Χοσέ Μπότο – Ο «εφευρέτης» του Ζίβκοβιτς και οι «τρελές» πωλήσεις στην Μπενφίκα (pics)

Χοσέ Μπότο – Ο «εφευρέτης» του Ζίβκοβιτς και οι «τρελές» πωλήσεις στην Μπενφίκα (pics)

Ο ΠΑΟΚ βρήκε τον «εκλεκτό» για τη θέση του τεχνικού διευθυντή και to10.gr κάνει μία αναδρομή στην πλούσια καριέρα του Χοσέ Μπότο που αναλαμβάνει την «ηλεκτρική καρέκλα» του Δικεφάλου του Βορρά.

Τον νέο του τεχνικό διευθυντή φαίνεται πως βρήκε ο ΠΑΟΚ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Ιβάν Σαββίδης έκανε αυτό που είχε προαναγγείλει πριν από μερικές ημέρες και με δικές του κινήσεις, ο Δικέφαλος του Βορρά έκλεισε την «τρύπα» στη θέση του τεχνικού διευθυντή, φέρνοντας στη Θεσσαλονίκη τον Χοσέ Μπότο.

Μία «μεταγραφή» που αναμφίβολα πρόκειται για μια ποιοτική προσθήκη, καθώς το βιογραφικό του 56χρονου είναι πλούσιο και με μεγάλα επιτεύγματα.

To10.gr «μάζεψε» μερικά γεγονότα και αναλύει όλα όσα έχει καταφέρει ο Πορτογάλος στην καριέρα του.

Το ξεκίνημα στην προπονητική, η στροφή στο σκάουτινγκ και ο τίτλος του «Βασιλιά των μεταγραφών»

Από εντελώς διαφορετικό ρόλο ξεκίνησε την καριέρα του ο Χοσέ Μπότο. Ο Πορτογάλος έκανε… ως προπονητής τη σεζόν 1996/97, αναλαμβάνοντας την τεχνική ηγεσία της Λούρες. Μία σεζόν αργότερα μετακόμισε και ανέλαβε τον πάγκο της επίσης άσημης Σακαβενένσε, στην οποία παρέμεινε μέχρι και το 2020.

Ο Μπότο έκανε το μεγάλο βήμα και τότε ανέλαβε τη θέση του βοηθού προπονητή στην Μπενφίκα, στην οποία ωστόσο παρέμεινε για μόλις δύο χρόνια, καθώς αποφάσισε να επιστρέψει στη Σακαβενένσε για να καθίσει και πάλι στον πάγκο της ομάδας.

Όλα ωστόσο άλλαξαν ολοκληρωτικά το 2007, τόσο για τον Μπότο, όσο και για την Μπενφίκα. Ο Πορτογάλος επέστρεψε στους «αετούς», αναλαμβάνοντας ρόλο σκάουτερ. Ο Μπότο έδειξε τα προσόντα του γρήγορα και τρία χρόνια αργότερα η Μπενφίκα του έδωσε τα «κλειδιά» του επικεφαλή του τμήματος σκάουτινγκ του συλλόγου.

Μία εξέλιξη που έκανε την Μπενφίκα μία από τις καλύτερες «πωλήτριες» του παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Από το 2010 έως και το 2018, η Μπενφίκα κατάφερε να βάλει στα ταμεία της από πωλήσεις ένα ποσό κοντά στα 650 εκατομμύρια ευρώ.

Οι «αετοί» παραχώρησαν ποδοσφαιριστές όπως οι Γιαν Όμπλακ, Άνχελ Ντι Μαρία, Νταβίντ Λουίζ, και Άξελ Βίτσελ, Μπερνάρντο Σίλβα και Έντερσον, καταφέρνοντας να συγκεντρώσουν αυτό το τεράστιο ποσό, το οποίο μόνο η Ατλέτικο ξεπέρασε σε αυτό το διάστημα.

Αυτά τα κατορθώματα του έδωσαν και τον τιμητικό τίτλο του… Βασιλιά των μεταγραφών.

Με τα μάτια στη Βραζιλία στη Σαχτάρ

Ως επικεφαλής του τμήματος σκάουτινγκ της Σαχτάρ, ο Μπότο είχε το βλέμμα του κυρίως στην αγορά της Βραζιλίας. Με τον Μπότο στο «κεφάλι», οι Ουκρανοί έκαναν δικούς τους, τους Τέτε, Μαϊκόν, Φερνάντο και Σπιπριάνο. Όλους από το πρωτάθλημα της Βραζιλίας.

Παράλληλα και στη Σαχτάρ, ο Πορτογάλος κατάφερε να προχωρήσει σε μία μεγάλη πώληση, καθώς παραχώρησε στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ τον Φρεντ, έναντι 55 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο άνθρωπος που βρήκε τον Ζίκοβιτς

Είναι γνωστό πως ο Μπότο βρήκε πολλά «λαβράκια» στα χρόνια του στην Μπενφίκα. Ένας από τους πολλούς ποδοσφαιριστές που «έδωσε» στους «αετούς» ο Πορτογάλος ήταν ο Αντρίγια Ζίβκοβιτς.

Το καλοκαίρι του 2016, ο Μπότο ανακάλυψε έναν 20χρονο εξτρέμ από τη Σερβία που αγωνιζόταν στην Παρτιζάν. Αυτός ήταν ο Αντρίγια Ζίβκοβιτς. Ο Μπότο κατάφερε να κλείσει τα πάντα και εκείνο το καλοκαίρι του πήρε χωρίς κόστος από τη Σερβία στη Λισαβόνα.

Έτσι, εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά, ο Μπότο θα βρει στην Τούμπα έναν παλιό φίλο…

Το φλερτ της Ρόμα                                                     

Μόλις πριν από έναν χρόνο, ο Μπότο είχε βρεθεί και πάλι κοντά στην αποχώρηση του από τη Σαχτάρ. Συγκεκριμένα τον Οκτώβρη του 2020. Τότε η Ρόμα ήταν η ομάδα που είχε δείξει έντονο ενδιαφέρον για τον Πορτογάλο αθλητικό διευθυντή.

Οι Ουκρανοί ωστόσο αντιστάθηκαν και ο Μπότο έμεινε τελικά στο Ντόνετσκ, καθώς οι «τζιαλορόσι» αποφάσισαν να μην προχωρήσουν στην ενεργοποίηση της ρήτρας του…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ