Το ρεκόρ του Καμάρντα και οι… Βενιαμίν του ποδοσφαίρου (vids)

Το ρεκόρ του Καμάρντα και οι… Βενιαμίν του ποδοσφαίρου (vids)

Η ιδιαίτερη λίστα που βρίσκεται ο Φραντσέσκο Καμάρντα από το βράδυ του Σαββάτου (25/11) μαζί με άλλους... Βενιαμίν του ποδοσφαίρου

O Φραντσέσκο Καμάρντα έγινε o νεαρότερος παίκτης που πραγματοποίησε ντεμπούτο στην Serie A, καθώς αγωνίστηκε περνώντας ως αλλαγή στο σαββατιάτικο παιχνίδι της Μίλαν απέναντι στην Φιορεντίνα για την 13η αγωνιστική του πρωταθλήματος (1-0, 25/11) σε ηλικία 15 ετών, 8 μηνών και 15 ημερών.

Κάτι η απουσία του Ολιβιέ Ζιρού λόγω τιμωρίας, κάτι οι τραυματισμοί των Ραφαέλ Λεάο και Νόα Όκαφορ, έκαναν τον Στέφανο Πιόλι να συμπεριλάβει στην αποστολή της ομάδας του τον 15χρονο Καμάρντα. Η Μίλαν χρειάστηκε να πάρει ειδική άδεια για να μπορέσει να τον χρησιμοποιήσει, αφού δεν έχει υπογράψει επαγγελματικό συμβόλαιο λόγω της νεαρής του ηλικίας.

Το παιδί-θαύμα της Μίλαν αγωνίζεται ως επιθετικός και τα τελευταία τρία χρόνια έχει σημειώσει 483 γκολ σε λιγότερες από 100 συμμετοχές στο πλαίσιο κυρίως των ακαδημιών, ενώ φέτος έχει πετύχει ήδη τρία γκολ στο UEFA Youth League απέναντι σε Παρί Σεν Ζερμέν και Νιουκάστλ.

Με τη συμμετοχή του στον αγώνα με την Φιορεντίνα ξεπέρασε τον θρύλο των «ροσονέρι», Πάολο Μαλντίνι που είχε σημειώσει την πρώτη του εμφάνιση στην Serie A τον Γενάρη του 1985 στην ηλικία των 16 ετών και 6 μηνών. Παράλληλα, ο Καμάρντα «έσπασε» το ρεκόρ που κατείχε ο Γουίσντομ Αμέι της Μπολόνια από τον Μάιο του 2021 ως του νεότερου πρωτοεμφανιζόμενου στην μεγάλη κατηγορία, στην ηλικία των 15 ετών και 274 ημερών.

Αδιαμφισβήτητα, η συμμετοχή του στο παιχνίδι του Σαββάτου αποτελεί μία πολύ σπουδαία ημέρα που έχει χαραχτεί ήδη στη μνήμη του Καμάρντα, όπως ακριβώς γίνεται όταν τα όνειρα γίνονται εκπληρώνονται και γίνονται πραγματικότητα. Κάτι αντίστοιχο βέβαια έχει συμβεί τα τελευταία χρόνια στα μεγαλύτερα πρωταθλήματα της Ευρώπης, με νεαρούς ποδοσφαιριστές να παίρνουν το «βάπτισμα του πυρός» από τους προπονητές τους, με τα εν λόγω ρεκόρ να καταρρίπτονται πλέον όλο και συχνότερα.

Ποιοι άλλοι 15χρονοι έκαναν ντεμπούτο

Στην Αγγλία και την Premier League ο Ίθαν Νουανέρι της Άρσεναλ έκανε την «παρθενική» του εμφάνιση στα γήπεδα του κορυφαίου πρωταθλήματος τον Σεπτέμβρη του 2022 κόντρα στην Μπρέντφορντ και όντας 15 ετών και 181 ημερών ξεπέρασε το ρεκόρ του Χάρβεϊ Έλιοτ της Λίβερπουλ σε επίπεδο Premier League, αλλά και αυτό του Τζακ Γουίλσιρ από το 2008 σε συλλογικό επίπεδο. Ο Νουανέρι είχε περάσει στο παιχνίδι για τα τελευταία δευτερόλεπτα του αγώνα, με την Άρσεναλ να προηγείται ήδη με 3-0. Έκτοτε δεν έχει ξαναβρεθεί σε αποστολή της πρώτης ομάδας για το πρωτάθλημα.

Στην Bundesliga ο Γιουσούφα Μουκόκο έκανε την πρώτη του εμφάνιση με τη φανέλα της Μπορούσια Ντόρτμουντ μόλις μία ημέρα αφότου έγινε 16 χρόνων, σε μια αναμέτρηση με την Χέρτα Βερολίνου τον Νοέμβρη του 2020. Μάλιστα, τότε είχε περάσει στον αγωνιστικό χώρο για τα τελευταία πέντε λεπτά, αντικαθιστώντας τον Έρλινγκ Χάαλαντ των τεσσάρων τερμάτων σε εκείνο το ματς. Από τότε, έχει αγωνιστεί άλλες 63 φορές στην πρώτη κατηγορία του γερμανικού ποδοσφαίρου, ερχόμενος κυρίως από τον πάγκο.

Στην ισπανική La Liga, ο Λούκα Ρομέρο κατάφερε να «σπάσει» το ρεκόρ του νεότερου πρωτοεμφανιζόμενου το 2019, ένα ρεκόρ που έως τότε ανήκε στον Φρανσίσκο Μπάο Ροντρίγκεζ, γνωστότερου ως Σανσόν, που υπήρχε από το 1939. Ο Ρομέρο έκανε τοτ ντεμπούτο του με την Μαγιόρκα σε ηλικία 15 ετών και 219 ημερών (ξεπερνώντας τον Σανσόν κατά 36 ημέρες) τον Ιούνιο του 2020, στην ήττα της ομάδας το με 2-0 από την Ρεάλ Μαδρίτης, όταν και αγωνίστηκε για εφτά λεπτά. Αυτή έμελλε να είναι και η μοναδική του συμμετοχή στην La Liga, καθώς το καλοκαίρι του 2021 έφυγε με μεταγραφή για την Λάτσιο και από το περασμένο καλοκαίρι αγωνίζεται στην Μίλαν με την οποία μετράει μέχρι τώρα τέσσερις συμμετοχές.

Ο… Καμάρντα της Super League

Ποιος κατέχει το ρεκόρ στη δική μας Super League; Ο άλλοτε παίκτης του παίκτης του ΠΑΟΚ, Γιώργος Κούτσιας, σημείωσε την πρώτη του εμφάνιση στην πρώτη κατηγορία τον Σεπτέμβριο του 2020, σε ένα ισόπαλο 1-1 του «Δικεφάλου» με τον Ατρόμητο.

Σε ηλικία 16 ετών, 7 μηνών και 10 ημερών άφησε πίσω του τον σπουδαίο Θωμά Μαύρο και μάλιστα τρεις μήνες μετά έγινε ο νεότερος παίκτης στην ιστορία του ΠΑΟΚ με συμμετοχή σε ευρωπαϊκή διοργάνωση, όταν ξεκίνησε βασικός κόντρα στην Γρανάδα για την τελευταία αγωνιστική των ομίλων του Europa League, καταρρίπτοντας το ρεκόρ του Σταύρου Σαράφη.

Επιμέλεια: Άρτεμις Κλεφτάκη (Σπουδάστρια Κέντρου Αθλητικού Ρεπορτάζ)

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ