Aρντά Γκιουλέρ: Πόσο καλός είναι ο 18χρονος Τούρκος που «έκλεψε» από την Μπαρτσελόνα η Ρεάλ;

Aρντά Γκιουλέρ: Πόσο καλός είναι ο 18χρονος Τούρκος που «έκλεψε» από την Μπαρτσελόνα η Ρεάλ;

Ο Αρντά Γκιουλέρ παρουσιαζόταν «κλεισμένος» στη Μπαρτσελόνα, ωστόσο η Ρεάλ Μαδρίτης κινήθηκε «υπόγεια» και απέκτησε τον 18χρονο Τούκρο μεσοεπιθετικό.

Ο 18χρονος Αρντά Γκιουλέρ, είναι ο επόμενος «σταρ» του τούρκικου ποδοσφαίρου, αυτό δεν δέχεται αμφισβήτηση. Ο «μικρόσωμος» μεσοεπιθετικός από την Άγκυρα, στη δεύτερη επαγγελματική σεζόν της καριέρας του, έχει τραβήξει πάνω του όλα τα βλέμματα της ποδοσφαιρικής Ευρώπης, μέχρι να τον κάνει τελικά δικό της η Ρεάλ Μαδρίτης. Τέτοιος χαμός, για Τούρκο ποδοσφαιριστή, το ποδόσφαιρο της γειτονικής χώρας έχει να δει πιθανότατα από όταν ο Αρντά Τουράν έκανε τα πρώτα ποδοσφαιρικά του βήματα με τη φανέλα της Γαλατάσαράι.

Η «Βασίλισσσα» έκανε λοιπόν δικό της τον Γκιουλέρ από τη Φενερμπαχτσέ, κάτω μάλιστα από τη μύτη της Μπαρτσελόνα, η οποία είχε προσεγγίσει πρώτη τον ποδοσφαιριστή. Μεταγραφή που ολοκληρώθηκε γρήγορα και ο 18χρονος θα γίνει ο πρώτος Τούρκος ποδοσφαιριστής μετά το 2012 και τον Νούρι Σαχίν που θα φορέσει την φανέλα της «Βασίλισσας».

Διαβάστε επίσης: Στους αγώνες Σλούκαρος, στις διαπραγματεύσεις… Κωστάκης

Τα πρώτα του βήματα

Ερχόμενος από τα τμήματα υποδομής της Γκεντσλερμπιρλγκί, η οποία διαθέτει πολύ καλά τμήματα υποδομής, μετακόμισε το 2019 από την Άγκυρα στην Κωνσταντινούπολη, για χάρη της Φενέρμπαχτσε στην ηλικία των 14ων ετών. Αφού πέρασε και από τα τμήματα υποδομής της Φενέρ, ο Αρντά Γκιουλέρ προωθήθηκε στην πρώτη ομάδα, όπου ξεδίπλωσε αμέσως το ταλέντο του. Στο ντεμπούτο του, δημιούργησε το νικητήριο γκολ για την Φενέρμπαχτσε απέναντι στην Αντάλιασπορ, χρίζοντας σκόρερ τον Ζάϊτς. Παρά το δυνατό του ξεκίνημα, ο χρόνος συμμετοχής του ήταν περιορισμένος, περνώντας ως αλλαγή συνήθως στα τελευταία λεπτά των παιχνιδιών. Συνολικά, τη σεζόν 2021/22, ο Αρντά Γκιουλέρ μέτρησε 12 συμμετοχές και αγωνίστηκε 284 λεπτά στο πρωτάθλημα της Τουρκίας, ωστόσο πρόλαβε να αφήσει το στίγμα του σημειώνοντας 3 τέρματα, μοιράζοντας ακόμη 3 ασίστ.

Η εκτόξευση

Η σεζόν 2022/23, έφερε τον πολύπειρο προπονητή Ζόρζε Ζέσους κοντά στον πολλά υποσχόμενο Αρντά Γκιουλέρ, ο οποίος περίμενε υπομονετικά την ευκαιρία του. Η φυγή του Μεσούτ Οζίλ από τη Φενέρμπαχτσε, άνοιξε τον δρόμο στον 18χρονο μεσοεπιθετικό ώστε να καθιερωθεί στη βασική ενδεκάδα. Στην πρώτη του συμμετοχή στο πρωτάθλημα τη σεζόν 2022/23, ο Γκιουλέρ περνώντας ως αλλαγή στην νίκη με 6-0, της Φενέρ επί της Κασίμπασα, σκόραρε δις. Μετά από τέτοιο ντεμπούτο στη σεζόν, όλοι περίμεναν ο Ζέσους να του δώσει χρόνο συμμετοχής ως βασικό, ωστόσο αυτό δεν συνέβη παίζοντας μόλις 41 λεπτά και μετρώντας 6 συμμετοχές σε 19 αγωνιστικές πρωταθλήματος.

Ευτυχώς για τον ίδιο, στο αγωνιστικό καλεντάρι της Φενέρ υπήρχε το UEFA Europa League όπου ο Ζεσούς του έδωσε αρκετό χρόνο συμμετοχής και πλέον ο Αρντά Γκιουλέρ είναι ο τέταρτος νεότερος ποδοσφαιριστής στην ιστορία της διοργάνωσης που ολοκληρώνει ένα παιχνίδι με γκολ και ασίστ, κάτι που ο 18χρονος πέτυχε στο ματς με αντίπαλο τη Ντιναμό Κιέβου. Από την άλλη στο πρωτάθλημα, αγωνίστηκε αγωνίστηκε για πρώτη φορά βασικός στις 29 Ιανουαρίου, ξανά απέναντι στη Κασίμπασα και δημιούργησε 5 πέντε μεγάλες ευκαιρίες για τους συμπαίκτες του, στη νίκη της ομάδας του με 5-1. Από εκείνο το ματς, ο «μικρός» καθιερώθηκε και έλειψε μόνο σε 2 από τα εναπομείναντα 17 παιχνίδια της Φενέρ στο πρωτάθλημα.

Το 10.gr με τη βοήθεια της Opta θα προσπαθήσει να σας συστήσει τον 18χρονο μεσοεπιθετικό, εστιάζοντας στα αγωνιστικά του χαρακτηριστικά.

Τι κάνει στο γήπεδο

Η θέση κατα κύριο λόγο που του έδωσε ο Ζέσους και που ο Αρντά Γκιουλέρ ξεδίπλωσε το ταλέντο του, είναι δεξιά στα άκρα της επίθεσης του 4-1-3-2 του Πορτογάλου τεχνικού, παρόλο που η φυσική του θέση είναι αυτή του επιτελικού μέσου. Έξω δεξιά «κατανάλωσε» το 71% του χρόνου συμμετοχής του έχοντας συνολικά σε UEFA Europa League και πρωτάθλημα Τουρκίας 5 γκολ και 5 ασίστ.

Επίσης, ως αριστεροπόδαρος που είναι ο νεαρός Τούρκος συχνά έκλεινε προς τα μέσα προκαλώντας ανισορροπία στις αντίπαλες άμυνες. Από τους παίκτες που αγωνίστηκαν για τουλάχιστον 800 λεπτά στο πρωτάθλημα Τουρκίας, ο Αρντά Γκιουλέρ έχει τον τρίτο καλύτερο μέσο όρο διεισδύσεων με την μπάλα (20/90’λεπτο), συμπεριλαμβανομένων όλων των μέσων και επιθετικών. Ψηλά βρίσκεται και στη λίστα των μέτρων που διανύεις με την μπάλα στα πόδια (206μ./90’λεπτο), καθώς το όνομα του βρίσκεται ανάμεσα στο τοπ10.

Το πρώτο δείγμα γραφής του Αρντά Γκιουλέρ υπόσχεται πολλά, με τον 18χρονο να επιλέγει κατευθείαν το μεγάλο βήμα. Στη Ρεάλ θα συνεργαστεί με τον κορυφαίο Κάρλο Αντσελότι που τα τελευταία χρόνια έχει «δημιουργήσε» τον Βαλβέρδε, τον Βίνισιους, τον Ροντρίγκο μεταξύ αλλών. Το μόνο σίγουρο είναι πως βρίσκεται σε καλά χέρια…

Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ