Έμμα ΜακKίον – Μια κολυμβήτρια από «χρυσό» (pics)

Έμμα ΜακKίον – Μια κολυμβήτρια από «χρυσό» (pics)

Βρέθηκε μια ανάσα από το να παρατήσει την κολύμβηση, επέστρεψε όμως δριμύτερη και η Έμμα ΜακKίον αποτελεί το πρόσωπο των Ολυμπιακών Αγώνων, θυμίζοντας λίγο τα κατορθώματα του τεράστιου Μάικλ Φελπς.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες έχουν την δύναμη να δημιουργούν όμορφες ιστορίες που μένουν χαραγμένες στους ανθρώπους.

Αυτή της Έμμα ΜακΚίον είναι γεμάτη από χρυσό, με την Αυστραλή κολυμβήτρια να κάνει τρομερά πράγματα στο Τόκιο και να έχει μετατραπεί σε ένα από τα πρόσωπα της λαμπερής διοργάνωσης.

Η 27χρονη δεν θα μπορούσε να ακολουθήσει άλλο δρόμο στην ζωή της και φρόντισε να δημιουργήσει μια απίστευτη κληρονομιά για τους επίδοξους συνεχιστές της.

Μπορεί να μένει μόνιμα στο Μπρισμπέιν, αλλά στο Τόκιο νιώθει σαν στο σπίτι της και έχει αφήσει το ταλέντο να ξεχειλίσει στις πισίνες.

Ούτε λίγο, ούτε πολύ, η ΜακΚίον έχει κατακτήσει εφτά μετάλλια σε αυτούς τους Ολυμπιακούς Αγώνες, τα τέσσερα χρυσά και τα τρία χάλκινα.

Έχει βάλει το όνομά της δίπλα σε θρύλους της κολύμβησης και κυρίως σε αυτό του Μάικλ Φελπς. Για την ακρίβεια, ο τεράστιος Αμερικανός είναι ο μοναδικός που έχει στη συλλογή περισσότερα μετάλλια σε μία μόνο Ολυμπιάδα,

Το μήλο έπεσε κάτω από την μηλιά 

Η Έμμα ΜακΚίον θέλοντας και μη, έπρεπε να ακολουθήσει πορεία κολυμβήτριας στην ζωή της. Οι δύο της γονείς, ο Ρόναλντ και η Σουσί υπήρξαν αθλητές της κολύμβησης, με τον πατέρα της μάλιστα να συμμετέχει σε δύο Ολυμπιακούς Αγώνες, στη Μόσχα το 1980 και το Λος Άντζελες το 1984.

Παράλληλα, η επιρροή έγινε εντονότερη και από τον θείο της, τον Έντι Γουντχάους, ο οποίος πήρε μέρος στις Ολυμπιάδες του Λος Άντζελες το 1984 και της Σεούλ το 1988.

«Μεγάλωσα γύρω από το νερό, στην παραλία, στην πισίνα της αυλής κλπ. Έτσι η αγάπη μου για το κολύμπι ξεκίνησε σε πολύ μικρή ηλικία, Ο αδελφός μου και η αδερφή μου και εγώ ήμασταν πάντα δραστήριοι κάνοντας κάποια μορφή αθλητισμού γύρω από το νερό – κολύμπι, σέρφινγκ, θαλάσσιο σκι – και οι γονείς μου έχουν επίσης σχολή κολύμβησης, οπότε έμαθα νωρίς», θα εκμυστηρευθεί η ΜακΚίον. 

Τον ίδιο δρόμο έχει ακολουθήσει και ο μεγαλύτερος αδελφός της, Ντέιβιντ, ο οποίος έχει στεφθεί και αργυρός Ολυμπιανίκης.

Στο Ρίο Ντε Τζανέιρο έγιναν τα πρώτα αδέλφια από την Αυστραλία που παίρνουν μέρος στην ίδια Ολυμπιάδα, μετά τους Τζον και Λίσα Κόνραντς το 1960.

Η αποχώρηση και τα «μηνύματα» του 2016

Αν δεν αποτύχεις, δεν πρόκειται να πετύχεις ποτέ λένε και η Έμμα ΜακΚίον τα έχει ζήσει και τα δύο στα 27 της χρόνια.

Το 2012, σε ηλικία 17 ετών, αποφάσισε να τα παρατήσει μετά την αδυναμία να πάρει την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς του Λονδίνου, μέσω των trials της Αυστραλίας.

Η ΜακΚίον τερμάτισε έβδομη στα 100μ. ελεύθερο, ενώ έμεινε για μια θέση εκτός από 400μ. Την ίδια στιγμή, έβλεπε τον αδερφό της να προκρίνεται στα 200 και 400μ. ελεύθερο, κάτι που την στενοχώρησε ακόμα περισσότερο.

«Ήμουν πολύ στενοχωρημένη όταν έχασα αυτήν την πρόκριση – προφανώς επειδή ο αδερφός μου τα κατάφερε, και ήμουν πολύ αναστατωμένη μετά από αυτό και στη συνέχεια σταμάτησα το κολύμπι για μεγάλο διάστημα. Ήξερα ότι ήθελα να πάω στους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά δεν ήθελα να περιμένω άλλα τέσσερα χρόνια, οπότε έλεγα να σταματήσω», θα πει μετά απο καιρό.

Η ΜακΚίον μπόρεσε να ξαναβρεί τον εαυτό της μέσα από αυτή την απόφαση και επέστρεψε σε αυτό που αγαπούσε περισσότερο, για να κατακτήσει τα πάντα.

Ξεκίνησε να σαρώνει τους τίτλους σε εγχώριο επίπεδο και οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Ρίο ήταν μια μεγάλη ευκαιρία για να κάνει την παρουσία της αισθητή.

Έφυγε από την Βραζιλιάνικη πρωτεύουσα έχοντας στην κατοχή της τέσσερα μετάλλια, ένα χρυσό, δύο αργυρά και ένα χάλκινο.

Τις δύο φορές ανέβηκε στο βάθρο ως μέλος της Αυστραλιανής ομάδας, με την ΜακΚίον να εξηγεί πως νιώθει πολύ  καλύτερα όταν αγωνίζεται στις σκυταλοδρομίες με την χώρας της: «Πάντα ήξερα ότι αποδίδω καλά σε σκυταλοδρομίες, και ακόμη και πριν από αυτό, όλοι οι ταχύτεροι χρόνοι μου σε σκυταλοδρομίες ήταν πολύ πιο γρήγοροι από τα προσωπικά ρεκορ μου. Ήξερα ότι θα μπορούσα να κάνω καλή δουλειά ως μέρος αυτης της ομάδας, οπότε δεν είχα άγχος να γίνω μέρος της. Ήξερα ότι μπορούσα να συνεισφέρω αρκετά καλά».

Η «εκτόξευση» στο Τόκιο

Η ΜακΚίον έστειλε τα «μηνύματά» της στην Βραζιλία και πήγε στο Τόκιο για να κατακτήσει ό,τι περισσότερο μπορούσε.

Η Αυστραλή αποχαιρετά τους 32ους Ολυμπιακούς Αγώνες με εφτά μετάλλια, τέσσερα χρυσά και τρία χάλκινα. Δεν αρκέστηκε στο αποτέλεσμα, αλλά φρόντισε είτε μόνη είτε με τις σκυταλοδρομίες, να σπάσει και κάποια ρεκόρ.

Με την ομάδα της χώρας της κατέκτησε χρυσό μετάλλιο στα 4χ100 στο ελεύθερο και στο μικτό. Το πρώτο στυλ το συνδύασαν με νέο παγκόσμιο ρεκόρ, ενώ το δεύτερο με ολυμπιακό.

Ακολούθησαν άλλα δύο χρυσά στα 50 και 100 μέτρα ελεύθερο, που επίσης συνδυάστηκαν με ισάριθμα ολυμπιακά ρεκόρ.

Τα τρία χάλκινα ήρθαν στα 100μ. πεταλούδα και στις σκυταλοδρομίες 4χ200 ελεύθερο και 4χ100 μικτό.

Η ΜακΚίον θα χαρακτηρίσει σε δηλώσεις της,  σουρρεαλιστικές τις στιγμές που βιώνει: «Είναι πολύ σουρεαλιστικό. Νομίζω ότι όλη την εβδομάδα κρατούσα τα συναισθήματά μου σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο επειδή ήξερα ότι είχα πολύ περισσότερους αγώνες να κάνω».

Όλα τα ρεκόρ που έγραψε

Δεν είναι συχνό φαινόμενο, κάποιος αθλητής να κατακτά σε Ολυμπιακούς Αγώνες εφτά μετάλλια, και πόσω μάλλον για μια γυναίκα.

Η Έμμα ΜακΚίον έγινε η πρώτη κολυμβήτρια με εφτά μετάλλια σε μια Ολυμπιάδα και η δεύτερη γυναίκα, μετά την Μαρία Γκοροκόφσκαγια (ΕΣΣΔ – ενόργανη γυμναστική) που το πέτυχε το 1952.

Παράλληλα μπήκε σε ένα κλειστό κλαμπ τεσσάρων αθλητών (άνδρας ή γυναίκα), που κατακτά τέσσερα μετάλλια σε μια διοργάνωση, μαζί με τους Φελπς, Σπιτς και Μπιόντι.

Τέλος, έγινε η αθλήτρια (άνδρας ή γυναίκα) με τα περισσότερα Ολυμπιακά μετάλλια (11) στην ιστορία της Αυστραλίας, ξεπερνώντας τους Ίαν Θορπ (9) και Λίζελ Τζόουνς.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ