Κάθε ματς στην Ισπανία και μια ιστορία…

Κάθε ματς στην Ισπανία και μια ιστορία…

Δεν έχει φύγει ποτέ νικητής από Ισπανικό έδαφος ο Ολυμπιακός, κάθε ένα όμως ματς από τα 15 που έχουν δώσει έως τώρα κρύβει μια μικρή ή μεγάλη ιστορία. Ας τις θυμηθούμε…

Στο «Μπενιτο Βιγιαμαριν» ο Ολυμπιακός θα παίξει το 16ο επίσημο ματς επί Ισπανικού εδάφους. Για δεύτερη φορά στη Σεβίλλη, πρώτη με την Μπέτις. Σε μια άκρως αφιλόξενη χώρα για τον Ολυμπιακό. 15 επισκέψεις και μόλις δύο ισοπαλίες, η μια εξελίχθηκε σε… ήττα. Κάθε ένα ματς από τα 15 του Ολυμπιακού στην Ισπανία αναδεικνύει μια μικρή ή μεγάλη ιστορία. Ας τις θυμηθούμε μια – μια.

Πρώτη φορά… Ισπανικά

Η πρώτη φορά… Ισπανικά για τον Ολυμπιακό απέναντι στην Ατλέτικο Μαδρίτης (18/3/1993) . Και τι πρώτη φορά! Στα προημιτελικά του Κυπέλλου Κυπελλούχων μετά την μεγάλη πρόκριση επί της Μονακό. Ο Ολυμπιακός πήγε στη Μαδρίτη για την έκπληξη αλλά τελικά ηττήθηκε με 3-1. Το γκολ του Τσαλουχίδη δεν ήταν αρκετό.

 

Ο Τούρμπο Μπεν…

Λίγοι από τους νέους θα θυμούνται τον Κρίστενσεν, τον Δανό επιθετικό που την σεζόν 1993-94 πέρασε από τον Ολυμπιακό. Από τους παλιούς σίγουρα όλοι. Στα ματς μάλιστα με την Τενερίφη για το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ ο Κρίστενσεν έκανε το μπαμ και κατοχύρωσε για τα καλά το παρατσούκλι «Τούρμπο Μπεν». Στην Τενερίφη έβαλε μπροστά στο σκορ τον Ολυμπιακό (ήττα με 2-1) και στο Καραισκάκη πέτυχε τα τρία από τα τέσσερα γκολ (4-3) του Ολυμπιακού.

 

Η Σεβίλλη του Σούκερ

Στις 17/10/1995 ο Ολυμπιακός βρέθηκε εδώ που βρίσκεται σήμερα. Στην Σεβίλλη για να αντιμετωπίσει την ομώνυμη ομάδα για το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Την Σεβίλλη του Σούκερ που τον πλήγωσε στην ρεβάνς. Στην Ισπανία ηττήθηκε 1-0 με γκολ στο 92΄, γκολ από το… πουθενά.

 

Ο Νταμπίζας και η… επιστροφή του Σούκερ

Στην πρώτη του συμμετοχή στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ την σεζόν 1997-98 ο Ολυμπιακός έπαιξε για πρώτη φορά στην ιστορία του στο Μπερναμπέου. Η πανίσχυρη Ρεάλ είδε τον Νταμπίζα στο 19΄να βάζει μπροστά στο σκορ τον Ολυμπιακό για να έρθουν πέντε γκολ των Μαδριλένων, δύο εξ αυτών από τον Σούκερ.

 

«Ρομπέρτο Κάρλος που μπλοκάρεις πιο καλά…»

Ένα από τα πιο… επικά ματς στην Ισπανία για τον Ολυμπιακό, όχι για την εικόνα που είχε η ομάδα του Πειραιά αλλά για το σκάνδαλο του Μάρκους Μερκ και το πέναλτι που δεν… είδε στην απόκρουση ως γκολκίπερ του Ρομπέρτο Κάρλος. Κατά τα άλλα 3-0 για την Ρεάλ στο ματς στις 26/10/1999 για τον όμιλο του Τσάμπιονς Λιγκ.

 

Ο «κεραυνός» του Μεντιέτα στο δοκάρι

Η Βαλένθια έρχεται να προστεθεί στην… ερυθρόλευκη γεωγραφία της Ισπανίας. Τσάμπιονς Λιγκ βεβαίως (2000) με την πρώτη επίσκεψη του Ολυμπιακού στο Μεστάγια, ήττα με 2-1 με το τελικό σκορ να είναι κολακευτικό για τους Πειραιώτες. Ματς που έμεινε για το απίθανο σουτ του Μεντιέτα στο δοκάρι. Κόντεψε να το… ρίξει.

 

Ο Μπερμούδες, ο Ελέ και η ισοφάριση στο 89΄

Πρώτη επίσκεψη του Ολυμπιακού στην Κορούνια, πρώτη φορά που έφυγε από την Ισπανία χωρίς να ηττηθεί. Ή… κάπως έτσι τέλος πάντων. Γιατί όντως μπορεί να έφυγε με την ισοπαλία (2-2) όμως τελικά την θυμόμαστε ως μια τεράστια χαμένη ευκαιρία να έρθει το πολυπόθητο διπλό στο Τσάμπιονς Λιγκ. Ήταν 18/9/2001 με τον Ολυμπιακό να προηγείεται μέχρι το 89΄έως ότου ο Βαλερόν εκμεταλλεύτηκε την ασυνενοησία Ελέ-Μπερμούδες και ισοφάρισε. Στα αποδυτήρια του γηπέδου έγινε το έλα να δεις με τους δύο πρωταγωνιστές…

 

Τον πλήγωσε ο Ντάρκο

Στο μαγευτικό Σαν Σεμπαστιάν ο Ολυμπιακός ταξίδεψε για την πρεμιέρα του Τσάμπιονς Λιγκ απέναντι στην Σοσιεδάδ. Ήταν 17/9/2003 στο Ανοέτα με τον Ντάρκο Κοβάσεβιτς να τον πληγώνει ευστοχώντας σε πέναλτι στο 83΄. Λίγο αργότερα ο Ντάρκο θα έσβηνε αυτή την κακή ανάμνηση…

Ο Ρίμπο και το μηδέν στην άμυνα

Στον τόπο του… εγκλήματος επιστρέφει ο Ολυμπιακός, την Κορούνια, και όπως το 2001 έτσι και τον Σεπτέμβριο του 2004 φεύγει αλώβητος. Λευκή ισοπαλία αυτή την φορά, ματς που έμελλε να είναι το μοναδικό έως τώρα που δεν δέχθηκε γκολ σε ισπανικό έδαφος. Συνάμα ήταν και το πρώτο ματς του τεράστιου Ριβάλντο με τα ερυθρόλευκα.

 

Ποιος… Σολδάδο ρε παιδιά;

Μια ακόμη φορά στην Μαδρίτη για να παίξει με την Ρεάλ. Ήταν 28/9/2005 με τον Σόλιντ στον πάγκο ο Ολυμπιακός και τον Καφέ να σκοράρει στο Μπερναμπέού για το 1-1 στο 48΄αλλά ο πιτσιρικάς τότε και άσημος Σολδάδο να βρίσκει δίχτυα στο 87΄και να στερεί την δυνατότητα για σπουδαίο αποτέλεσμα στον Ολυμπιακό.

 

Σαν να μην πήγε…

Από τις πιο σβηστές ήττες του Ολυμπιακού στην Ισπανία. Στην Βαλένθια και πάλι (22/11/2006) με ένα ξερό και εύκολο 2-0 οι νυχτερίδες επικρατούν απέναντι σε ένα άγευστο και άτολμο Ολυμπιακό.

 

Η πιο επική ήττα του Ολυμπιακού!

Αμέσως μετά την Βρέμη και το πρώτο διπλό στο Τσάμπιονς Λιγκ ο Ολυμπιακός επιστρέφει στο γνώριμο του Μπερναμπέου στις 24/10/2007. Καταφέρνει με 10 παίκτες να κάνει ανατροπή επί της Ρεάλ (1-2) για να ηττηθούν στο τέλος με 4-2 σε ματς που το τελικό αποτέλεσμα ήταν μαγική εικόνα. Ο Ολυμπιακός έπαιζε με 10 απέναντι στην πανίσχυρη Ρεάλ ενώ ακόμη και όταν έγινε το 3-2 (στο 83΄) είχε τεράστια ευκαιρία με τον Κοβάσεβιτς στο φινάλε για να ισοφαρίσει. Πρόκειται για την καλύτερη παρουσία του Ολυμπιακού εκτός έδρας σε ματς που ηττήθηκε.

 

Η πρώτη του Μίτσελ…

Ο Ολυμπιακός έχει αλλάξει προπονητή με τον Μίτσελ να διαδέχεται τον Ζαρντίμ και να μπαίνει κατευθείαν στα βαθιά με το ματς απέναντι στην Λεβάντε για τους 32 του Γιουρόπα Λιγκ. Με δύο τραβηγμένα έως ανύπαρκτα πέναλτι η Λεβάντε παίρνει την νίκη (3-0) σε ένα ματς που ο Ολυμπιακός είχε δύο δοκάρια αλλά δεν μπόρεσε να αντισταθεί στο τέλος.

 

Η 4αρα και ο Μίτσελ…

Το ματς με το που ξεκίνησε τελείωσε. 4-0 σβηστά και γρήγορα από τους Μαδριλένους της Ατλέτικο (26/11/2014) με τον Ολυμπιακό να μην καταλαβαίνει τι συνέβη. Ματς που έμεινε κυρίως για τα μπινελίκια που άκουγε συνεχώς ο Μίτσελ λόγω της τεράστιας καριέρας του με την μισητή για τους ροχιμπλάνκος, Ρεάλ.

 

Ο Ερνέστο και ο Νικολάου

Τελευταία επίσκεψη στην Ισπανία, η πρώτη φορά απέναντι στην Μπαρτσελόνα. Και μάλιστα την Μπαρτσελόνα του «δικού μας» Ερνέστο Βαλβέρδε. Τιμητική ήττα με 3-1 με τον Νικολάου να θυμάται για πάντα αυτό το ματς. Έπαιξε βασικός, έβαλε αυτογκολ και το γκολ της τιμής για τους ερυθρόλευκους.

https://youtu.be/Moik4ePx38w

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ