Μπεργκ: Ο Μάρκους που έγινε Μάρκος και η τελευταία μεγάλη απόφαση

Μπεργκ: Ο Μάρκους που έγινε Μάρκος και η τελευταία μεγάλη απόφαση

Στην Ελλάδα αναγεννήθηκε, η παρουσία του στο Τριφύλλι άνοιξε διάπλατα την πόρτα της Εθνικής Σουηδίας, το όνομά του δεν έπαψε ποτέ να απασχολεί τα εγχώρια μεταγραφικά δεδομένα, ο Μάρκους Μπεργκ που βρίσκεται στο στόχαστρο του Ολυμπιακού καλείται να πάρει την τελευταία μεγάλη απόφαση της καριέρας του.

Η διετή παρουσία του στη Μπουντεσλίγκα με τη φανέλα του Αμβούργου αποτελούσε «μαύρη» σελίδα στην καριέρα του και ήταν τότε μόλις 27. Το επόμενο βήμα, προσεκτικά σχεδιασμένο. Τα ρίσκα αρκετά, αλλά η θέληση για επανεκκίνηση τεράστια.

Ήταν Ιούλιος του 2013, όταν η ΠΑΕ Παναθηναϊκός ανακοίνωνε την έναρξη της συνεργασίας της με τον διεθνή Σουηδό Μάρκους Μπεργκ, που έβαλε τότε την υπογραφή του σε συμβόλαιο τετραετούς διάρκειας με το Τριφύλλι.

Κανείς στον σύλλογο δεν γνώριζε ότι έχει στα χέρια του τον τελευταίο μεγάλο… βασιλιά. Κανείς δεν γνώριζε ότι θα αναγκαστεί «βίαια» να τον αποχωριστεί κάποια χρόνια αργότερα. Παράλληλα, κανείς στην οικογένεια Μπεργκ δεν μπορούσε να ξέρει ότι η Ελλάδα θα γίνει έκτοτε, ένας… ιδανικός προορισμός.

Απασχόλησε τον ΠΑΟΚ, φιγουράρει στα τελευταία ερυθρόλευκα ρεπορτάζ. Ανεξάρτητα από τις διαψεύσεις των Πειραιωτών ο Μάρκους Μπεγκ αποτελεί βασικό μεταγραφικό στόχο της ομάδας κι εκείνος καλείται να πάρει την τελευταία μεγάλη απόφαση στην καριέρα του.

Πίσω στο 2013, τα τρία γκολ σε 23 συμμετοχές με το Αμβούργο, τα 11 σε 41 συμμετοχές με την Αϊντχόφεν, ξεθώριαζαν κάπως τη «χρυσή» από παραγωγικής άποψης παρουσία του στην Γκρόνιγκεν, κι εκείνα τα 41 τέρματα σε 64 συμμετοχές. Ο ίδιος όμως γνώριζε καλά πως βαδίζοντας στην πιο ώριμη ποδοσφαιρικά ηλικία του, είχε πολλά να δώσει. Εκκρεμούσε εξάλλου κι εκείνο το παιδικό όνειρο. Να ηγηθεί της Εθνικής Σουηδίας, να γίνει βασικός, να είναι απαραίτητος.

Ένα επτάχρονο παιδί ζωντανεύει ολόκληρο το σπίτι της οικογένειάς του. Αυτή η αίσθηση του θαυμασμού, του ανεξάντλητου ενθουσιασμού, δεν μπορούσε ούτε στο ελάχιστο να μειωθεί από την σημαντική διαφορά ώρας, που κάνει δύσκολη την παρακολούθηση του Μουντιάλ για μια χώρα της Σκανδιναβίας. Σχεδόν 8.000 χιλιόμετρα μακριά, το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της Σουηδίας, αγωνίζεται στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1994.

Οι αναμνήσεις αυτές χρησίμευαν πάντα ως καύσιμο, καύσιμο για ένα ταξίδι που θα οδηγούσε τον Μπεργκ με την κίτρινη – μπλε φανέλα στην πρώτη γραμμή της ομάδας της χώρας του. Με εκείνες τις αναμνήσεις οδηγό, ο Μάρκους ταξίδεψε στη χώρα μας. «Είχα ένα όνειρο να γίνω ποδοσφαιριστής όταν ήμουν μικρός και να το δω ότι η Σουηδία μπορούσε να φτάσει σε κάποια καλά αποτελέσματα στο Παγκόσμιο Κύπελλο, ήταν μια φανταστική στιγμή. Ήταν επίσης κάτι που έμεινε στη μνήμη μου, όλες τις ημέρες από τότε, μέχρι που μεγάλωσα».

Στην Ελλάδα άρχισε να χτίζει με τρελή συνέπεια το όνομά του. Μέσα από τον Παναθηναϊκό ο Σουηδός φορ κατάφερε να αναγεννηθεί, να ανταποκριθεί στον απόλυτο βαθμό στον ρόλο που τον προόριζαν οι Αναστασίου, Νταμπίζας. Στην Ελλάδα άρχισε να υπολογίζεται ολοένα και περισσότερο ως ένας φορ killer. Η προσαρμογή του στην εδώ πραγματικότητα, ήταν συγκλονιστική. Ο ίδιος και η οικογένειά του λάτρεψαν τη χώρα μας. Αγόρασαν σπίτι στα νότια προάστια, η ιδέα μιας δια βίου παραμονής εδώ, ωρίμαζε μέσα του σταδιακά, μα σταθερά.

Όμως μετά από τέσσερα χρόνια στα πράσινα, 151 παιχνίδια σε Ελλάδα και Ευρώπη, 95 γκολ οι σειρήνες ηχούσαν πολύ δυνατά. Ο μάνατζέρ του, είχε στα χέρια του προτάσεις από τη Μάλαγα, την Κίνα και τις Αταλάντα, Μπολόνια. Προτάσεις με πολύ καλές αποδοχές για έναν διεθνή Σουηδό επιθετικό, με προοπτική Παγκοσμίου Κυπέλλου. Λίγο αργότερα έκανε την εμφάνισή της και πρόταση από τα ΗΕΑ.

Το καλοκαίρι του 2017 οι διοικούντες την Αλ Αΐν ήρθαν σε οριστική συμφωνία με τους αντίστοιχους του Παναθηναϊκού και ένα deal που σήκωσε θύελλα αντιδράσεων στις τάξεις των οπαδών του Τριφυλλιού, δεδομένων των οφειλών προς τον παίκτη, που επηρέασαν την τελική συμφωνία και τα χρήματα που μπήκαν εν τέλει στα πράσινα ταμεία, ήταν γεγονός.

Θα έλεγε κανείς, ότι ο ίδιος φύλαγε βαθιά μέσα του μια επιθυμία να συνεχίσει να αγωνίζεται στο Τριφύλλι, ως αναγνώριση της δικιάς του εξέλιξης μέσα στην ομάδα. Σίγουρα όχι όμως, με τα τότε διοικητικά δεδομένα. Φεύγοντας, δεν αμέλησε να αποχαιρετήσει τους οπαδούς της ομάδας και να δηλώσει υπερήφανος που αποτέλεσε κομμάτι του συλλόγου.

«Είμαι πολύ χαρούμενος που ανήκω πλέον στην Αλ Αΐν. Ανυπομονώ για τη νέα πρόκληση και θα δώσω τον καλύτερό μου εαυτό για να πετύχω τους δικούς μου στόχους.  Θέλω να εκμεταλλευτώ την ευκαιρία και να πω ένα ΜΕΓΑΛΟ ευχαριστώ σε όλους τους οπαδούς του Παναθηναϊκού που με στήριξαν από την πρώτη, έως την τελευταία μου ημέρα στον σύλλογο.Είμαι περήφανος και χαρούμενος που αποτέλεσα κομμάτι του Παναθηναϊκού για τέσσερα χρόνια.

Πάντοτε θα θυμάμαι τη θητεία μου με υπερηφάνεια και ευχαρίστηση, όπως επίσης δεν θα ξεχάσω τη σκληρή δουλειά για να βελτιωθώ κι εγώ αλλά και να γίνει καλύτερη η ομάδα. Οι τελευταίες μέρες είχαν δάκρυα. Δάκρυα χαράς από την αγάπη, την ευγένεια και τον σεβασμό που έλαβα εγώ και η οικογένειά μου από τον κόσμο του Παναθηναϊκού και γενικότερα τους Έλληνες», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Έκτοτε, το όνομά του περιφέρεται διαχρονικά στις μεταγραφικές λίστες ελληνικών ομάδων που ρίχνουν κλεφτές ματιές στα πεπραγμένα του στο Στάδιο Χαζά μπιν Ζαγέντ. Ο ΠΑΟΚ, μετά την αποχώρηση του Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς, έφερε στη μνήμη του, τον Μάιο του 2014. Εκείνον τον τελικό Κυπέλλου μεταξύ του Παναθηναϊκού και του Δικεφάλου στο ΟΑΚΑ, τότε που ο Μπεργκ σημείωσε χατ τρικ «σκοτώνοντας» τις ελπίδες των Ασπρόμαυρων για κούπα.

Εκείνο το βράδυ και πολλά παρόμοια, έκαναν τον Ιβάν Σαββίδη να τον εκτιμήσουν βαθιά και έτσι με την πρώτη δοθείσα ευκαιρία οι ιθύνοντες της ομάδας εξέτασαν θερμά την προοπτική απόκτησής του. Ο ίδιος εξάλλου ποτέ του δεν έκλεισε την πόρτα στην προοπτική της επιστροφής: «Ποτέ δεν ξέρεις, στο ποδόσφαιρο δεν πρέπει να κλείνεις καμία πόρτα. Φυσικά πέρασα φανταστικά, όχι μόνο στο αγωνιστικό κομμάτι με τον Παναθηναϊκό, αλλά επίσης και η ζωή στην Ελλάδα για εμένα και την οικογένεια μου ήταν ευχάριστη.

Επίσης έχουμε σπίτι εκεί και πηγαίνουμε όποτε έχουμε χρόνο, έχουμε στενή σχέση με την Ελλάδα. Ποτέ δεν μπορείς να πεις ναι ή όχι στο να γυρίσεις πίσω και να παίξεις εκεί. Έχω άλλη μια χρονιά εδώ και μετά θα δω τι επιλογές έχω και τι θέλει η οικογένεια μου. Η απόφαση θα παρθεί το καλοκαίρι.», δήλωνε τον Γενάρη γνωρίζοντας ότι το συμβόλαιό του εκπνέει και θα μπορεί με λιγότερα εμπόδια να αποφασίσει για το επόμενο βήμα που μυρίζει «ξανά» Ελλάδα.

Οι δυσκολίες που είχε να αντιμετωπίσει ο Δικέφαλος του Βορρά σε ότι αφορά τα οικονομικά δεδομένα του deal έχουν πλέον περιοριστεί. Τώρα όμως στο παιχνίδι της διεκδίκησης έχει μπει δυνατά και ο Ολυμπιακός.

Η ομάδα του Πέδρο Μαρτίνς αναζητά εναγωνίως έναν «δολοφόνο» που θα πάει σε άλλο επίπεδο το ήδη καλοδουλεμένο σύνολο που έχει φτιάξει ο Ίβηρας κόουτς και ο ίδιος ο Μπεργκ είχε ανέκαθεν σε εκτίμηση του Πειραιώτες ως τον μεγαλύτερό του αντίπαλο την περίοδο της θητείας του στον Παναθηναϊκό. «Πιστεύω το καλύτερό μου γκολ ήταν αυτό κόντρα στον Ολυμπιακό, στην Λεωφόρο την τελευταία μου χρονιά όταν και κερδίσαμε 1-0. Ήταν ένα καλό γκολ. Είναι κάτι έξτρα να αγωνίζεσαι ενάντια στον Ολυμπιακό».

Για τον Μπεργκ ο Ολυμπιακός αποτελεί μεγάλο δέλεαρ. Η προοπτική της επανεμφάνισης στο ευρωπαϊκό κάδρο λίγο πριν τη δύση στην καριέρα του, η πιθανότητα ενός πρωταθλήματος με ομάδα της Γηραιάς Ηπείρου, ο πόθος του Champions League, η συνεργασία με παίκτες βεληνεκούς Ματιέ Βαλμπουενά, η αγάπη της συζύγου του για τη χώρα μας την οποία πολλάκις έχει εκθειάσει και προσφάτως παραδεχθεί ότι της λείπει… όλα αυτά απασχολούν τον Σουηδό Μάρκους ή αν θέλετε τον Έλληνα Μάρκο που βρίσκεται μπροστά στην τελευταία μεγάλη απόφαση.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ