Όταν η Γιουνάιτεντ έκανε τη μεγαλύτερη ανατροπή στην ιστορία του Champions League (vid)

Όταν η Γιουνάιτεντ έκανε τη μεγαλύτερη ανατροπή στην ιστορία του Champions League (vid)

Σαν σήμερα πριν από 23 χρόνια η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ νίκησε με ανατροπή στις καθυστερήσεις (2-1) την Μπάγερν Μονάχου στον τελικό του Champions League και ανέβηκε στην κορυφή της Ευρώπης.

Σήμερα συμπληρώνονται 23 χρόνια από τη μεγαλύτερη ανατροπή στην ιστορία του Champions League, εκείνο το βράδυ της 26ης Μαϊου του 1999 στο Καμπ Νου, όταν η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έριχνε στο καναβάτσο την Μπάγερν Μονάχου μέσα σε 102 δευτερόλεπτα.

Αν στο σύγχρονο ποδόσφαιρο μιλάει κάποιος για θρίλερ και ανατροπή, η αναμέτρηση ανάμεσα σε κόκκινους διαβόλους και Βαυαρούς στη Βαρκελώνη είναι το απόλυτο σήμα κατατεθέν. Είναι σίγουρα ο πιο «γκραν γκινιόλ» τελικός στα χρονικά των Ευρωπαϊκών Κυπέλλων, αφού δεν έχει ξανασυμβεί ανατροπή αποτελέσματος στις καθυστερήσεις. Για ένα γκολ -νικητήριο ή ισοφάρισης- υπάρχουν παραδείγματα. Αλλά δύο γκολ στην εκπνοή, που διαμόρφωσαν το αποτέλεσμα και έδωσαν την κούπα, δεν έχει ξανασυμβεί και είναι αμφίβολο αν θα ξαναγίνει.

Οι δυο ομάδες έφτασαν στον τελικό ως οι κορυφαίες της σεζόν. Η Γιουνάιτεντ του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον είχε κυριαρχήσει στην Αγγλία με νταμπλ και έψαχνε το πρώτο τρεμπλ στην ιστορία της. Στα πρώτα 90 λεπτά της αναμέτρησης η Μπάγερν κυριάρχησε, προηγήθηκε με απευθείας φάουλ του Μπάσλερ στο 6΄ και είχε ευκαιρίες να «σκοτώσει» τη Γιουνάιτεντ προς το τέλος του παιχνιδιού.

Όμως είδε δύο φορές τις προσπάθειες των παικτών της (Σολ, Γιάνκερ) να σταματούν στο δοκάρι στο τελευταίο 15λεπτο. Όσα συνέβησαν στα πρώτα 90 λεπτά υποστηρίζουν τον άτυπο κανόνα του ποδοσφαίρου. «Όταν χάνεις ευκαιρίες το πληρώνεις» και η Μπάγερν το έμαθε αυτό με τον πλέον βαρύ τρόπο…

Στο 91’ήρθε η μοίρα να επιβεβαιώσει αυτό το ρητό που δεδομένα ισχύει στον «βασιλιά» των σπορ. Στο πρώτο λεπτό λοιπόν των καθυστερήσεων από σουτ του Γκιγκς από το ύψος της μεγάλης περιοχής η μπάλα φτάνει στον Σέριγχαμ που από κοντά τη στέλνει στα δίχτυα για το 1-1 της Γιουνάιτεντ.

Και αν κανείς νόμιζε ότι είχε ολοκληρωθεί η δουλειά και όλα θα κρινόντουσαν στην παράταση ή τα πέναλτι, στο 93′ από κόρνερ του Μπέκαμ και κεφαλιά του Σέριγχαμ ο Σόλσκιερ με προβολή στο δεύτερο δοκάρι πετυχαίνει το 2-1 για την αγγλική ομάδα, που της χάρισε και τον τίτλο. Με τον Σερ Άλεξ να δικαιώνεται από δυο αλλαγές και να πανηγυρίζει έξαλλα τη μεγαλύτερη ανατροπή του αιώνα.

Μια ομάδα η οποία στηρίχθηκε στην διάσημη «γενιά του ‘92», παίκτες που αναδείχθηκαν από τα τμήματα υποδοομής των «κόκκινων διαβόλων», ο Μπέκαμ, ο Γκιγκς, ο Μπατ, οι αδελφοί Νέβιλ, ο Πολ Σκόουλς. Μια ομάδα που ο Σερ Άλεξ έφτιαξε από το μηδέν και την έφερε στην κορυφή της Ευρώπης…

Η ταυτότητα του τελικού του 1999:
26 Μαϊου 1999
Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ-Μπάγερν 2-1
Βαρκελόνη, «Καμπ Νου»
Σκόρερ : 90+1΄ Σέριγχαμ, 90+3΄ Σόλσκιερ / 6΄ Μπάσλερ
Διαιτητής: Πιερλουϊτζι Κολίνα (Ιταλία)
Θεατές : 100.000

ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΓΙΟΥΝΑΙΤΕΝΤ (Άλεξ Φέργκιουσον): Σμάιχελ, Νέβιλ, Γιόνσεν, Σταμ, Εργουϊν, Μπέκαμ, Μπατ, Γκιγκς, Μπλόμκβιστ (67΄ Σέριγχαμ), Γιόρκ, Κόουλ (81΄ Σόλσκιερ)

ΜΠΑΓΕΡΝ ΜΟΝΑΧΟΥ (Ότμαρ Χίτσφελντ): Καν, Ματέους (80΄ Φινκ), Μπάμπελ, Λίνκε, Κουφούρ, Τάρνατ, Εφενμπεργκ, Γιέρεμις, Μπάσλερ, Γιάνκερ, Τσίκλερ (71΄ Σολ).

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ