Ο Ντέταρι και ο… αγρότης που ενώνουν Ολυμπιακό και Άιντραχτ (vids, pics)

Ο Ντέταρι και ο… αγρότης που ενώνουν Ολυμπιακό και Άιντραχτ (vids, pics)

Ο Τόμας Ρόρμπαχ που κατέκτησε τίτλους τη δεκαετία του 1970 τόσο με τον Ολυμπιακό όσο και με την Άιντραχτ είναι ο πρώτος παίκτης που αγωνίστηκε και στους δυο πριν τον Λάγιος Ντέταρι

Ο Ολυμπιακός κοντράρεται με την Άιντραχτ στη Φρανκφούρτη την Πέμπτη (21/10, 22:00) για την 3η αγωνιστική του Europa League και ψάχνει θετικό αποτέλεσμα για να βρεθεί ένα βήμα πιο κοντά στην πρόκριση και την πρώτη θέση του ομίλου.

Οι δυο ομάδες δεν έχουν ξανασυναντηθεί σε επίσημο παιχνίδι ποτέ στην ιστορία τους, όμως έχουν βρεθεί αντιμέτωπες σε μια φιλική αναμέτρηση τον Αύγουστο του 1979, όταν και ήρθαν ισόπαλες με 2-2. Αυτό είναι και το μοναδικό ματς που ο Ολυμπιακός «συνδέεται» με τη γερμανική ομάδα. Από εκεί και πέρα υπάρχουν και δυο ποδοσφαιριστές που αγωνίστηκαν και στους δυο συλλόγους.

Ο σπουδαίος Ντέταρι

Ο κορυφαίος εκ των δυο που έπαιξαν στο λιμάνι είναι αναμφίβολα, ο Λάγιος Ντέταρι που πρόσφατα βρέθηκε στο «Γ. Καραϊσκάκης», ο οποίος αγωνίστηκε στην ομάδα της Φρανκφούρτης τη σεζόν 1987-88 πριν μετακομίσει στο λιμάνι, στην πιο ακριβή μεταγραφή εκείνη την εποχή.

Συνολικά ο Γιώργος Κοσκωτάς είχε κάνει πρόταση 3 δισεκατομμύρια δραχμές (περίπου 8.700.000 € σε σημερινά χρήματα) και ο Ντέταρι ήρθε στην Ελλάδα σε μια «βόμβα» παγκοσμίου βεληνεκούς για εκείνη την εποχή και με τον κόσμο του Ολυμπιακού να είναι εκστασιασμένος και να τον υποδέχονται περισσότεροι από 50.000 κόσμος. Ο Μαγυάρος στο μεγάλο λιμάνι παρέμεινε για δύο σεζόν. Με τα ερυθρόλευκα έπαιξε σε 67 παιχνίδια, έχοντας 37 γκολ. Ο Ντέταρι όμως δεν είναι ο πρώτος χρονικά που έκανε το δρομολόγιο Φρανκφούρτη – Πειραιάς.

Πρώτα ο Ρόρμπαχ και μετά ο Ντέταρι

Ο πρώτος δεν ήταν άλλος από τον Τόμας Ρόρμπαχ. Ο Γερμανός παλαίμαχος μέσος, γιος πάστορα από το Μπαντ Χέρσφελντ, ξεκίνησε το ποδόσφαιρο από την Γκέτινγκεν και το 1970 μετακόμισε στην Άιντραχτ. Εκεί αγωνίστηκε πέντε χρόνια και κατέκτησε 2 Κύπελλα Γερμανίας, το 1974 και το 1975. Έπαιξε συνολικά 134 φορές στην Μπουντεσλίγκα, πετυχαίνοντας 16 γκολ, ενώ αγωνίστηκε και στην Ευρώπη με τη φανέλα της γερμανικής ομάδας.

Καλός τεχνίτης και αρκετά γρήγορος, αγωνιζόταν κυρίως αριστερά, όμως ο τότε προπονητής της Άιντραχτ Έριχ Ρίμπεκ τον χρησιμοποιούσε συχνά και για αμυντικές αποστολές. Ο Ρόρμπαχ, ήταν γνωστός στη Γερμανία όχι μόνο για τις ποδοσφαιρικές του ικανότητες, αλλά και για τον αντισυμβατικό χαρακτήρα του.

Έκανε παρέα με καλλιτέχνες, ενώ δεν δίσταζε να μιλήσει ανοιχτά για «ταμπού» τότε θέματα, όπως η σεξουαλική του ζωή και γενικότερα ήταν αντισυμβατικός.

Ο Εθνικός, ο Ολυμπιακός και η λατρεία για την Ελλάδα

Ο Ρόρμπαχ ήρθε για πρώτη φορά στη χώρα μας το 1975, όταν και φόρεσε τη φανέλα του Εθνικού. Με την ομάδα του Πειραιά αγωνίστηκε σε συνολικά 72 ματς πρωταθλήματος έως το 1978, όταν και μετακόμισε στον Ολυμπιακό επί τεχνικής ηγεσίας Τόζα Βεσελίνοβιτς!

Με τους «ερυθρόλευκους» έπαιξε δύο σεζόν, κατακτώντας το πρωτάθλημα Ελλάδος στη δεύτερη (1980), πριν επιστρέψει στη Γερμανία για να κλείσει την καριέρα του σε Ουλμ και την ομάδα της ιδιαίτερης πατρίδας του Έσε Μπαντ Χέρσφελντ.

Η σχέση του με την Ελλάδα όμως δεν τελείωσε με τη λήξη της συνεργασίας του με τον Ολυμπιακό. Ο Γερμανός, 72 ετών σήμερα, εδώ και χρόνια είναι ιδιοκτήτης ενός κτήματος 7 στρεμμάτων με ελαιόδεντρα στη Ν. Πελοπόννησο και ζει μόνιμα εκεί, ενώ μιλάει και άπταιστα ελληνικά. Ουσιαστικά μετά το τέλος της ποδοσφαιρικής του καριέρας έγινε αγρότης και μέχρι και σήμερα ζει στη χώρα μας. «Σπάνια έρχομαι στη Γερμανία, νιώθω πολύ άνετα στην Ελλάδα. Κάθε φθινόπωρο βγάζουμε το λάδι», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Δείτε φωτογραφίες του Ρόρμπαχ:

Η άφιξη του Ντέταρι:

Όλα τα γκολ του Ντέταρι με τον Ολυμπιακό:

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ