Τα φινάλε – θρίλερ του Ολυμπιακού στους ομίλους και οι μεγάλες προκρίσεις (vids)

Τα φινάλε – θρίλερ του Ολυμπιακού στους ομίλους και οι μεγάλες προκρίσεις (vids)

Ο Ολυμπιακός παίζει «τελικό» για την πρώτη θέση κόντρα στην Αντβέρπ, όμως είναι συνηθισμένος σε... θρίλερ την τελευταία αγωνιστική στην Ευρώπη, έχοντας 15 προκρίσεις που κρίθηκαν στο φινάλε των ομίλων.

Ο Ολυμπιακός δίνει απόψε (19:45) άλλη μια σπουδαία «μάχη» στα ευρωπαϊκά Κύπελλο κόντρα στην Αντβέρπ με στόχο την πρώτη θέση του ομίλου του στο Europa League. Οι ερυθρόλευκοι βρίσκονται στην Αμβέρσα για το ματς με τη βελγική ομάδα, έχοντας εξασφαλίσει ήδη την παρουσία τους στην επόμενη φάση της διοργάνωσης, όμως το παιχνίδι μόνο αδιάφορο δεν είναι.

Η ομάδα του Πέδρο Μαρτίνς «καίγεται» για τη νίκη πολύ απλά γιατί έχει πιθανότητες να βρεθεί στην κορυφή του ομίλου το βράδυ και αυτόματα και στους «16» της δεύτερης τη τάξει διοργάνωσης, χωρίς να χρειαστεί να δώσει αγώνα μπαράζ ουσιαστικά με κάποιον εκ των τρίτων του Champions League. Μπορεί εύκολα να καταλάβει κανείς λοιπόν ότι το αποψινό ματς είναι θρίλερ για τον Ολυμπιακό και διακυβεύονται πολλά.

Οι Πειραιώτες όμως μόνο συνηθισμένοι είναι στο να δίνουν αγώνες-θρίλερ την τελευταία αγωνιστική σε ομίλους ευρωπαϊκών διοργανώσεων. Το έχουν ξανακάνει πάρα πολλές φορές και σήμερα θα είναι η 16η φορά σε 23 παρουσίες σε ομίλους από το 1997 και μετά.

To10.gr παρουσιάζει όλα τα ματς που έκριναν προκρίσεις για τον Ολυμπιακό -είτε με θετική έκβαση, είτε με αρνητική- σε όλες τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις τόσο για την πρώτη και τη δεύτερη θέση, αλλά πολλές φορές ακόμα και για την τρίτη, που έδινε και δίνει εισιτήριο από το Champions League.

Η αρχή με την Κροάσια και τα προημιτελικά

Ο Ολυμπιακός στην πρώτη του χρονιά σε ομίλους δεν είχε θρίλερ, είχε όμως τη δεύτερη, όπου αντιμετώπιζε την Κροάσια εκτός έδρας. Οι ερυθρόλευκοι λοιπόν πήγαιναν ουσιαστικά για… 4 αποτελέσματα, αφού μπορούσαν να ηττηθούν και με δυο τέρματα διαφορά και να περάσουν. Τελικά παρότι δέχτηκαν γκολ νωρίς σχετικά, ισοφάρισαν και προκρίθηκαν με το τελικό 1-1 στα προημιτελικά του Champions League, σε μια ιστορική στιγμή που μνημονεύεται μέχρι σήμερα.

Τα 2 θρίλερ για την τρίτη θέση

Ο Ολυμπιακός μετά την Κροάσια είχε δυο αποκλεισμούς, όμως την τρίτη χρονιά πάλεψε με τη Λιόν την τελευταία αγωνιστική του Champions League για τη δεύτερη θέση. Συγκεκριμένα, οι ερυθρόλευκοι με 9 βαθμούς στον όμιλο ήταν στη δεύτερη θέση πριν το ματς με τη Λιόν που είχε 6 πόντους και ήθελε νίκη για να περάσει τους Πειραιώτες στην ισοβαθμία. Ο Ολυμπιακός πάλεψε στη Γαλλία, αλλά ηττήθηκε με 1-0 και δεν πήρε την πρόκριση για τους «16», πήρε όμως αυτή για το Κύπελλο UEFA.

Έναν χρόνο μετά και πάλι έδινε «τελικό» για την τρίτη θέση αυτή τη φορά με τη Λα Κορούνια εντός έδρας και ήθελε μόνο νίκη για να περάσει τη Λιλ. Αντ’αυτού όμως ήρθε ισόπαλος με 1-1 και τερμάτισε τέταρτος και εκτός Ευρώπης, αφού είχε 5 βαθμούς, ενώ η Λιλ βγήκε τρίτη με 6.

Ο Τζέραρντ και ο αδιανόητος αποκλεισμός με 10 βαθμούς

Ο Ολυμπιακός τη σεζόν 2004-05 έχει κάνει συγκλονιστικές εμφανίσεις στους ομίλους. Έχει μαζέψει πριν την 6η αγωνιστική 10 βαθμούς και παίζει την πρόκριση του στο Άνφιλντ, ενώ έχει εξασφαλίσει την τρίτη θέση. Η Λίβερπουλ από την μία θέλει νίκη με 2 γκολ διαφορά, ενώ ο Ολυμπιακός βολεύεται και με ήττα με 1 γκολ. Το ξεκίνημα ιδανικό, αφού οι Πειραιώτες κάνουν το 1-0, όμως οι κόκκινοι απαντούν εις διπλούν και κάνουν την ανατροπή. Και πάλι όμως ο Ολυμπιακός είναι αυτός που προκρίνεται.

Μέχρι να αναλάβει ο Στίβεν Τζέραρντ. Ο σούπερ σταρ και θρύλος της Λίβερπουλ με μια οβίδα λίγα λεπτά πριν το 90 σκόραρε για το 3-1 και έστειλε στην τρίτη θέση του Ολυμπιακό, ενώ εν συνεχεία οι Reds κατέκτησαν και το Champions League. Οι Πειραιώτες από την πλευρά τους ένιωσαν μια απίστευτη ψυχρολουσία, αφού είναι μια από τις λίγες ομάδες που δεν έχουν συνεχίσει με 10 βαθμούς στους «16» του Champions League.

Η Σαχτάρ, η 3αρα στη Βέρντερ και το πάρτι με τη Χέρτα

Ο Ολυμπιακός δυο χρόνια μετά τη Λίβερπουλ έπαιζε με τη Σαχτάρ στο Καραϊσκάκη για την τρίτη θέση και ήθελε ξανά μόνο νίκη για να την προσπεράσει. Το τελικό 1-1 όμως έφερε τους Ουκρανούς πάνω από τον Ολυμπιακό με 6 βαθμούς και την ελληνική ομάδα τέταρτη με 3.

Έναν χρόνο μετά όμως είχε έρθει η ώρα ο Ολυμπιακός να βρεθεί στις «16» καλύτερες ομάδες της Ευρώπης. Οι πρωταθλητές Ελλάδας έχοντας κάνει εντυπωσιακά ματς εκτός έδρας τη σεζόν 2007-08 και κερδίζοντας Βέρντερ και Λάτσιο μακριά από το Καραϊσκάκη, ήθελαν νίκη ή ισοπαλία την τελευταία αγωνιστική κόντρα στη γερμανική ομάδα στο φαληρικό γήπεδο για να βρεθούν στους «16». Ο Ολυμπιακός λοιπόν προκρίθηκε και μάλιστα με εμφατικό τρόπο, καθαρίζοντας τη Βέρντερ με 3-0 κι έφτασε τους 11 βαθμούς με τους Γερμανούς να έχουν 6.

Μια σεζόν μετά την πρόκριση στους «16» ο Ολυμπιακός αγωνίστηκε στο Κύπελλο UEFA και έδινε «τελικό» την τελευταία αγωνιστική στο Καραϊσκάκη με αντίπαλο και πάλι γερμανική ομάδα. Οι ερυθρόλευκοι ήθελαν μόνο νίκη για να περάσουν στους «32» απέναντι στη Χέρτα και για άλλη μια φορά έγινε με εμφατικό τρόπο. Η ομάδα του Ερνέστο Βαλβέρδε καθάρισε με 4-0 τους Γερμανούς και πέρασε, φτάνοντας μέχρι τους «16» της διοργάνωσης.

Η «διπλή» Άρσεναλ και ο Βαλμπουενά

Η σεζόν 2009-10 είναι άλλη μια χρονιά ορόσημο για τον Ολυμπιακό. Σε όμιλο με Άρσεναλ, Σταντάρ Λιέγης και Άλκμααρ κατάφερε να πάρει την πρόκριση στους «16» του Champions League και πάλι όμως την τελευταία αγωνιστική.

Παρότι πήγαινε για δυο αποτελέσματα κόντρα στους κανονιέρηδες στο Καραϊσκάκη, κέρδισε με 1-0 και δεν τον ενδιέφερε ότι και να έκανε η Σταντάρ στο άλλο ματς του ομίλου, αφού μόνο αν έχανε θα έμπαινε σε μπελάδες. Για την ιστορία και οι Βέλγοι ήρθαν ισόπαλοι και ο Ολυμπιακός τερμάτισε δεύτερος με 10 βαθμούς έναντι 5 της Σταντάρ και προκρίθηκε πανηγυρικά.

Τον επόμενο χρόνο και πάλι η Άρσεναλ ήταν στον όμιλο του Ολυμπιακού, αυτή τη φορά όμως με Μαρσέιγ και Ντόρτμουντ. Ο Ολυμπιακός συνηθισμένος στα υψηλά στάνταρ των τελευταίων ετών έφτασε και πάλι τους 9 βαθμούς, ενώ νίκησε ξανά τους Λονδρέζους στο Καραϊσκάκη την τελευταία αγωνιστική. Το τελικό 3-1 πανηγυρίστηκε έξαλλα, την ώρα που διεκδικούσε τη δεύτερη θέση με τη Μαρσέιγ και εκείνη έχανε λίγα λεπτά πριν το φινάλε στη Βεστφαλία από την Ντόρτμουντ με 2-1.

Όμως κατά έναν περίεργο τρόπο οι Μασσαλοί έκαναν την ανατροπή και επικράτησαν με 3-2 με πρωταγωνιστή τον νυν ερυθρόλευκο Ματιέ Βαλμπουενά και πήραν εκείνη την πρόκριση, αφήνοντας τον Ολυμπιακό με 9 βαθμούς τρίτο. Οι Γάλλοι είχαν 7 πριν την τελευταία αγωνιστική και ανέβηκαν στους 10 με τον Ολυμπιακό ξανά να χάνει την πρόκριση για έναν βαθμό.

Η 3αρα στην Άντερλεχτ και η 4αρα στη Μάλμε

Το 2013-14 ο Ολυμπιακός έφτασε και πάλι να παίζει την πρόκριση στο τελευταίο παιχνίδι και να κρατάει την τύχη στα χέρια του. Οι ερυθρόλευκοι υποδέχονταν την Άντερλεχτ στο Καραϊσκάκη και ήθελαν νίκη με οποιοδήποτε σκορ για να είναι εκείνη που θα ακολουθήσουν στους «16» την Παρί Σεν Ζερμέν.

Ο Ολυμπιακός είχε 7 βαθμούς πριν την τελευταία αγωνιστική και υπερείχε στην ισοβαθμία της Μπενφίκα. Το ματς με τους Βέλγους λοιπόν ήταν θρίλερ, όμως το καθάρισαν με Σαβιόλα και Τσόρι Ντομίνγκες με 3-1 για να βρεθούν άλλη μια φορά στις 16 καλύτερες ομάδες της Ευρώπης. Εκεί που αντιμετώπισαν τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και έχασαν την πρόκριση στο δεύτερο ματς στο Ολντ Τράφορντ για τους «8» του Champions League.

Τον επόμενο χρόνο (2014-15) ο Ολυμπιακός και πάλι έχει καταφέρει να φτάσει τους 9 βαθμούς, αλλά εκ νέου δεν πέρασε στους «16» στο όριο. Παρότι κατάφερε να κερδίσει Ατλέτικο Μαδρίτης και Γιουβέντους στο Καραϊσκάκη με 3-2 και 1-0 αντίστοιχα, και επικράτησε και της Μάλμε τελευταία αγωνιστική με 4-2 Φάληρο κάνοντας τη δουλειά του τερμάτισε τρίτος.

Ο λόγος; Ότι στο ματς της Ατλέτικο με τη Γιουβέντους την 6η αγωνιστική, βολεύτηκαν και οι δυο με την ισοπαλία (0-0) που έδινε και στους δυο πρόκριση, σε ένα ματς που δεν είχε ιδιαίτερες τελικές αλλά και αλλαγές από Σιμεόνε και Αλέγκρι. Έτσι με το τελικό 0-0 η Γιουβέντους έφτασε τους 10 βαθμούς γλίτωσε την ισοβαθμία με τον Ολυμπιακό (την οποία δεν είχε) και με τους ερυθρόλευκους να μένουν στους 9 πήρε την πρόκριση ως δεύτερη.

Ο Ζιρού και ο ΑΠΟΕΛ

Ο Ολυμπιακός και τη σεζόν 2015-16 έφτασε να παίζει την πρόκριση του την τελευταία αγωνιστική. Και πάλι κόντρα στην Άρσεναλ και πάλι στο Καραϊσκάκη. Ερυθρόλευκοι και κανονιέρηδες κοντράρονταν στο Φάληρο, με τον Ολυμπιακό να έχει το πάνω χέρι και να πηγαίνει για νίκη, ισοπαλία, αλλά και ήττα με 1 γκολ προκειμένου να πετάξει εκτός τους Λονδρέζους και να περάσει εκείνος δεύτερος.

Από την άλλη η Άρσεναλ είχε 6 βαθμούς, τρεις λιγότερος από τους Πειραιώτες και ήθελε νίκη με 2+ γκολ. Και τα κατάφερε με τον Ολιβιέ Ζιρού να κάνει απίθανη εμφάνιση και να σκοράρει χατ-τρικ, με την ομάδα του να επικρατεί με 3-0 και να στέλνει τον Ολυμπιακό τρίτο στην ισοβαθμία στους 9 βαθμούς.

Μια χρονιά μετά ο Ολυμπιακός αγωνιζόταν στους ομίλους του Europa League και την τελευταία αγωνιστική έδινε «τελικό» στην Κύπρο με τον ΑΠΟΕΛ, για την πρώτη θέση του ομίλου. Οι Κύπριοι είχαν 9 βαθμούς και ο Ολυμπιακός 8, κάτι που σημαίνει ότι ήθελε μόνο νίκη για να πάρει την πρώτη θέση, με τον ΑΠΟΕΛ όμως να είναι αυτός που κέρδισε με 2-0. Ο Ολυμπιακός βγήκε δεύτερος και έπαιξε με την Οσμάνλισπορ στους «32», όπου και πέρασε, και με την Μπεσίκτας στους «16».

Οι 2/2 προκρίσεις με τον Μαρτίνς

Ο Ολυμπιακός και με τον Πέδρο Μαρτίνς στον πάγκο του έχει φτάσει δυο φορές να παίζει πραγματικά «τελικούς» την τελευταία αγωνιστική των ομίλων. Θα μπορούσε να πει κανείς πως είναι 3 μαζί με το περσινό ματς με την Πόρτο στο Καραϊσκάκη, όπου ήθελε ίδιο ή καλύτερο αποτέλεσμα με τη Μαρσέιγ για να περάσει ως τρίτος, όμως οι Μασσαλοί έπαιζαν με τη Μάντσεστερ Σίτι, η οποία είχε κερδίσει και ο Ολυμπιακός πέρασε παρά την ήττα από τους Δράκους στους «32» του Europa League.

Το 2/2 λοιπόν του Πορτογάλου είναι με τη Μίλαν και με τον Ερυθρό Αστέρα. Η αρχή έγινε με τους ροσονέρι, τη σεζόν 2018-19, όταν ο Ολυμπιακός στους ομίλους του Europa League είχε μαζί και τις Μπέτις και Ντουντελάνζ. Οι Ανδαλουσιάνοι είχαν κάνει παρέλαση και είχαν κατακτήσει την πρώτη θέση πριν την τελευταία αγωνιστική, ενώ η ομάδα από το Λουξεμβούργο είχε ήδη αποκλειστεί.

Το μόνο ενδιαφέρον ήταν στο Καραϊσκάκη, όπου ο Ολυμπιακός έπαιζε με τη Μίλαν του Γκατούζο και χρειαζόταν νίκη με 2 γκολ διαφορά για να την πετάξει εκτός. Σε ένα από τα ιστορικότερα ματς λοιπόν του Ολυμπιακού στην Ευρώπη, οι ερυθρόλευκοι πέτυχαν το έπος και επικράτησαν με 3-1 της Μίλαν (σκόρερ οι Σισέ, Γκιγιέρμε και Φορτούνης) ισοφαρίζοντας και το σκορ του πρώτου αγώνα των δυο ομάδων και άφησαν εκτός συνέχειας ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα της διοργάνωσης, παίρνοντας πανηγυρική πρόκριση στους «32» του θεσμού

Η τελευταία βραδιά-θρίλερ του Ολυμπιακού στην Ευρώπη δεν είναι άλλη από το ματς με τον Ερυθρό Αστέρα και πάλι στο Καραϊσκάκη. Σε έναν όμιλο που συμμετείχαν και οι Μπάγερν και Τότεναμ, ο Ολυμπιακός είχε ως στόχο την τρίτη θέση και την πήρε.

Στην 6η αγωνιστική λοιπόν μπήκε ως τελευταίος με 1 βαθμό, ενώ οι Σέρβοι είχαν 3 και το μόνο που χρειαζόταν η ομάδα του Μαρτίνς ήταν νίκη για να τερματίσει στην τρίτη θέση. Παρότι σε όλο το ματς κυριάρχησε και έχασε πάρα πολλές ευκαιρίες το γκολ δεν ερχόταν, μέχρι που λίγο πριν το τέλος ο Ολυμπιακός κέρδισε πέναλτι, την εκτέλεση του οποίου ανέλαβε ο Γιουσέφ Ελ Αραμπί και έστειλε τους Πειραιώτες ξανά στους «32» του Europa League.

Αυτό που βλέπει κανείς από τις αναμετρήσεις της 6ης αγωνιστικής του Ολυμπιακού είναι πως συνήθως καταφέρνει να κάνει τη δουλειά του, ειδικά αν εξαρτάται από τον ίδιο, ενώ έχει πληρώσει και κάποιες φορές το τίμημα να μην εξαρτάται από το δικό του αποτέλεσμα η πρόκριση. Συνολικά, από τα 15 ματς-θρίλερ, έχει καταφέρει να προκριθεί στις 7, ενώ σε 2 δεν του έκαναν το χατίρι οι αντίπαλοι του.

Σε γενικές γραμμές πάντως σε 15 ματς έχει 8 νίκες, 3 ισοπαλίες και 4 ήττες, σε ένα αν μη τι άλλο καλό ποσοστό. Κλείνοντας, αυτό που αξίζει να σημειωθεί ενόψει και του αποψινού ματς με την Αντβέρπ είναι πως ο Ολυμπιακός εντός έδρας είναι που έχει το καλύτερο ποσοστό, καθώς μετράει σε 11 ματς και τις 8 νίκες, 2 ισοπαλίες και μόλις μια ήττα από την Άρσεναλ.

Αναλυτικά τα ματς-θρίλερ του Ολυμπιακού την τελευταία αγωνιστική:

1998-99 Κροάσια – Ολυμπιακός 1-1
2000-01 Λιόν – Ολυμπιακός 1-0
2001-02 Ολυμπιακός – Λα Κορούνια 1-1
2004-05 Λίβερπουλ – Ολυμπιακός 3-1
2006-07 Ολυμπιακός – Σαχτάρ 1-1
2007-08 Ολυμπιακός – Βέρντερ 3-0
2008-09 Ολυμπιακός – Χέρτα 4-0
2009-10 Ολυμπιακός – Άρσεναλ 1-0
2011-12 Ολυμπιακός – Άρσεναλ 3-1
2013-14 Ολυμπιακός – Άντερλεχτ 3-1
2014-15 Ολυμπιακός – Μάλμε 4-2
2015-16 Ολυμπιακός – Άρσεναλ 0-3
2016-17 ΑΠΟΕΛ – Ολυμπιακός 2-0
2018-19 Ολυμπιακός – Μίλαν 3-1
2019-20 Ολυμπιακός Ερυθρός 1-0

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ