Ο Πασχαλάκης, το καταραμένο «δεύτερος» και η αναγνώριση

Ο Πασχαλάκης, το καταραμένο «δεύτερος» και η αναγνώριση

Φέτος, η προκήρυξη του ΠΑΟΚ φέρει την ονομασία «Πρωτάθλημα» και τον ρόλο του… κήρυκα έχει αναλάβει ο γκολκίπερ της ομάδας, Αλέξανδρος Πασχαλάκης, που απολαμβάνει τους καρπούς της υπομονής χρόνων.

Για πολλά χρόνια καθόταν στον πάγκο γνωρίζοντας ότι η δικιά του ευκαιρία θα αργούσε να έρθει. Το «δεύτερος τερματοφύλακας» είχε γίνει δεύτερο δέρμα του. Το πείσμα του όμως, του επέβαλλε να γίνει ταξιδευτής, μέχρι να ρίξει άγκυρα στο δικό του λιμάνι. Μέχρι να «κάψει» μια για πάντα εκείνο το «δεύτερος» που τον συνόδευε για χρόνια. Ο Αλέξανδρος Πασχαλάκης ξεκίνησε την περιήγησή του στο ποδόσφαιρο από την Αθήνα και την Τερψιθέα όπου έκανε την πρώτη του γνωριμία με το άθλημα, μπόμπιρας έξι ετών. Ακολούθησαν μερικά χιλιόμετρα μέχρι την Ηλιούπολη όπου υπέγραψε το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο. Από εκεί έφτασε… στην Τουρκία για λογαριασμό της Γαλατασαράι.

Ο θείος του, ο οποίος έμενε για χρόνια στην Τουρκία, του μετέφερε το ενδιαφέρον που υπήρχε από τον σύλλογο της γειτονικής χώρας. Σε ηλικία 17 ετών επισκέπτεται λοιπόν την Πόλη και εντάσσεται στις Ακαδημίες της Γαλατά. Προπονείται και με την ομάδα των ανδρών. Γεννιούνται σκέψεις για πενταετές συμβόλαιο συνεργασίας των δύο πλευρών, όμως το διαβατήριο ξένου στέκεται εμπόδιο για την επίτευξη συμφωνίας.

Επιστρέφει στην πατρίδα και φορά την φανέλα του Λεβαδειακού για τέσσερα χρόνια (2008/2012),μετρά μόλις μία (!) συμμετοχή.  Εξήντα λεπτά κόντρα στον Διαγόρα Ρόδου. Ύστερα ταξιδεύει και πάλι, αυτή τη φορά για την Κύπρο και την ΠΑΕΕΚ (την προσφυγική Κερύνεια) στη δεύτερη κατηγορία της χώρας (2012-13).  Το ενδιαφέρον των Τούρκων ξαναγεννιέται. Η Ακίσασπορ το 2013 επιθυμεί να τον εντάξει στο δυναμικό της όμως ο ίδιος δεν πείθεται να ρισκάρει εκ νέου.

Ακολούθησε ο Πανθρακικός (2013/16) με προπονητή του το πάλαι ποτέ πρότυπό του, Δημήτρη Ελευθερόπουλο. Στην ομάδα της Θράκης περίμενε τρεις αγωνιστικές μέχρι να αγωνιστεί. Στο ντεμπούτο του, κόντρα στη Βέροια αποβλήθηκε στο 5ο λεπτό του αγώνα με απευθείας κόκκινη έχοντας κάνει πέναλτι. Περίμενε ακόμα 10 παιχνίδια, για να ξαναφορέσει τα γάντια του. Συνολικά αγωνίστηκε σε 18 ματς της ομάδας.

Ύστερα ήρθε η πρόταση του Άγιαξ της Ηπείρου, ΠΑΣ Γιάννινα. Στα Ιωάννινα έκανε και την πρώτη ουσιαστικά γεμάτη του χρονιά (2016/ 2017) παρότι κι εκεί πήγε ως… αντικαταστάτης του Βελλίδη, μέτρησε τελικώς 27 συμμετοχές. Έχοντας κλείσει τα 28 γνώριζε πως τα περιθώρια… μεγάλης καριέρας στενεύουν. Από τα Γιάννενα ετοιμάζει ακόμα μια φορά τη βαλίτσα του με προορισμό τη Θεσσαλονίκη. Ο ΠΑΟΚ τον αποκτά το καλοκαίρι του 2017. Ακόμα και τότε γνώριζε ότι δεν θα αποτελεί την πρώτη επιλογή του Ράζβαν Λουτσέσκου. Αυτό το καταραμένο«δεύτερος» είχε κάνει και πάλι την εμφάνισή του, αφού τα πρώτα γάντια φορούσε ο Ροντρίγο Ρέι. Χρειάστηκαν περίπου τέσσερις μήνες υπομονής και σιωπηλής δουλειάς, μέχρι να δει το όνομά του στις βασικές επιλογές του Ρουμάνου κόουτς.

Ήταν ένα παιχνίδι πρωταθλήματος κόντρα στην Ξάνθη στα Πηγάδια πέρυσι. Όταν ακόμα ο Δικέφαλος προσπαθούσε με μανία να αποτάξει τον… σατανά των εκτός έδρας αναμετρήσεων. Ο Έλληνας κίπερ άρπαξε την ευκαιρία από τα μαλλιά, κρατώντας αλώβητη την εστία του κόντρα στους Ακρίτες (0-3). Έκτοτε, δεν φοβήθηκε ποτέ ξανά ότι θα χάσει τη θέση του. Από το παιχνίδι με την Ξάνθη μέχρι εκείνο κόντρα στον ΠΑΣ όπου δέχθηκε γκολ, μεσολάβησαν έξι 90λεπτα. Συνολικά, έκτοτε μετράει στις υπηρεσίες του ΠΑΟΚ 47 συμμετοχές (σε όλες τις διοργανώσεις).  Φέτος σε 12 αγωνιστικές στη Superleague έχει δεχθεί μόλις τέσσερα γκολ!

Η επιμονή και η σκληρή δουλειά βρήκαν αντίκρισμα όταν είδε το όνομά του στις κλήσεις του Μίκαελ Σκίμπε για την Εθνική. Τον εμπιστεύτηκε και ο Άγγελος Αναστασιάδης στη συνέχεια για «εθνικά» δοκάρια. Λογικό. Η δεύτερη χρονιά του στον ΠΑΟΚ είναι το ίδιο εντυπωσιακή με την πρώτη. Σε μια ομάδα μάλιστα, όπου στην κορυφή της επίθεσης δεσπόζει ο Αλεξάνταρ Πρίγιοβις, ο Πασχαλάκης καταφέρνει να ξεχωρίσει κερδίζοντας πολλάκις αυτόν τον τόσο πολύ φορεμένο μα συνάμα αντιπροσωπευτικό τίτλο του «φύλακα άγγελου» εκτοπίζοντας στη δεύτερη θέση των πολυτιμότερων τον Σέρβο διεθνή στραίκερ. Όπως συνέβη  στο παιχνίδι με τον Άρη.

Στην τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος. Στο παιχνίδι του ΠΑΟΚ με τη Λαμία. Ο Πασχαλάκης έγινε και πάλι κεντρικό θέμα συζήτησης. Λίγα 24ωρα μετά την εντυπωσιακή του επέμβαση σε σουτ του Λόφτους-Τσικ στη διάρκεια του δευτέρου ημιχρόνου του αγώνα του ΠΑΟΚ με αντίπαλο την Τσέλσι στο Λονδίνο, όπου απασχόλησε και την UEFA. Οι εικόνες από το τραύμα που προκάλεσε στα πλευρά του ο Μπαράλες ήταν σοκαριστικές! Ο τερματοφύλακας του Δικεφάλου του Βορρά όμως έσφιξε τα δόντια του και συνέχισε το παιχνίδι.

«Ζήτησα αλλαγή, όμως είχαν τελειώσει και κατάλαβα πως πρέπει να συνεχίσω. Κάθε απόκρουση όταν έρχεται σε συνδυασμό με νίκη με κάνει χαρούμενο. Είναι η δουλειά μου, αυτό θέλω να κάνω και θέλουμε όλοι να γινόμαστε ολοένα και καλύτεροι. Με βοήθησε ο Κρέσπο σε κάποια ελεύθερα μετά τον τραυματισμό μου. Συνεχίζουμε.», δήλωσε μεταξύ άλλων μετά τον αγώνα. Έχει πλέον εξαφανίσει το «δεύτερος». Είναι πια βασικός στρατιώτης του Ραζβάν Λουτσέσκου.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ