστές εκείνον και τον Φρανκ Ριμπερί, ήταν το παρατσούκλι που δέσποζε για πολύ καιρό. Το δίδυμο Ρόμπεν- Ριμπερί ήταν ένας ιδιαίτερος δεσμός εντός και εκτός του γηπέδου με τον Ολλανδό και τον Γάλλο να αφήνουν το στίγμα τους στην «χρυσή» εποχή του ποδοσφαίρου. Ο τρόπος που συννενοούνταν στο γήπεδο, καθώς και η οξεία αντίληψη αμφότερων, οδηγούσαν την Μπάγερν στο κορυφαίο επίπεδο.

Με την Εθνική Ολλανδίας επίσης, άφησε το στίγμα του στις χρυσές εποχές του ποδοσφαίρου, με με 37 γκολ σε 96 εμφανίσεις από το 2003.

Η πιο σπουδαία μάχη της ζωής του

Η χειρότερη στιγμή για τον Ρόμπεν μπορεί να θεωρηθεί το χαμένο πέναλτι στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ το 2012 απέναντι στην πρώην ομάδα του. «Όταν χάνεις ένα κρίσιμο πέναλτι, είναι πολύ απογοητευτικό, ωστόσο πρέπει να το ξεπεράσεις», ανέφερε σε συνεντευξή του αργότερα ο Ολλανδός μέσος, δίνοντας για ακόμη μία φορά μαθήματα ζωής.

Ο Άριεν Ρόμπεν ήταν είναι και θα παραμείνει ένας «ηγέτης», που δεν μπορεί να τον «νικήσει» κανείς. Ούτε ο καρκίνος με τον οποίο ήρθε αντιμέτωπος στα 20 του χρόνια, και τον οποίο ξεπέρασε. Γιατί όταν είσαι «νικητής» είσαι παντού.

Το 2019 ανακοίνωσε πως «αποσύρεται» από το ποδόσφαιρο ωστόσο επέστρεψε στην ομάδα της καρδιάς του, την Γκρόνινγκεν, από την οποία και «συνταξιοδοτείται» σήμερα.

Ο Γιόχαν Κρόιφ είχε πει για τον Ρόμπεν: « Το ταλέντο του είναι ανυπέρβλητο όσο και το αριστερό του πόδι επίσης. Ωστόσο το δεξί του πόδι είναι φτιαγμένο από σοκολάτα». Όταν σε κανακεύει έτσι ο αληθινός « Ιπτάμενος Ολλανδός» δεν μπορείς να κάνεις κάτι διαφορετικό από το να το αποδείξεις με πράξεις.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ