Νέναντ Κρίστισιτς: Ένας πολεμιστής για την ΑΕΚ

Νέναντ Κρίστισιτς: Ένας πολεμιστής για την ΑΕΚ

Εγκέφαλος στη μεσαία γραμμή. Πρώτος στόχος για την Ένωση του Μαρίνου Ουζουνίδη. Πριν από όλα όμως, νικητής της ζωής και μια ιστορία από εκείνες που τελειώνουν με δάκρυα χαράς...

Γεννήθηκε στις 3 Ιουλίου του 1990. Είναι διεθνής από το 2013, με εμπειρία σε Ιταλία, Ισπανία, Σερβία. Ο Νέναντ Κρίστισιτς είναι ξανά, ο νούμερο «1» μεταγραφικός στόχος της ΑΕΚ. Το όνομά του κάθε άλλο παρά άγνωστο είναι στο φίλαθλο κοινό της ομάδας, ενώ στα κιτρινόμαυρα ρεπορτάζ κόβει… βόλτες εδώ και μήνες. To10.gr είχε αποκαλύψει το ενδιαφέρον της Ένωσης από τον Ιούλιο, παρακολουθώντας τις μετέπειτα εξελίξεις μιας ιστορίας που εκεί που «βάφεται» κιτρινόμαυρη, ξαφνικά ξεθωριάζει και απομακρύνεται.

Το καλοκαίρι, με τα προκριματικά του Champions League προ των πυλών, ο 28χρονος μέσος του Ερυθρού βρισκόταν, μπροστά στη μεγαλύτερη πρόκληση της καριέρας του… Η Ένωση που τον είχε ξεχωρίσει για τη μεσαία της γραμμή, επέλεξε να περιμένει λίγο, ποντάροντας σε ενδεχόμενο αποκλεισμό των Σέρβων από τη διοργάνωση των Αστεριών. Οι Ερυθρόλευκοι της Σερβίας όμως πήραν τελικά την πολυπόθητη πρόκριση στους ομίλους, για πρώτη φορά μετά το 1991, με αποτέλεσμα η ΑΕΚ να κάνει πίσω.

Τόσο ο Μαρίνος Ουζουνίδης όσο και ο αθλητικός διευθυντής του συλλόγου, Βλάντιμιρ Ματιάσεβις, όμως επιθυμούσαν διακαώς τον παίκτη, παρά το γεγονός ότι η είσοδος του Ερυθρού στους ομίλους άλλαξε άρδην τα δεδομένα στην υπόθεσή του, με την ομάδα του Βελιγραδίου να θέλει να κρατήσει τον παίκτη στο ρόστερ της και ως εκ τούτου να ανεβάζει τις απαιτήσεις της. Κάπως έτσι, οι συζητήσεις «ναυάγησαν» παρά την πίεση που άσκησε η ΑΕΚ από πλευράς της.

Και αισίως φτάνουμε στον Δεκέμβριο. Ο Αντρέ Σιμόες αποτελεί παρελθόν για την Ένωση και το κεφάλαιο «Νέναντ Κρίστισιτς» εξετάζεται πιο θερμά από ποτέ άλλοτε στη Φιλαδέλφεια. Ο Σέρβος άσος, ένας «εγκέφαλος» στη μεσαία γραμμή, όποιας ομάδας αγωνίστηκε στο παρελθόν, ξεκίνησε την καριέρα του στο Βελιγράδι και την Μπέογκραντ. «Μάγεψε» τους σκάουτς της Σαμπντόρια που άμεσα κινήθηκαν για την απόκτησή του. Στη Serie A αγωνίστηκε για έξι χρόνια με τη φανέλα των Γενοβέζων (2008-2016). Εκεί «πέθανε» και «ξαναγγενήθηκε».  Τον τελευταίο χρόνο δόθηκε δανεικός στη Μπολόνια και στη συνέχεια ως ελεύθερος μετακόμισε στην Αλαβές (2016-17) η οποία τότε πανηγύριζε την άνοδό της στη La Liga. Τον Αύγουστο του 2017, ήρθε ο επαναπατρισμός του για χάρη του Ερυθρού Αστέρα με τον οποίο υπέγραψε διετές συμβόλαιο συνεργασίας.

Την πρώτη του χρονιά στο σύλλογο του Βελιγραδίου μέτρησε συνολικά 36 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις (27 στο πρωτάθλημα, 1 στο κύπελλο, 8 στο Europa League) σκόραρε τέσσερα τέρματα και μοίρασε μία ασίστ, στα 2.932 λεπτά που αγωνίστηκε, πανηγυρίζοντας στο τέλος της χρονιάς το πρώτο τρόπαιο της καριέρας του. Φέτος, βίωσε την εμπειρία της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. Ήταν βασικός σε όλα τα παιχνίδι. Βασικός και στην εντυπωσιακή επικράτηση επί της Λίβερπουλ στις αρχές Νοέμβρη (2-0). Την ίδια ώρα στην πορεία πρωταθλητισμού της ομάδας στο πρωτάθλημα της χώρας (ο Ερυθρός είναι στο +9), ο Κρίστισιτς έχει 13 συμμετοχές, 1 γκολ και 2 ασίστ. Διανύει ωστόσο τους τελευταίους μήνες του συμβολαίου του.

Η περίπτωσή του επανήλθε στην κιτρινόμαυρη ατζέντα, μετά την αρνητική απάντηση του 28χρονου χαφ στη διοίκηση του Ερυθρού Αστέρα για την ανανέωση της συνεργασίας τους. Η Ένωση πιέζει για να κλείσει άμεσα τον παίκτη και να ενσωματωθεί στο ρόστερ της, προσπαθώντας να εκμεταλλευτεί το γεγονός ότι για τους Σέρβους η επικείμενη μεταγραφική περίοδος είναι η τελευταία τους ευκαιρία για να διεκδικήσουν κάτι από την πώλησή του, αφού το καλοκαίρι του 2019 θα μπορεί ως ελεύθερος να επιλέξει το επόμενο βήμα της καριέρας του…

Ο πολεμιστής Νέναντ Κρίστισιτς: πάλεψε για τη ζωή του, βγήκε νικητής

Ήταν 2 Δεκεμβρίου του 2012. Η Σαμπντόρια είχε επικρατήσει στο ντέρμπι της Γένοβα, είχε ξεπεράσει το εμπόδιο της Μπολόνια και επισκεπτόταν το Αρτέμιο Φράνκι. Ο Νέναντ Κρίστισιτς σκοράρει με ωραίο δυνατό σουτ με το αριστερό, στο 48ο λεπτό του αγώνα. Ισοφαρίζει για την ομάδα του σε 1-1. Ο πανηγυρισμός του αρχικά δεν κίνησε την περιέργεια κανενός. Έτρεξε προς τους συμπαίκτες του. Σήκωσε την δεξιά του γροθιά. Ξαφνικά όμως τα μάτια του γέμισαν δάκρυα. Όπως πριν από τέσσερα χρόνια, όταν άκουσε πως του απέμεναν μόνο 48 ώρες ζωής…

Τον Δεκέμβριο του 2008, ο 18χρονος τότε Κρίσιστις επέστρεψε στη Σερβία για τα Χριστούγεννα για να δει τους συγγενείς τους. Δεν είχε περάσει πολύς χρόνος από τότε που άφησε το Βελιγράδι και την Μπέογκραντ, για να δοκιμάσει την τύχη του σε ένα από τα καλύτερα πρωταθλήματα στην Ευρώπη. Οι σκάουτερς της Σαμπντόρια είχαν μιλήσει με τα καλύτερα λόγια γι ‘αυτόν. Από την πρώτη μέρα που επέστρεψε σπίτι, ωστόσο, η οικογένειά του παρατήρησε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά. Είχε έντονος πόνους στο στομάχι. Δεν είχε όρεξη να φάει τίποτα. Τα συμπτώματα άρχισαν να εμφανίζονται λίγο μετά τη χειρουργική επέμβαση στην οποία είχε υποβληθεί για να διορθωθεί η ζημία που υπέστη στον μηνίσκο του. Το ιατρικό επιτελείο της Σαμπντόρια ήταν μπερδεμένο, ήθελε να τον υποβάλει σε λεπτομερέστερες εξετάσεις πριν ταξιδέψει στη χώρα του για τις διακοπές των Χριστουγέννων.

Ο επικεφαλής του ιατρικού τιμ της Σαμπντόρια τηλεφώνησε στον παίκτη για να ελέγξει την κατάστασή του. Ανησύχησε όταν έμαθε ότι δεν υπήρχε πρόοδος. Εν τω μεταξύ, οι εξετάσεις αίματος είχαν δείξει κάποιες ανωμαλίες, ενώ τα αποτελέσματα της βιοψίας δεν ήταν ακόμα γνωστά.  «Επιστρέψτε στη Γένοβα!», δήλωσε ο επικεφαλής του ιατρικού επιτελείου της Σαμπντόρια. Λίγο μετά την επιστροφή του, τα αποτελέσματα της βιοψίας ήρθαν. Λέμφωμα Μπέρκετ. Χωρίς άμεση θεραπεία, ο νεαρός Σέρβος άσος μπορεί να μην έφτανε το νέο έτος. Ακόμα και μετά την προβλεπόμενη θεραπεία, κανείς δεν μπορούσε να εγγυηθεί ότι θα τα κατάφερνε.

Οι γονείς ταξίδεψαν αμέσως για την Ιταλία να βρεθούν στο πλευρό του. Έμεινε στο νοσοκομείο για τέσσερις μήνες. Το βάρος του μειώθηκε στο 1/3. Ακόμη και μετά τη θεραπεία, χρειάστηκε ένα περίπου χρόνο για να μπορέσει να προπονηθεί ξανά με την ομάδα. Αλλά ποτέ δεν σταμάτησε να αγωνίζεται. Το ιατρικό τιμ της Σαμπντόρια είπε τότε: «Ήταν μια σκληρή και επικίνδυνη θεραπεία, αλλά δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα άλλο, ο ισχυρός του χαρακτήρας έπαιξε σημαντικό ρόλο και ποτέ δεν έχασε το ηθικό του, βοηθούμενος από την τεράστια επιθυμία του να παίξει ποδόσφαιρο ξανά»Από τον Δεκέμβριο του 2008, έπρεπε να περιμένει ένα χρόνο και τέσσερις μήνες, για να ξαναπατήσει χορτάρι. Αγωνίστηκε με την μικρή ομάδα της Σαμπνόρια κόντρα στην αντίστοιχη της Μίλαν, οδηγώντας τη Σαμπντορία στους ημιτελικούς του πρωταθλήματος νέων.

Για εκείνο το τέρμα, τον Δεκέμβριο του 2012 κόντρα στη Φιορεντίνα, δήλωσε: «Όταν είδα την μπάλα στα δίχτυα, δεν μπορούσα να συγκρατήσω τα δάκρυα μου. Είδα όλους τους περασμένους μήνες να περνάνε μπροστά  στα μάτια μου, μόνο η επιστροφή στην προπόνηση μου προκάλεσε έντονα συναισθήματα, αλλά το γκολ ήταν σαν να αναγεννήθηκα». Ήταν το πρώτο του στη μεγάλη κατηγορία της Ιταλίας.

 

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ