Μάθε να πασάρεις όπως ο Ben Simmons

Μάθε να πασάρεις όπως ο Ben Simmons

Η τέχνη της παραπλάνησης και η αξία της υπομονής αποτυπωμένα στον τρόπο παιχνιδιού ενός παίκτη που αλλάζει τη θέση του point guard.

Ο Ben Simmons αποτελεί δίχως αμφιβολία ένα τεράστιο κεφάλαιο για τους Philadelphia 76ers. Ο οργανισμός έχει σκοπό να εκμεταλλευτεί στο έπακρο το πλούσιο ταλέντο του, ώστε να εκπληρώσει τις φιλοδοξίες του – να επιστρέψει δηλαδή μετά από σχεδόν 15 χρόνια στους τελικούς του ΝΒΑ. Για αυτό άλλωστε τον επέλεξε στο νούμερο #1 στο draft του 2016. Ο Αυστραλός αθλητής αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό άξονα του περίφημου Process, το οποίο φαίνεται πλέον με τον έναν ή το άλλον τρόπο να ολοκληρώνεται.

Η κουβέντα σχετικά με τον Simmons συνήθως επικεντρώνεται γύρω από την αδυναμία του στο μακρινό σουτ – είναι χαρακτηριστικό ότι στα πρώτα 23 φετινά παιχνίδια δεν έχει ακόμα καταφέρει να σκοράρει εκτός του ζωγραφιστού. Το εν λόγω μειονέκτημα είναι δεδομένο και στα περσινά playoffs, ενδεχομένως να κόστισε σε μεγάλο βαθμό την πρόκριση στους Sixers. Τα καλά νέα είναι πως έχει όλο το καιρό μπροστά του για να βελτιωθεί – μην ξεχνάτε πως αναφερόμαστε σε ένα 22χρονο παιδί. Τα ακόμα καλύτερα είναι η σημερινή αγωνιστική του αξία. Με λίγα λόγια ο Fresh Prince έχει μετατραπεί σε έναν από τους καλύτερους και πιο δημιουργικούς πασέρ της Αμερικάνικης λίγκας (7,9 assists ανά αγώνα). Ας δούμε μαζί τις βασικές τεχνικές που χρησιμοποιεί, δανειζόμενοι σημεία από την ανάλυση των NBA playmakers.

1) Μέγεθος και περιφερειακή όραση

Καταρχάς οφείλουμε να αναφερθούμε στο τεράστιο μέγεθος του. Τα επίσημα 208 εκατοστά του κορμιού του – στην πραγματικότητα είναι ψηλότερος –  του επιτρέπουν να σκανάρει διαρκώς το παρκέ και να βλέπει πάνω από τα υψωμένα χέρια των αμυντικών. Ειδικά όταν ο Brett Brown τον τοποθετεί στην θέση του point guard, κανείς δεν έχει την δυνατότητα να του κρύψει το γήπεδο. Ο συνδυασμός μεγέθους και αθλητικότητας τον καθιστούν τρομακτικά επικίνδυνο, όταν αποφασίζει να επιτεθεί κατά μέτωπο στην αντίπαλη άμυνα. Επιπλέον η ανεπτυγμένη περιφερειακή του όραση τον βοηθά ώστε να εντοπίζει συστηματικά τους ελεύθερους συμπαίκτες του – ο Ben αναζητά συνεχώς γωνίες πάσας με τα μάτια του και τις περισσότερε φορές δεν χρειάζεται καν να γυρίσει το κεφάλι του, προσδίδοντας στις κινήσεις του το στοιχείο του αιφνιδιασμού.

2) Η τέχνη της παραπλάνησης

Ο πρωταγωνιστής μας μελετά από νεαρή ηλικία το παιχνίδι του θρυλικού Magic Johnson, προσπαθώντας να υιοθετήσει τις κινήσεις του και να εξελιχθεί, στον επόμενο σπουδαίο Point guard του ΝΒΑ. Η ικανότητα του να πασάρει με ακρίβεια σε διαφορετική κατεύθυνση από αυτήν που κοιτάει, δυσκολεύει αφάνταστα τους αμυντικούς οι οποίοι αδυνατούν να προβλέψουν, που θα επιλέξει να στείλει την μπάλα. Μέσω αυτής της διαδικασία παραπλάνησης κατορθώνει να αποκρύπτει τις πραγματικές του προθέσεις, ταΐζοντας έτοιμα καλάθια στους συμπαίκτες του.

3) Η αξία της υπομονής

Ίσως το σημαντικότερο πνευματικό γνώρισμα του Simmons, αφορά την αρετή της υπομονής. Σχεδόν ποτέ δεν βιάζεται να επιτεθεί ή να πασάρει – ζυγίζει προσεκτικά τις επιλογές του, διαβάζει με συνέπεια την άμυνα και περιμένει υπομονετικά να του παρουσιαστεί η κατάλληλη ευκαιρία. Επιπλέον φροντίζει να αντιδρά έγκαιρα σε οποιοδήποτε λάθος των αντιπάλων. Το σωστό timing στην πάσα είναι το παν – διασφαλίζει την επιτυχία της μεταβίβασης και αυξάνει δραματικά τις πιθανότητες σκοραρίσματος.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ