Παναθηναϊκός: Ακροβατώντας 10 χρόνια μετά την «επανάσταση»

Παναθηναϊκός: Ακροβατώντας 10 χρόνια μετά την «επανάσταση»

Η αρχή του τέλους δεν ήταν ορφανή, αλλά είχε… πατέρα. Τη στιγμή που το Τριφύλλι βρίσκεται μεταξύ φθοράς (υποβιβασμού) και αφθαρσίας (πώληση και ριζική… ανακαίνιση), ανάβει η συζήτηση για το πώς έφτασε ο Παναθηναϊκός στην ανυποληψία.

Την περασμένη Παρασκευή, στις 13 Απριλίου, συμπληρώθηκαν 10 χρόνια από την πορεία των φίλων του Παναθηναϊκού στο πεδίο του Άρεως, όπου κυρίαρχο αίτημα ήταν η αποχώρηση της οικογένειας Βαρδινογιάννη από την πράσινη ΠΑΕ. Ανήμερα της επετείου, που θεωρείται κομβικό σημείο της σύγχρονης ιστορίας του Τριφυλλιού, ανέβηκε στο Youtube ένα βίντεο διάρκειας 30 λεπτών με τίτλο «Παναθηναϊκός 2008-2018, 10 χρόνια λεηλασία». Δε νομίζω να χρειάζονται περισσότερες εξηγήσεις…

Ο Παναθηναϊκός βρίσκεται ένα βήμα πριν από τη διάλυσή του, τον υποβιβασμό του σε κάποια ημιεπαγγελματική κατηγορία, ενώ παράλληλα έχει στηθεί και ένα παζάρι για την πώλησή του. Ο Γιάννης Αλαφούζος που έφερε το Τριφύλλι στη σημερινή του κατάσταση, αρνούμενος να πληρώσει τα χρέη που παρέλαβε ή/και δημιούργησε κατά την πενταετή διαχείριση της εταιρείας, δεν έχει κρύψει ότι θέλει να αποχωρήσει. Κάτι το οποίο είναι γνωστό στην πιάτσα με αποτέλεσμα οι προσεγγίσεις που έχουν γίνει για την παραχώρηση των μετοχών να φαίνονται ότι απευθύνονται σε κάποιον που χάνει τις ελπίδες του. Λογικό.

Το πώς έφτασε όμως μέχρι εδώ ο Παναθηναϊκός είναι ένα ερώτημα που θα εξακολουθεί να υφίσταται όσο δεν υπάρχει αξιόπιστη διάδοχη κατάσταση.

Το συγκεκριμένο βίντεο που φαίνεται ότι έχει γίνει από επαγγελματίες του είδους, καταγράφει κάποια δεδομένα που τη συγκεκριμένη στιγμή δείχνουν το απίστευτο βάθος της πτώσης του Τριφυλλιού. Αποτυπώνει την κατάσταση στην οποία βρισκόταν ο Παναθηναϊκός το 2008 σε όλα τα επίπεδα, αγωνιστικά, διοικητικά, ευρωπαϊκό πρεστίζ, δυνατότητες διεκδίκησης όλων των εγχώριων στόχων κλπ. Δε χρειάζονται συγκρίσεις με το σήμερα.

Εκεί όμως που αξίζει να σταθεί κάποιος είναι στον τρόπο και τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν για να φτάσει ο Παναθηναϊκός στη σημερινή κατάσταση που είναι κυριολεκτικά για λύπηση από φίλους και εχθρούς. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι γίνεται πολύμηνη μάχη για να αλλάξει ο κανονισμός αδειοδότησης προκειμένου να μη χάσει ο συνεταιρισμός που λέγεται Σούπερ Λίγκα την εμπορικότητα του Τριφυλλιού.

Στο βίντεο παρουσιάζονται τα οικονομικά στοιχεία της εποχής της πολυμετοχικότητας, κατά την οποία έγιναν και τα μεγαλύτερα οικονομικά ανοίγματα που εξακολουθούν να καταδιώκουν τον Παναθηναϊκό.

Οι αλόγιστες σπατάλες της διετίας υπό την προεδρία του Νίκου Πατέρα, αποδεικνύουν ότι αφενός ο Παναθηναϊκός κατέκτησε ένα νταμπλ έχοντας παράλληλα αξιόλογη παρουσία στην Ευρώπη, αφετέρου όμως καταδεικνύουν και την παντελή έλλειψη ποδοσφαιρικού σχεδίου και λογικής. Κάτι που φαίνεται και από την πλειοψηφία των μεταγραφών που έγιναν και για τις οποίες δαπανήθηκαν δεκάδες εκατομμυρίων ευρώ για παίκτες που ουδέποτε πρόσφεραν.

Σε συνδυασμό μάλιστα με τη μεγαλομανία των συγκεκριμένων παραγόντων που είχε δίπλα του ο Πατέρας – στο βίντεο γίνεται πολλαπλή αναφορά στις σχέσεις που είχαν αναπτυχθεί αμέσως και εμμέσως τόσο με έναν συγκεκριμένο πυρήνα οργανωμένων οπαδών, όσο και με την πλειοψηφία των μέσων ενημέρωσης – φαίνεται ότι η αρχή του τέλους δεν ήταν ορφανή, αλλά είχε… πατέρα. Όχι έναν μάλιστα, αλλά περισσότερους, καθώς από το κάδρο δε θα μπορούσε να λείπει και ο συγχωρεμένος Ανδρέας Βγενόπουλος, τον οποίο οι συντελεστές του βίντεο θεωρούν ως βασικό υποκινητή των αλλαγών που οδήγησαν στην καταστροφή.

Τα πραγματικά δεδομένα εκείνων των ετών μπορεί να μη γίνουν ποτέ γνωστά σε όλο τους το εύρος, ωστόσο αυτό που παραμένει γεγονός είναι ότι επί οικογένειας Βαρδινογιάννη ο Παναθηναϊκός δεν ήταν χρεωμένος ούτε κατά ένα ευρώ. Απλώς εδώ να θυμίσουμε, ότι ο Ολυμπιακός όταν πωλήθηκε στον Βαγγέλη Μαρινάκη το 2010 αποδείχθηκε ότι είχε χρέη σχεδόν 50 εκατ. ευρώ.

Για τους οπαδούς βέβαια, τα βιβλία λογιστικής ελάχιστη σημασία έχουν και η μόνιμη επωδός τους είναι «ας έπαιρνε 5-6 πρωταθλήματα και ας είχε χρέη». Ωστόσο το αποτέλεσμα το ζουν την τελευταία επταετία στο πετσί τους οι φίλοι του Παναθηναϊκού, αρκετοί εκ των οποίων αμφιβάλλουμε αν εξακολουθούν να έχουν την ίδια άποψη…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ