Ισραέλ Γκονζάλες – Το… δημιούργημα του Ρενέσες που οδηγεί την Άλμπα στη νέα εποχή

Ισραέλ Γκονζάλες – Το… δημιούργημα του Ρενέσες που οδηγεί την Άλμπα στη νέα εποχή

Ο νέος προπονητής της Άλμπα Βερολίνου, Ισραέλ Γκονζάλες, αντικατέστησε τον μέντορά του στον πάγκο της ομάδας και πλέον καλείται να οδηγήσει τους Γερμανούς στη νέα εποχή.

Ο Ολυμπιακός υποδέχεται απόψε (26/10, 21:00) την Άλμπα Βερολίνου στο ΣΕΦ για την 6η αγωνιστική της Euroleague. Οι Γερμανοί βρίσκονται στην 13η θέση της βαθμολογίας με ρεκόρ 2-3, αποτελώντας εδώ και χρόνια μια δυσκολοκατάβλητη ομάδα.

Από το καλοκαίρι ο σύλλογος έχει περάσει σε μια περίεργη φάση καθώς ο επί τέσσερα συναπτά έτη τεχνικός της, Αΐτο Ρενέσες, πήρε την απόφαση να φύγει από τον πάγκο, αφήνοντας όμως την παρακαταθήκη του, τόσο σε παίκτες, όσο και σε… προπονητή.

Τα ηνία της ομάδας πλέον έχει αναλάβει ο περσινός βοηθός του πολύπειρου κόουτς, Ισραέλ Γκονζάλες, που καλείται στην πρώτη του γεμάτη σεζόν ως προπονητής, να φανεί αντάξιος των προσδοκιών τού μέντορά του, στο κορυφαίο επίπεδο της Ευρώπης.

Έτσι to10.gr σας παρουσιάζει τον άνθρωπο που θα οδηγήσει την Άλμπα στο ΣΕΦ απόψε, αλλά και θα κληθεί να κρατήσει υπερασπιστεί την κληρονομιά που έχει αφήσει ένα τεράστιο όνομα στον χώρο. Αυτό του Αΐτο Ρενέσες.

Το αγαπημένο παιδί του Ρενέσες

Η σχέση του Γκονζάλες με τον Ρενέσες κρατά εδώ και πολλά χρόνια, πριν καν την Άλμπα Βερολίνου. Ο 46χρονος πλέον head coach, έχει βρεθεί στο πλευρό μεγάλων προπονητών της Ισπανίας όπως οι Λουίς Κασιμίρο (του Προμηθέα Πάτρας), Πάμπλο Λάσο και Πέδρο Μαρτίνεθ, όμως με τον Μαδριλένο τεχνικό κόλλησαν αμέσως και συνεργάζονταν άψογα.

Το ξεκίνημα έγινε στην Γκραν Κανάρια το 2014 όταν ο νυν General Manager της Άλμπα, Χιμάρ Οχέδα, εκτελούσε τα καθήκοντά του στον σύλλογο των Κανάριων νήσων και το 2014 προσέλαβε τον Αΐτο Ρενέσες που βρήκε στο προπονητικό του team τον Γκονζάλες (ήταν εκεί από το 2009). Δένοντας αμέσως.

Όταν ο Οχέδα μετακόμισε στη Γερμανία και αναζητούσε προπονητή το 2017 για την ομάδα του Βερολίνου, δεν υπήρχε καταλληλότερος από τον Ρενέσες. Ο… γάμος έγινε και η Άλμπα έφτασε το 2019 μέχρι τον τελικό του EuroCup όπου ηττήθηκε από τη Βαλένθια με 2-1 νίκες, ενώ τις δύο τελευταίες σεζόν έχει κατακτήσει τον τίτλο στο πρωτάθλημα.

Η πρώτη του εμπειρία ως head coach και η εμπιστοσύνη

Παρότι ο Γκονζάλες είναι σε όλη του την προπονητική καριέρα βοηθός προπονητή, στα μέσα της σεζόν 2007-08 είχε την πρώτη του εμπειρία στο τιμόνι ενός συλλόγου, καταφέρνοντας να σώσει από τον υποβιβασμό στην τρίτη κατηγορία της Ισπανίας την Αλέρτα Καντάμπρια.

Στη συνέχεια, επέλεξε να παραμείνει στους πάγκους ως βοηθός και να εξελίξει το παιχνίδι του, δίπλα σε μεγάλα ονόματα της προπονητικής στο ισπανικό πρωτάθλημα, έχοντας πλέον ό,τι χρειάζεται για να κάνει το βήμα παραπάνω.

Τι καλύτερο λοιπόν από να διαδεχθεί τον Ρενέσες ένας άνθρωπος που έμαθε από εκείνον τα τελευταία επτά χρόνια. Με τον Οχέδα μάλιστα να αναφέρει πως από την περσινή σεζόν τον προετοίμαζαν για την επόμενη μέρα του συλλόγου.

«Με τον Ισραέλ ως πρώτο προπονητή, ανοίγουμε ένα νέο κεφάλαιο στην Άλμπα. Προετοιμάσαμε αυτό το βήμα εδώ και καιρό, ξεκίνησε από τον ρόλο του ως βοηθός και στη συνέχεια με την ευκαιρία ως head coach σε κάποια ματς την περσινή σεζόν (σ.σ. Όταν είχε κολλήσει κορωνοϊό ο Ρενέσες)», τόνισε αρχικέ και συνέχισε:

«Ο Ισραέλ καταλαβαίνει εξαιρετικά το παιχνίδι, μοιράζεται τις ίδιες ιδέες για το μπάσκετ και τις αξίες μας στο σύλλογο. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που θα προχωρήσουμε με εκείνον στο μέλλον», κατέληξε ο Ισπανός GM.

Έτοιμος για τη μεγάλη ευκαιρία

Η Άλμπα, από τη στιγμή που ο Ρενέσες ανέλαβε τα ηνία της, έχει αποκτήσει και τη φιλοσοφία του 74χρονου τεχνικού. Δηλαδή το επιθετικό μπάσκετ και η ανάδειξη νέων παικτών στο ευρωπαϊκό στερέωμα, είτε από τις ακαδημίες, είτε με πολύ χαμηλό κόστος.

Οι παίκτες του τον εκτιμούν και τον εμπιστεύονται με κλειστά, με τον Λουκ Σίκμαν (ένας από τους καλύτερους φόργουορντ της Ευρώπης) πχ. να έχει δηλώσεις ουκ ολίγες φορές πως είναι έτοιμος να προχωρήσει. Όπως φυσικά και ο μεγάλος δάσκαλος Ρενέσες:

«Τώρα ήρθε ο καιρός για μένα να κάνω ένα διάλειμμα από την προπονητική και να φορτίσω τις μπαταρίες μου. Είμαι πολύ χαρούμενος για τον Ισραέλ που αναλαμβάνει πρώτος προπονητής στην Άλμπα. Έχει δείξει τι μπορεί να κάνει και εύχομαι σε εκείνον και την ομάδα μόνο τα καλύτερα για το μέλλον», ήταν τα λόγια του για τον διάδοχό του.

Ο Γκονζάλες έχει όλο το πακέτο να κάνει μια μεγάλη καριέρα ως προπονητής. Έχει φοιτήσει στη σχολή… Ρενέσες και αυτό από μόνο του λέει πολλά. Βρίσκεται σε έναν σύλλογο που λειτουργεί σαν «Ελβετικό ρολόι» και θα του παρέχει ό,τι χρειαστεί ώστε να εξελιχθεί τόσο εκείνος ατομικά, όσο και ολόκληρος ο οργανισμός της Άλμπα Βερολίνου τα επόμενα χρόνια.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ