Ο Ντούντα έφτιαξε ξανά τους Πλάβι (pic)

Ο Ντούντα έφτιαξε ξανά τους Πλάβι (pic)

«Ράγισαν καρδιές» σήμερα στο Βελιγράδι με την κηδεία του Ντούσαν Ίβκοβιτς με παλιές θρυλικές μορφές από κράτη της πρώην Γιουγκοσλαβίας να κρατούν τη σωρό του, με εικόνες που γυρνούν τον χρόνο τρεις δεκαετίες πίσω.

Πλήθος κόσμου έδωσε το παρών στο τελευταίο αντίο του Ντούσν ίβκοβιτς σήμερα στο Βελιγράδι, με πολλούς πρώην παίκτες του θρυλικού προπονητή να τιμούν τον εκλιπόντα. Πρέντραγκ Ντανίλοβιτς, Ντίνο Ράτζα, Βλάντε Ντίβατς, Ζάρκο Πάσπαλιε και Γιούρι Ζντοβτς να κουβαλούν το φέρετρο, σε εικόνα που παραπέμπουν σε εικόνες ενωμένης Γιουγκοσλαβίας.

Αν και ο πόλεμος της τεράστιας βαλκανικής χώρας υπήρξε δεκαετής, με τον θάνατο του Τίτο να σημαίνει την αρχή του τέλους, η διάσπαση άρχισε να συντελείται οριστικά από το 1991, με σημάδια βέβαια να υπάρχουν σε μεγάλο βαθμό και την προηγούμενη χρονιά.

Η διχόνοια στην Αργεντινή

Το 1990 οι «Πλάβι» έφτασαν στην κορυφή του κόσμου στα γήπεδα της Αργεντινής, με ένα συμβάν βέβαια να επισκιάζει τη χαρά τους. Πριν ταξιδέψουν στην Λατινική Αμερική τους είχαν προειδοποιήσει ότι θα δουν πολλούς εθνικιστές από διάφορα κρατίδια και σε καμία περίπτωση δε θα έπρεπε να αντιδράσουν στις προκλήσεις τους.

Όλα κυλούσαν καλά μέχρι που ο Ντίβατς «έσπασε». Μετά τον τελικό ήρθε πρόσωπο με πρόσωπο με έναν Κροάτη που κρατούσ ετη σημαία της Κροατίας και εκστόμιζε χυδαιότητες κατά της ενωμένης Γιουγκοσλαβίας. Ο Βλάντε έσπρωξε τη σημαία μακριά χωρίς να σκεφτεί ότι η κίνησή του θα αποκτούσε αμέσως πολιτική χροιά. Η φιλία του με τον κολλητό του Ντράζεν Πέτροβιτς κλονίστηκε, όπως και με τους Κούκοτς και Ράτζα, σε μια κίνηση που τον έκανε αυτόματα ήρωα στη Σερβία και «κόκκινο πανί» στην Κροατία», όπως είπε εύστοχα ο ίδιος.

Η απόσχιση της Σλοβενίας και τα δάκρυα του Ζντοβτς

Το 1991 ήρθε η πρώτη «ρωγμή» με την απόσχιση της Σλοβενίας. Δύο μέρες πριν τον ημιτελικό του Ευρωμπάσκετ ο Γιούρε Ζντοβτς ανγκάστηκε να αποχωρρήσει εσπευσμένα από την Ρώμη και να επιστρέψει στη Σλοβενία, καθώς ήταν το πρώτο κρατίδιο που επέλεξε να χαράξει δική του πορεία, απαρνούμενο την ένωση. Ο ίδιος δέχθηκε απειλές για τη ζωή του σε περίπτωση που αποφάσιζε να παρακούσει, πράγμα το οποίο μετέφερε και στον Ίβκοβιτς, που δεν μπορούσε φυσικά να φέρει αντίρρηση, σεβόμενος τόσο τον παίκτη του όσο και την κατάσταση.

Ο Γιούρε δεν έμεινε για να βρεθεί στην κατάκτηση της κορυφής της Ευρώπης και μπορεί ο Κούκοτς σε δηλώσεις του να λέει ότι «η ομάδα είναι μια οικογένεια και η ενότητά της παραμένει άνεπηρέαστη», όμως η ζημιά είχε γίνει…

Σήμερα μετά από 30 χρόνια ο Ντούντα κατάφερε να υπερνικήσει τις έριδες του παρελθόντος και να κάνει εκείνους τους μπασκετμπολίστες να ξαναενωθούν τιμώντας τη μνήμη του. Στο Βελιγράδι δεν υπήρχε Σλοβενία, Σερβία, Κροατία, παρά μόνο Γιουγκοσλαβία.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ