Οι πέντε κορυφαίοι τελικοί της 30ετίας (vids)

Οι πέντε κορυφαίοι τελικοί της 30ετίας (vids)

Τα «φώτα» όλου του ποδοσφαιρικού πλανήτη είναι στραμμένα στο Παρίσι για τον τελικό του Champions League και to10 σας παρουσιάζει τους πέντε κορυφαίους τελικούς στην ιστορία της διοργάνωσης.

Η ώρα για τον 30ο τελικό του Champions League έφτασε! Λίβερπουλ και Ρεάλ Μαδρίτης θα παραταχθούν στο «Stade de France» (22:00) με φόντο την κούπα με τα μεγάλα αυτιά, σε μία συνάντηση γιγάντων. Από τη μία τα έξι τρόπαια των «reds» κι από την άλλη τα 13 της «Βασίλισσας» στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, προσδίδουν ακόμη περισσότερη αίγλη στο σπουδαιότερο ποδοσφαιρικό ραντεβού σε επίπεδο συλλόγων.

Από το 1992 όταν το Κύπελλο Πρωταθλητριών μετεξελίχθηκε στο Champions League που – με αρκετές τροποποιήσεις έκτοτε – γνωρίζουμε μέχρι και σήμερα, οι συγκινήσεις έγιναν ακόμη μεγαλύτερες. Το10 επέλεξε τους πέντε κορυφαίους τελικούς αυτών των 30 χρόνων και σας τους παρουσιάζει με χρονολογική σειρά.

18 Μαΐου 1994 – Το πάρτι της Μίλαν στο ΟΑΚΑ

Η Μπαρτσελόνα των Ρομάριο, Στόιτσκοφ και Γκουαρντιόλα κόντρα στη Μίλαν που παρατάχθηκε σε εκείνον τον τελικό χωρίς τους τιμωρημένους Μπαρέζι και Κοστακούρτα ενώ δεν είχε διαθέσιμο ούτε τον Φαν Μπάστεν λόγω τραυματισμού, έμοιαζε το απόλυτο φαβορί για την κούπα.

Μέσα στο γήπεδο όμως, τα δεδομένα ήταν διαφορετικά. Οι «ροσονέρι» έδωσαν μία απίθανη παράσταση, διέλυσαν με 4-0 τους αλαζόνες Καταλανούς χάρη σε δύο γκολ του Μασάρο και από ένα των Σαβίσεβιτς και Ντεσαγί και ανέβηκαν στην κορυφή της Ευρώπης.

26 Μάϊου 1999 – Η απόλυτη ανατροπή της Γιουνάιτεντ 

Η Μπάγερν είναι ανώτερη σε όλο το παιχνίδι του «Καμπ Νου». Προηγείται με γκολ του Μπάσλερ από τα… αποδυτήρια, έχει ευκαιρίες για να τελειώσει το ματς, αλλά δεν το κάνει. Κι αφού δεν το κάνει, έρχεται η τιμωρία.

Οι δύο αλλαγές του Σερ Αλεξ Φέργκιουσον, δίνουν τη λύση στις καθυστερήσεις και η Γιουνάιτεντ αρπάζει την κούπα μέσα από τα χέρια των Γερμανών. Ο Σέριγχαμ με σουτ μέσα από την περιοχή κάνει το 1-1 στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων κι εκεί που όλοι πιστεύουν ότι ο τελικός θα έχει παράταση, έρχεται ο Σόλσκιερ. Η δεύτερη αλλαγή του Σερ Αλεξ στέλνει με προβολή την μπάλα στα δίχτυα του σαστισμένου Καν στο τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων και τα υπόλοιπα είναι ιστορία.

25 Μάϊου 2005 – Το έπος της Λίβερπουλ στην Πόλη

Το πρώτο ημίχρονο ονειρικό για τη Μίλαν. Μαλντίνι και Κρέσπο (Χ2) στέλνουν τους Ιταλούς με 3-0 στα αποδυτήρια και όλοι πιστεύουν πως το μόνο που απομένει πια είναι η απονομή. Αμ δε…

Με τον Τζέραρντ μπροστάρη η Λίβερπουλ εμφανίζεται μεταμορφωμένη στο δεύτερο ημίχρονο και χρειάζεται μόλις έξι λεπτά για να τα φέρει όλα τούμπα. Ο μεγάλος αρχηγός δίνει το έναυσμα στο 54′ για να ακολουθήσουν δύο γκολ από Σμίτσερ και Αλόνσο μέχρι το 60′ και το ματς οδηγείται στην παράταση.

Η ομάδα του Ράφα Μπενίτεθ επιβιώνει και εκεί χάρη στον Ντούντεκ που κατεβάζει ρολά και η κούπα κρίνεται στα πέναλτι. Ο Πολωνός τερματοφύλακας βρίσκεται στη βραδιά της ζωής του, πιάνει δύο εκτελέσεις στη «ρώσικη ρουλέτα» (ο Σερτζίνιο έστειλε άουτ το δικό του) και η Λίβερπουλ είναι πρωταθλήτρια Ευρώπης.

27 Μάϊου 2009 – Η παράσταση της Μπαρτσελόνα του Πεπ 

Τι να πει κανείς για εκείνη την ομάδα! Η Μπάρτσα του Γκουαρντιόλα σάρωσε τα πάντα στο πέρασμά της στην πρώτη σεζόν του Καταλανού τεχνικού στον πάγκο των «μπλαουγκράνα». Η άτυχη στον τελικό εκείνης της σεζόν στη Ρώμη ήταν η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Μετά από ένα πρώτο δεκάλεπτο ισορροπημένο, έρχεται ο Ετό να κάνει το 1-0 και να δώσει τον ρόλο του αφεντικού στην Μπαρτσελόνα. Η κεφαλιά του Μέσι στο δεύτερο ημίχρονο ήρθε να σφραγίσει μία επική σεζόν για την ομάδα της Βαρεκλώνης που πέτυχε το τρεμπλ.

19 Μάϊου  2012 – Το πρώτο της Τσέλσι μέσα στο Μόναχο

Η Τσέλσι αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης για πρώτη φορά στην ιστορία της και το έκανε ως το απόλυτο αουτσάιντερ, μέσα στο Μόναχο επί της Μπάγερν! Το γκολ του Μίλερ στο 83′ φάνηκε πως έδινε την κούπα στους Γερμανούς, αλλά πέντε λεπτά μετά ήρθε η κεφαλιά κανονικά του Ντρογκμπά για να στείλει το ματς στην παράταση κι από εκεί στα πέναλτι.

Με ήρωα τον Τσεχ που έπιασε δύο πέναλτι, οι «μπλε» επικράτησαν με 4-3 και στέφθηκαν πρωταθλητές Ευρώπης για πρώτη φορά στην ιστορία τους. Κόντρα σε όλα τα προγνωστικά, με τον υπηρεσιακό Ρομπέρτο Ντι Ματέο στον πάγκο, η Τσέλσι κατάφερε αυτό που έμοιαζε άδυνατο κι έγραψε ιστορία.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ