Νίκος Γκάλης – Η Ελλάδα άργησε, αλλά βρίσκει το… δρόμο

Νίκος Γκάλης – Η Ελλάδα άργησε, αλλά βρίσκει το… δρόμο

Ο Νίκος Γκάλης αποδέχθηκε τη πρόσκληση του Παναγιώτη Φασούλα να γίνει επίτιμος Πρόεδρος της ΕΟΚ, αν εκλεγεί ο δεύτερος και to10.gr παρουσιάζει αντίστοιχα παραδείγματα άλλων χωρών, όπου η Προεδρία ανήκει σε παλιές δόξες του αθλήματος.

Ο Νίκος Γκάλης είπε το μεγάλο «ναι». Ο «Γκάνγκστερ» απάντησε θετικά στην πρόσκληση που δέχθηκε από τον Παναγιώτη Φασούλα να γίνει Επίτιμος Πρόεδρος της ΕΟΚ σε περίπτωση που η «Αράχνη» κερδίσει τις εκλογές της 12ης Σεπτεμβρίου.

Από μόνη της η είδηση κάνει όσους αγαπούν το ελληνικό μπάσκετ να σκάσουν ένα χαμόγελο, καθώς και μόνο το ενδεχόμενο εμπλοκής του Έλληνα θρύλου στο άθλημα στο οποίο δοξάστηκε είναι ικανό να αντιστρέψει εντελώς το κλίμα που επικρατεί πέριξ της Ομοσπονδίας.

Η Ελλάδα βρίσκεται εδώ και 40 χρόνια υπό την Προεδρία του Γιώργου Βασιλακόπουλου, η θητεία του οποίου όμως θα λήξει μετά την νομοθέτηση του Υφυπουργού Αθλητισμού για τα ηλικιακά όρια στις ελληνικές ομοσπονδίες.

Η 13η του Σεπτέμβρη θα φέρει ένα νέο αέρα στο ελληνικό μπάσκετ και τυχόν επικράτηση του Παναγιώτη Φασούλα θα ισοδυναμεί με την επιστροφή του κορυφαίου Έλληνα μπασκετμπολίστα όλων των εποχών στα δρώμενα του αθλήματος.

Η χώρα μας είναι από τις τελευταίες, οι οποίες κρατούν μακριά από την ομοσπονδία παλιούς παίκτες του αθλήματος, αλλά φαίνεται πως η… μεγάλη ώρα έφτασε και για το ελληνικό μπάσκετ. To10.gr παρουσιάζει αντίστοιχα παραδείγματα ευρωπαϊκών ομοσπονδιών μπάσκετ, που έχουν δώσει τις τύχες τους σε παλαίμαχους καλαθοσφαιριστές.

Άρβιντας Σαμπόνις – Λιθουανία

Ο τεράστιος Λιθουανός σέντερ βρίσκεται στην κεφαλή της  ομοσπονδίας από το 2011. Ο 56χρονος θρύλος του ευρωπαϊκού μπάσκετ διαδέχθηκε τον Βλάντας Γκαράσκας, ενώ τον Ιούνιο του 2020 δέχθηκε να συνεχίσει στο συγκεκριμένο πόστο.

Ο Σαμπόνις έπαιξε μπάσκετ μέχρι τα 40 του, αψηφώντας όλα τα προβλήματα τραυματισμών που τον ταλάνισαν στη διάρκεια της καριέρας του. Αποχώρησε από την ενεργό δράση το 2005 με την φανέλα της Ζαλγκίρις Κάουνας, ενώ προηγουμένως είχε ένα επιτυχημένο πέρασμα από το ΝΒΑ και τους Πόρτλαντ Τρέιλ Μπλέιζερς.

Στόγιαν Βράνκοβιτς – Κροατία 

Ο άνθρωπος που χάρισε την πρώτη Ευρωλίγκα στον Παναθηναϊκό με την τάπα του στο τελικό με την Μπαρτσελόνα το 1996 στο Παρίσι, βρίσκεται στη Προεδρία της κροατικής ομοσπονδίας μπάσκετ από τον Νοέμβριο του 2016, διαδεχόμενος τον Ντάνκο Ράντιτς.

Ο 57χρονος είχε ένα πέρασμα διάρκειας τριών χρόνων από το ΝΒΑ (Τίμπεργουλβς 1996-97, Κλίπερς 1997-99), αλλά τίποτα δεν τον ευχαριστούσε περισσότερο από το να παίζει με την Εθνική της χώρας του, με την οποία κατέκτησε μεταξύ άλλων το αργυρό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1992.

Πρέντραγκ Ντανίλοβιτς – Σερβία 

Ο 51χρονος θρύλος του γιουγκοσλάβικου μπάσκετ είναι Πρόεδρος της Σερβικής Ομοσπονδίας από το Δεκέμβριο του 2016. Ο Ντανίλοβιτς ταλαιπωρήθηκε αρκετά στην καριέρα του από τραυματισμούς, οι οποίο αποτέλεσαν τροχοπέδη στην πορεία του.

Τις μεγαλύτερες στιγμές του τις έζησε με την Εθνική της χώρας του, με την οποία κατέκτησε τέσσερα χρυσά και ένα χάλκινο μετάλλιο σε Ευρωμπάσκετ και ένα αργυρό στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα το 1996.

Χέντο Τούρκογλου – Τουρκία 

Ο μεγάλος Τούρκος φόργουορντ μπήκε από πολύ νωρίς στα βαθιά, καθώς ανέλαβε την προεδρία της Ομοσπονδίας μπάσκετ σε ηλικία μόλις 37 ετών, το 2016. Ο Τούρκογλου μετράει πίσω του μια τεράστια καριέρα στο ΝΒΑ εκεί όπου έμεινε για 15 χρόνια.

Αγαπημένη του ομάδα η Ορλάντο Μάτζικ, στους οποίους πέρασε μια δεκαετία και έφτασε μέχρι τους τελικούς του πρωταθλήματος το 2009, ενώ είχε αποτελέσει μέλος επίσης των Κινγκς, Σπερς, Ράπτορς, Σανς και Κλίπερς. Με την Εθνική Τουρκίας έχει κατακτήσει δύο ασημένια μετάλλια, το πρώτο στο Ευρωμπάσκετ του 2001 και το δεύτερο στο Μουντομπάσκετ του 2010.

Χόρχε Γκαρμπαχόσα – Ισπανία 

Ανέλαβε τις τύχες του Ισπανικού μπάσκετ μετά το τεράστιο σκάνδαλο που προκλήθηκε για την κακομεταχείρηση των χρημάτων από τον τέως, πλέον πρόεδρο Χοσέ Λουίς Σάεθ. Το 2016 εκλέχθηκε με συντριπτική πλειοψηφία νέος πρόεδρος της Ομοσπονδίας, με το καλό του έργο να αναγνωρίζεται ξανά στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2020, όπου και ξαναπήρε το χρίσμα.

Ο 43χρονος παλαίμαχος φόργουορντ έχει πανηγυρίσει δύο κατακτήσεις Μουντομπάσκετ, την πρώτη το 2006 ως αρχηγός της Φούρια Ρόχα και τη δεύτερη ως πρόεδρος της Ομοσπονδίας το 2019 στην Κίνα.

Αντρέι Κιριλένκο – Ρωσία

Το τοτέμ του ρωσικού μπάσκετ ήταν ο ισορροπιστής των σχέσεων ανάμεσα στη χώρα του και την FIBA, η οποία παραλίγο να αποκλείσει την Ρωσία από το Ευρωμπάσκετ του 2015, εξαιτίας νοθείας στις εκλογές της ομοσπονδίας.

Ο Κιριλένκο ήταν το κατάλληλο πρόσωπο για να αναλάβει την προεδρία, κάτι που συνέβη με συντριπτικό τρόπο το 2015. Τον Αύγουστο του 2020, ο «ΑΚ-47» επανεξελέγη και σε ηλικία 39 ετών συνεχίζει το έργο που ξεκίνησε πριν από έξι χρόνια. Στην καριέρα πέρασε το μεγαλύτερο διάστημά του στους Γιούτα Τζαζ (2001-11), ενώ έχει αγωνιστεί επίσης και σε Τίμπεργουλβς, Νετς και ΤΣΣΚΑ Μόσχας.

 

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ