Οι πέντε αξέχαστοι τελικοί στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου (pics,vids)

Οι πέντε αξέχαστοι τελικοί στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου (pics,vids)

Το «Maracanazo», το χατ τρικ του Τζεφ Χαρστ, ο «θεός» Ντιέγκο, η μυθική παράσταση του Ζιντάν κόντρα στην Βραζιλία και το «παρθενικό» Μουντιάλ σε Αφρικανικό έδαφος.

Ο τελικός του Μουντιάλ 2022  στο Κατάρ είναι προ των πυλών με την Αργεντινή και την Γαλλία να διασταυρώνουν τα ξίφη τους σε μια μάχη γιγαντιαίων διαστάσεων και τις δύο χώρες να έχουν αμφότερες  ραντεβού με την ιστορία.

Από την μια ο Λιονέλ Μέσι θέλει να επαναφέρει την χώρα του μετά από πάρα πολλά χρόνια στην κορυφή του κόσμου στην τελευταία του παράσταση σε Παγκόσμιο Κύπελλο και από την άλλη οι Γάλλοι ψάχνουν το back to back.

Διαβάστε επίσης: O «ιός της καμήλας», τα θολά νερά του Ντεσάμπ και ο τρόπος της Αργεντινής για τον τελικό

Ανεξαρτήτως νικητή πάντως είναι ένας τελικός που θα θυμόμαστε για πάντα καθώς μιλάμε για το πρώτο παγκόσμιο κύπελλο που διεξάχθηκε χειμώνα και έλαβε χώρα σε αραβικό έδαφος.

Το «παρθενικό» Μουντιάλ σε αφρικανικό έδαφος στα χρώματα της «φούρια ρόχας»

Κάτι ανάλογο ισχύει  κα για τον πρώτο τελικό που διεξάχθηκε στον αφρικανικό κόσμο. Το 2010 η Ισπανία επικράτησε στον τελικό κόντρα Ολλανδία, έγινε παγκόσμια πρωταθλήτρια για πρώτη φορά στην ιστορία της και… έγραψε ιστορία.

H ονειρεμένη παράσταση του…«Ζιζού»

Για πρώτη φορά στην κορυφή του κόσμου «σκαρφάλωσε»  12 χρόνια πριν από την Ισπανία και μια άλλη ευρωπαϊκή η χώρα, η Γαλλία, με τον Ζινεντίν Ζιντάν τότε στον τελικό με μια μυθική παράσταση κόντρα στους Βραζιλιάνους πετυχαίνοντας δύο γκολ να φροντίζει ο τελικός του 1998 να μας μείνει αξέχαστος.

 

Οι «τρικολόρ» επικράτησαν με 3-0 της «Σελεσάο» και έγιναν Παγκόσμιοι Πρωταθλητές για πρώτη φορά στην ιστορία τους.

Ο «Θεός» Ντιέγκο και… Παγκόσμια πρωταθλήτρια η Αργεντινή

Ένας άλλος «μάγος» της μπάλας ίσως και ο μεγαλύτερος που έχει υπάρξει ποτέ, ο Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα, είχε κάνει κάτι ανάλογο  με τον «Ζιζού» λίγα χρόνια πριν την επιτυχία των Γάλλων, το 1986.

 

Στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Μεξικό τότε ο «Θεός» Ντιέγκο , που είχε σημειώσει και το περίφημο γκολ με το «χέρι του Θεού» στον προημιτελικό με την Αγγλία, μπορεί να μην σκόραρε στον τελικό αλλά ηγήθηκε της χώρας του, έδωσε μια μαγική ασσίστ στον Μπουρουτσόυγκα και  η «Αλμπισελέστε» επικρατώντας με 3-2 της Γερμανίας  ανέβηκε για στην κορυφή του κόσμου.

Το μοναδικό χατ τρικ σε τελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου και… το γκολ «φάντασμα»

Ένας τελικός που επιπλέον δύσκολα μπορούμε να ξεχάσουμε παρόλο που τα χρόνια έχουν περάσει, είναι το Αγγλία – Γερμανία, το 1966, με τα τρία λιοντάρια να κατακτούν  το βαρύτιμο τρόπαιο για πρώτη φορά στην ιστορία τους.

Και αυτό γιατί ο Τζεφ Χαρστ σημείωσε το μοναδικό χατ τρικ που έχει επιτευχθεί μέχρι και σήμερα σε τελικό της κορυφαίας ποδοσφαιρικής διοργάνωσης και μάλιστα ενά εξ’ αυτών των τριών τερμάτων «συγκαταλέγεται» και στα γκολ «φάντασμα» του Μουντιάλ.

Οι Γερμανοί διαμαρτυρήθηκαν για το συγκεκριμένο τέρμα καθώς δεν ήταν ξεκάθαρο αν η μπάλα πέρασε ολόκληρη την γραμμή.

Το… «Μαρακανάζο» που «πλήγωσε» ανεπανόρθωτα τους Βραζιλιάνους

Όταν μιλάμε για ποδόσφαιρο, πόσο μάλλον δε για Παγκόσμιο Κύπελλο δεν γίνεται να λείπει από την κουβέντα η Βραζιλία.

Μπορεί να έχει περάσει πάνω από μισός αιώνας αλλά όταν  φτάνει η ώρα ενός τελικού Μουντιάλ πάντα θα μνημονεύουμε το «Μαρακανάζο», την ποδοσφαιρική  τραγωδία που έζησε η Βραζιλία και «στοιχειώνει» για πάντα την ιστορία της.

Η Ουρουγουάη στον τελικό του 1950 στο Μαρακανά μπροστά σε περίπου 200.000 Βραζιλιάνους θεατές επικράτησε με 2-1 της «Σελεσάο» και ήταν η αιτία που η χώρα πλήγωσε ανεπανόρθωτα τα όνειρα ενός έθνους που ζει και αναπνέει για το ποδόσφαιρο.

Μάλιστα μετά το πέρας της αναμέτρησης χιλιάδες Βραζιλιάνοι έκλαιγαν στις κερκίδες και εκατομμύρια θρηνούσαν σε όλη τη χώρα. Δύο οπαδοί αυτοκτόνησαν πέφτοντας από τις κερκίδες και δεκάδες άλλοι επέλεξαν να βάλουν τέλος στη ζωή τους.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ