Το λάθος του Παναθηναϊκού με τον Ντιαλό και οι «απαντήσεις» του Αμερικανού

Το λάθος του Παναθηναϊκού με τον Ντιαλό και οι «απαντήσεις» του Αμερικανού

Ο Άλφα Ντιαλό πραγματοποιεί εξαιρετικές εμφανίσεις με τη φανέλα της Μονακό και δίνει τις δικές του «απαντήσεις» στον Παναθηναϊκό για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε την περίπτωσή του το καλοκαίρι.

Ο Παναθηναϊκός «στόχευσε» το καλοκαίρι σε παίκτες από την ελληνική αγορά, με τον Άλφα Ντιαλό να αποτελεί μία από τις επιλογές της πράσινης διοίκησης για την ενίσχυση του ρόστερ. Ο Αμερικανός φόρεσε τελικά τη φανέλα με το τριφύλλι, αλλά μόνο για ένα μικρό χρονικά διάστημα. Η κοινή πορεία των δύο πλευρών δεν έμελλε να διαρκέσει για πολύ, με τον 24χρονο να αποδεσμεύεται μετά από σχεδόν δύο εβδομάδες και να υπογράφει τις τελευταίες μέρες του Αυγούστου με την «σταχτοπούτα» της EuroLeague, Μονακό.

Ο Ντιαλό αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς παίκτες στο ροτέισον της γαλλικής ομάδας, η οποία ήρθε για να μείνει στο κορυφαίο επίπεδο της Ευρώπης και δείχνει στον Παναθηναϊκό πως θα μπορούσε να διαχειριστεί με καλύτερο τρόπο την περίπτωσή του. To10.gr «πιάνεται» από τις καλές εμφανίσεις του Αμερικανού φόργουορντ με τον σύλλογο του Πριγκιπάτου και θυμίζει τα όσα διαδραματίστηκαν το καλοκαίρι ανάμεσα στον παίκτη και το τριφύλλι, παρουσιάζοντας παράλληλα τα φετινά του πεπραγμένα σε Γαλλία και EuroLeague.

Η χρονιά «εκτόξευσης» στο Λαύριο 

Ο Ντιαλό φοίτησε στο Πανεπιστήμιο του Providence εκεί όπου έμεινε για τέσσερις σεζόν, αποσύροντας τη συμμετοχή του από το NBA Draft 2019. Κάθε χρόνο παρουσιαζόταν και καλύτερος, τελειώνοντας με τους εξής αριθμούς τις χρονιές του στο NCAA: 5,7, 13,2, 16,1 και 14,1, με την τελευταία αγωνιστική περίοδο να «διακόπτεται» εξαιτίας του κορωνοϊού.

Ο Χρήστος Σερέλης είναι γνωστό πως «απλώνει» τα δίχτυα του σε ολόκληρο τον κόσμο για να βρει άγνωστους στο ευρύ κοινό παίκτες, οι οποίοι όμως έχουν όλα τα φόντα μέσα από την εξέλιξη που θα παρουσίασουν, να μετατραπούν σε αθλητές πρώτου επιπέδου. Ο Ντιαλό αποτέλεσε μία από αυτές τις περιπτώσεις, με τον 23χρονο πέρυσι Αμερικανό να παίρνει την απόφαση να υπογράψει το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο και να έρθει να αγωνιστεί στην Ελλάδα για χάρη του Λαυρίου.

Η Ντιαλό ήταν βασικό μέλος μιας πανέμορφης μπασκετικής ιστορίας που έλαβε χώρα στο Λαύριο, με το τέλος της χρονιάς 2020-21 να βρίσκει τους «μεταλλορύχους» στους τελικούς της Basket League. Ο Αμερικανός φόργουορντ αποτέλεσε μία από τις «αποκαλύψεις» για το σύνολο του Έλληνα τεχνικού, τελειώνοντας τη σεζόν με 12.6 πόντους (56% στο δίποντο, 42% στο τρίποντο, 65% στις βολές), 5.6 ριμπάουντ, 2 ασίστ και 14.9 μονάδες στο σύστημα αξιολόγησης ανά 29:36΄ σε 33 αγώνες του πρωταθλήματος.

Επιλογή του Κάτας, εκτός πλάνων του Πρίφτη

Ο Παναθηναϊκός είχε την ευκαιρία να παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τα όσα έκανε ο Ντιαλό στα ελληνικά παρκέ και χωρίς χρονοτριβές τον έκανε δικό του, ανακοινώνοντας στις 24 Ιουλίου τη συμφωνία με τον Αμερικανό για τα επόμενα τρία χρόνια. Ωστόσο, μία άλλη εξέλιξη που προηγήθηκε της απόκτησης του 24χρονου, έμελλε να αλλάξει το status γύρω από τον παίκτη. Ο Όντεντ Κάτας αποχώρησε από τον πάγκο του τριφυλλιού μετά την κατάκτηση του εγχώριου νταμπλ, με τον Δημήτρη Πρίφτη να αναλαμβάνει τα ηνία στις 26 Ιουνίου.

Ο Ντιαλό ήταν επιλογή του Ισραηλινού τεχνικού, με την φυγή του όμως να μην επηρεάζει την τελική έκβαση της υπόθεσης παρά τις αμφιβολίες του διαδόχου του στον πράσινο πάγκο. Ο 24χρονος φόργουορντ αποτέλεσε την πέμπτη μεταγραφή του Παναθηναϊκού μετά τους Μέικον, Πέρι, Ουάιτ και Χουγκάζ, αλλά η θητεία του δεν θα κρατούσε για πολύ. Ο Αμερικανός ήταν προδιαγεγραμμένο να αποχωρήσει, καθώς δεν βρισκόταν στα πλάνα του Πρίφτη για τη φετινή σεζόν και έτσι στις 4 Αυγούστου τα δημοσιεύματα ανέφεραν πως ζήτησε την αποδέσμευσή του.

Ο Έλληνας τεχνικός ήθελε ο Ντιαλό να επιστρέψει στο Λαύριο για δεύτερη συνεχόμενη σεζόν, αλλά τα πλάνα και οι φιλοδοξίες του παίκτη δεν συμβάδιζαν με τα θέλω του Πρίφτη. Το «διαζύγιο» είχε συναινετικό χαρακτήρα, με τις δύο πλευρές να παίρνουν αυτό που επιθυμούσαν. Ο Παναθηναϊκός να «ξεφορτωθεί» έναν αθλητή που δεν υπολόγιζε και ο Ντιαλό να πάει σε μια ομάδα που θα έχει χρόνο συμμετοχής.

To Summer League και οι «αποδείξεις» στη Μονακό 

Όπως ένας τυπικός Αμερικανός μπασκετμπολίστας που αγωνίζεται μακριά από τη χώρα του, έτσι και ο Ντιαλό έχει στόχο να επιστρέψει για να αγωνιστεί στο ΝΒΑ. Εφόσον δεν δεσμευόταν με κάποιον το καλοκαίρι, πήρε μέρος στο Summer League του Λας Βέγκας με τους Φοίνιξ Σανς. Τα πράγματα όμως δεν εξελίχθηκαν όπως ο ίδιος θα περίμενε, καθώς δεν του δόθηκε η ευκαιρία να δείξει τις ικανότητές του και έτσι το «όνειρο» δεν πήρε ποτέ σάρκα και οστά.

Με τις μέρες να περνούν και τις ομάδες να ολοκληρώνουν τα ρόστερ τους, εμφανίστηκε η Μονακό και έτσι ο 24χρονος θα πήγαινε στο Πριγκιπάτο για να φορέσει τη φανέλα μιας ομάδας που θα έκανε το ντεμπούτο της στην EuroLeague. Πρόκειται για μια win-win κατάσταση, καθώς η ομάδα αποκτά έναν παίκτη που θέλει να αποδείξει πως ανήκει στην ελίτ, δίνοντάς του παράλληλα τη δυνατότητα να αγωνιστεί για πρώτη φορά στη καλύτερη διασυλλογική διοργάνωση.

Μετά από εφτά αγώνες στην EuroLeague και έξι στο γαλλικό πρωτάθλημα, ο Ντιαλό δείχνει πως τα αγωνιστικά χαρακτηριστικά του συμβαδίζουν με αυτά ενός σύγχρονου παίκτη. Με ύψος 2,01 μπορεί να παίξει τόσο στο «3» όσο και στο «2» σε ψηλά σχήματα και με «όπλο» την αθλητικότητα και τη ταχύτητά του αποτελεί έναν διαρκή κίνδυνο για την αντίπαλη ομάδα και στις δύο πλευρές του παρκέ.

Μέχρι στιγμής, μετράει 6,6 πόντους, με 69% στα δίποντα, (16/23), 9% στα τρίποντα (1/11) και 68% στις βολές (11/16), 4 ριμπάουντ, 0,9 ασίστ και 0,9 κλεψίματα σε 20΄ συμμετοχής κατά μέσο όρο στην EuroLeague και 10,2 πόντους, με 71% στα δίποντα, 40% στα τρίποντα, 60% στις βολές και 4,4 ριμπάουντ σε 18΄ στο γαλλικό πρωτάθλημα. Καλύτερο παιχνίδι στην Ευρώπη ήταν απέναντι στον Ερυθρό Αστέρα, όπου ήταν ο πρώτος σκόρερ για τη Μονακό στη νίκη με 70-62, έχοντας 19 πόντους (7/8 δίποντα, 0/2 τρίποντα, 5/6 βολές), 7 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 3 κλεψίματα, 28 στο σύστημα αξιολόγησης σε 27΄.

Η χρονιά βρίσκεται ακόμα στο ξεκίνημά της, με τον Ντιαλό να είναι σε ένα περιβάλλον που νιώθει εμπιστοσύνη και ο χρόνος θα αποτελέσει ένα πολύ σημαντικό σύμμαχο στην προσπάθεια εξέλιξής του, παράλληλα με την ομαδική επιτυχία, με τη Μονακό να δείχνει αρκετά ενθαρρυντικά δείγματα γραφής έχοντας ρεκόρ 4-3. Από την άλλη, ο Παναθηναϊκός δεν μπόρεσε να εκμεταλλευθεί καθόλου τον 24χρονο, με τον Πρίφτη να τον βγάζει με το… καλημέρα εκτός πλάνων, ενώ κάποιοι από τους παίκτες που αποκτήθηκαν το καλοκαίρι δεν έχουν δείξει όσα ο Ντιαλό στο Πριγκιπάτο.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ