Ρονάλντο – Εκεί που οι άλλοι σταματούν, ο Κριστιάνο συνεχίζει! (pics, vids)

Ρονάλντο – Εκεί που οι άλλοι σταματούν, ο Κριστιάνο συνεχίζει! (pics, vids)

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο συνεχίζει να μαγεύει τα πλήθη στα 36 του χρόνια, με εμφανίσεις που θα ζήλευαν και «εικοσάρηδες», αποδεικνύοντας για ακόμη μία φορά ότι η ηλικία είναι απλά ένας αριθμός, και τη στιγμή που ποδοσφαιρικοί θρύλοι στην ηλικία του, αποσύρονταν από την ενεργό δράση.

«Όλοι έχουν ταλέντο στα είκοσι πέντε. Το δύσκολο είναι να το έχεις στα πενήντα», έλεγε ο Γάλλος ζωγράφος του ιμπρεσιονισμού, Εντγκάρ Ντεγκά. Πόσο μάλλον στα..36 θα λέγαμε εμείς, με μία δόση χιούμορ, αντιλαμβανόμενοι τί έχουμε βιώσει στην ποδοσφαιρική πραγματικότητα.

Για παράδειγμα, στο σαββατιάτικο (11/9) «redebut» του Κριστιάνο Ρονάλντο με τη φανέλα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, επιβεβαιώθηκαν πολλά και διάφορα «ωραία»·  ένα εξ αυτών είναι η απόδοση του Πορτογάλου, που είχε ως συνέπεια και τα δύο τέρματα που πέτυχε, αλλά κυρίως το γεγονός ότι στα 36 του, αποδεικνύει πως η ηλικία είναι απλά ένας αριθμός.

Ένας αριθμός, που δεν καθορίζει κανέναν άνθρωπο, ούτε αποτελεί την αρχή ή το τέλος του. Ή καλύτερα, η ηλικία δεν είναι ο παράγοντας που θα σου επιτρέψει ή σε αποτρέψει από το να πετύχεις. Άλλωστε, πολλοί θρύλοι του ποδοσφαίρου αποσύρθηκαν από την ενεργό δράση στα 36 χρόνια  τους, ή κάποιοι άλλοι, συνέχισαν σε ομάδες χωρών που δεν είναι, κατά παράδοση, ποδοσφαιρικές.

Η «αντι-ποδοσφαιρική» πραγματικότητα στο επίκεντρο του κόσμου

Πολλές είναι οι περιπτώσεις ποδοσφαιριστών που σταμάτησαν τη μπάλα στα 36 χρόνια τους. Ταυτόχρονα με αυτό, έρχεται και η στιγμή που ο φίλαθλος «σπάει» μέσα του, γιατί με το ίνδαλμά του, σταματά και μία εποχή· ακόμη καλύτερα, μία ποδοσφαιρική «σχολή», που γενιές μεγάλωσαν, μάλωσαν, έπαιξαν με τους φίλους τους στο πρόχειρο,  αυτοδημιούργητο από κιμωλία, γηπεδάκι της γειτονιάς, μιμούμενοι τους αγαπημένους τους θρύλους.

Ροναλντίνιο, Κακά, Ζιντάν, Ρονάλντο – το «φαινόμενο» – είναι ονόματα που στο άκουσμά τους, «ζαλίζουν». Αυτοί οι διαφαινόμενοι «GOATS» σταμάτησαν στα 36 τους. Από την άλλη, Μαραντόνα, Τσάβι, Πελέ και Ανρί, ανήκουν στην κατηγορία των «GOATS» που συνέχισαν την καριέρα τους «ήρεμα» και μακριά από το επίκεντρο της ποδοσφαιρικής πραγματικότητας.

Οι θρύλοι των θρύλων, Πελέ και Μαραντόνα, επέλεξαν στην «τρυφερή» ηλικία των 36 να συνεχίσουν την καριέρα τους με μία δόση λάτιν μεν, «αντι- ποδοσφαιρικά» δε. Ο Ντιέγο Μαραντόνα, μετά από 4 απανωτά «ban», δεν πτοήθηκε αλλά αποφάσισε να συνεχίσει το ποδόσφαιρο, πηγαίνοντας στη Μπόκα Τζούνιορς το 1996.

Έκεί ακολούθησε ένα ολιγόμηνο «break» αλλά επανήλθε έως και τις 25 Οκτωβρίου του 1997, που ακολούθησε το οριστικό «αντίο» ως ποδοσφαιριστής. Σε μία καριέρα με 331 παιχνίδια, 115 γκολ και 51 ασίστ, ο Ντιέγο αποφάσισε να ζήσει όπως μάς είχε συνηθίσει: Στην «τρέλα», αυτή τη φορά στην  πιο καυτή εξέδρα του κόσμου.

Από την άλλη, ο Πελέ επέλεξε «αντι- ποδοσφαιρικά». Ο Έντσον Αράντες ντο Νασιμέντο, όπως είναι και το πλήρες όνομά του, έχοντας περάσει όλη του ζωή παίζοντας για τη Σάντος, επέλεξε την «ησυχία» των ΗΠΑ και το αουτσάιντερ «NY Cosmos».  Για τον Βραζιλιάνο «GOAT», δεν έχουν καταγραφεί όλα τα στατιστικά της εκρηκτικής καριέρας του.

Ο Πελέ αποτέλεσε μία τομή στην ιστορία του ποδοσφαίρου, και μαζί με τον σπουδαίο προπονητή του στην Εθνική Βραζιλίας,  Μάριο «Lobo» Ζαγκάλο, κατάφεραν να δημιουργήσουν μία «σχολή», τα λεγόμενα «δεκάρια» του ποδοσφαίρου. Ο παίκτης που ήταν ένας εκ των ποδοσφαιριστών που αποτέλεσαν έμπνευση για νέα συστήματα, τακτικές, όπως και μέρος μίας ασύλληπτης γραμμής κρούσης, στα 36 χρόνια του, αποφάσισε να πάει στις ΗΠΑ  και την «NY Cosmos» από την οποία και «συνταξιοδοτήθηκε».

Το ίδιο συνέβη και με τον Τσάβι, ο οποίος πέρασε μία ζωή «μπλαουγκράνα», επιτρέποντας να καθιερωθεί η «La Masia» ως πλέον «ποδοσφαιρομάνα» σχολή. Ο Τσάβι Ερνάντες στα 36 του χρόνια έγινε «Άραβας» για λογαριασμό της Αλ- Σαντ από την οποία αποκτήθηκε ως ελεύθερος μετά από σχεδόν μία ζωή στη Μπαρτσελόνα.

Ο Τιερί Ανρί είναι ένα ακόμη παράδειγμα ποδοσφαιριστή που στα 36 του άφησε την Μπαρτσελόνα για το MLS και τους New York Red Bulls. Με μία αδιαμφισβήτητα τεράστια καριέρα σε Μονακό, Γιουβέντους, Άρσεναλ, αλλά και τους «μπλαουγκράνα», το 2012 έκανε «στροφή» προς ΗΠΑ, τελειώνοντας εκεί την καριέρα του ως παίκτης το 2015. Πλέον, έχει καθήκοντα βοηθού προπονητή στην Εθνική Βελγίου.

Οριστικό «αντίο» γεμάτο αναμνήσεις

Πολλές είναι και οι περιπτώσεις ποδοσφαιριστών που άφησαν εποχή, αλλά στα 36 τους δεν συνέχισαν να σκοράρουν όπως κάνει, ακόμα ο Κριστιάνο. Ζιντάν, Ρονάλντο – χωρίς συστάσεις –, Κακά και Ροναλντίνιο είναι τα τρανά παραδείγματα της ιστορίας των «GOAT» που «κρέμασαν» τα παπούτσια τους στα 36, και άφησαν τους οπαδούς με μία «πικρή» γεύση για τη συνέχεια.

Οι περισσότεροι θα γνωρίζουν το «άδοξο» – και για κάποιους άδικο – αντίο του Ζινεντίν Ζιντάν από την ενεργό δράση, η οποία πραγματοποιήθηκε με άκρως επεισοδιακό τρόπο. Με την περίφημη «κεφαλιά» του στον Μάρκο Ματεράτσι, στον τελικό του Μουντιάλ το 2006, γεγονός για το οποίο «αντίκρισε» την κόκκινη κάρτα.

Ο Ζιντεντίν Ζιντάν σταμάτησε την καριέρα του στην ηλικία των 36 ετών, φεύγοντας από την την Εθνική Γαλλίας και τη Ρεάλ Μαδρίτης, την οποία υπηρέτησε από το 2001 έως το 2006, με απολογισμό 49 γκολ και 68 ασίστ σε 331 παιχνίδια. Συνολικά, στην καριέρα του ο «Ζιζού» μετρά 632 παιχνίδια, 121 γκολ και 119 ασίστ.

Το «φαινόμενο» –  Ρονάλντο, ήταν  μία ακόμη περίπτωση «θρύλου» που αποσύρθηκε στα 36. Έχοντας πραγματοποιήσει μία αξιοζήλευτη ποδοσφαιρική πορεία, και σε ομάδες όπως, Ίντερ, Αϊντχόφεν, Μίλαν Ρεάλ και Μπαρτσελόνα, επέλεξε ως «δύση» της καριέρας του, την βραζιλιάνικη Κορίνθιανς. Συνολικά στην καριέρα του πέτυχε 295 γκολ σε 453 εμφανίσεις, καθώς και 77 ασίστ.

Ο Κακά, στα 36 χρόνια του, είχε ήδη αποχαιρετήσει την ενεργό δράση, καθώς στις 17 Δεκεμβρίου 2017 και σε ηλικία 35 ετών ανακοίνωσε ότι αποσύρεται. Ο άλλοτε άσος της Μίλαν και της Ρεάλ, ολοκλήρωσε την καριέρα έχοντας πετύχει 161 γκολ ενώ έχει μοιράσει 147 ασίστ σε 529 παιχνίδια.

‘Ενας άλλος «αστέρας» του ποδοσφαίρου που «κρέμασε τα παπούτσια του» στα 36 είναι και ο Ροναλντίνιο. Ο «μάγος» της μπάλας, χάρισε ατελείωτες στιγμές δόξας στους φιλάθλους, δίνοντας στο ποδόσφαιρο μία νέα πνοή και δικαιολογώντας τη ρήση που το καθιστά το πιο δημοφιλές άθλημα στον κόσμο. Ο «Ρόνι» αποσύρθηκε από την ενεργό δράση σε ηλικία 35 ετών, και έχοντας στο ενεργητικό του 197 γκολ και 163 ασίστ σε 543 παιχνίδια.

Ο Κριστιάνο είναι duracel και…συνεχίζει

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο σε ηλικία 36 ετών όχι μόνο δεν έχει αποσυρθεί, αλλά τα παιχνίδια του, θυμίζουν τις παλιές καλές εποχές του ποδοσφαίρου. Στις δηλώσεις του πάντα, δεν αναφέρεται στο ζήτημα της «συνταξιοδότησής» του, καθώς είναι φανερό πως αυτή η στιγμή θα αργήσει.

Μέχρι στιγμής, έχει παίξει σε 876 παιχνίδια, έχει πετύχει 676 γκολ και έχει «μοιράσει» 229 ασίστ. Ωστόσο, αυτός ο αριθμός δεν πρόκειται να μείνει ως έχει καθώς στα 36 χρόνια του και όταν οι άλλοι έχουν σταματήσει, εκείνος συνεχίζει ακάθεκτος, σπάζοντας τα ρεκόρ, το ένα μετά το άλλο.

 

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ