Μάριους Γκριγκόνις: Ο τελευταίος… ήρωας του Παναθηναϊκού

Μάριους Γκριγκόνις: Ο τελευταίος… ήρωας του Παναθηναϊκού

Ο Μάριους Γκριγκόνις έχει βαλθεί να αποδείξει σε όποιον βιάστηκε να τον κρίνει πως παραμένει ένας από τους πιο... κυνικούς σκόρερ στη Euroleague.

«Ήταν μια μεγάλη ληστεία, μια μεγάλη κλοπή», έτσι χαρακτήρισε ο Μάριους Γκριγκόνις τη νίκη του Παναθηναϊκού AKTOR επί της Μονακό στο Πριγκιπάτο. Ο Λιθουανός λίγο νωρίτερα είχε «παγώσει» τους αντίπαλους παίκτες και οπαδούς σκοράροντας με τη λήξη του ματς και δίνοντας το ροζ φύλλο αγώνα στους Πράσινους.

Με το που η μπάλα βρήκε το διχτάκι όλοι έτρεξαν πάνω στον 29χρονο γκαρντ/φόργουορντ για να πανηγυρίσουν μαζί του. Μία στιγμή που σίγουρα θα θυμάται για πάντα. Mία στιγμή που θα μπορούσε να μην είχε συμβεί ποτέ, αφού είχε βρεθεί κοντά στην αποχώρησή του από την Ελλάδα.

Όμως ο Γκριγκόνις για ακόμη μία φορά απέδειξε το μέταλλο από το οποίο είναι φτιαγμένος. Ένας… ψυχρός δολοφόνος που μέσα στο παρκέ δεν αφήνει να τον επηρεάσει τίποτα. Η ιστορία του στον Παναθηναϊκό AKTOR μας δείχνει ακριβώς αυτό. Από την αμφισβήτηση της πρώτης σεζόν, στο να γυρίσει ολοκληρωτικά το κλίμα και πλέον να αποτελεί έναν από τους πολυτιμότερους παίκτες τού Εργκίν Αταμάν.

Από την… πόρτα της εξόδου, σε κομβικό παίκτη του Παναθηναϊκού AKTOR

Το καλοκαίρι που μας άφησε η υπόθεση του Μάριους Γκριγκόνις πέρασε από πολλά… κύματα. Η σεζόν που είχε ολοκληρωθεί ήταν μια καταστροφή για εκείνον. Για κάποιον περίεργο λόγο δεν βρήκε ποτέ ρόλο στα πλάνα του Ντέγιαν Ράντονιτς. Ακόμα κι όταν έφυγε ο Μαυροβούνιος τεχνικός η κατάσταση δεν βελτιώθηκε. Όλα ήταν ουσιαστικά εις βάρος του.

Έναν μήνα πριν την έναρξη της προετοιμασία των Πράσινων, ο Λιθουανός ήταν ήδη στην Ελλάδα. Είχε πάρει την απόφαση να δουλέψει ατομικά και να καλύψει το χαμένο έδαφος. Μάλιστα λίγο αργότερα ενημερώθηκε από το «τριφύλλι» πως θα έπρεπε να βρει ομάδα. Με τα πολλά δεν αποχώρησε. Πήρε ευκαιρίες τόσο στα φιλικά, όσο και στα πρώτα επίσημα ματς και δεν απογοήτευσε. Συνέχισε να δουλεύει και κέρδισε την εμπιστοσύνη του Αταμάν.

Πλέον αποτελεί έναν από τους πιο κομβικούς παίκτες τού Τούρκου τεχνικού. Ο τραυματισμός του Ιωάννη Παπαπέτρου «βοήθησε» ώστε να βρει περισσότερα λεπτά στο «3». Από τις πρώτες του στιγμές στο παρκέ θύμιζε τον παίκτη που θαυμάσαμε στη Ζάλγκιρις Κάουνας και του έδωσε την ευκαιρία να παίξει για την ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Είναι σταθερότατος όλο αυτό το διάστημα, για να έρθει το αποκορύφωμα χθες με το buzzer beater κόντρα στη Μονακό. Και σίγουρα ελπίζει να υπάρχει συνέχεια…

Και οι αριθμοί επιβεβαιώνουν τη σεζόν του Γκριγκόνις

Ο Γκριγκόνις έχει εξελιχθεί σε βασικό όπλο του Παναθηναϊκού AKTOR. Είναι από τους πιο σημαντικούς παίκτες του Αταμάν στο ροτέισον της ομάδας ξεκινώντας βασικός στο «3» και παίζοντας κατά μέσο όρο 28,6 λεπτά (15 ματς) στη Euroleague. Όντας άκρως αποτελεσματικός στις προσπάθειές του.

Σημειώνει 10,5 πόντους ανά ματς, έχοντας 65% eFG% (η αποτελεσματικότητα στα εντός πεδιάς) με 4,8 προσπάθειες πίσω από τα 6,75, ενώ το True Shooting% (η αποτελεσματικότητα σε όλα σουτ μαζί με τις βολές) του είναι στο επίσης εξαιρετικό 67,7%! Παράλληλα έχει 118,8 Offensive Rating (πόντοι ανά 100 κατοχές) και 111,9 Defensive Rating, έχοντας Net Rating περίπου +7.

Όσον αφορά τους υπόλοιπους τομείς, κατεβάζει 2,7 ριμπάουντ (περίπου 5% των διαθέσιμων), ενώ μοιράζει και 1,7 ασίστ, με τον μέσο όρο πόντων που προκύπτουν από αυτές να είναι 3,9. Όλα αυτά ενώ δεν έχει πολύ ώρα την μπάλα στα χέρια του, αφού το Usage% του (ποσοστό των επιθέσεων που ολοκληρώνονται από εκείνον) είναι μόλις στο 13,7%. Καθόλου άσχημα αν δούμε που βρισκόταν πριν λίγους μήνες…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ