Γενέθλια για το 10άρι που «τρέλανε» το λιμάνι (vid,pics)

Γενέθλια για το 10άρι που «τρέλανε» το λιμάνι (vid,pics)

Ο μεγάλος Ούγγρος έχει σήμερα γενέθλια και ο Ολυμπιακός ευχήθηκε χρόνια πολλά σ’ έναν παίκτη που αγαπήθηκε όσο λίγοι από τους φιλάθλους των πειραιωτών.

Κανείς ποδοσφαιριστής στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου δεν έχει καταφέρει να πετύχει αυτό που έκανε ο πρωταγωνιστής της ιστορία μας, πριν από τριάντα ακριβώς χρόνια. Ο άνθρωπος που έχει σήμερα γενέθλια κατέχει μια ξεχωριστή θέση στην ιστορία του Ολυμπιακού και φυσικά οι ερυθρόλευκοι δεν τον ξέχασαν. Φρόντισαν να ευχηθούν χρόνια πολλά σ’ ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα που φόρεσαν την φανέλα της ομάδας του λιμανιού. Στον άνθρωπο που συγκέντρωσε περισσότερους από 50.000 οπαδούς του Ολυμπιακού στην πλατεία Κοραή στον Πειραιά, σε μια υποδοχή που δεν έχει προηγούμενο.

Ο Λάγιος Ντέταρι γεννήθηκε στις 24 Απριλίου του 1963 και όταν ο Ολυμπιακός προχωρούσε στην ολοκλήρωση της μεταγραφής του το καλοκαίρι του 1988, η είδηση έκανε πάταγο. Όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλη την Ευρώπη καθώς ο Ούγγρος παικταράς ήταν εκείνη την περίοδο από τα μεγαλύτερα ονόματα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

Ο Ολυμπιακός απέκτησε τον Ντέταρι από την Άιντραχτ Φρανκφούρτης με το ποσό της μεταγραφής να ξεπερνά το 1,5 δισεκατομμύριο δραχμές. Η γερμανική ομάδα είχε απαντήσει καταφατικά στην πρόταση των ερυθρόλευκων και το τεράστιο 10άρι της Εθνικής ομάδας της Ουγγαρίας έπιανε λιμάνι.

Για να καταλάβει κάποιος το μέγεθος της μεταγραφής αρκεί να αναφέρουμε πως μόνο η μετακίνηση του Μαραντόνα από την Μπαρτσελόνα στη Νάπολι είχε κοστίσει περισσότερα χρήματα. Ο Ολυμπιακός έκανε μια μεταγραφή που συζητήθηκε σε όλη την Ευρώπη, καθώς ο Ντέταρι ήταν πολύ μεγάλο όνομα και στο «στόχαστρο» πολλών ευρωπαϊκών ομάδων. Είναι ενδεικτικό πως η μεταγραφή του 25χρονου τότε επιτελικού μέσου είχε κοστίσει περισσότερα χρήματα από εκείνη του Ρουντ Γκούλιτ στην Μίλαν.

Η λέξη ενθουσιασμός δεν μπορεί να περιγράψει το κλίμα στις τάξεις των φιλάθλων του Ολυμπιακού. Οι οπαδοί των ερυθρόλευκων ζούσαν ονειρικές στιγμές και η υποδοχή που επιφύλαξαν στον Ούγγρο άσο ήταν μυθικών διαστάσεων. Περισσότεροι από 50.000 οπαδοί της ομάδας του λιμανιού θα συγκεντρωθούν στον Πειραιά για να υποδεχθούν τον μεγάλο Ούγγρο. Η ατμόσφαιρα ήταν εντυπωσιακή με το μέγα πλήθος να περιμένει την εμφάνιση του Λάγιος στο μπαλκόνι. Κι όταν ο Ούγγρος εμφανίστηκε φορώντας την ριγωτή ερυθρόλευκη φανέλα η κόκκινη λαοθάλασσα επικράτησε πανζουρλισμός.

Ο Ντέταρι ήταν ο παίκτης που δημιούργησε πρωτοφανή ενθουσιασμό σε εκατομμύρια οπαδούς του Ολυμπιακού σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Ήταν αυτός που μπορούσε να σηκώσει στις πλάτες του μια ομάδα και η αλήθεια είναι πως τα δύο χρόνια που αγωνίστηκε στους ερυθρόλευκους, χάρισε μοναδικές στιγμές ποδοσφαιρικής ευφυίας. Όσοι είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά τον Ούγγρο μέσο είχαν να λένε για τις εμπνεύσεις του.

 

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ