Έρικ Τεν Χαγκ: Από τον Πεπ και την dream team του Άγιαξ στο «Θέατρο των ονείρων» (pics, vids)

Έρικ Τεν Χαγκ: Από τον Πεπ και την dream team του Άγιαξ στο «Θέατρο των ονείρων» (pics, vids)

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ βρίσκεται μια ανάσα από τον Έρικ Τεν Χαγκ και to10.gr αναλύει την καριέρα του Ολλανδού τεχνικού ο οποίος ήταν έτοιμος εδώ και καιρό για αυτό το βήμα...

«Το ποδόσφαιρο είναι απλό, αλλά το να παίζεις απλά είναι πολύ δύσκολο». Μία από τις πολλές ατάκες του μεγάλου Γιόχαν Κρόιφ.

Από τα ρητά που ακολουθεί κάθε… σωστός «κροϊφίστα». Όπως ο Έρικ Τεν Χαγκ που εδώ και σχεδόν πέντε χρόνια παρουσιάζει μια από τις πιο fun to watch ομάδες της Ευρώπης. Τι και αν αντιμετωπίζει συνεχώς δυσκολίες, λόγω των οικονομικών διαφορών του Άγιαξ με τα υπόλοιπα μεγάλα κλαμπ της Ευρώπης. Ο Τεν Χαγκ έχει αποδείξει αυτά τα χρόνια πως ξέρει ακριβώς πως να βγαίνει από δύσκολες καταστάσεις.

Και για αυτόν τον λόγο ετοιμάζεται για το επόμενο βήμα, καθώς σύμφωνα με τα ολλανδικά Μέσα όλα δείχνουν πως η νέα σεζόν θα τον βρει στο «Ολντ Τράφορντ» και στον πάγκο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

To10.gr κάνει μια αναδρομή της μέχρι τώρα προπονητικής πορείας του 52χρονου ο οποίος καλείται να επαναφέρει τους «κόκκινος διαβόλους» στην κορυφή της Αγγλίας και της Ευρώπης…

Τα χρόνια στη Τβέντε, η πρώτη χρονιάς ως… κανονικός προπονητής και το πέρασμα από την Μπάγερν και τον… Πεπ

Ξεκίνησε να προπονεί στη Τβέντε. Στα μικρότερα τμήματα υποδομής της ολλανδικής ομάδας. Από το 2002 έως και το 2006 ήταν προπονητής στην Κ17 της Τβέντε και έπειτα στην κ19 του συλλόγου.

Από την αρχή φάνηκε πως ο Τεν Χαγκ είχε μια ιδιαίτερη φιλοσοφία και σκέψη πάνω στο ποδόσφαιρο. Μέχρι που το 2006 ανέλαβε τον ρόλο του βοηθού προπονητή στην πρώτη ομάδα. Τι και αν άλλαξαν τρεις προπονητές; Όλοι τους τον κράτησαν στη θέση του μέχρι και το 2009, όταν ο ίδιος αποχώρησε από το κλαμπ για να συνεχίσει από το ίδιο πόστο στην PSV Αϊντχόφεν.

Οι Ολλανδοί είναι άνθρωποι που «τσεκάρουν» όλους τους ανθρώπους των ομάδων. Από τους φροντιστές, μέχρι και στους σταρ. Το όνομα του Τεν Χαγκ άρχισε να κάνει περισσότερο… θόρυβο και έτσι η Go Ahead Eagles ήταν η πρώτη ομάδα που του «χτύπησε» την πόρτα για τον ρόλο του… κανονικού προπονητή.

Ο Τεν Χαγκ δεν το σκέφτηκε δεύτερη φορά, έκανε δεκτή την πρόταση και στην πρώτη του χρονιά ως προπονητής πρώτης ομάδας την οδήγησε στον πρώτο της προβιβασμό μετά από 17 ολόκληρα χρόνια!

Τα δείγματα ωστόσο ήταν φοβερά. Τόσο που λίγους μήνες αργότερα η Μπάγερν του έκανε πρόταση για τη θέση του προπονητή της Β’ ομάδας! Εκεί ο Ολλανδός έμαθε πολλά. Κυρίως λόγω του Πεπ Γκουαρντιόλα ο οποίος ήταν εκείνο τον καιρό προπονητής της Μπάγερν.

Η παρουσία του Καταλανού στα δύο χρόνια του Ολλανδού στη Γερμανία, ήταν «κλειδί» για την… εκτόξευση του Τεν Χαγκ στους πάγκους…

Η επιστροφή στην Ολλανδία για την Ουντρέχτη και το challenge με τον Άγιαξ

Στο Μόναχο, ο Τεν Χαγκ έμεινε για δύο χρόνια, έχοντας μέσο όρο βαθμών 2.14 ανά αγώνα. Δύο νίκες σε τρία παιχνίδια δηλαδή. Η τρομερή του άνοδος… υποχρέωσε την Ουτρέχτη να του κάνει πρόταση και να τον επαναφέρει στην Ολλανδία.

Η πρώτη χρονιά; Ονειρική. Στην 5η θέση, πίσω μόνο από τις δυνάμεις της Eredivisie, PSV, Άγιαξ, Φέγενορντ και Άλκμααρ. Την επόμενη; Ακόμα καλύτερα τα πράγματα, καθώς η Ουτρέχτη τερμάτισε στην 4η θέση της βαθμολογίας.

Η φιλοσοφία και ο τρόπος παιχνιδιού που ακολουθούσε ο Τεν Χαγκ… ανάγκασαν τον Άγιαξ να κινηθεί και να τον «κλείσει» άμεσα. Τον Δεκέμβριο του 2017, ο «Αίαντας» ανακοίνωσε την πρόσληψη του, φέρνοντας έτσι στο κλαμπ έναν γνήσιο «κροϊφίστα» που έψαχνε χρόνια η ομάδα, κάτι που αποδείχθηκε στη συνέχεια.

Η ονειρική χρονιά στα ημιτελικά του Champions League με την Dream Team και η επιστροφή του Total Football

Η πρώτη γεμάτη σεζόν του Τεν Χαγκ στο Άμστερνταμ ήταν η 2018/19. Ο Άγιαξ είχε τερματίσει στη 2η θέση στο πρωτάθλημα και έτσι μπήκε από πολύ νωρίς στα… βαθιά, ξεκινώντας τις υποχρεώσεις του στο Champions League από τον Ιούλιο. Τότε μάλιστα αντιμετώπισε και τον ΠΑΟΚ στον 3ο προκριματικό γύρο, ξεπερνώτας το εμπόδιο του Δικεφάλου του Βορρά.

Ο Τεν Χαγκ κατάφερε να φτιάξει μια Dream Team. Με ποδοσφαιριστές «διαμάντια» σε κάθε θέση. Αρχηγός ο 19χρονος Ντε Λιχτ. Προϊόν των ακαδημιών. Στον άξονα ο φοβερός Φρένκι Ντε Γιόνγκ τον οποίο «άρπαξε» η Μπαρτσελόνα στα μισά της σεζόν. Μπροστά οι Ζίγιες, Νέρες και Τάντιτς τον οποίο ο Άγιαξ πήρε από τη Σαουθάμπτον που τον είχε… ξεφορτωθεί νωρίτερα.

Ο Άγιαξ κατάφερε να αποκλείσει εκείνη τη σεζόν από τη φάση των «16» του Champions League τη Ρεάλ Μαδρίτης των τριών συνεχόμενων κατακτήσεων. Άφησε επίσης εκτός τη Γιουβέντους του Κριστιάνο Ρονάλντο και παράλληλα έγινε η πρώτη ομάδα που έφτασε στα ημιτελικά της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, έχοντας παίξει τρεις προκριματικούς γύρους.

Τόσο εκείνη τη σεζόν, όσο και την περασμένη ο Τεν Χαγκ κατέκτησε με τον Άγιαξ το νταμπλ. Η δεύτερη ουσιαστικά δεν μετράει, καθώς η ομοσπονδία της Ολλανδίας είχε αποφασίσει την οριστική διακοπή σε όλα τα πρωταθλήματα όταν είχε ξεσπάσει η πανδημία…

Όσο για φέτος, ο Άγιαξ μοιάζει να οδεύει στην κατάκτηση του πρωταθλήματος, καθώς αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο +4 από την PSV, έχοντας εκπληκτικά νούμερα με 83 γκολ υπέρ και μόλις 14 κατά!

Η διαδρομή του Τεν Χαγκ μέχρι σήμερα δεν ήταν καθόλου εύκολη. Χρειάστηκε να ρίξει… ιδρώτα ως βοηθός προπονητή για να φτάσει σε αυτό το επίπεδο. Και πλέον δείχνει πιο έτοιμος από ποτέ για το επόμενο βήμα και τη μεγαλύτερη πρόκληση της καριέρας του, αναλαμβάνοντας τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τη δοκιμασία της επαναφοράς του συλλόγου στην κορυφή…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ