Σε ποια ηλικία μεγιστοποιείται η απόδοση των αθλητών του μπάσκετ;

Σε ποια ηλικία μεγιστοποιείται η απόδοση των αθλητών του μπάσκετ;

Τα παραδείγματα του παρελθόντος και ο παράγοντας Lebron James, που αλλάζει τα δεδομένα.

Άραγε σε ποια ηλικία οι μπασκετμπολίστες φτάνουν στο απόγειο των δυνάμεων τους; Σε ποια ηλικία θεωρούμε ότι η απόδοση τους, έχει πιάσει το προσωπικό της «ταβάνι»;

Η ιστοσελίδα Hoopshype επέλεξε να αναμετρηθεί με τα εν λόγω ερωτήματα, καταλήγοντας με την βοήθεια παλιότερων ερευνών σε ορισμένα πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα. Σε πρώτη φάση διεξήγαγε μια στατιστική μελέτη για να διευκολυνθούν οι συγκρίσεις μεταξύ των διαφορετικών παικτών.

Οι επιδόσεις τους έπρεπε με κάποιο τρόπο να ποσοτικοποιηθούν, ώστε στην συνέχεια να εξεταστεί η διακύμανση που παρατηρείται στο πέρασμα των χρόνων. Το κριτήριο που προκρίθηκε, αφορά την συμμετοχή στις λεγόμενες All – NBA teams. Κατά γενική ομολογία, οι συγκεκριμένες ομάδες συνήθως απαρτίζονται από τους αδιαμφισβήτητα καλύτερους αθλητές της λίγκας. Σίγουρα υπάρχουν αδικίες, όμως σε γενικές γραμμές η παραδοχή που επιλέχθηκε μας βοηθά να εντοπίσουμε την κυρίαρχη τάση που επικρατεί στο δείγμα μας.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, ο μέσος όρος των All – NBA teams προσεγγίζει τα 27,7 έτη. Το μοτίβο αυτό δηλώνει παρών από την σεζόν 1946-47, την περίοδο δηλαδή που θεσπίστηκε το βραβείο που μας απασχολεί. Σε μόλις δύο περιπτώσεις (1996-97 και 1997-98) ο μέσος όρος ηλικίας έχει ξεπεράσει τα 30 έτη, κυρίαρχα εξαιτίας της παρουσίας του 34χρονου τότε Michael Jordan. Παρεμπιπτόντως ήταν και οι δυο τελευταίες συμμετοχές στην καριέρα του. Το παράδειγμα του έχουν μιμηθεί και άλλοι ζωντανοί θρύλοι του αθλήματος (σε παρένθεση η ηλικία που επιλέχθηκαν): Karl Malone (34), Hakeem Olajuwon (34), Patrick Ewing (34), John Stockton (34), Reggie Miller (32). Με λίγα λόγια, οι μπασκετμπολίστες που επιλέγονται στις συγκεκριμένες ομάδες, αποτελούν μόνο το 24% του συνολικού δείγματος. Από το 2000 μέχρι σήμερα, ο αριθμός αυτός έχει μειωθεί στο 21,1%.

Με βάση το δεύτερο πίνακα μπορούμε να συμπεράνουμε πως μόλις 12 παίκτες στην ιστορία της λίγκας, έχουν κατορθώσει να συμπεριληφθούν στις All – NBA teams μετά την ηλικία των 35. Οι Malone/Jabaar το κατάφεραν σε τρεις περιπτώσεις, ενώ ο σπουδαίος Tim Duncan αντιπροσωπεύει τον γηραιότερο και ταυτόχρονα τον μοναδικό αθλητή που έχει επιλεχθεί δύο φορές, αφότου είχε συμπληρώσει τα 35 του έτη. Όλα αυτά τα ιδιότυπα ρεκόρ βέβαια, πιθανώς να καταρριφθούν από τον Lebron James. Ο τύπος μοιάζει να αψηφά την επίδραση του χρόνου. Βρίσκεται ήδη στα 34 και η απόδοση του δεν ακολουθεί την αναμενόμενη φθίνουσα πορεία. Οι επιδόσεις του ενδεχομένως να θέσουν καινούρια στάνταρ, σχετικά με τις αντοχές του ανθρώπινου οργανισμού και τις μεθόδους που χρησιμοποιούμε, ώστε να παρατείνουμε την καριέρα των επαγγελματιών αθλητών.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ