Λέο Ζαμπά: Το «game winner» καπρίτσιο του Γ. Σαββίδη

Λέο Ζαμπά: Το «game winner» καπρίτσιο του Γ. Σαββίδη

To10.gr αναλύει την περίπτωση Λέο Ζαμπά, την ομιχλώδη μεταγραφή του καλοκαιριού, την επιμονή του Γιώργου Σαββίδη για το «σούπερ ταλέντο», τον ρόλο της «Elenko Sports» και εξηγεί γιατί θα είναι η ακριβότερη πώληση στην ιστορία του ΠΑΟΚ.

Οταν στις 20 Ιουνίου to10.gr αποκάλυπτε τη σπουδαία μεταγραφή του Λέο Ζαμπά από τον ΠΑΟΚ, ελάχιστοι -έως κανείς- γνώριζαν την ύπαρξή του. Ουσιαστικά ουδείς γνώριζε ποιος είναι αυτός ο 19χρονος ακραίος επιθετικός που αποφάσιζε με το έτσι θέλω να αποκτήσει ο Γιώργος Σαββίδης για τον Δικέφαλο του Βορρά! Ο ίδιος διαφήμιζε την άφιξή του ως «σούπερ ταλέντο». Ενώ και τα σχόλια που τον ακολουθούσαν, επιβεβαίωναν ότι επρόκειτο για ένα αξιοσημείωτο πρότζεκτ. Εντούτοις, η καχυποψία γυρόφερνε τον «άγνωστο» στο ευρύ κοινό Βραζιλιάνο. Ο οποίος το βράδυ της Πέμπτης χάρισε στους οπαδούς του ΠΑΟΚ ένα από τα κορυφαία «one man show» που έχει δει τα τελευταία χρόνια το ελληνικό ποδόσφαιρο, σε ευρωπαϊκή σκηνή.

Η παρουσία του Ζαμπά στο εκτός έδρας παιχνίδι με την Μπάτε Μπορίσοφ ήταν σαρωτική, αποστομωτική. Τα πεπραγμένα ξεπερνούν τις λέξεις: 2 γκολ, 2 ασίστ, στα 4 γκολ του ΠΑΟΚ. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο. Απλώς… τα πάντα. Τα έκανε όλα και οδήγησε την ομάδα του σε έναν θρίαμβο μέσα σε μία αφιλόξενη έδρα. Τα έκανε όλα και κέρδισε το πρώτο παράσημο της εν Ελλάδι καριέρας του. Τα έκανε όλα και δικαίωσε τον άνθρωπο που τον επέλεξε και πλήρωσε για να τον φέρει στην Ελλάδα.

ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ

Το μυστήριο της μεταγραφής του Ζαμπά στον ΠΑΟΚ δεν θα λυθεί ποτέ. Αλλωστε η συνολική (μικρή) πορεία του στο ποδόσφαιρο είναι ένα πολύ ιδιαίτερο σενάριο. Από μικρός ξεκίνησε να απασχολεί τον κόσμο του βραζιλιάνικου ποδοσφαίρου. Πήρε συμμετοχές στις μικρές εθνικές της χώρας, πήρε συμμετοχές με τη μεγάλη Κορίνθιανς από τα 17 του και το καλοκαίρι του 2017 πήρε μεταγραφή για το… διάστημα. Διότι ως εξωγήινος προορισμός του φάνταζε η μετακίνησή του στην -όχι ακριβώς εξωτική- Τσετσενία, για λογαριασμό της Τέρερ Γκρόζνι. Αλλά όταν το χρήμα «μιλάει», τα στόματα κλείνουν και η δουλειά γίνεται…

Αυτό έγινε και στην περίπτωση του ΠΑΟΚ. Ο Ζαμπά προτάθηκε το καλοκαίρι, ο Γιώργος Σαββίδης ενθουσιάστηκε, όπως και οι σκάουτς του Δικεφάλου και ο υιός του μεγαλομετόχου, αποφάσισε ότι έπρεπε να γίνει η δουλειά. Μια δουλειά που ποτέ δεν θα μάθουμε τις λεπτομέρειές της. Και αυτό διότι τα οικονομικά δεδομένα της συναλλαγής του ΠΑΟΚ με την ομάδα του ηγέτη των Τσετσένων, Ραμζάν Καντίροφ, σκεπάζονται από ένα πυκνό σύννεφο ομίχλης.

Οι καλοκαιρινές πληροφορίες έκαναν λόγο για μεταγραφή που κόστισε 5.000.000 € στον Ιβάν Σαββίδη. Νούμερο… λογικό, με βάση την ηλικία, το ταλέντο του Ζαμπά, αλλά και το γεγονός ότι η Τέρεκ Γκρόζνι (νυν Ακχματ), είχε πληρώσει 2.500.000 € ένα καλοκαίρι πριν για να τον αγοράσει από την Κορίνθιανς. Την ίδια ώρα από τον ΠΑΟΚ προέκυψε ανεπίσημα ότι ο παίκτης αποκτήθηκε με τα μισά. Τα νούμερα, όμως είναι λεπτομέρεια μπροστά στο γεγονός ότι ο ΠΑΟΚ απέκτησε έναν ποδοσφαιριστή που άρχισε να αποδεικνύει ότι αποτελεί μία από τις κορυφαίες επενδύσεις που έχει κάνει ο σύλλογος στην ιστορία του. Ενας παίκτης που αποκτήθηκε για να… φύγει με πολλαπλάσια έσοδα για το κλαμπ.

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ «ELENKO»

Μπορεί ο Δικέφαλος του Βορρά να έβαλε τον «αγαπημένο» Βαντίμ Σαμπλί να μεσολαβήσει για να γίνει η μεταγραφή του Ζαμπά, αλλά ο ποδοσφαιριστής είναι «κλειδωμένος» στο θησαυροφυλάκιο της «Elenko Sports». Της βραζιλιάνικης εταιρείας μάνατζμεντ, που έκανε αισθητή την παρουσία της στη Super League και με τις συναναστροφές της με άλλες ομάδες (ΑΕΚ, Αρης, Πανιώνιος), αλλά και που χειρίστηκε ένα από τα μεγαλύτερα και πιο ανατρεπτικά μεταγραφικά θρίλερ στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο: Την κλοπή του Μάλκομ από την Μπαρτσελόνα. Μια «κλοπή» για την οποία η Ρόμα και ο Μόντσι κατηγορούν ανοιχτά (και) την «Elenko».

Όπως και να ‘χει και παρότι ο ΠΑΟΚ δείχνει διάθεση να μην πουλήσει βασικούς παίκτες του, εάν πρώτα δεν πάρει στα χέρια του το… ιερό δισκοπότηρο του Πρωταθλήματος, ο Ζαμπά είναι ξεκάθαρο ότι είναι… περαστικός από το ελληνικό ποδόσφαιρο. Στα 20 του χρόνια δείχνει ότι προσαρμόζεται και επιβεβαιώνει διαρκώς ότι η ποιότητα, η ταχύτητα και η «αλητεία» που χρειάζεται να έχει ένας επιθετικός υψηλού επιπέδου, του περισσεύουν. Είναι απλώς θέμα χρόνου, λοιπόν, έως ότου εμφανιστεί στην Τούμπα η μεγαλύτερη πρόταση που έχει φτάσει ποτέ για παίκτη του ΠΑΟΚ.

Εως τότε, ο Γιώργος Σαββίδης θα μπορεί να χαίρεται και να καμαρώνει για την επιλογή/μεταγραφή που έκανε. Καθώς ήδη ο Λέο Ζαμπά έγινε match winner player και κάθε μέρα που περνάει εξελίσσεται σε αυτό που ονειρεύονται στον ΠΑΟΚ.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ