Όταν η ηλικία είναι απλά ένας αριθμός!

Όταν η ηλικία είναι απλά ένας αριθμός!

To10.gr παρουσιάζει τους κορυφαίους 40ρηδες που έπαιξαν ποδόσφαιρο σε πολύ υψηλό επίπεδο. Από τον Μπουφόν στον Τζοφ, κι από τον Ρομάριο στον Μαλντίνι και τον Ριβάλντο.

Ο Τζιανλουίτζι Μπουφόν ανακοίνωσε την αποχώρηση του από τη Γιουβέντους, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Τορίνο χθες, αλλά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να συνεχίσει την καριέρα του σε κάποια άλλη ομάδα. Ο σπουδαίος τερματοφύλακας των μπιανκονέρι θα αποφασίσει την επόμενη βδομάδα αν θα «κρεμάσει» τα γάντια του, με τις κορυφαίες ομάδες του κόσμου να κάνουν «ουρά» για να τον κάνουν δικό τους.

Από τον περασμένο Ιανουάριο που ο «Τζίτζι» έκλεισε τα 40 του χρόνια έγραψε ιστορία όντας ένας από τους γηραιότερος ποδοσφαιριστές στην ιστορία του αθλήματος. Ο τεράστιος γκολκίπερ της εθνικής Ιταλίας βρίσκεται σε ακόμα μια ιδιαίτερη λίστα. Είναι ανάμεσα σε παίκτες-θρύλους όπως ο Ράιαν Γκιγκς, ο Πάολο Μάλντίνι, ο Ρομάριο, ο Ριβάλντο που αγωνίστηκαν και μετά τα 40 τους χρόνια και συνολικά πέντε δεκαετίες (!) σε πολύ υψηλό επίπεδο.

Αν μάλιστα ο Μπουφόν πάρει την απόφαση να συνεχίσει το ποδόσφαιρο θα συνεχίσει να γράφει ιστορία και να κυνηγάει μοναδικά ρεκόρ, καθώς θα απειλήσει ακόμα και το ρεκόρ του Καζουγιόσι Μιούρα. Του μεγαλύτερου σε ηλικία ποδοσφαιριστή στο παγκόσμιο επαγγελματικό ποδόσφαιρο.

Παρακάτω είναι η λίστα στην οποία συμπεριλήφθηκε ο εμβληματικός αρχηγός της Γιουβέντους και της εθνικής Ιταλίας, ο οποίος ακολουθεί και πιθανόν να ξεπεράσει παίκτες-θρύλους του αθλήματος. Αναλυτικά η λίστα των γηραιότερων επαγγελματιών ποδοσφαιριστών και η ηλικία που «κρέμασαν» τα παπούτσια τους.

Ράιαν Γκιγκς, 41 ετών

Image result for RYAN GIGGS 40 YEARS

Ο προπονητής της εθνικής Ουαλίας, Ράιαν Γκιγκς ήταν ένας από τους παίκτες-σημαία του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, καθώς έμεινε στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ σε ολόκληρη την καριέρα του. Ο Γκιγκς κατάφερε κάτι μοναδικό, αφού ήταν ένας ταχύς και ικανότατος εξτρέμ και προς το τέλος της καριέρας του μεταμορφώθηκε σε έναν πανέξυπνο και καλλιεργημένο κεντρικό μέσο. Με αυτό τον τρόπο κατάφερε να παρατείνει τη διάρκεια της ποδοσφαιρικής του«ζωής» και μετά τα 40 του χρόνια.

Ο Ουαλός μεσοεπιθετικός κέρδισε τα πάντα με τους κόκκινους διάβολους συμπεριλαμβανομένων και 13 πρωταθλημάτων Αγγλίας. Επίσης κατέκτησε 4 Κύπελλα, 2 Champions League και πολλούς ακόμα τίτλους και μετάλλια. Συνολικά ο Γκιγκς αγωνίστηκε σε 632 παιχνίδια της Premier League, σημειώνοντας 109 γκολ με τον μόνο που τον ξεπερνάει να είναι ο Γκάρεθ Μπάρι. Τέλος, ο Γκιγκς εργάστηκε ως βοηθός του Λουίς Φαν Χάαλ στη Γιουνάιτεντ, έχοντας αναλάβει προσωρινά τη θέση του πρώτου προπονητή μετά την απομάκρυνση του Ντέιβιντ Μόγιες έναν χρόνο πριν και θα μείνει στην ιστορία ως ένας θρύλος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ εντός κι εκτός γηπέδου.

Πάολο Μαλντίνι, 41 ετών

Image result for maldini champions league

Ο Πάολο Μαλντίνι επίσης ήταν ένας παίκτης που αγωνίστηκε και μετά τα 40 του χρόνια και μάλιστα σε πολύ υψηλό επίπεδο, με τη φανέλα της Μίλαν. Κι αυτός όπως κι ο Γκιγκς έπαιξε μόνο σε μια ομάδα από τις ακαδημίες της μέχρι και τα 40+ χρόνια. Επτά τίτλοι πρωταθλήματος και το απίστευτο επίτευγμα της κατάκτησης των 5 Κυπέλλων Πρωταθλητριών/Champions League έχουν κάνει τον Μαλντίνι ήρωα στο Σαν Σίρο, αφού για 25 χρόνια ήταν και ο φυσικός αρχηγός των ροσονέρι.

Ο Μαλντίνι, γιος ενός άλλου μύθου του Μιλάνου, του Τσέζαρε, είναι μέσα σε ένα ιδιαίτερο κλαμπ παικτών που έκανε πάνω από 1.000 εμφανίσεις σε όλους τους αγώνες κατά τη διάρκεια της καριέρας του. Σήμερα ο πρώην διεθνής με την εθνική Ιταλίας είναι συνιδιοκτήτης της Miami FC στο MLS στη Βόρεια Αμερική.

Καζουγιόσι Μιούρα, 51 ετών και συνεχίζει!

Ο Καζουγιόσι Μιούρα είναι ο μοναδικός από αυτή τη λίστα που μαζί με τον Τζιανλουίτζι Μπουφόν εξακολουθεί να παίζει ποδόσφαιρο. Ότι ο Ιάπωνας επιθετικός έκανε το ντεμπούτο του σχεδόν 10 χρόνια νωρίτερα, αρχίζει να δείχνει ένα μέρος της απίστευτης ιστορίας του. Γνωστός ως Βασιλιάς Kazu, ο Μιούρα παίζει για τη Γιοκοχάμα FC στη δεύτερη κατηγορία της Ιαπωνίας και υπέγραψε πρόσφατα μια νέα συμφωνία για να παρατείνει την καριέρα του για άλλον έναν χρόνο.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο μεγαλύτερος σε ηλικία παίκτης και σκόρερ στην ιστορία του παγκόσμιου επαγγελματικού ποδοσφαίρου, ο Μιούρα θεωρείται ως ένας από τους καλύτερους Ασιάτες παίκτες που ποτέ δεν εμφανίστηκε σε Παγκόσμιο Κύπελλο, παρά το γεγονός πως έκανε 89 εμφανίσεις με τη φανέλα της χώρας του.

Στάνλεϊ Μάθιους, 50 ετών

Πριν ο Μιούρα του το «αρπάξει», ο Στάνλεϊ Μάθιους κρατούσε το ρεκόρ τόσο για τον μεγαλύτερο επαγγελματία ποδοσφαιριστή όσο και για τον μεγαλύτερο σε ηλικία σκόρερ του αθλήματος. Ο Μάθιους, ο μάγος της ντρίμπλας έκανε περίπου 700 εμφανίσεις στο πρωτάθλημα με τη Στόουκ και την Μπλάκπουλ σε μια καριέρα που διήρκεσε συνολικά τρεις δεκαετίες!

Ο τελικός του FA Cup του 1953 θεωρείται ο τελικός του Μάθιους, παρόλο που ο Σταν Μόρτενσεν της Μπλάκπουλ σημείωσε χατ-τρικ. Ο Μάθιους ήταν ο πρώτος ποδοσφαιριστής που κέρδισε το βραβείο του κορυφαίου ποδοσφαιριστή ποτέ, ενώ είχε αγωνιστεί και με τα χρώματα της Αγγλίας 84 φορές.

Ντίνο Τζοφ, 41 ετών

Related image

Οι τερματοφύλακες παίζουν αρκετά συχνά μέχρι τα «βαθιά» τριάντα τους, αλλά λίγοι είναι εκείνοι που οδηγούν τη χώρα τους ως αρχηγοί στη δόξα του Παγκοσμίου Κυπέλλου σε ηλικία 40 χρόνων. Αυτό ακριβώς έκανε ο Ντίνο Τζοφ στο Μουντιάλ του 1982. Έκανε συνολικά 40 εμφανίσεις στα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου και στους προκριματικούς ενώ ως προπονητής οδήγησε την Ιταλία στον τελικό του Euro 2000.

Είναι δεδομένο πως αυτή η λίστα έχει να κάνει με τη Γιουβέντους, καθώς η ιταλική ομάδα και ο σύλλογος όπου ανήκει και ο Μπουφόν είχε στο ρόστερ της και τον Τζοφ, ο οποίος εκεί πέρασε τα καλύτερα χρόνια της καριέρας του κερδίζοντας έξι πρωταθλήματα Ιταλίας.

Ριβάλντο, 43 ετών

Ένας από τους κορυφαίους Βραζιλιάνους όλων των εποχών και πιθανόν ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής που πάτησε ποτέ το πόδι του στην Ελλάδα για λογαριασμό του Ολυμπιακού και της ΑΕΚ. Ο Ριβάλντο έγινε πασίγνωστος από τη θητεία του και την επίδραση που είχε στην Μπαρτσελόνα, αλλά στη χώρα μας έχει συνδεθεί από το πέρασμά του από ερυθρόλευκους και κιτρινόμαυρους.

Ο Βραζιλιάνος σταρ αφού αποχώρησε από την Ένωση συνέχισε να αγωνίζεται και φυσικά ξεπέρασε και την ηλικία το 40 προκειμένου να βρεθεί σε αυτή την ιδιαίτερη λίστα. Για να συμβεί αυτό αρχικά κρέμασε τα παπούτσια του όμως «βγήκε »από τη «συνταξιοδότηση» για να υπογράψει στη Μότζι Μίριμ, τον σύλλογο όπου αγωνιζόταν κι ο γιος του Ριβαλντίνιο. Ο Ριβάλντο κατέκτησε δυο πρωταθλήματα με την Μπαρτσελόνα πριν αγωνιστεί στη Μίλαν κερδίζοντας το Champions League με τους ροσονέρι.

Στη συνέχεια ήρθε στη χώρα μας για τον Ολυμπιακό, με τον οποίο μάλιστα κατέκτησε 3 πρωταθλήματα και 2 Κύπελλα. Η μεγαλύτερη επιτυχία του όμως ήταν το 2002 όταν πανηγύρισε την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου με τη Βραζιλία, ενώ το 1999 κατέκτησε και το βραβείο της Χρυσής Μπάλας.

Ροτζέρ Μιλά, 44 ετών

Ο Ροτζέρ Μιλά έγινε ο μεγαλύτερος σε ηλικία ποδοσφαιριστής στην ιστορία που σκόραρε σε Παγκόσμιο Κύπελλο, με τη φανέλα του Καμερούν το 1994 σε ηλικία 42 χρονών. Τέσσερα χρόνια νωρίτερα στο προηγούμενο Μουντιάλ είχε κάνει τον περίφημο χορό στο σημαιάκι του κόρνερ.

Τα τέσσερα τέρματα που πέτυχε ο Μιλά στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1990 μάλιστα βοήθησαν το Καμερούν να φτάσει μέχρι τους προημιτελικούς του τουρνουά και θεωρείται δίκαια ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες της Αφρικής. Στα πλέον αξιοσημείωτα της καριέρας του το γεγονός πως ανακηρύχθηκε Αφρικανός ποδοσφαιριστής της χρονιάς 14 χρόνια αφού είχε πάρει το ίδιο βραβείο!

Ρομάριο, 41 ετών

Ο Ρομάριο ντε Σόουζα Φαρία ή απλά Ρομάριο ήταν ένας από τους καλύτερους Βραζιλιάνους επιθετικούς όλων των εποχών. Ο Ρομάριο εξάλλου δεν ήταν ποτέ φανατικός της προπόνησης κι έμαθε μπάλα στις φτωχογειτονιές του Ρίο. Το 1994 ο σπουδαίος επιθετικός κατακτάει το Μουντιάλ με τη Βραζιλία κάνοντας όργια, αλλά βλέπει το άστρο του να λάμπει και χάνει τη χρυσή μπάλα εκείνης της χρονιάς.

Ο Ρομάριο αγωνίστηκε μέχρι την ηλικία των 41 για έναν συγκεκριμένο λόγο. Να ξεπεράσει τα 1000 γκολ στην καριέρα του και το κατάφερε με πέναλτι στον αγώνα Βάσκο Ντα Γκάμα – Σπορτ Ρεσίφε, όταν αγωνιζόταν στους γηπεδούχους. Αγωνίστηκε συνολικά σε 10 ομάδες εκ των οποίων όμως τα περισσότερα στη Βάσκο ντα Γκάμα.

Αλεσάντρο Κοστακούρτα, 41 ετών

Ο Ιταλός κεντρικός αμυντικός Αλεσάντρο Κοστακούρτα δεν γινόταν να λείπει από τη συγκεκριμένη λίστα. Αποτελεί έναν από τους ποδοσφαιριστές που αγωνίστηκαν σε όλη τους τηνκαριέρα σε μόλις μία ομάδα. Την Μίλαν. Είναι ένας από τους κορυφαίους αμυντικούς στο ιταλικό ποδόσφαιρο και έχει κερδίσει την παγκόσμια αναγνώριση,  κατακτώντας 7 τίτλους της ιταλικής Serie A και 5 τρόπαια Κυπέλλου Πρωταθλητριών/Τσάμπιονς Λιγκ σε όλη τη σταδιοδρομία του, μαζί με πολλούς άλλους τίτλους.

Αποσύρθηκε από το επαγγελματικό ποδόσφαιρο στην ηλικία των 41 ετών, σκοράροντας στο τελευταίο παιχνίδι του, κάτι που τον καθιστά τον γηραιότερο σκόρερ στην ιταλική Serie A.  Μαζί με τους συμπαίκτες του στη Μίλαν, υπήρξε επίσης ένα σημαντικό μέλος της ιταλικής εθνικής ομάδας κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990. Έκανε 59 διεθνείς εμφανίσεις για την Ιταλία, σκοράροντας 2 γκολ και συμμετείχε σε δύο Παγκόσμια Κύπελλα (το 1994 και το 1998 ), καθώς και ένα Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, το 1996. Με την Ιταλία, έφτασε στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου του στο 1994, στο οποίο ηττήθηκε από τη Βραζιλία στα πέναλτι.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ