Πώς ήταν ο κόσμος την τελευταία φόρα που κατέκτησε το Scudetto η Νάπολι (vids, pics)

Πώς ήταν ο κόσμος την τελευταία φόρα που κατέκτησε το Scudetto η Νάπολι (vids, pics)

Μητσοτάκης τότε, Μητσοτάκης και τώρα. Τα κινητά δεν υπήρχαν ούτε σαν... ιδέα και ολόκληρη η τωρινή ομάδα της Νάπολι δεν είχε γεννηθεί!

Αναμονή… τέλος. Ο ιταλικός νότος φλέγεται ξανά! Η Νάπολι απέδρασε με τον βαθμό της ισοπαλίας από το Friuli και το ματς με την Ουντινέζε, επιστρέφοντας στο Εβερεστ του ιταλικού ποδοσφαίρου μετά από 33 ολόκληρα χρόνια.

Το τρίτο πρωτάθλημα των «Παρτενοπέι» είναι πλέον γεγονός, με την παρέα των Κβαρατσχέλια και Όσιμεν να γράφει ιστορία. Η αρμάδα του Λουτσιάνο Σπαλέτι ξόρκισε τους… δαίμονες 33 χρόνων, ξυπνώντας μνήμες από τη χρυσή εποχή του Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα.

Τελευταία φορά που η Νάπολι έκοψε πρώτη το νήμα στη Serie A ήταν το μακρινό 1990. Με τον Ντιεγκίτο να σπέρνει τον φόβο και τον τρόμο, οι «Παρτενοπέι» είχαν τερματίσει στο +2 από τη 2η Μίλαν και στο +7 από την 3η Ίντερ. Πολλά τα χρόνια της υπομονής και η αλήθεια είναι πως από τότε έχουν αλλάξει τα πάντα. Σε όλα τα επίπεδα. Όχι μονάχα στο ποδόσφαιρο, αλλά παντού.

Στην πολιτική, στην τεχνολογία, στον αθλητισμό, στον χώρο της μουσικής, του κινηματογράφου, της ίδιας της κοινωνίας. Ο κόσμος έχει αλλάξει ολοκληρωτικά από το 1990 και τη σεζόν όπου η Νάπολι έκανε δικό της το Scudetto στη γειτονική χώρα.

Για αρχή, στην Ελλάδα, τη διακυβέρνηση της χώρας την είχε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία. Ο πατέρας του τωρινού Πρωθυπουργού είχε αναλάβει καθήκοντα από τον Απρίλιο του 1990. Φυσικά, ευρώ δεν υπήρχε ούτε για… δείγμα, με το εθνικό μας νόμισμα να είναι η δραχμή.

Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού και στον Λευκό Οίκο σήμερα βρίσκεται ο Τζο Μπάιντεν. Τότε, τη θέση στο οβάλ γραφείο, την κατείχε ο Τζορτζ Μπους (πρεσβύτερος).

Φυσικά, η τεχνολογία δεν είχε προχωρήσει ούτε στο ελάχιστο. Μην ψαχτείτε για Iphone και γενικά για κάποιο smartphone. Το πρώτο κινητό κυκλοφόρησε από τη NOKIA το 1994, ενώ τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους, η Sony κυκλοφόρησε το πρώτο PlayStation στην Ιαπωνία. Το πιο κοντινό gadget στην εποχή του πρωταθλήματος της Νάπολι ήταν το MP3. Που πρωτοεμφανίστηκε το 1991…

Όσον αφορά το αυτοκίνητο της χρονιάς; Προφανώς και δεν ήταν κάποια Porsche. Το Citroën XM είχε αναδειχθεί ως το κορυφαίο για το μακρινό έτος του 1990.

Διαφορετικός και ο κόσμος των ταινιών, με το GoodFellas να είναι η καλύτερη για το 1990. Πρωταγωνιστές της ταινίας που κέρδισε ένα όσκαρ, ήταν οι Ρόμπερτ Ντε Νίρο και Τζον Πέσι.

Στα της Νάπολι, ολόκληρη η τωρινή ομάδα των «Παρτενοπέι» δεν είχε γεννηθεί στο τελευταίο πρωτάθλημα της ομάδας! Για την ακρίβεια, οι περισσότεροι ούτε σαν… ιδέα δεν υπήρχαν. Οι μεγαλύτεροι του εφετινού ρόστερ ( Ρούι, Ζέσους, Ντέμε) γεννήθηκαν το 1991.

Οσον αφορά τον πρωτεργάτη της επιτυχίας της Νάπολι, τον Λουτσιάνο Σπαλέτι, το δεύτερο Scudetto της ομάδας το βίωσε ως παίκτης της Σπέτσια. Στα γήπεδα της Serie C.

Μέχρι τότε, η μεγαλύτερη επιτυχία του ελληνικού αθλητισμού ήταν το Eurobasket του 1987. Ούτε καν σαν αστείο δεν συζητιόταν το ενδεχόμενο κατάκτησης ενός Euro στο ποδόσφαιρο.

Πρωταθλητής εκείνη την περίοδο στη χώρα είχε αναδειχθεί ο Παναθηναϊκός, με τους «πρασίνους» να εκθρονίζουν την ΑΕΚ.

Στο Νησί τα σκήπτρα τα κατείχε η Λίβερπουλ, με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (που τώρα την έχει προσπεράσει σε τίτλους) να τερματίζει στην -όχι και τόσο τιμητική- 13η θέση του βαθμολογικού πίνακα. Στην Ισπανία η Ρεάλ Μαδρίτης κατακτούσε το 25ο της πρωτάθλημα, ενώ η Μίλαν σκαρφάλωνε στην κορυφή του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου (1-0 την Μπενφίκα στον τελικό της Βιέννης).

Απαντες λοιπόν αντιλαμβάνονται πως ο κόσμος την τελευταία φορά που η Νάπολι κατέκτησε τον τίτλο, ήταν εντελώς διαφορετικός. Άλλος… πλανήτης. Τα χρόνια πέρασαν, αλλά η … τρέλα παραμένει «καρφωμένη» στον ιταλικό νότο.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ