Σαβόν Σιλντς: Ο γιος ενός θρύλου του NFL που… τρελαίνει την Ευρώπη

Σαβόν Σιλντς: Ο γιος ενός θρύλου του NFL που… τρελαίνει την Ευρώπη

Γιος Hall of Famer του NFL, μισός Δανός και με τρομερές μπασκετικές ικανότητες. Αυτή είναι η ιστορία του Σαβόν Σιλντς που αποτελεί έναν από τους κορυφαίους παίκτες στην Ευρώπη.

Ο Σαβόν Σιλντς δεν είναι κάποιος τυχαίος παίκτης που μας συστήθηκε ξαφνικά, μέσα από ένα καλό παιχνίδι ή απλά από μια καλή σεζόν. Εδώ και χρόνια αποτελεί έναν από τους καλύτερους και πιο αποτελεσματικούς σκόρερ της Euroleague, ενώ από την στιγμή που έγινε κάτοικος Μιλάνο, θεωρείται δίκαια ως ένας από τους καλύτερους παίκτες της Ευρώπης. Μέσα σε ένα σύνολο με άπλετο ταλέντο, όπως αυτό του Σέρχι Ροντρίγκεθ ή του Νίκολο Μέλι, ο 27χρονος φόργουορντ βρίσκει τον τρόπο να ξεχωρίζει και να κάνει τη διαφορά για την ομάδα του Έτορε Μεσίνα.

Ο Αμερικανοδανός, έδειξε την περασμένη Πέμπτη (21/4) για ακόμη μία φορά τους λόγους που επιβεβαιώνουν τους παραπάνω ισχυρισμούς. Καθώς με μια τρομερή εμφάνιση στο δεύτερο ημίχρονο, «εκτέλεσε» την Αναντολού Έφες, σκοράροντας 21 πόντους (19 στο δεύτερο μέρος, κι ενώ σκόραρε για πρώτη φορά στην τελευταία φάση του ημιχρόνου), οδηγώντας τους Ιταλούς στη νίκη, φέρνοντας τη σειρά στο 1-1 και αναπτερώνοντας έτσι τις ελπίδες της Αρμάνι που έχει να διαχειριστεί πολλά προβλήματα τραυματισμών.

Ωστόσο, ο Σιλντς βγήκε για άλλη μία φορά μπροστά. Αυτό έχει μάθει από την καριέρα του στο Κολέγιο, αλλά και βλέποντας από μικρός τον πατέρα του να αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παίκτες του NFL τη δεκαετία του 2000. Έτσι, to10.gr εμβαθύνει στη ζωή του Σαβόν Σιλντς και σας παρουσιάζει την ιστορία του, που τον έφερε στα μέρη μας για να κυριαρχεί στα ευρωπαϊκά παρκέ.

Μεγαλώνοντας με το καλύτερο πρότυπο

Ο Σιλντς γεννήθηκε το 1994 στο Ολάθε του Κάνσας, όταν ο πατέρας του Γουίλ αγωνιζόταν στην ομάδα του αμερικανικού ποδοσφαίρου Kansas City Chiefs. Φυσικά ο νεαρός Σαβόν δεν θα μπορούσε να πάρει διαφορετικό δρόμο από εκείνον του αθλητισμού. Τον έβλεπε να προπονείται συνεχώς για να μείνει σε υψηλό επίπεδο. Τον έβλεπε να χτίζει χρόνο με τον χρόνο τη νοοτροπία του και φυσικά επηρεάστηκε. Βέβαια η επιρροή δεν ήταν μόνο εντός του αθλητικού πλαισίου, αλλά και εκτός αυτού. Ο πατέρας του έχει δημιουργήσει το ίδρυμα «Will to Succeed Foundation», που βοηθά οικονομικά παιδιά τα οποία δεν έχουν τη δυνατότητα να σπουδάσουν. Και ο Σαβόν περνούσε αρκετό χρόνο τα καλοκαίρια του βοηθώντας στο ίδρυμα.

Προσπάθησε να ακολουθήσει τα βήματα του πατέρα του και να δοκιμάσει το αμερικάνικο ποδόσφαιρο. Βέβαια δεν θα ήταν εύκολο να τον ανταγωνιστεί. Ο άνθρωπος που τον είχε φέρει στη ζωή είχε επιλεγεί 12 φορές στο All Star Game του NFL, είναι μέλος της κορυφαίας ομάδας της δεκαετίας του 2000, ενώ το 2015 εντάχθηκε στο Hall of Fame. Δύο χρόνια ήταν αρκετά για να καταλάβει πως δεν του ταιριάζει, ώστε να αφοσιωθεί στο αγαπημένο του μπάσκετ. Επιλέγοντας εν τέλει να σπουδάσει στο «Nebraska» το 2012, που του έδινε την ευκαιρία να πρωταγωνιστήσει στο άθλημα. Το Κολέγιο που είχε φοιτήσει ο πατέρας, αλλά και η μητέρα του (γνωρίστηκαν εκεί), η οποία είχε μετακομίσει από τη Δανία, όπου και κατάγεται.

Θρύλος του «Nebraska», ο τραυματισμός του Σιλντς και η Ευρώπη

Η παρουσία του στο Κολέγιο ήταν εξαιρετική, καθώς στα τέσσερα χρόνια που ήταν «Husker» κατάφερε να αναδειχθεί τέταρτος σκόρερ στην ιστορία της ομάδας, δεύτερος σε συμμετοχές στην αρχική πεντάδα (112), ενώ αποφοίτησε με εξαιρετικό βαθμό παίρνοντας το πτυχίο του στη βιολογία, με το νούμερο «31»  που φορούσε να αποσύρεται για πάντα. Λίγο νωρίτερα είχε ζήσει μια τρομακτική εμπειρία, όταν στις 6 Φεβρουαρίου 2016 παραλίγο να τραυματιστεί σοβαρά.

Ένα άλμα και μια άτσαλη προσγείωση ήταν αρκετά για να τρομάξουν οι πάντες στο γήπεδο. Ο ίδιος αποχώρησε με φορείο καταχειροκροτούμενος, με τον τραυματισμό του ευτυχώς να μην αποδεικνύεται σοβαρός, όμως ήταν αρκετός για να τον κάνει να χάσει τα πιο κρίσιμα παιχνίδια της σεζόν. Πάντως πρόλαβε να αγωνιστεί στον τελευταίο εντός έδρας αγώνα την 1η Μαρτίου που είναι κάτι σαν παράδοση για τους τελειόφοιτους.

Ο Σιλντς δεν επιλέχθηκε από κάποια ομάδα στο NBA Draft του 2016 και έτσι πήρε την απόφαση να μετακομίσει στην Ευρώπη την οποία γνώριζε αρκετά καλά λόγω της μητέρας του, δοκιμάζοντας τις δυνάμεις του στο γερμανικό πρωτάθλημα με τη φανέλα των Σκάιλαϊνερς Φράνκφουρτ. Έκατσε περίπου μία σεζόν, καθώς δόθηκε δανεικός στην Τρέντο, παίζοντας μάλιστα στους τελικούς του πρωταθλήματος. Τη σεζόν 2017-18 έμεινε στην Ιταλία, φτάνοντας ξανά στους τελικούς, όντας ένας εκ των ηγετών της ομάδας, κάνοντας εξαιρετικά ματς κόντρα στην Αρμάνι, που όμως δεν έφεραν τον τίτλο.

Η Μπασκόνια, η Αρμάνι Μιλάνο και η καθιέρωση

Οι εμφανίσεις του Αμερικανοδανού δεν πέρασαν φυσικά απαρατήρητες από τα μεγάλα κλαμπ στης Ευρώπης και έτσι η Μπασκόνια, που φημίζεται για τις επιλογές ελπιδοφόρων παικτών, τον έκανε δικό της. Φυσικά ο Σιλντς άρπαξε την ευκαιρία από τα… μαλλιά και έκανε τους ανθρώπους των Βάσκων να υποκλιθούν στο ταλέντο του. Αγωνίστηκε για δύο χρόνια με τους Ισπανούς, καταγράφοντας 59 συμμετοχές στη Euroleague και σκοράροντας συνολικά 569 πόντους με 35,1% από το τρίποντο και 85,7% από τις βολές. Στο πρωτάθλημα της ACB, την περίοδο 2019-20, είχε κατά μέσο όρο 11,7 πόντους και 4,2 ριμπάουντ, κάνοντας την τεράστια έκπληξη με την Μπασκόνια που κατέκτησε τον τίτλο.

Η ώρα για το ακόμα μεγαλύτερο βήμα στην καριέρα του είχε φτάσει και επόμενος σταθμός του ήταν η Αρμάνι Μιλάνο, επιστρέφοντας στην Ιταλία. Η περσινή σεζόν για την ομάδα του Έτορε Μεσίνα ήταν εξαιρετική, με τον Σιλντς να είναι από τους πιο σημαντικούς παίκτες στο ροτέισον του έμπειρου τεχνικού, ο οποίος τον εμπιστεύτηκε από την πρώτη στιγμή. Το Μιλάνο έφτασε μέχρι το Final Four, όπου και ηττήθηκε στον ημιτελικό από την Μπαρτσελόνα χάρη σε ένα buzzer beater του Κόρι Χίγκινς. Αλλά ο 27χρονος φόργουορντ, που επιλέχθηκε στη δεύτερη καλύτερη πεντάδα από τη Euroleague, είχε δείξει ότι μπορεί να σταθεί στο κορυφαίο επίπεδο. Κάτι που κάνει και τη φετινή χρονιά.

Ο Σιλντς είναι ένας παίκτης που μπορεί να σκοράρει με όποιον τρόπο θέλει και την αγωνιστική περίοδο που διανύουμε μας το έχει θυμίσει για τα καλά. Αριθμεί 13,3 πόντους (50,4% δίποντα, 35,8% τρίποντα, 82,5% βολές), 3,8 ριμπάουντ, 2,9 ασίστ και 1 κλέψιμο σε 30’ συμμετοχής. Όλα αυτά στη διάρκεια της Κανονικής Περιόδου της Euroleague. Όμως δεν είναι μόνο οι αριθμοί. Πέραν του επιθετικού του ταλέντου, που είναι αδιαμφισβήτητο, ο Σιλντς έχει δείξει και εξαιρετικές αμυντικές αρετές. Το ύψος του (2,01μ) και η σκληράδα που βγάζει στο παρκέ, έχουν κάνει τον Έτορε Μεσίνα να τον τοποθετεί αρκετές φορές πάνω στον καλύτερο περιφερειακό του αντιπάλου, κάνοντάς του τη ζωή δύσκολη.

Φέτος είναι δίχως αμφιβολία η σεζόν του. Και παρά τα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει η Αρμάνι, εκείνος θα είναι εκεί για να παλέψει με όσους συμπαίκτες του… απομείνουν, για να προσπαθήσει να φέρει εκ νέου τους Ιταλούς στις τέσσερις καλύτερες ομάδες της Ευρώπης, ανεβάζοντας παράλληλα ακόμα περισσότερο και τις δικές του μετοχές.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ