Βαγγέλης Ζούγρης: Το «διαμαντάκι» του Σπανούλη που οδηγεί την Ελλάδα στην κορυφή (vids)

Βαγγέλης Ζούγρης: Το «διαμαντάκι» του Σπανούλη που οδηγεί την Ελλάδα στην κορυφή (vids)

Στα 14 του δεν είχε καμία επαφή με το μπάσκετ παίζοντας ποδόσφαιρο, αγωνιζόμενος σαν κεντρικός αμυντικός. Πλέον λίγα χρόνια αργότερα αποτελεί έναν από τους μπροστάρηδες στην προσπάθεια της Εθνικής Νέων για κάτι καλό στο Eurobasket U20. Η ιστορία του Βαγγέλη Ζούγρη είναι πραγματικά ξεχωριστή...

«Έχω δουλέψει πάρα πολύ, έχω ματώσει. Προσπαθώ να αξιοποιώ τις ευκαιρίες του κόουτς, τον ευχαριστώ, που με εμπιστεύτηκε. Δουλεύω, θα δουλεύω και δεν θα τα παρατήσω ποτέ. Θέλω να παίξω μπάσκετ και θα παίξω μπάσκετ. Το να φτάσω στην Ευρωλίγκα είναι το όνειρό μου, αλλά είναι πολύ μακρινό. Είμαι στο μηδέν, κάτω από το μηδέν. Το καταλαβαίνω και για αυτό θέλω να δουλέψω».

Τα παραπάνω λόγια ανήκουν στον γεννημένο το 2004, Βαγγέλη Ζούγρη ο οποίος με ακόμη ένα νταμπλ νταμπλ (14 πόντοι, 10 ριμπάουντ), πήρε από το χεράκι την Εθνική Νέων οδηγώντας την στην 4άδα του Eurobasket U20. 

Διαβάστε επίσης: Με τον Σίκμα, ο Μπαρτζώκας θα σκηνοθετήσει άλλο έργο…

Βαδίζοντας πια στα 18 του το «πουλέν» του Βασίλη Σπανούλη στο Περιστέρι δείχνει πιο έτοιμο από ποτέ για την εκτόξευση του στο παγκόσμιο μπασκετικό στερέωμα.

Και όλα αυτά για ένα παιδί το οποίο μέχρι πριν λίγα χρόνια έπαιζε ποδόσφαιρο και λόγω του ύψους του, οι προπονητές του τον έβαζαν… στόπερ!

Η παρότρυνση των γονιών του και η συμβολή του Τόμιτς

Το 2019, ωστόσο, οι γονείς του τον παρότρυναν να ακολουθήσει το μπάσκετ, με την πρώην διεθνή αθλήτρια, Σοφία Κλιγκοπούλου, να τον προετοιμάζει για τα πρώτα του βήματα στο μπάσκετ. Πήρε μέρος, λοιπόν, σε διάφορα τουρνουά και γρήγορα βρήκε μια θέση στις ακαδημίες του Περιστερίου.

Εκεί τον εντόπισε ο Μίλαν Τόμιτς, ο οποίος και του έδωσε την πρώτη του ευκαιρία στην ηλικία των 17 ετών. Δεν άργησε, εξάλλου, να έρθει και η κλήση του στην Εθνική U18, με την οποία πήρε μέρος στο European Challengers, που διεξήχθη στο Ισραήλ, έχοντας 4,8 πόντους και 7,4 ριμπάουντ ανά παιχνίδι. Το καλοκαίρι του 2022 έπαιξε στο Ευρωπαϊκό U18, στο οποίο η Ελλάδα τερμάτισε στη 12η θέση, και προσέφερε 10,1 πόντους και 6,9 ριμπάουντ σε 7 παιχνίδια.

Η εξαιρετική του εμφάνιση κόντρα στον Ολυμπιακό 

Η πρώτη φορά που ο Βαγγέλης Ζούγρης συστήθηκε στο μπασκετικό ελληνικό κοινό ήταν τον Γενάρη που μας πέρασε. Το Περιστέρι αντιμετώπιζε τον αήττητο και πρωτοπόρο Ολυμπιακό, με τον Βασίλη Σπανούλη να έχει να διαχειριστεί έναν μεγάλο «πονοκέφαλο» ενόψει του ματς.

Πιο συγκεκριμένα λόγω του τραυματισμού του Δημήτρη Αγραβάνη, ο «Kill Bill» έψαχνε τον αντικαταστάτη του αποφασίζοντας να ρίξει στα… βαθιά τον νεαρό άσο, με τον ίδιο να αρπάζει την ευκαιρία από τα… μαλλιά.

Σε 11 λεπτά συμμετοχής ο απολογισμός του Ζούγρη ηταν 9 πόντοι (4/4 δίποντα, 1/1 βολή), 1 ριμπάουντ, 1 κλέψιμο και 1 μπλοκ, δείχνοντας με τον καλύτερο τρόπο στον προπονητή πως μπορεί να υπολογίζει στις υπηρεσίες του.

Tα λόγια του Σπανούλη 

«Πιστεύω ότι για να παίξει καλά ένας νεαρός, πρέπει να έχει δίπλα του έναν έμπειρο. Όταν βάζεις πολλούς νεαρούς μαζί, μπορεί να μην τα καταφέρουν. Πρέπει να χτίζει την προσωπικότητά του δίπλα σε έμπειρους. Αυτό που έχουμε στο μυαλό μας είναι να κάνουμε μια ομάδα που θα συνδυάζει και την εμπειρία και τα νιάτα. Σίγουρα πρέπει λόγω των ακαδημιών, που είναι εξαιρετικές, να αναδειχθούν και νέα παιδιά.

Όμως αυτό δεν γίνεται από τη μία ημέρα στην άλλη. Χρειάζεται υπομονή, δουλειά και πλάνο. Δεν μπορείς να βάλεις απευθείας ένα παιδί από το εφηβικό στην πρώτη ομάδα. Πρέπει να έχεις ένα πλάνο διετίας-τριετίας, ώστε σε αυτά τα χρόνια αυτό το παιδί να πάρει πιο έτοιμο μια θέση στην ομάδα», είχε πει μεταξύ άλλων ο Βασίλης Σπανούλης στο περιθώριο της παρουσίασής του από το Περιστέρι στις 30 Ιουνίου του 2022.

Έπειτα από την εξαιρετική εμφάνιση του Ζούγρη κόντρα στον Ολυμπιακό, ο τεχνικός του Περιστερίου κίνηθηκε στο ίδιο μήκος κύματος τονίζοντας: «Το πιο σημαντικό είναι να τα βάλεις τα παιδιά όταν είναι δουλεμένα και έτοιμα. Δεν πρέπει να τα βάζεις τα παιδιά όταν δεν είναι έτοιμα και να τα εκθέτεις. Πρέπει να μπαίνουν μέσα από τη διαδικασία της δουλειάς, της τριβής και τότε να είναι σίγουροι ότι θα παίξουν.

Με την απάντηση του παίκτη στα σοφά λόγια του προπονητή του να τα λέει όλα:
«Προσωπικά είμαι υπερήφανος για την προσπάθειά μας, τα δώσαμε όλα. Για την επίδοσή μου έχω να πω ότι απλά δουλεύω. Είναι τιμή μου να βρίσκομαι στον πάγκο μιας τέτοιας ομάδας. Όταν παίζω μέσα, είναι συγκλονιστικό. Πόσω μάλλον όταν έχεις στον πάγκο έναν από τους καλύτερους παίκτες στην Ευρώπη. Θα «πεθάνω» για εκείνον, θέλω να τα δώσω όλα.

Ο Ζούγρης είναι ένα απο τα πιο ταλαντούχα νέα παιδιά του ελληνικού μπάσκετ. Και αγωνίζεται σε μια θέση που προφανώς και ενδιαφέρει άμεσα (αλλά και μελλοντικά) και τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό -που μόλις έχασε τον Παπαγιάννη-. Αυτή τη στιγμή πρόταση δεν έχει καταθέσει κανείς. Η αίσθηση που υπάρχει όμως είναι ότι και οι δύο θα σπεύσουν για την υπογραφή του. Μήπως είμαστε μπροστά απο την αμέσως επόμενη μάχη των αιωνίων; Οι εξελίξεις έρχονται στη… δυτική όχθη

 

 

 

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ